Gå til innhold

Er det lovlig å fjerne operatørsperren?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Med fare for å bli utestengt for all fremtid...

 

Dette er egentlig litt håpløst :D At noen blir bannet fordi de snakker om informasjon som er allment tilgjengelig, og ikke ulovlig - selv NRK ved Forbrukerinspektørene snakker om dette - er for meg ganske rart.

 

Både unlock.no og trycktill.com og et hav av andre nettsteder gir ut informasjon om hvordan man kan låse opp mobilen sin. Denne informasjonen finnes overalt på nettet, og slik informasjon er ikke ulovlig informasjon. Ulovlig vil det i alle tilfelle ikke være å fjerne operatørsperren, men du kan jo havne i den situasjonen at du begår et kontraktsbrudd med din operatør.. men ulovlig er det ikke, og har ikke noe med selve opplåsingen å gjøre.

 

NetCom har jo brukt store ressurser på å få stengt unlock.no - men de kom ingen vei med det, fordi informasjonen i seg selv ikke er ulovlig.

 

Djuice i Sverige (som vi alle vet så står Telenor bak Djuice) OPPFORDRER faktisk kundene sine til å låse opp telefonene sine! Se her:

http://www.djuice.se/sweden/services/lasupp.jsp

 

Tele2 her i Norge gjør det samme: http://www.tele2.no/go.cfm?id=3413&type=te...i1936i3404i3413

 

Det er garantert andre operatører som også gir slik informasjon. Når selv operatørene går inn for at kundene skal låse opp mobilen, så er fremgangsmåten til amobil merkelig....

Endret av jendor
Lenke til kommentar

Jeg skjønner ærlig talt ikke hvorfor alle umiddelbart skal anta at dette er ulovlig. Det er ingen ting som tyder på dette. Om man mailer Post og Teletilsynet og spør så vil de svare at de ikke vet om noe som gjør det ulovlig de heller. Når Netcom truet GeeZuZz var det, om jeg husker rett, med en lovhjemmel omhandlende dårlig foretningsskikk, og ikke på at det i seg selv er ulovlig å låse opp telefonen. Og selv dette viste seg vel at de ikke fulgte opp... Jeg tviler på at [enellerannenurl.no] (vil ikke bli bannet...) hadde vært oppe med det vell av låsekoder de har i dag om Telenor/Netcom mente de hadde en god sak. I tillegg lenker nå Tele2 fullt åpenlyst til en side hvor de anbefaler kunder å låse opp telefonene sine uten at det har blitt noe ramaskrik om dette. Vi har óg den nylige napster.no-dommen som slår fast at å lenke til ulovlig materiale ikke er ulovlig i seg selv.

 

Jeg lette nå, og fant faktisk ikke et eneste sted hvor noen med noen form for autoritet engang har *hevdet* at det er ulovlig. Legg for eksempel merke til - i dette innslaget fra FBI - at selv ikke Telenor eller damen som snakker for teleselskapene sier sier noe om lovligheten av selve opplåsningen: Bare at de 'må' gjøre det for å selge subsidierte telefoner, og at Telenor mener at man *kan* oppfordre til opplåsning i Sverige.

 

Konklusjon: 1. Det er svært lite som tyder på at det er ulovlig å låse bryte en operatørlås. 2. Operatørene kan selvsagt låse telefonene sine så mye de bare vil. 3. Hvorvidt utstrakt bryting av operatørlås generellt sett er gunstig på sikt fra forbrukerenes side aner jeg ikke. 4. Hvorvidt Amobil.no vil ha denne typen informasjon i forumet sitt er selvsagt opp til dem.

Lenke til kommentar

La meg iallefall oppklare: Unlocking av telefoner er lovlig å diskutere her på forumet. Det er ikke ulovlig og hvis noen tidligere har havnet i problemer angående dette er det bare til å maile forumstyret @ [email protected] og forklare situasjonen. Har vært uklarhet i dette frem til nå, men nå har dere iallefall mitt ord på at det er lov. Så får jeg ta støyten for dette også hvis noen admins sier at det ikke er lov allikevel.

Lenke til kommentar

Jeg har visst oversett denne diskusjonen. :)

Men det er aldri for seint:

 

Først kan det nevnes at abonnementsbinding og operatørlås er to helt forskjellige ting uten sammenheng. Les mer her

 

Folk som mener at dette er ulovlig, tenker vel umiddelbart på "kontraktbrudd", men det er bindingstiden på abonnementet du skriver under en kontrakt på. Klistremerket som er utenpå boksen som sier at telefonen er låst, er særdeles tvilsomt om kan oppfattes som en "kontrakt", og i så tilfelle er det enda mer tvilsomt om denne avtalen er gyldig.

 

Uansett, det er jo strengt tatt ikke åpning av telefonen som ville vært ulovlig (det er jo din telefon, selv om de har subsidiert den), men å faktisk BRUKE en annen operatør. Altså, hvis du låser opp telefonen får du mulighet til å bruke en annen operatør, men du trenger ikke nødvendigvis å benytte deg av den muligheten.

