Gå til innhold

AveMORphine`s H.M.W.C. (Sketch av Rev1.1)


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Vet ikke helt hva du hadde forventet, men jeg har (dessverre) aldri hatt troa på at det kom til å bli så bra, og å konkurrere mot fabrikkerte blokker i fra selskaper med ingeniører som har sikkert flere hundreårs erfaring tilsammen, har liksom aldri virket oppnåelig.

 

Blir spennende å høre resultatene etter at du har fått gitt litt mer guffe og etter at pastaen har kjørt seg inn.

 

Men uansett så har du laget blokker som er ekstremt responsive (så liten forskjell mellom idle og load har ikke jeg sett på hjemmelagede blokker, men det kan jo forandre seg), som er enkle og ikke minst nogenlunde billige å lage.

De er ei heller vanskelige å lage og det gjør at mange kan ha stor glede av designet ditt og det burde du være stolt av.

Tror jeg har sagt nok for nå, lar heller tallene tale om 100 timer ;)

 

EDIT: Skriveleifer..

Endret av bamsefar
Lenke til kommentar

Jeg regner med å kunne gi ferdigblokker en aldri så liten utfordring ja, men ikke enda. Det vil bli på ett senere tidspunkt med mer avansert design.

 

Når en tenker over det er det faktisk en myte at de ferdigproduserte er best, da de må ta forbehold om at de skal passe på minst 2 socket typer (med stor forskjell på flaten som skal kjøles). De ferreste produsenter lager en type blokk for AMD XP (f.eks) og P4, selv om disse er veldig forskjellige (spesielt da XP Barton kontra P4).

 

Hva er det de gjør som er feil? Jo de lager èn bunn og bytter ut toppen alt ettersom hvilken CPU som skal kjøles (feil er det ikke, men det er ikke optimalt). Ergo kan en vanlig dødelig kanskje komme opp med noe som yter bra på èn CPU type av gangen. Grunnen til at produsentene velger å gjøre det slik er vel egentlig ganske åpenbar; det er billigst (mest fortjeneste). Se bare på hva Waterchill Antarctica tjener på å komme med èn topp som kan brukes på tvers av alle sokler ;) Den er jo priset _vesentlig_ lavere enn sine konkurenter (WW, RBX), uten å egentlig være dårligere (dersom en tar dremelen fatt og sper på med Claser`n nipler ;)).

 

Edit: denne blokka er nok ikke allverden, ligger nå på 39c ved 1800mhz 1.8V (vanntemp er 24-25c). 1.825V og maskinen slår seg av etter noen sekunder (hadde ikke slike problemer med Danger Den blokka). Skal kjøre det hele inn før jeg hiver det på dynga (begynner på rev2), dessuten står det endel andre blokker på programmet ;)

Endret av AveMORphine
Lenke til kommentar

25vann / 39CPU ja, der kom vel kanskje sannheten for en dag? men jeg tror allikevel ikke at du skal fortvile, selv om du har en diff på 14 grader der.

 

Ellers er vel påstanden om at ferdigproduserte blokker er en myte mht ytelse kanskje litt drøy?

Det kan godt hende at det av og til lages universalløsninger mht fester, også at det kanskje ligger et og annet kompromiss mht de forskjellige core-løsninger. Jeg for min del tror strengt tatt at det ligger ganske mye forskning rundt selve designet til de enkelte produsentene, og jeg har ganske enkelt vondt for å tro at de har oversett løsninger som de du eksperimenterer med. Det ville vel være naivt å tro noe annet?

Samtidig har jeg full forståelse for at dette bare er en start for din del, men som du sjøl sier; Det kommer vel mer avanserte ting fra deg også etterhvert, og siste ord i en slik sak er nok slett ikke sagt! Men for din egen del; Prøv å lage en løsning hvor du også skrur kobberplata fast i plexien da, det er rett og slett nerveslitende å tenke på hvor lite som skal til før det begynner å lekke.

 

Stå på AveMorphine, vi gleder oss til fortsettelsen!

Lenke til kommentar

Jeg fortviler absolutt ikke ;)

 

Litt irriterende dog at mitt 9800pro er satt ut av drift (kanskje også rip), men slik er det nå når en er uforsiktig.

