Gå til innhold

Celeron 300A Retroklokking... :-)


Anbefalte innlegg

Worklog Celeron 300A Retroklokking

 

 

Jeg har nylig fått en Celeron 300A og et passende hovedkort. Gjennom denne worklog'en skal jeg prøve meg på overklokking av denne gamle legenden. (jeg vet ikke helt om den passer her siden det står "casemod restricted area" i beskrivesen og dette ikke er noe kabinett, men fant ikke noe annet godt sted heller så jeg prøve meg her.)

 

Historie:

Celeron 300A hadde sitt høydepunkt som overklokkernes favoritt i 1999, og mange klokket disse ganske lett opp utrolige 50-70%. Den gangen hadde jeg ikke så mye peiling på hva som var bra og ikke, og hadde kun lest noen få tester av prosessorer hos THG. Uheldigvis gikk jeg for en K6-2 350MHz i den tro at at 50MHz ekstra for en lavere pris enn Celeron 300A ville gi meg mer ytelse for pengene. Det sies heldivis at man lærer av sine feil... :roll: . Selv etter å ha overklokket K6-2'en til 420MHz angret jeg litt på valget av CPU.

 

Etter K6-2'en min har jeg hadd mange PC'er men nå for noen dager siden fikk jeg en gammel Celeron 300A og et passende hovedkort som ikke var i bruk lengre. Jeg fikk med en gang litt nostalgiske følelser og ville prøve å se hva jeg kunne klare å få til med den.

 

Dag 1:

Første trinn var å få tak i litt dokumentasjon om CPU'en og hovedkortet. På hovedkortet står det tydelig Epox EP-6VBA.

 

HovedkortOversideoversiktsbilde.jpg

 

HovedkortUndersideoversiktsbilde.jpg

NB. De røde firkantene kan du lese om litt senere

 

Epox sine sider får jeg vite at kortet er basert på chipsettet Via Apollo Pro +133. Dette skal vistnok støtte PC133 SDram, 100MHz FSB og Slot1 prosessorer. En review forteller at det er svært stabilt, yter bra, har mange FSB-valg, men mangler valg for spenning på CPU'en. Manglende valg av spenning var litt skuffende, men ellers virket det svært lovende. På CPU'en sto det følgende: Intel Celeron 300A/66 Costa Rica SL2WM.

 

(Bilde kommer senere)

 

En rask sjekk hos intel viser at denne ikke er den beste steppinga akkurat, da den er produsert med 0,25 mikron teknikk og ikke 0,18 mikron teknikk slik noen senere Celeron 300A'er er. Dette var litt skuff dette også, men jeg gir ikke opp håpet og satser på å kunne nå minst 450MHz. Jeg fant fram noen gamle komponenter fra roteskapet mitt så jeg kunne teste mer neste kveld.

 

Dag 2:

Neste trinn var å teste hovedkortet. Jeg plugget inn bare det nødvendigste: 256MB

PC133-ram, en 250W ATX PSU, et gammelt 16MB AGP skjermkort + skjerm, tastatur og mus. FSB'en var stillt til 66MHz med jumpere. Jeg startet kortet med husnøkkelen min mellom Power-On pinnene. Viftene begynnte å surre og skjermbildet kom opp:

Celeron 300A @ 300MHz, 32MB ram (!) osv. Kortet støttet tydeligvis ikke SDram-brikken, men pytt pytt. Jeg slo av systemet og satte FSB til neste trinn, 75MHz. Dette gikk smertefritt og oppstarten viste 337MHz. Jeg fikk blod på tann og fortsatte. 83MHz ... og boot ... 375MHz glimrende! Neste trinn er 100MHz .. ikke noe boot :( skuff. Her var det trolig behov for mer spenning. Det som hindret meg var i hvertfall ikke ram'en siden tåler hele 133MHz og heller ikke skjermkortet siden det går på orginal hastighet 66MHz når FSB er 100MHz og klarte hele

83MHz i forrige forsøk. Chipsettet kunne jo heller ikke være problemet siden det støtter 100MHz FSB orginalt og sies å lett kunne overklokkes. Jeg testet likevel med det jeg hadde tilgjengelig: en gammel 16MB PC100 SDram-brikke med samme resultat. Jeg prøvde også med et PCI skjermkort også med samme resultat.