 

Et annet moment er jo (som tidligere nevnt) at i Sverige oppfordrer Telenor (djuice) kundene til å låse opp operatørsperrede mobiler. Det er vel heller lite sannsynlig at lovgivningen på akkurat dette punktet er så annerledes i Sverige (eller i Danmark, hvor dette er erklært fullstendig lovlig).

 

Jeg siterer også Post og teletilsynet:

Vi ser ikke noe i de lover og regler vi håndterer som kan hindre forbrukeren i å låse opp SIM-låsen

Når det gjelder Netcom's angrep på meg angående mitt nettsted, så velger jeg å tro at de har innsett at de har dårlige kort på hånden. Var jo litt snodig at når de fikk med seg at jeg hadde en advokat på saken, så kom det ikke flere trusler... :roll:

Men saken mot meg, og spørsmålet om fjerning av operatørlås er to forskjellige saker. Saken mot meg var at JEG låste opp for andre.

 

Det kan forresten nevnes at Telenor har ikke sagt et kvekk til meg angående nettstedet. Når saken var oppi media, sa de til dagsavisen (når de fortalte Telenor om meg) at de skulle "foreta en rettslig vurdering i løpet av helgen".

 

Men om det er lovlig i følge norsk lov har jo ingenting å si. Det er forumstyret som bestemmer hva som er lovlig å diskutere her på forumet. Jeg har forståelse for at de ikke vil tillate slike diskusjoner, men da burde det stå i reglene også...

Endret av GeeZuZz
Lenke til kommentar
Men om det er lovlig i følge norsk lov har jo ingenting å si. Det er forumstyret som bestemmer hva som er lovlig å diskutere her på forumet. Jeg har forståelse for at de ikke vil tillate slike diskusjoner, men da burde det stå i reglene også...

 

Så pga dette er uklart og pga du og siden din ikke har hatt noen særlige problemer med NetCom eller Telenor tillater jeg diskusjon rundt emnet.

 

Bibli: Spørsmålet er vel om det er lov å vise hvordan man gjør eller linke til sider som viser hvordan man gjør det. Er det lov også?

 

Ja, så lenge Telenor ikke engang gidder bry seg så skal det være tillatt her å både linke til unlockingssider og å hjelpe andre med det. (Såfremt at siden ikke også inneholder noe annet som bryter med norsk lov). Det der var forresten den merkligste stavemåten av nicket mitt jeg har sett hittil :)

Lenke til kommentar

Whoohoo!

 

TRYCKTILL

Masse kodegeneratorer for div. tlf.

 

Og selvfølgelig UNLOCK.NO!!!

 

 

*linke-linke*

 

Egentlig er det jo strengt tatt ingen vits i å linke noen steder.. (men nå har jeg gjort det) De som vil låse opp mobilene sine vet akkurat hvor de skal gå for å få de nødvendige kodene :green: Og vet man det ikke, så fikser en kjapp googling den biffen...

Lenke til kommentar

Har nå fått koden til og låse opp telefonen fra telenor (ikke prøvd netcom).

Ring opp og gi beskjed at du skal ha opplåsningskoden til din private telefon.

 

 

Vil påstå at operatørlås er i gråsonen av hva forbrukerloven godtar....

 

 

Om eg kjøper en telefon eller en dvd (se dvd john) så er det min private eiendom og ingen firmat skal

låse eller herje med dette produktet som EG har betalt for...

At eg må betale for et abb i 12Mnd er greit men hvorfor låse telefonen?

 

Det var mitt synspunkt.. :p

Lenke til kommentar
Uansett, det er jo strengt tatt ikke åpning av telefonen som ville vært ulovlig (det er jo din telefon, selv om de har subsidiert den), men å faktisk BRUKE en annen operatør.

Det er vel ikke noe problem for en operatør hvis jeg kjøper en telefon med 12 mnd bindingstid, låser den opp og så kjøper kontantkort fra en annen operatør. Jeg må jo fremdeles betale månedsavgift i 12 mnd. Og et raskt regnestykke på samtlige tilbud som Telenor og Netcom kommer med (bortsett fra kontanttelefoner) viser at man etter 12 mnd har betalt mer enn det telefonen koster på nettet uten binding, og da har jo operatøren tjent inn det de har subsidiert telefonen med i utgangspunktet.

 

Problemet er jo hvis du sier opp avtalen (abonnementet) før tida har gått ut. Men da må du jo likevel betale en viss sum, så jeg ser egentlig ikke problemet her. Operatøren som subsidierer en telefon, tjener jo pengene inn igjen, uansett om du låser opp telefonen eller ikke...

Lenke til kommentar

Det er kun 1 ting som er 100% sikkert:

 

Teleselskapene "sponser" ikke noe - alt de gjør, gjør de for å tjene penger. Betaler du ikke for det der og da, så kan du være sikker på at du betaler tilbake i bøtter og spann senere :D

 

De leker jo ikke butikk...

Endret av jendor
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...