Gå til innhold

Ni-Cd batterier i hodetlf...


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Jeg lurer på om det er farlig å bruke hodetelefonene før batteriene er fulladde...

Jeg vet at man må vente med å lade opp til de er utbrukte, men vet ikke om det er dumt å bruke de før de er fulladd...

Noen som vet??

 

Er så mye bedre å spille med hodetlf... :fun:

Off-topic:

Haha kjøttdeig og løk vinner! :p

On-topic:

Skulle vel gå fint det :shrug:

Lenke til kommentar

ni-cd batterier blir over tid skadet av slumplading pga "minne effekten", men det skulle gå bra så fremt du tømmer/lader dem fulle i blant. Oppladbare batterier varer uansett ikke evig, Li-Ion batterier tåler røffere behandling, men vet ikke om slike finnes i "pen-light" utførelse.

Lenke til kommentar

Sånn jeg har forstått det så er det mere ensidig utlading/lading med forholdsvis lavt strømtrekk som forårsaker krystallisering, men det skal ikke ha så mye å si om du lader full ut og lader helt opp, men mere total tilført/utladet strøm over tid...

 

En gang i blant å lade/utlade mye raskere enn normalt kan motvirke minneeffekt.

 

Men på den annen side kan du bruke NiCd kan du helt sikkert bruke NiMH (Nikkel metall hydrid) også. Disse har typisk dobbelt så høy kapasitet og tåler litt mere enn NiCd. NiMH finnes i alle standard celle størrelser.

Endret av Tomle
Lenke til kommentar

Poenget var vel at det skulle bety lite hva slags type batterier du lader, dvs om det er nicd eller nimh batterier. Bruksanvisninger sier kanskje nicd, men tror du skal oversette det i hodet ditt til "oppladbare" batterier. Poenget er at du _ikke_ skal sette i alkaliske batterier og lade disse.

 

Over til minneeffekten, den er høyst reel. Selv om enkelte produsenter sier de har "løst" dette på nicd batterier, ville jeg ikke stolt på det. Årsaken er at slik jeg forstår det er dette ett problem med nicd teknologien/teknikken generelt, dvs de kjemiske reaksjonene i cellen. I f.eks en li-ion celle har man andre stoffer(som navnet tilsier :) ) som reagerer med hverandre for å skape elektrisitet og det er nettopp egenskapene til disse og reaksjonen som gjør disse batteriene mer robuste. De fleste som har hatt litt kjemi/fysikk har prøvd å lage batterier med forskjellige metaller/stoffer og har sett denne effekten, dvs hvordan man med noen kombinasjoner f.eks får lang levetid, men kanskje lav spenning etc. Poenget var at dette er en kjemisk reaksjon og er avhengig av de to stoffene/metallene man bruker, man kan som sagt erstatte disse med andre legeringer etc, men da står man etter min mening plutselig med en annen type batteri.

 

Og som nevnt, oppladebare batterier varer ikke evig uansett type. Sitter selv med en bærbar PC med såkalt "smart li-ion" batteri som er ca 1.5 år, batteriet varte i over ~4 timer når den var ny, nå varer det ca 1 time og kanskje litt lengre dersom jeg bare bruker word.

Lenke til kommentar
kindings: Minneeffekten er ikke "høyst" reel.

 

Har du ekstremt regelmessige utladesykluser så kan man framprovosere den. F.eks satelitter i bane rundt jorden.

 

En privatpersom som slumplader og har uregelmessig forbruk trenger ikke tenke på dette.

Har du dokumentasjon på disse påstandene. Dette stemmer dårlig med det produsentene oppgir.

 

Er nesten daglig borti spørsmål om produkter som drives med NiCd-celler. Når f.eks. en trådløs telefon, trådløs hodetelefon eller oppladbar håndstøvsuger har vesentlig dårligere driftstid etter ett års bruk med varierende (klatt-)lading, har ikke det noe med minneeffekt å gjøre? Og når andre forbrukere med samme produkter, som venter med å lade til batteriene er mest mulig utladet, har lenger brukstid etter ett års bruk. Hva skal det liksom skyldes?

Lenke til kommentar
Har du dokumentasjon på disse påstandene. Dette stemmer dårlig med det produsentene oppgir.

