Gå til innhold

Posisjonere i CSS


Anbefalte innlegg

Hei, jeg har nå fått til litt posisjonering i CSS, som å lage en header og en meny på venstresida og noen bokser her og der. Hehe.

 

Men en ting jeg lurer på, hvordan posisjonerer man f.eks. en header eller en boks på midten slik at den blir sentrert uansett hvordan du endrer størrelsen på browser vinduet? Her på HW.no ser det ut som alt er satt fast, men på f.eks. denne siden blir delen med innhold lagt på midten uansett hvilken oppløsning/størrelse på browservinduet du bruker.

 

Og et annet spm, når jeg har lagd noen bokser, og satt inn tekst/bilder i de, er det avogtil at jeg ikke kan legge inn tekst i en ny boks, klikker jeg på boksen, flytter f.eks headeren seg dit, og strekker seg etter størrelsen på boksen. Sikkert en eller annen innstilling jeg har på feil eller noe. :roll:

 

Må prøve å lære meg dette, sidene jeg har lagd har bare blitt uposisjonerte og rotete.

Endret av Jakob
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Eks.

position:absolute;
top:15%;
left:2%;

 

Bruk % på alt (tekst størrelse, plassering osv.), med litt tenking burde du klare å få til å plassere alt nøyaktig der du vil.

 

www.w3schools.com har noen gode guider til både xhtml og css.

 

btw. siden du linket til brukte <center> kommando i html. dette regnes vel som dårlig kode i følge siste w3c regler, ialle fall "Strict" tror jeg. Er ikke webdesigner så jeg er ikke så oppdatert på området.

Endret av PumpAction
Lenke til kommentar
Hmm. Nå kan ikke jeg skrive CSS enda heller, så det gjør det vel bare værre. Hehe.

<div align="center"></div> funker jo hvis du ikke skal skrive CSS...

Det er egentlig ikke lov å gjøre det slik. Da får du trøbbel med W3C... ;)

Hvis Internet Explorer kan drite i hva W3C mener, så bør nå hæren fløtte meg alle andre kunne gjøre det også.

Lenke til kommentar
For å plassere hele siden sentrert, kan du kapsle hele siden inn i en <div>, og bruke margin:0 auto; og position:relative; Det blir litt verre hvis du vil sentrere bare en boks inni siden, så der tror jeg andre kan få svare.

rart.. skjer ingenting når jeg gjør det..

 

jeg bruker class="navn" i div taggen, og div.navn i css fila.. det andre i den funker, f.eks. width, men den blir ikke sentrert.

Lenke til kommentar
Blofhemn: men hvis alle skal drite i hva w3c mener/sier, så vil det til slutt bli umulig å lage sider, da alle kommer med sine egne standarder....

Og det er forskjellig fra nå på hvilken måte? ;)

 

Akkurat nå så har det seg faktisk slik at align="center" er veldig mye mer bakoverkompatibelt enn css. De eneste som ikke liker den koden er jo W3C. Så jeg synes egentlig ikke W3C bør klage så veldig mye, det er jo nesten de som lager problemer ut av ingenting. Ei har de heller ikke akkurat så fantastisk gjennomslag der det faktisk betyr noe. (les. IE)

Endret av Blodhemn
Lenke til kommentar
Akkurat nå så har det seg faktisk slik at align="center" er veldig mye mer bakoverkompatibelt enn css.

Sant nok, men det er også det eneste argumentet for å (tvi)holde på gammel kode.

 

De eneste som ikke liker den koden er jo W3C.

Med god grunn!

 

Så jeg synes egentlig ikke W3C bør klage så veldig mye, det er jo nesten de som lager problemer ut av ingenting.

Dersom W3C ikke hadde kommet på banen ville det til slutt, som cfenzo nevner, blitt umulig å lage sider som fungerer tilfredsstillende i flere nettlesere. Jeg foreslår at du setter deg litt inn i historien bak HTML.

 

Ei har de heller ikke akkurat så fantastisk gjennomslag der det faktisk betyr noe. (les. IE)

Så du gir altså W3C skylden for at Microsoft har utviklet en dårlig nettleser. Skyter du ofte pianister?

Lenke til kommentar
Sant nok, men det er også det eneste argumentet for å (tvi)holde på gammel kode.

 

Det er jo et veldig godt argument da. Personlig prøver jeg å lage W3C validert kode. Men den dagen jeg står mellom å velge bakover kompatibilitet for eldre browsere og eldre brukere framfor å lage kode som w3c synes er pen så er det ikke tvil om hva jeg vil velge.

 

Dersom W3C ikke hadde kommet på banen ville det til slutt, som cfenzo nevner, blitt umulig å lage sider som fungerer tilfredsstillende i flere nettlesere. Jeg foreslår at du setter deg litt inn i historien bak HTML.

 

Det var ment en smule sarkastisk. Det jeg prøver å si er hvorfor skal man skal slavisk følge et organ som ikke klarer å få den største nettbrowseren til å følge sine regler? Hvor bra Mozilla er på kode spiller ikke en døyt rolle når det ikke ser bra ut i IE. Så om jeg må skrive litt "jalla" kode for å få det til å virke i alle browsere da gjør jeg det.

