Gå til innhold

Vil Iran sin regime falle?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Jeg tror regimet kommer til å bli styrtet, spørsmålet er når. Her er det mange faktorer som spiller inn, både levestandard, andre interne situasjoner, internasjonale hendelser osv.

 

Tviler sterkt på at USA kommer til å invadere Iran, ihvertfall med det første. Når(?) situasjonen blir bedre i Irak kan dette føre til at landene rundt blir litt påvirket.

 

Men det er veldig mye som spiller inn, men jeg har sterk tro på at dette skjer en dag.

Lenke til kommentar
De unge i landet Iran, er idag misfornøyd med hvordan landet fungerer. De vil ha en forandring i landet, de vil ha mer frihet. Det er jo de unge som har fremtiden i deres hender, hva tror du det kommer til å skje?

Iran har et moderat teologisk styre pr idag, og klarer seg stort sett bra. Khomeini overtok et Iran i kraftig vekst og med økende og opparbeidet velstand/stabile statsinstitusjoner i 1979, og det generelle forfallet (militærvesen, næringsliv, skoler etc) stoppet ganske fort. Takket være oljeinntektene kan prestestyret opprettholde en relativt høy levestandrad, så folk protesterer ikke pga matmangel eller dårlige lønninger. Mange, særlig unge og liberale er misfornøyde med sensuren og undertrykkelsen i samfunnet. Jeg regner med at Iran vil legge om til en mer moderat kurs etterhvert, og følge den postitive utviklingen nabolandet Tyrkia har hatt.

Lenke til kommentar

Er jo ikke så veldig lenge siden den forrige revolusjonen da... men men

 

Har snakket en del med en jeg kjenner som har vært i Iran og det var visst ikke så gale... Ungdommer drakk, festet og diskuterte poltikk osv akkurat som her, men det var ikke lov å gjøre dette i full offentlighet. Så blant venner og i private hjem merket man ikke prestestyret nevneverdig. Derimot hvis man ytret meninger til en offentlig tjenestemann o.l.(det var visst en del vakter rundt omkring), så var det smekk på lanken heh

 

Hvis det blir en ny revolusjon, så blir det en studentrevolusjon... blir spennende og se hvordan det går videre.

Lenke til kommentar

http://www.freedomhouse.org/research/freew...atings/iran.htm

Såvidt jeg kan se er det et gått stykke igjen når det gjelder frihet og demokrati, og ifølge freedomhouse har det ikke vært noen bedring de siste 10 årene. Men så lenge folk har mat på bordet, TV og bil m/billig bensin samt lever greit materielt så skal det skje noe ekstraordinært for at det blir revulosjon. Slutten av 70-tallet sveipet en religiøs bølge, særlig i den muslimske verden. Tror ikke det blir revulosjon i Iran nærmeste årene, skjønt det sa de vel i Iran i '75 også ;)

Lenke til kommentar
Er jo ikke så veldig lenge siden den forrige revolusjonen da... men men

 

Har snakket en del med en jeg kjenner som har vært i Iran og det var visst ikke så gale... Ungdommer drakk, festet og diskuterte poltikk osv akkurat som her, men det var ikke lov å gjøre dette i full offentlighet. Så blant venner og i private hjem merket man ikke prestestyret nevneverdig. Derimot hvis man ytret meninger til en offentlig tjenestemann o.l.(det var visst en del vakter rundt omkring), så var det smekk på lanken heh

 

Hvis det blir en ny revolusjon, så blir det en studentrevolusjon... blir spennende og se hvordan det går videre.

Her når du snakker om situasjonen i Iran, stemmer det faktisk ikke.

 

Folket i Iran, er jo misfornøyd med situasjonen idag, men tørr jo ikke å klage fordi de er redd for å bli drept. De hater jo "staten" i Iran, og det er jeg temmelig sikker på, fordi jeg har bodd, vært, og kommer fra Iran. Situasjonen er ikke heller så tilfredsstillende for syke, funksjonshemmede, gamle, unge i Iran. Iranere selv sier de bestemmer ikke noe, de sier at de ikke har frihet og at andre folk skal styre livet dems. F.eks kvinnene får jo ikke velge hvordan de skal kle seg ut, og ingen har rett til å klage på staten, ingen har rett til å si hva de mener.