 

Er nesten daglig borti spørsmål om produkter som drives med NiCd-celler. Når f.eks. en trådløs telefon, trådløs hodetelefon eller oppladbar håndstøvsuger har vesentlig dårligere driftstid etter ett års bruk med varierende (klatt-)lading, har ikke det noe med minneeffekt å gjøre? Og når andre forbrukere med samme produkter, som venter med å lade til batteriene er mest mulig utladet, har lenger brukstid etter ett års bruk. Hva skal det liksom skyldes?

Dokumentasjon:

 

Batteriet - Den moderne strømkilde av Lauritz Holdø

Batterysystemer for UPS - Hovedoppgave fra HiB av div. personer

Tilstandsmåling / - Kontoll av batteribanker - Hovedoppgave fra HiB av undertegnede

Sintef - Overview of different types of energy storages av Nils Arild Ringheim

 

Memory effekten er misforstått, feiltolket og fryktet.. Fenomentet ble første gang oppdaget ved et nicd batteri montert i en satelitt. Batteriet var programert inn i et svært nøyaktig og regelmessig belastningsmønster. Opplading gikk via solceller og utlading og utladetid var uforandret gjennom en rekke sykluser.

 

Ved utlading ble bare en del av batteriets kapasitet brukt og ble derfor aldri helt utladet. Etter en rekke slike sykluser ble det foretatt en full utladetest. Da oppdaget man at batteriet "husket" når i utladeprosessen at utlading stoppet. Cellespenningen falt her raskt til 1 volt pr celle.

 

Ved utladespenning ned til 0.6 volt pr celle, kunne forsatt FULL kapasitet utnyttes. Altså ingen tap av kapasitet.

 

En komplett utlading og full opplading fjerner dette fenomenet.

 

Det er dokumentert at memory effekten kun intreffer når utladingen avbrytes på nøyaktig samme punkt i utladekurven, og etter en rekke slike gjentatte sykluser.

 

 

Så til ditt andre spørsmål..

 

Memory effekten har ikke noe med kapasitet å gjøre.

 

Kapsitetstap kommer som oftest av syklusdrift og dybde av utlading.

 

Antall sykler en NiCd celle klarer (før den i teknisk forstand er defekt) er avh. av hvor dypt man lader ut cellen:

 

1. Lader man ut en celle 30% kan den klare 4500 lade/utlade sykler.

2. Lader man ut en celle 100% klarer den 300 lade/utlade sykler.

 

Kvalitetsceller har også en tendens til å leve lenger..

 

Så nå må jeg nesten spørre deg, hvilke produsenter oppgir at memory effekt er årsak til kapasitetstap ? Ville holdt meg unna dem, de har ikke peiling på hva de snakker om (slik som deg).

Lenke til kommentar
[... de har ikke peiling på hva de snakker om (slik som deg).
Bestrider du mine egne erfaringer? Jeg har i over 20 år solgt og håndtert forskjellige oppladbare apparater basert på både NiCd-celler og andre typer. Jeg har i disse årene hørt klager og erfaringer fra kunder og fått råd fra kjente leverandører. Men jeg har aldri studert det vitenskaplig som du har. Etter din forklaring ser det ut til at det som produsentene/leverandørene kaller minneeffekt, kaller du kapsitetstap. For en forbruker er det kanskje ikke så viktig med en teknisk begrunnelse. Poenget er at et oppladbart batteri ikke yter det samme etter f. eks. 1 års bruk. Du beskriver bare utladninger, det er vel også viktig hvordan de lades? Og det er starten til denne tråden. Det ble spurt om det var viktig å lade batteriet helt opp før bruk. Det er det som ofte er problemet med med forbrukerelektronikk drevet av oppladbare batterier. Et vanlig problem er billige trådløse telefoner med en simpel ladeløsning som gir en svak konstant ladestrøm. Produsenten oppgir 16-20 timer ladetid fra tomt til fulladet. Hvis man da begynner fra fulladet og bruker 50% kapasitet, lader opp til 80% kapasitet, bruker kanskje 20% og så legger den til lading over helgen (48 timer), hva skjer da? Det må vel skade/forkorte levetiden på batteriene hvis liknende bruksmønster brukes?

Du skriver:

Antall sykler en NiCd celle klarer (før den i teknisk forstand er defekt) er avh. av hvor dypt man lader ut cellen:

 

1. Lader man ut en celle 30% kan den klare 4500 lade/utlade sykler.

2. Lader man ut en celle 100% klarer den 300 lade/utlade sykler.

Hvordan skal de da lades opp?