 

Jeg holder derimot frem med at en kan lage bedre blokker til èn spesifik CPU core design enn hva ferdige blokker som er beregnet for flere cpu typer er. Det sier seg egentlig selv med tanke på forskjellene på core. Og ikke minst forskjellene på forskjellige dyse design på P4 kontra XP.

 

Forbedringer på blokken som jeg ser det dersom den skal lages på en like enkel måte vil være:

  • mindre kammer
  • smalere kammer
  • V formet mønster som skjærer i vannet (opp ned V nedover, V oppover)
  • lavere takhøyde

Endret av AveMORphine
Lenke til kommentar

......., og redusert risiko for lekkasje. Så i en annen tråd at noen foreslo UV-lim, og det er jo ikke så dumt? Kanskje det kan være noe for dine fremtidige blokker?

 

Ellers synes jeg at forslagene dine høres fornuftige ut.

 

Btw; Har du prøvd å vaske 9800-kortet ditt forsiktig med rødsprit, og deretter tørke det med en hårføhner? Det har i alle fall hjulpet meg en gang.

Lenke til kommentar

Jeg får svært forskjellige temperaturer nå, regner med at det er AS5`n som setter seg. Nå er jeg tilbake til 7-7.5c delta (ved ca 1800mhz 1.8V). Skal kjøre Prime95 litt og se hva som skjer.

 

Pumpen har også hatt en stygg tendens til å hikke litt (stoppe) og siden den står på eheim dempeføtter, er det vansklig å høre når det skjer. Må nesten bare håpe at jeg eventuelt vokner av alarmen på DD5`en (selv om maskinen slår seg av av seg selv ved 50c eller noe slikt).

 

Edit:

 

chipset ligger nå på ca 33c @ 220 cl2-2-2-11 1t 1.7V (skal sjekke opp mot prime 95 i morgen tidlig, da har det fått kjørt seg litt ;)).

 

GPU ligger på ca 26c (GF4mx440) ved vanlig surfing.

 

Jeg kommer til å utsette de for heftige tester etterhvert, men regner med at den blokken som har best ytelse hittils er GPU blokken.

 

Kommer nok på senere revisjoner til å bruke m3 innlegg-pop-nagler som lager M3 gjenger i det den poppes inn i. Da gjennom kobberbunn og første lag plexi. Mellom plexi-bunn og topp regner jeg med å lage O-ring kant og da skru blokken sammen med M3 skruer.

 

Vil ikke gå for mye inn i detaljer om Rev2 enda, da det fortsatt er endel som gjenstår i rev1.

 

Jeg var litt usikker på om jeg skulle snakke så mye om Tempene før innkjøringen var over, og har vel egentlig funnet ut at det hadde vært best av meg å holdt meg utenfor diskusjonene rundt det, og heller avventet til jeg hadde reelle tempereaturer over tid og stresstesting å vise til.

 

Og ja jeg er nok en _smule_ naiv om jeg tror jeg kan bedre enn de større utviklerene av blokker. Men mener det ligger noe i det jeg sier. Har også jobbet med salg og vet noe om hvilke kompromisser enkelte produsenter gjør for å tjene penger. Med dette mener jeg ikke at _jeg_ kan bedre, men at det skulle kunne gå ann å få til en tilsvarende, eller om en er heldig, bedre løsning for hver enkel type CPU, chip osv osv.

Endret av AveMORphine
Lenke til kommentar
Har lest alt nå først, godt jobba, fine tempraturer :thumbup:

 

Du var tydeligvis plaget med endel lekarsjer på blokkene. Mattet du Plexi rammen og kobber platen der rammen kom til å ligge, så sillikonen fikk skikkelig feste?

 

Tror du det hadde funket bedre med noen "lange" skruer med mutter som hadde klemt sammen hele blokken? Gjelder å ha tunga rett i munnen når man skal borre gjennom bunn ramme og topp samtidig da men... 8 Skruer med mutter plassert rundt tror jeg ville hjulpet ihvertfall.

 

(Skrue no offence :p )

På den aller første blokken (chipset) som du ser på side 1, så mattet jeg ikke flatene. Det holdt da ikke lenge før det slapp. Jeg bruker ikke silikon, men en Epoxy lim.

 

På V2 kommer jeg til å lage ett annet festesett, med blandt annet M3 skruer og diverse muttre. Regner med at det holder med 3 på hver side av kanalen, og ingen på toppen og bunn (da kanalen vil bli veldig smal). Men det må jeg se nermere etter når jeg har "klossen" foran meg.