 

Iran idag har mange jo mange negative og postive sider.

 

En person kan ikke lage en revolusjon, men en kan lede en revolusjon, men han/hun må ha støtte fra flere millioner andre.

 

Jeg er veldig usikker på fremtiden i Iran, man veit jo aldri hva som kan skje

Lenke til kommentar

Jaja har bare dette fra en jeg kjenner som kommer fra Iran og som har vært der et par ganger. Mulig det var tilfeldig at han opplevde det som så "liberalt".

 

Og jeg skrev jo at det er tilnærmet diktatur der folket ikke har noe å si, så der er jeg helt enig.

 

Uansett... hvis det kommer en ny revolusjon, så får vi satse på at den ikke blir kuppet av religiøse (slik den ble sist gang)

Endret av SBS
Lenke til kommentar

Jeg tror ikke prestestyret i Iran faller i morgen. Det finnes knapt noen væpnet oposisjon i landet og sikkerhetsapparatet synes å ha god kontroll. Det bør imidlertid skje noe på mellomlang sikt i Iran og Egypt. Disse to er de mest folkerike og industrialiserte landene i Midt-Østen. På sikt vil kravene om demokrati (som begge landene har hatt i korte perioder tidligere) tvinge seg frem hos en høyt utdannet befolkning.

 

På kort sikt vil utviklingen i Irak avgjøre mye. Klarer Irak å få til en føderasjon mellom de ulike folkegruppene, med et slags demokrati, fred og økonomisk utvikling, vil positive ringvirkninger spre seg herifra til nabolandene. Fortsetter kaoset som nå, vil vi få mer terror og ingen økonomisk vekst, med negative konsekvenser for nabolandene. Det tredje alternativet er at full borgerkrig bryter ut i Irak idet amerikanerne trekker seg ut. I fall Kurdistan da vinner selvstendighet vil land som Iran og Tyrkia måtte handle uavhengig av Washington for å beskytte egne interesser. I så fall er det umulig å spå hva som kan skje. Vi kan se Iranske og Tyrkiske tropper gå inn i Nord-Irak. Vi kan se kurdiske tropper krysse grensen til Tyrkia og Iran. Dette kan tjene demokratiet eller svekke det. Militære nederlag for Tyrkia og Iran kan føre til krav om demokratiske (Tyrkia er demokratisk, men demokratiet er begrenset av de militæres innflytelse...) reformer på hjemmebane, eller en langvarig krigstilstand vil føre til at de militære vinner mer politisk innflytelse og krav om demokrati vil undertrykkes. Noe svar vil ikke gi seg selv før i etterkant.

Lenke til kommentar

Vi bør ikke gi dem et aldri så lite puff. Puffing har vist seg å være kostbar politikk. Det internasjonale samfunnet er rimelig bundet opp i Bosnia, Afganistahn og Irak. Vi trenger ikke et Iran i væpnet opprør akkurat nå.

 

Det jeg tror vi ofte glemmer er hvor mye våpen som egentlig flyter rundt i Midt-Østen. Mange av landene har rustet stort siden 1991. Den vanlige iraker var ikke bevæpnet med maskingevær før Saddam falt. Maskingeværer ble delt ut av desilusjonerte offiserer eller funnet i forlatte våpenlagre. Tilsvarende våpenlagre klare til å plyndres finnes i alle land i Midt-Østen såfremt kaos skulle bryte ut og en stat bryte sammen.

 

Så har vi risikoen for krig mellom stater. Som beskrevet i tidligere innlegg er jeg usikker på hvordan slik krig ville påvirke utviklingen på mellomlang sikt, men på kort sikt vil krig mellom stater føre til enorme lidelser for befolkningen, i alle fall de første ukene, mens man var opptatt med å bruke opp de mest høyteknologiske våpnene, inntil de landene som forsyner Midt-Østen med våpen, d.v.s USA, Russland, Frankrike, Storbritannia, Tyskland og Kina kunne gripe inn eller om ikke annet strupe tilførselen av reservedeler og ammunisjon.

Endret av baldviking
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...