Gå til innhold

Bli med på Halloween


Anbefalte innlegg

Engajserte Linux-folk, og kanskje også folk med en smule "radikale" politiske interesser har fulgt med SCOs korstog mot den åpne verden det siste halvåret. Var det slik at også dette dramaet, hvor et lite firma, saksøkte IBM for angivelig å ha stjålet deres kode, egentlig var regisert av Microsoft?

 

Dette temaet er behandlet i den 8ende del av Haloween. Haloween er internt i Microsoft, kodenavnet på deres korstog mot Linux. Det startet på høsten 1998, hvor allerede mange hadde begynt å bruke Linux til vanlig bruk, og ikke bare til serverbruk. Et dokument sirkulerte blant interne og eksterne Microsoft-kilder, som forsøkte å samle mest mulig informasjon om dette miljøet, som i sin idealisme kjemper for et gratis alternativ til dem selv.

 

Alle de berømmelige dokumentene er akkumulert på denne siden:

http://www.opensource.org/halloween/

 

Merkelig nok, i dag, kom en høyst betrodd Microsoft-ansatt med bomben - Microsoft hyller det åpne marked, men de hevder selv å ikke være klar for det ennå. Taktisk nok.

Klikk her

 

Hva mener dere brukere her om åpne løsninger, gratisalternativer - og en dataverden som får utvikle seg parallellt med den kommersielle? Burde den få gå fri?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Uenig, hvorfor skal man trenge å bryte patentlover for å utvikle god programvare - da erkjenner man jo at man ikke kan arbeide uten patentene - det er ikke uavhengig, det er tyveri. Det er ikke open-source. Open-source er utviklingen av alternativer, som ikke bryter med opphavsrett, men som alle kan bruke, se på og være med å utvikle. Vi skal ikke drive tyveri.

 

Og foreløpig har dette fungert til punkt og prikke. Open-source-verdenen har unngått patentene, og det gjenstår enda å se en rettsak hvor de store selskapene vinner gjennom.

Lenke til kommentar

Tja, nå strekker jo patentlovene seg etterhvert rimelig langt da. Man kan jo snart få patent på "hello world" snutter, eller algorytmer eller hva som helst. Dessuten så mener jeg intelektuell kunnskap tilhører verden, og software er intellektuell kunnskap.

Lenke til kommentar
Tja, nå strekker jo patentlovene seg etterhvert rimelig langt da. Man kan jo snart få patent på "hello world" snutter, eller algorytmer eller hva som helst. Dessuten så mener jeg intelektuell kunnskap tilhører verden, og software er intellektuell kunnskap.

Hehe, det siste er jeg enig i. Poenget er bare for få Linux akseptert, kan man ikke gå frem på den måten. Her i vesten rår de kapitalistiske bedriftene - men Linux har allikvel begynt å oppnå et visst rykte, blant annet i Tyskland, og i EU. :)

 

På den annen side, så er det bare å erkjenne at ikke alle er idealister - og at utrolig mange gode ideer er dannet i kommersielle ideer, og at store selskaper støtter opp. Riktignok er Linux verdens største dugnad, men, det viktige er at Linux ville slitt veldig uten god støtte fra blant annet IBM og Novell.

Lenke til kommentar

jojo, enig. Men jeg synes ikke en programmerer skal sitte og tenke "er denne linjen patentert?" når ha skriver kode. Det er her det hele blir idiotisk. Heldigvis så er det vel ikke mulig å patentere algorytmer og kode-linjer enda, men det kommer nok. En annen ting er jo at patenter ikke er en god måte å fremme utvikling. Det er faktisk ulogisk. Det logiske er jo at ett problem ikke skal løses mer enn en gang.

Lenke til kommentar

I dag kan kanskje dette sees på som ulogisk, men faktum er at patenter har hatt en veldig viktig posisjon i teknologiens utvikling. Hvem førte maskinen fra universitetene og inn i bedriftene og hjemmene? Jeg vil gi IBM og Apple æren - og i bakgrunnen selskaper som XEROX, AT&T, Bell Labs. og Sun Microsystems, som videreutvikler ideer fra de amerikanske forskningsbastionene MIT og Berkeley.

 

I dag er hungeren etter patenter om enda større, men nå har man skapt en plattform, noe håndfast å bygge utifra - store deler av det åpne initativet drives av ren idealisme, men faktum er at uten massiv støtte fra de store selskapene ville det mer eller mindre klappet sammen.

Endret av FreeBSD
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...