Gå til innhold

Innspilling av høytalere, trengs det?


Anbefalte innlegg

Hei, har endelig klart å bestemme meg for hvilket høytaler sett jeg skal kjøpe til PCen, og valget falt på Creative Gigaworks S750 av forskjellige årsaker.

 

Det jeg lurer på er om disse trenger noen form for varsom innspilling? Har lest her og der om dyre høytalere som først fungerer optimalt etter litt forsiktig bruk en stund. Er det slik at dette gjelder for billigere høytalere også? Og i såfall, hvordan burde dette gjøres?

 

Disse høytalerne må vare en stund (hvertfall til jeg er ferdig som student!) så jeg vil gjerne gi de best mulig behandling ;)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Noen påstår det ja, men jeg ser ikke forskjellen mellom å blenge opp volumet med en gang og det å spille i lang tid på lavt volum.

 

Nåe jeg sier jeg ikke ser forskjellen er det fordi alle som jeg har hørt uttale seg om dette har argumentert med "det bare er sånn" og ikke kommet med noen forståelig vitenskapelig forklaring på hvorfor og hva som i så fall er den store forskjellen på å "spille inn" høytalerene og det å blenge volumet rett opp. (OM det i det hele tatt skjer noen forandring med mateialene i høytalerene med bruk så må det jo være mye mer effektivt å spille høyt i kort tid fremfor å spille lavt i lang tid.)

Lenke til kommentar

På hifi-klubben i trondheim anbefalte de meg å spille inn høtallerne på sånn passe nivå over ett vist timeant. sett de på 2-3dager før du drar på jobb elns? :p

 

 

Simen1: Jeg har en misstanke om det kan sammenliknes med en mopedmotor. dårlig innkjørt = dau på alle turtall. men er ikke sikker da :D

Endret av eln
Lenke til kommentar

Med det anlegget du har kjøpt så vil det nok ikke ha så mye og si men litt rolig innspilling til å begynne med er en fryd for gummiopphenget på en høyttaler. Dette for å få en god balansegang på bevegelsen av elementet, og er du temmelig lyd innteressert så anbefaler jeg deg å la det få gå rolig i ett døgn heller to. Gjerne mer og for den saks skyld.

 

Det er ihvertfall ikke bare tull det som sies angående det! :)

Lenke til kommentar
På hifi-klubben i trondheim anbefalte de meg å spille inn høtallerne på sånn passe nivå over ett vist timeant. sett de på 2-3dager før du drar på jobb elns?  :p

Som sagt:

Når jeg sier jeg ikke ser forskjellen er det fordi alle som jeg har hørt uttale seg om dette har argumentert med "det bare er sånn" og ikke kommet med noen forståelig vitenskapelig forklaring på hvorfor og hva som i så fall er den store forskjellen på å "spille inn" høytalerene og det å blenge volumet rett opp.

 

Simen1: Jeg har en misstanke om det kan sammenliknes med en mopedmotor. dårlig innkjørt = dau på alle turtall. men er ikke sikker da   :D

Jeg har ikke den misstanken. Forbrenningsmotorer er totalt forskjellige konstruksjoner fra høytalerelementer. I forbrenningsmotorer har man slitasje av sylinder, stempel, stempelringer, som skal "slite seg til", i tillegg til den kanskje viktigste faktoren: innbrenning av "tunge" oljerester rundt ventilene, ventilseter, tennstiften og i selve brennkammeret.

 

Ingen av disse faktorene skjer i et høytalerelement, så "innspilling av høytalere" er fortsatt overtro for meg. Hvis noen kan komme med en en forståelig og troverdig vitenskapelig forklaring så skal jeg bøye meg i støvet og takke for ny lærdom. :yes:

Endret av Simen1
Lenke til kommentar

simen1: ikke så bokstavlig ment.

 

Luske_Ludvig Skrevet: 23/03/2004 : 21:32 

 

Innkjøring har ikke noe å si for levetiden.

 

 

Men høytaleren låter dårlig i starten. Bassen er stram, diskanten er hard. Spessielt hvis det er metalldome i diskanten.

 

 

MVH Øyvind

 

 

Det samma sier de på hifi-klubben i trondheim ivertfall.