4500 lade/utlade sykler høres mye ut når produsentene sier opptil 1000. Er dette beregnet til da cellen ikke tar imot strøm i det hele tatt? I praktisk bruk synes mange brukere at et oppladbart batteri er ubrukelig når driftstiden på apparatet er nede i 20-30% av opprinnelig tid.

 

Hva mener du om NiMh-celler kontra NiCd-celler?

Argumentene som brukes til forbruker er: Lenger brukstid (lagrer minst 50% mer strøm), lettere, tåler mer klattlading, mer miljøvennlig. Ulemper: mer følsom for overlading og varme.

Lenke til kommentar

Mr D:

 

Bestrider dine erfaringer ja. Det er fordi du ikke viste hva minneeffekt var i utgangspunktet, etter 20 års erfaring.

 

Det leverandørene kaller minneeffekt er nok noe du har misforstått. De store batteri leverandørene, bla Sanyo og Saft Suse (for de større nicd batteriene) vet utmerket godt hva dette er. Jeg har hatt kontakt med dem jeg også. Minneefekt vs kapasitetstap kan du lese om innlegget mitt over.

 

4500 sykler for forseglede nicd celler er ca hva en celle kan klare med 30% maks utlading. Gjennomsnitt blir det vel rundt 1000 siden de fleste dødlige mennesker lader dem ut mer enn det iløpet av brukstiden.

 

Dette antallet gjelder for en spesifikk celle fra en bestemt leverandør. Uansett, håper du ser poenget her:

 

Små utladinger => fler sykler takler batteriet

Dype sykler => færre sykler takler batteriet

 

Opplading vil ha noe å si for levetid ja, blir cellen for varm/overladet, blir den skadet. Nicd batteri kan lades opp på flere måter. Bl.a. Konstantspenningslading er en måte, med strømbegrensing på slutten av ladeforløp. Også populært med timere og termostater som slår ut lading når celletemp blir for høy. Økt celletemperatur gir redusert levetid osv.

 

MiMh har høyere indre motstand enn nicd, det medfører at man ikke kan dra så store strømmer fra dem enn tilsvarende nicd. En annen ulempe med dem er at de har en ganske stor selvutlading. Positive ting som du nevner.

 

Hvor jobber du btw ? 20 år er endel =)

Lenke til kommentar

Til Hondaen:

Som sagt har jeg aldri studert oppladbare battterier og har aldri hatt kontakt med produsentene du kjenner. Jeg har forholdt meg til store seriøse leverandører av forbrukerelektronikk som Sony, Panasonic, Philips, Nokia o.l. Disse levere forskjellige produkter med oppladbare batterier. Mine (gale) kunnskaper om minneeffekt stammer fra informasjon fra slike leverandører/produsenter. Muntlig og skriftlig fra selgere og teknikere, og bruksanvisninger o.l.

Fant i full fart to eksempler:

panas5.JPG

panatcd400.JPG

Her står det at batteriene skal lades ut mest mulig (på den første, for å unngå minneeffekt). Disse klippene er vel 3-6 år gamle (på nye tilsvarende produkter brukes det nå NiMh- eller Litiumbatterier). Har det skjedd mye de siste årene, eller var dette feil hele tiden?

 

Når det gjelder jobb, så har jeg så langt i mitt yrkesaktive liv hele tiden jobbet i elektrobransjen. Over 20 år daglig i butikk med brunevarer, hvitevarer, småelektrisk, 10 av årene også med telematikk og 3-4 av årene med data.

[mimremodus)Hadde akkurat begynt da VHS (og Beta) tok over for den gamle VCR-en. Har solgt svart/hvitt-TV-er. Var med når CD ble introdusert. Har solgt mange platespillere (vinyl!).[/mimremodus]

Ønsker å være nøytral og litt anonym, så jeg oppgir ikke arbeidsgiver. Men jeg kan fortelle at jeg har hele tiden jobbet i små lokale butikker Oslo og omegn.

Lenke til kommentar

Mr D: Nicd batteri er en gammel teknologi. Minneeffekten og dens egenskaper ble dog ikke kjent før de første satelitter ble utplassert i rommet.

 

Ting jeg har fortalt står i teknisk litteratur, du kan jo studere litt litteraturen selv hvis du har interesse for dette.

