Gå til innhold

Guide: Introduksjon til PHP


Anbefalte innlegg

Da det har vært gjennomgående flere tråder på dette forumet som spør hva php er, hvordan det brukes, hva det kan sammelignes med og lignende har jeg nå bestemt meg for å prøve meg på en liten tutorial som avdekker noe av mysteriet omkring php.

 

Php er et server side scripting språk. Det vil si at alt av data behandles på serveren før det så sendes videre til browseren/nettleseren. Dette til forskjell fra for eksempel JavaScript hvor alt sendes til browseren og blir behandlet lokalt hos brukeren. Det at php er et server-side-scriptingspråk gjør at du kan bruke scriptingspråket til å lage dynamiske sider. Med dynamiske sider menes innhold som responderer på brukerens ønsker, feks kan det brukes for å manipulere databaser, du kan lage hitcounters og gjestebøker. Du kan til og med lage bilder med grafer og tabeller on-the-fly ved hjelp av php. Mer om dette kan leses her.

 

Php er også et cross-platform scriptingspråk. Med dette menes at det kan brukes på et utall forskjellige operativsystemer og webservere. Fordelen med dette er at hvis du lærer deg php på Windows og så går over til Unix eller Mac kan du fortsatt programmere i php. Det er enkelte funksjoner som kun er forbeholdt enkelte operativsystem, men dette er kun et lite antall det her er snakk om. Grunnen til at disse ”sære” funksjonene eksisterer er at de utnytter ting i et operativsystem som ikke finnes i andre operativsystem.

 

Har du litt peiling på programmering eller scripting fra før av er det lett å lære seg php. Det har veldig mye til felles med feks Perl, C og Java. Den største forskjellen her er at php er veldig mye lettere å lære seg enn disse språkene hvis du har liten eller ingen kunnskap eller erfaring med scripting/programmering fra før av. PHP brukes somoftest sammen med html og css for å lage en webside. Php gjennomfører manipuleringen av data mens html/css står for presentasjonen av data.

 

Med php er det også enkelt å ha gjenbruk av kode. Dette gjøres ved hjelp av include. Det er vanlig å lage klasser som puttes i disse include-filene men det er også mulig å lage ’vanlige’ php-filer som brukes av andre filer. Dette gjør at du kan ha kode som brukes ofte i en egen fil og sørge for at denne koden hentes av de forskjellige scriptene som trenger koden. Dette gjør det mye enklere å sammenfatte funksjonalitet på en site i tilleg til at programmereren sparer mye tid da en ganske enkelt kan legge inn samme koden på flere sider. fra versjon 5.0 av PHP ble det støtte for å bruke Objektorioentert Programmering (OOP). Mer om det kan leses her.

 

Det finnes flere nettsider hvor du kan lære mer om php. Det første stedet du kan begynne er på hjemmesiden til PHP. Her kan du lese ganske mye info om php i tilleg til at du kan søke på de forskjellige funksjonene som finnes i php. Dette gjør at du enklere kan finne ut av hvordan du skal bruke funksjonene. En fin måte å lære seg php er å se hvordan andre har løst ulike problemer. En side som jeg bruker for å lete etter ferdige script er hotscripts.com. Denne siten inneholder også endel informasjon om andre scriptingspråk. Her har andre brukere av dette forumet lagt ut søte, små kodesnutter som kan brukes av andre. Mange brukere på forumet bruker også sindrem.com for å lære seg PHP.

 

Her er noen bøker om PHP som er anbefalt:

Beginning PHP 5 and MySQL 5: From Novice to Professional super anbefalt. 20 sider med kommandoer og bruken av dem. resten av kaptilene omhandler hvordan du setter opp mysql/sqlite osv

 

The Definitive Guide to MySQL 5 - Michael Kofler (Apress) kan jeg også anbefale hvis du ikke bare skal bruke mySQL med PHP. Denne boken omhandler grundig masse oppsett og databasestrukturer. Samme som det som star i boken over, men grundigere.

 

PHP and MySQL Bible er et kjent oppslagsverk som er meget populær.

 

edit: endret litt på topicen

edit 2: la til noen bøker.

edit 3: oppdaterte teksten.

Endret av ilpostino
  • Liker 4
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
  • 9 måneder senere...
  • 3 måneder senere...
  • 1 år senere...
Har hatt lyst til å prøve php, men har aldri blitt noe av. Kan ingen ting, men tar vel ikke så sinnsykt lang tid å lære :)

7406661[/snapback]

Tar ikke så lang tid, nei. Spesielt ikke hvis du har programmert/scriptet noe før. Har du først satt deg inn i scripting eller programmering, lærer du alt mye kjappere, være seg C, C++, C#, Java, Python, Perl, Bash eller PHP.
Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...
  • 1 år senere...

Det mest basise programmet til PHP. Det kalles Hello World

 

Koden ser du under:

[b][color="#ff0000"]<?php[/color][/b]
[color="#ff8c00"]//Skrive ut Hello World![/color]
[color="#0000ff"]echo[/color] [color="#8b0000"]'Hello World'[/color];

[b][color="#ff0000"]?>[/color][/b]

 

Kan forklare:

[color="#ff0000"][b]<?php
[/b][color="#000000"]

Denne tagen viser at du bruker PHP til programmering. Denne starter du med.

 

[color="#ff8c00"]//
[color="#000000"]eller[/color]
#
[color="#000000"]flere linjer[/color]
/*kommentar her*/
[/color]

Dessa tre tegne viser at du skriver en kommentar.

 

[color="#0000ff"]echo[/color] [color="#8b0000"]'tekst'[/color];

Dette skriver ut teksten: tekst

 

[b][color="#ff0000"]?>[/color][/b]

Dette tegne viser at du er ferdig med programmering i php

 

[/color][/color]

Lenke til kommentar
  • 3 måneder senere...

Sakset fra Zend Frameworks coding standards:

For files that contain only PHP code, the closing tag ("?>") is never permitted. It is not required by PHP, and omitting it prevents the accidental injection of trailing whitespace into the response.

 

 

Så det er ikke ulovlig eller noe sånt, bare best practice.

 

Du kan også søke på google for "php + closing tag" for å lese andre meninger.

Lenke til kommentar
  • 10 måneder senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...