 

Problemet med muttre er å få de små nok, dersom de buler for mye over eller under blokken, kommer de lett i konflikt med blokken. Derfor kommer jeg trolig til å bruke pop-nagle-m3 mutter, som ikke buler mer ut enn at jeg kan lage en liten renne så den blir fellt inn i bunnen.

 

Men som sagt, den tid den sorg ;)

Lenke til kommentar
Kommer nok på senere revisjoner til å bruke m3 innlegg-pop-nagler som lager M3 gjenger i det den poppes inn i. Da gjennom kobberbunn og første lag plexi. Mellom plexi-bunn og topp regner jeg med å lage O-ring kant og da skru blokken sammen med M3 skruer.

Så du fikk med deg det jeg spurte om tidligere ja, sammenskruing vil nok gjøre blokken noen hakk bedre ;)

 

Hvordan skal du bruke poppnagler sa du? Eeh jeg får et stygt bilde i hodet av sprukket plexi :( men vi får håpe på det beste. Poppnagler får jo fint flatt hode i enden den er montert fra og så får den jo en ganske stor klump i andre enden, skal du slipe litt bort på den klumpen å borre litt inn i topp plexi platen?

 

Skal du lage O-ring spor så fyll det med sillikon eller paknings masse, blir garantert å tette, kan fort lekarsje med vanlig gummipakning.

 

Skjønnte ikke helt det med V spor, er det noen riller du skal slipe inn i kobber platen?

 

De forbedringene du nevnte om mindre rom til væske i kjøleblokken, vil ikke det vært finere om du lagde W mønster i plexiplaten istedenfor bare en stor hul firkant, da rommer den mindre væske og det øker turbulensen i vannet.

 

 

Jeg holder på å sette opp bestilling på Clas O. nå, fant no lim som kanskje er bra:

Vare nr: 34-38 "Chemical metall" Tror jeg skal prøve dette, eller hva synes dere?

 

Har også 1 plate 1mm kobberplate, 2 plater 3mm plexi, 1 pakke maskinskruer M3 gjenget 25mm, 1 pakke M3 Låsemutter med nylon, 12mm 90' kobber bend og T rør av kobber på listen.

Er det noe mere jeg bør legge til? Er stoppskiver en ide?

 

Hvor stor diameter er det egerntlig på hovedkort hullene til CPU kjøling? Det er vel somregel samme diameter på 3D-Kort og NB, Holder vel med M3 (som er 4mm ytre gjengediameter?)

Lenke til kommentar

Det var disse jeg tenkte på

 

HD4_20-3029_N.jpg

 

Art nr. 20-3029-X hvor X er M3-6

 

Edit: M3 passer til GPU og NB, de fire hullene i Socket A kort er litt større, men M4 kan fort ta i kanten og dermed komme borti ledere (lite sannsynlig, men dog).

 

Ang lim: prøv heller Sikaflex 31-965-2 (denne er sort, fås også i hvit, søk på varenummer og du får opp hele listen). Det sitter garantert :yes:

Endret av AveMORphine
Lenke til kommentar

Oppdaterte temp`s

 

kjører følgende:

 

Abit NF7-S V2 @ 220

XP-M2400+ @ 220x9 1.65V

512MB Corsair TwinX 3200LL @ 220DC cl2-2-2-11 1t

Gainward GF4MX440 :cry: @ stock forløpig

 

Kjølingen består av:

 

CPU Rev1, GPU Rev1 og Chip Rev1

Black Ice Extreme radiator med en Titan Alu 120mm på 12V

Hydor L20II pumpe

NC floppy Reservoar

12mm PVC slange fra clas ohlson

Strips som slangeklemmer

 

Sensorene er montert slik:

 

CPU

cpusensor_thumb.JPG

 

CPU sensoren er limt fast med AS lim så den vil ikke være montert forskjellig for hver gang jeg bytter CPU blokk.

 

Chip og GPU

chipsensor4_thumb.JPG

 

Sensorene fikk litt AS5 på tuppen, og blir klemt fast mellom HK/skjermkort og neoprenen. Ergo er det ikke ambient temp som blir angitt ;)

 

GPU-sandwitch3_thumb.JPG

 

Vannsensoren er montert mellom utgangen på radiator og CPU blokken (på det stedet vanntempen er lavest). Jeg kunne godt tenkt meg en sensor før hver blokk, men det er for mye styr med de (var ett herk å få tett).