 

Virker som du har tatt en bruksanvisning fra en lader med utladefunksjon i tillegg. Tipper den koster endel. :D

 

Det den gjør er jo å anbefale dype utladinger. Dype utladinger med NiCd batteri sykler den aktivt massen hardt, noe som tærer på kapasiteten. Dette ser du fort i datablad til nicd batterier.

 

At en lader er på markedet betyr ikke at den er god nok. F.eks noen batteriladere til bilbatteri. De burde jo heller hatt navnet batterikokere, siden de kun består av en transformator og likeretter. Selges mye rart.

 

PS! Du er ikke særlig anonym når navnet ditt står på hjemmesiden :)

Lenke til kommentar

Jeg glemte å fortelle hva utklippene var.

Det først var en lader for Panasonic videokamera. Den ble levert med de fleste modellene årene før de slutet med NiCd-batterier. De var utstyrt med utlader "som skulle øke levetiden på batteriene fordi de hadde problemer med minneeffekten på de foregående modellene" iflg. Panasonic.

Den andre var fra en trådløs telefon hvor det da står at man skal vente med å lade tilden varsler "svakt batteri" for maksimal levetid.

 

Poenget mitt er at de store produsentene i mange år har gitt slik informasjon. Og jeg og mange andre har stolt på dette. I de siste årene har det ikke stått noe som helst om opplading/utlading i bruksanvisningen til de billigste/simpleste produktene som fortsatt bruker NiCd-løsninger. Som du sier så er dette gammel teknologi, og nye avanserte apparater bruker andre løsninger. Det har vært en del klaging i bransjen p.g.a. dårlig dokumentasjon / kort levetid på oppladbare batterier / reklamasjonsrett og garanti, og det blir ikke bedre når vi ikke får riktig info fra leverandører og produsenter.

Lenke til kommentar

OK, skal også trekke inn årene og se litt bak meg :) Din forklaring om kapasitetstap og minneeffekt gir faktisk mening. Har lest og sett mange forklaringer rundt minneeffekten, men faktum er at jeg egentlig aldri helt har forstått hvorfor man har kalt det minneeffekten før du forklarte forskjellen nå. Vil bare si at det er _mange_ artikler der ute som er feilaktige og som blander disse to. Selv hadde jeg nok også kalt det et kapasitetstap, dersom jeg ikke hadde fått så mange in-put om at det faktisk heter minneeffekt.

 

Vil uansett takke for en fin og relativt ryddig forklaring, interessant at man faktisk lærer noe her også.

Lenke til kommentar
Dagens moderne NiCd celler tåler slumplading.

 

Det som tar knekken på NiCd celler er overlading og dype utladinger..

 

Minneeffekten som har blitt så "populær" her inne å snakke om skal du ikke bry deg med.

 

Det er faktisk vanskelig å framprovosere den.

 

=)

Jeg driver med R\C, spesielt elektrofly, og der er det i lengden ubrukelig med noe annet enn Ni-cd. Når det gjelder overladning, så er det den sterkeste siden til Ni-cd, og ikke den svake siden som du sier. Jeg har flere ganger ladet batteriet 4 timers ladninger, og glemt de slik at de har stått på i oppimot et døgn, men det har de overlevd helt flott. Hadde dette skjedd med Li-ion\Ni-mh, så hadde batteriet vært defekt. Hvis det hadde skjedd med Lithium polymer batterier, hadde det mest antakelig sprengt\tatt fyr og antent huset. I tillegg er det umulig og fly på vinteren med noe annet enn Ni-cd, fordi disse ikke påvirkes av temperatur i den grad de andre gjør. Ni-cd cellene mine tåler også å lades opp på et kvarter, mens de få Ni-mh batteripakkene jeg har må lades opp på et par timer for å ha en viss levetid. Og angående dype utladninger, det gjør batteriet ingenting i mine tilfeller. Jeg har et Ni-cd batteri fra farfaren min som han kjøpte til en portabel opptaksmaskin på rund 1980 tallet, og det batteriet fant jeg i boden hans for et par år siden. Etter og ha ladet batteriet helt opp og igjen tre fire ganger, var batterikapasieten på topp igjen(nesten :roll: )! For og nevne et eksempel på Li-ion\Ni-mh, kan jeg bare tenke alle de utallige gangene jeg har byttet mobiltelefonbatteri.

Endret av jonpet55
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...