Lenke til kommentar

Takk takk eln og Luske_Ludvig :)

 

Jeg leste den posten til Luske_Ludvig, men forstår fortsatt ikke hva den fysiske forskjellen skal være mellom en "innspillt" og en uinnspillt høytaler.. Ei heller om det er noen forskjell på å "spille inn" på lavt volum over lang tid eller å "spille inn" på høyt volum over kort tid.

Lenke til kommentar

Enkelt og greit, når en høyttaler lager lyd er det forskjellige deler av høyttalerelementene som beveger seg i forhold til hverandre. En gradvis økning av belastningen på disse bevegelige delene er gunstig. Slik er det med alt som skal bevege seg, derfor er moped- (og bil-) motorer greie å sammenlikne med.

Lenke til kommentar
Enkelt og greit, når en høyttaler lager lyd er det forskjellige deler av høyttalerelementene som beveger seg i forhold til hverandre. En gradvis økning av belastningen på disse bevegelige delene er gunstig. Slik er det med alt som skal bevege seg, derfor er moped- (og bil-) motorer greie å sammenlikne med.

Som nevnt tidligere i tråden her: motorer og høytalere er totalt forskjellige konstruksjoner. Om man likevel skulle gjort sammenligningen så betyr vel det at høytaleren blir daukjørt/damekjørt om du bare lar den stå på lavt volum. Og det taler vel litt mot teorien om innspilling.

 

Men siden du sier det er gunstig at den spilles inn gradvis... HVA mener du med "gunstig"? HVA består fordelen i?

 

Er vel for å myke opphenget til membranene...

Oki.. men vil de ikke mykes opp mer effektivt med høyere volum?

 

Jeg har også blitt anbefalt å spille dem inn når jeg har bygget meg høyttalere. 

Tidligere ref. om kilder som sier "fordi sånn er det bare".

Lenke til kommentar

Hehe, ser det er delte meninger om dette temaet ja, men sjansen er vel stor for at jeg ikke kommer til å forsøke å få ting til å dette av veggene de første par dagene uanset;)

 

Forsåvidt, med mindre man spiller høyt nok til å forårsake belastninger på membranet som er høyere enn den "plastiske grensen" (der materialet vil gjenfinne sin opprinnelige fasong), vil det kreves grådig mye spilling før det skjedde noe som helst med membranet.

 

Om "oppmykningen" faktisk hadde inntruffet etter 2 dager med radio sus så tør jeg ikke tenke på hva som hadde skjedd etter en måned...

 

Noen som er drevne med Google som kan finne noe litt mer teknisk om dette? Har blitt nysjerrig nå ;)

Lenke til kommentar

altså, det med "innspilling" av høgtalere kommer av i starten er høgtaleren mer stiv etter en stund med spilling, du kan spille så hardt du vil i starten, men burde kanskje ta det litt med ro for å være sikker.

 

høgtaleren lager bedre lyd etter å ha bli "innspilt", den har "mjuknet" opp i bassen og diskanten.

 

det er ikkje noke must å "spille" inn høgtalere men du vil merke at høgtaleren din spiller bedre etter en stund...

Lenke til kommentar

"Innspilling" er egentlig et tullete begrep. Men det er riktig at et høyttalerelement trengs å brukes før dets egenskaper stabiliserer seg. Det er ingen kvalitetsforskjeller på såkalt innspilling. Den eneste forskjellen er tiden det tar før egenskapene har stabilisert seg. Og da er det bare en ting som gjelder, nemlig å få størst mulig utslag/bevegelse på elementet. Selvsagt uten å ødlegge det, men det gjelder jo for både "innspilt" og "uinnspilt". Spiller du på lavt nivå og dermed med lite bevegelse på elementet, så tar det år og dag før egenskapene har stabilisert seg.

Lenke til kommentar

Spiller bare inn høytalere som jeg kjøper løse elementer og bygger kasse til selv. Innspilling kan utgjøre noe forskjell på lyden hvis det er store høytalere i små lokaler, de kan ødelegge/slites unødig pga mottrykk ved øredøvende volm.

Endret av Hoax
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...