 

Dag3:

Her var det behov for info om hvordan spenninga kunne økes. Jeg fant ingen ferdige guider på nett, så jeg sto litt på bar bakke nå. Vel, nesten i hvertfall. Jeg kunne jo alltids kikke litt i intel sine whitepaper-dokumenter på Celeron. På side 20 og 70-78 fant jeg en interessant tabell over hva de forskjellige tilkoblingene i slot'en på prosessoren var. Der sto blandt annet dette:

 

Inteltabell.gif

 

Orginal spenning er 2.0V (biosen viser 2,07V) på denne prosessoren, og tabellen går til 2,05V. Ikke mye å gå på ved noen endringer der. skuff :( Hmm.. hva kan man gjøre da, tenkte jeg og kikket litt mer på CPU'en og tabellen. Der sto det numererte tilkoblinger, og jeg fant frem til VID 0-4 helt på enden av Slot1-CPU'en. Jeg snudde hovedkortet og fant ut at alle VID-signalene gikk i en bundt i samme retning. Jeg fulgte banene til endepunktene.

 

HovedkortUnderside.jpg

 

Ved "enden" av banene gikk signalene gjennom kortet og kom ut på andre siden av hovedkortet under en chip kalt EM96AH LM2636M.

 

HovedkortOverside.jpg

 

HovedkortOversidemedlinjer.jpg

På det siste bildet har jeg tegnet på huller i gult og VID-signal-ledningene som er på undersiden i rødt.

 

Denne setter trolig styrespenninga for spenningsregulatorene til prosessoren. Her måtte det vel kunne lages en voltmodd? Vel, for å få det til trengte jeg dokumentasjon om chip'en. Etter et raskt søk fant jeg det jeg trengte På side 2 og 3 i dette dokumentet:

 

Chiptabell.GIF

 

Dag4:

Jeg fant ut at det eneste jeg trengte for å lage en justeringsmulighet for spenningen på hovedkortet var en dip-switch (dvs. 4 helt enkle brytere i en 4 pakning), lodde denne på de riktige pinnene på spenningsregulatoren (VID 0-4) og kutte VID 0-4 tilkoblingene til CPU'en. På denne måten vil dipswitchen være det som velger spenningen til spenningsregulatoren og ikke CPU'en. I praksis ble resultatet slikt:

 

Spennings-DIP-switch.jpg

 

VIDpinnerkuttet.jpg

 

En rask test av den nye spenningsregulatoren gikk fint. Jeg stillte inn 2,3V på dipswitchen og fikk 2,36V (målt i bios). Jeg satte opp FSB til 100MHz....

 

FSB-jumper.jpg

 

... og PC'n startet helt fint på 450MHz :w00t:

 

Etter en del prøving frem og tilbake fikk jeg denne tabellen:

 

MHzVsSpenning.gif

 

Det er tydelig at jo mer man overklokker, jo høyere spenning må man bruke. Nå har jeg ikke testet stabiliteten på noe skikkelig vis ennå, men det kommer. Jeg skal selvfølgelig også ta med temperaturer osv.

 

__________________________________

Følg med i den spennende fortsettelsen....

... PS. Hovedkort + CPU legges ut i bruktmarkedet for salg eller bytte mot annet aldrende datautstyr rimelig snart. Helst innen trondheim siden det gjør salg/kjøp billigere og enklere.

Endret av Simen1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Dette var anderledes men meget tøft :D

Er du utdannet elektrikker eller bare på hobby :devil:

Tja.. jeg har faktisk gått elektro på vidregående, men har tatt en helt annen utdannelse siden da og jobber nå med noe helt annet. (PS. Man behøver ikke være elektriker for å lese litt dokumentasjon og finne ut hvordan man modifiserer hovedkortet litt)

 

PS. har ordnet litt flere bilder i posten.