 

Jeg oppgir nå kun load temps, da jeg kjører inn systemet og bare legger inn noen oppdaterte temps "along the way".

 

Tempene er da avlest etter 12t med Prime95 stresstest (blend).

 

CPU: 42.5

Chip: 39.5

GPU: 32.9 (denne er ikke load!)

Vann: 28

Endret av AveMORphine
Lenke til kommentar

Ang rev1 har jeg endel tanker jeg vil lufte.

  • GPU blokken er best grunnet "dype" riller på tvers av flow og økt flate mot vann grunnet "sandblåst" overflate
  • CPU blokken er dårlig, grunnet lite behandling av overflaten, for stor vannkanal (mistenker at endel vann er "stillestående")
  • Chip blokken er dårligere enn GPU blokken grunnet at rillene går på langs med flow (limte den feil) og ikke på tvers.

Hadde satt _veldig_ pris på kommentarer og tilbakemeldinger om disse tankene. Og dersom noen har andre synspunkter rundt hvorfor disse blokkene er slik de er, så setter jeg også _veldig_ pris på det. Jeg trenger input til Rev2

Endret av AveMORphine
Lenke til kommentar

Tjah, har tenkt litt. Men om jeg tenker riktig?.........

 

At GPU-blokka er best pga riller på tvers, er jeg litt i tvil om. Det er ett eller annet som protesterer inni meg, når jeg tenker "riller på tvers". Det rimer på en måte ikke med min oppfatning av hvordan det helst bør se ut, spesielt med tanke på at det er en "vann rett igjennom" løsning. I mine tanker, ville langsgående riller fungere bedre, ikke minst pga at du da ville redusere mengden "stillestående" vann som antakelig vil samle seg i de tverrstilte rillene.

 

CPU-blokka "dør" høyst sannsynlig pga for stort innvendig volum.

Har erfart noe av det samme med en av mine egne blokker. Først laget med en "Z-løsning" på en stor og romslig vannkanal, som fungerte "så där". Bygget om til en "straight-trough"-løsning med en halvmåne av plexi imot bunnen for å øke vannhastigheten over core, samtidig som jeg la i plexi utenfor dette området. CPU-temp gikk ned med 2-3grader med den løsningen, uten at selve bunnen ble rørt.

 

Jeg er ikke så sikker på at NB-blokka er dårligere. Tvertimot, den er kanskje bedre? For faktum er at jeg her har lavere NB-temp med luftkjøling (33,2grader, riktignok ikke m standard kjøling), så 28graders vann bidrar kanskje til å ØKE NB-tempen i stedet, pga litt lav delta-T i vann i forhold til luft? Men dette er bare spekulasjoner.

 

Har for moro skyld kjørt akkurat samme oppsett som deg mht v-core og oc i noen timer her nå, så sammenligningsgrunnlaget skulle være sånn noenlunde.

Klarer riktignok ikke samme vanntemp som deg, 28,9grader her, med 25,8grader innadørs!. Men har en noe bedre CPU-temp; 37,2grader i lengre tid nå. Så du har nok litt å gå på mht til designet i V2.

GPU ligger forøvrig på 33,8 på et 9800Pro-kort i default oppsett, men dette er vel neppe en relevant sammenligning.

 

Generelt sett vil jeg si at du vil tjene på et redusert volum i samtlige blokker, av den enkle grunn at vannutskiftingen vil gå raskere, og da først og fremst når det gjelder innvendig høyde. Mht til bunnens design, ville jeg for min del valgt langsgående ribber i kombinasjon med en dyse-løsning. Jeg har (foreløpig) klokketro på at den vil fungere best.

Lenke til kommentar

Takker for tilbakemeldingen. Syns det ble stille rundt denne tråden nå. Dårlige resultater er vel ikke akkurat så spennende :p

 

Anyways, jeg avslutter Rev1 nå, og går over i Rev2 med en god del erfaringer fra Rev1 (samt endel mer avansert verktøy). Så for vi se når det dukker opp noe spennende.

 

Lar Rev1 kjøre seg i maskinen endel timer til (ca 200T) så gjør jeg opp status når den tid kommer (da har pasta`n kjørt seg skikkelig inn).

 

Takker for all hjelp :thumbup:

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...