Gå til innhold

Stråling fra skjermer


bjorn432

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

"Stråling" er egentlig litt et litt missvisende ord hvis du prøver å beskrive hvordan en skjerm kan gi negative helseeffekter, siden mange trekker paraleller mellom ordet "stråling" og elektromagnetisk stråling.

 

Det som gir mest negative helseeffekter er derimot ikke elektromagnetisk stråling:

  • Statisk elektrisitet fra gamle CRT-skjermer som ikke har antistatisk belegg eller et for svakt belegg. Dette gjør at støv tiltrekkes skjermen og deremed like forran ansiktet. Dette tørker ut ansiktshud og slimhinner og gir videre en litt økt risiko for allergier og astma. Nyere CRT-skjermer har bra belegger slik at dette ikke er noe problem lengre.
     
  • Varmestråling (Både CLD og CRT-skjermer er som regel varmere enn omgivelsesluften) Dette tørker også ut huden i ansiktet og kan gi irriterte øyne, kløende hud og hodepine.
     
  • Flimring i lysstrålinga. Lav oppfriskningsrate (f.eks 75Hz og lavere) på skjermen gir svak flimring (lyset slåes "av og på" 75 ganger per sekund og sees som flimring). Dette kan være slitsomt for øynene og dermed gi hodepine. De som har sterk epilepsi kan også få anfall av dette.
     
  • Ergonomi. Mange har skjermen plassert for lavt/høyt i forhold til sittestilling/hodestilling og kan dermed gi belastningsskader. Enkelte som har CRT-skjermen stående skrått på pulten (f.eks fordi pulten er smal, det er en vegg bak og man trenger plass forran skjermen) så kan dette også føre til bleastningsskader.
     
  • Skjermen har samme fokusavstand på ca 20-50 cm fra øynene hele tiden. Dette gjør at øynene kan stå statisk på samme fokusavstand i mange timer. Noe som er slitsomt for øynene og dermed kan gi hodepine.
     
  • For høy oppløsning (f.eks 1600x1200 på en 17" CRT) gjør at mange må myse for å se detaljene og teksten på skjermen. Dette kan også gi ubehag for øynene og deremd hodepine.

Jeg husker desverre ingen linker, men jeg regner med at det er relativt lett å finne via søkemotorer og noen bra søkeord.

Endret av Simen1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...