Lenke til kommentar
veit du om go maskinene 486 klokker bra?

Vel, første PC'n jeg overkloket var en 486SX 25MHz til 33MHz. Prøvde 40MHz også men det funket ikke, så jeg satt den ned igjen til 33MHz. Du får bare prøve deg frem og se hvilke muligheter du har til å stille FSB og spenning med jumpere. Det står som regel en liten tabell på hovedkortet eller på innsiden av kabinettet.

Lenke til kommentar

Har AKKURAT samme Hk hengende på veggen. med CPU stående i(Aner ike hvordan jeg får den løs. Har prøvd med vold, og det hjalp ikke) :scared: . Grunen til at det henger på veggen var en bad bios-flash :cry: . Klokka opp en P3 450 MHZ opp til 533 MHZ(4X133) uten prob. Hadde da en 100MHZ og en 133MHZ SD-RAM(2X64Mib). Skulle ønske Jeg ikke hadde flasha det kortet.skulle hatt den til å kjøre F@H(se sig.)

Endret av Lautsprecher
Lenke til kommentar
Har AKKURAT samme Hk hengende på veggen. med CPU stående i(Aner ike hvordan jeg får den løs. Har prøvd med vold, og det hjalp ikke) :scared: . Grunen til at det henger på veggen var en bad bios-flash :cry: . Klokka opp en P3 450 MHZ opp til 533 MHZ(4X133) uten prob. Hadde da en 100MHZ og en 133MHZ SD-RAM(2X64Mib). Skulle ønske Jeg ikke hadde flasha det kortet.

Huff, så synd.. :(

 

http://www.epox.com selger nye bios-chip'er over nett. Det er kjekt for å kurere feil-flash'ede bioser.

 

PS. Hvis du bor i Trondheim så kan du kanskje få komme hit med bios-brikken din så kan vi flashe den i mitt kort. (Det er et litt jalla triks som gjør dette mulig)

Lenke til kommentar
Har AKKURAT samme Hk hengende på veggen. med CPU stående i(Aner ike hvordan jeg får den løs. Har prøvd med vold, og det hjalp ikke) :scared: . Grunen til at det henger på veggen var en bad bios-flash :cry: . Klokka opp en P3 450 MHZ opp til 533 MHZ(4X133) uten prob. Hadde da en 100MHZ og en 133MHZ SD-RAM(2X64Mib). Skulle ønske Jeg ikke hadde flasha det kortet.

Huff, så synd.. :(

 

http://www.epox.com selger nye bios-chip'er over nett. Det er kjekt for å kurere feil-flash'ede bioser.

 

PS. Hvis du bor i Trondheim så kan du kanskje få komme hit med bios-brikken din så kan vi flashe den i mitt kort. (Det er et litt jalla triks som gjør dette mulig)

Nei, bor desverre ikke i trondheim. Bor på/i sørumsand, et lite høl 2 Mil utafor Oslo. Så litt på Epox.com: Hvor mye er en Euro i NOK?

Har heller ikke vifta lenger. Men hva har man vel en 60mm delta til :dribble:

Endret av Lautsprecher
Lenke til kommentar
Hvor mye er en Euro i NOK?

Har heller ikke vifta lenger. Men hva har man vel en 60mm delta til  :dribble:

1 Euro = circa i overkant av 8 kroner, dermed vil det koste ca 150 kr inkludert porto å få tilsendt en ny bios-chip.

 

Lykke til ! :)

Endret av Simen1
Lenke til kommentar
Endelig en litt annen type worklog som ikke går på casemodding!

sikker på at det ikke er et annet forum du leter etter atrax? siden det står "casemod restricted area" som undertittel på hovedkategorien mener jeg.. ;)

 

uansett intressant.. helt i orden for meg å få en sånn worklog :thumbup:

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...