 

Og om man skal tenke på når de nyeste properties i CSS blir brukelig i browsere. Dvs om 5 år fra nå så vil fremdeles fler enn vi liker sitte med IE6. Browsere burde blitt tvangsoppdatert. Men det er ikke god politikk å tvinge noen som leser nettstedet ditt til å gjøre noe. Så når Microsoft endelig for laget en browser som gjør som den skal så kan jeg fremdeles ikke bruke det nyeste av kode fordi det sitter folk med IE6, IE5 og værre fremdeles. Jeg blir egentlig oppgitt av hele greia.

 

Så du gir altså W3C skylden for at Microsoft har utviklet en dårlig nettleser. Skyter du ofte pianister?

 

Akkurat nå har Microsoft og IE den aller største brukerandelen. Om man ser på det ut i fra prosenter så er det Microsoft som er autoriteten på hvordan kode skal se ut. Ikke W3C. Jeg sier ikke at jeg liker det, men sånn er det. Men man lager siden sin for IE primært og funker det i andre browsere så flott.

 

Og nei jeg skyter ikke pianister, men jeg skyter trekkspill-spillere.

Lenke til kommentar
Sant nok, men det er også det eneste argumentet for å (tvi)holde på gammel kode.

Det er jo et veldig godt argument da.

Niks. Det er ikke mange nettlesere som ikke takler W3C-validerende kode i dag. I tillegg er det (og kommer til å komme) en hel del nettlesere som bare leser (struktubasert) XHTML, blant annet på små håndholdte enheter og mobiltelefoner.

 

Personlig prøver jeg å lage W3C validert kode. Men den dagen jeg står mellom å velge bakover kompatibilitet for eldre browsere og eldre brukere framfor å lage kode som w3c synes er pen så er det ikke tvil om hva jeg vil velge.

Dette handler ikke om pen kode, men plattformuavhengighet. Jeg har skrevet om dette så mange ganger fra før at jeg bare vil henvise deg til artikkelen «Strukturbasert XHTML» (som også gjelder for HTML 4.01). Jeg betviler sterkt at du oppnår noen av fordelene nevnt i denne ved å «kode for IE».

 

Det jeg prøver å si er hvorfor skal man skal slavisk følge et organ som ikke klarer å få den største nettbrowseren til å følge sine regler?

Kan du kanskje fortelle meg hva man skal gjøre med et monopolistisk selskap som ikke har giddet å oppdatere nettleseren sin på tre år?

 

Hvor bra Mozilla er på kode spiller ikke en døyt rolle når det ikke ser bra ut i IE.

Og ikke minst: Hvor bra det ser ut i IE har ikke en døyt å si når sidene er ubrukelige i eksempelvis tekstnettlesere, talenettlesere, søkemotorer, på mobiltelefoner og i det vell av andre nettlesere som folk surfer på Web med. Det har vel slått deg at Internet Explorer ikke fins tilgjengelig for Linux?

 

Og om man skal tenke på når de nyeste properties i CSS blir brukelig i browsere. Dvs om 5 år fra nå så vil fremdeles fler enn vi liker sitte med IE6.

Nye egenskaper blir neppe noe problem i Opera og Mozilla. Dersom disse ikke degraderer pent i IE, kan du løse dette med å skrive et eget stilark som bare Internet Explorer fanger opp.

 

Men det er ikke god politikk å tvinge noen som leser nettstedet ditt til å gjøre noe.

Som å bruke Internet Explorer.

 

Akkurat nå har Microsoft og IE den aller største brukerandelen. Om man ser på det ut i fra prosenter så er det Microsoft som er autoriteten på hvordan kode skal se ut.

Det eneste disse prosentene forteller noe om, er folks uvitenhet. Internet Explorer 6.0 er en steinaldernettleser sammenliknet med Opera eller Mozilla, som er under kontinuerlig utvikling og forbedring.

 

Og nei, Microsoft Windows er ikke verdens beste operativsystem selv om det helt klart er det mest brukte, og Microsoft blir ikke noen «autoritet» på operativsystemer av den grunn. Like lite som selskapet f.eks. har klart å produsere et tekstbehandlingsprogram som kan overgå LaTeX i funksjonalitet og utvidbarhet.

 

For å få et visst inntrykk av hva Microsoft egentlig driver med, tror jeg du bør lese litt om hva slags koder de prøvde å innføre når nettleserkrigen mellom dem og Netscape sto på som verst. Microsoft har dessverre fortsatt ikke klart å venne seg helt av med dette, og har utviklet en lang rekke «IE-proprietære» utvidelser som farger på heis, som for øvrig er noe av det minst gjennomtenkte jeg har vært borte i.

 

Men man lager siden sin for IE primært og funker det i andre browsere så flott.

Eller man koder sidene for hånd med standardfølgende nettlesere som Opera og Mozilla til referanse, og dersom det nedgraderer pent i dinosauren IE, er det greit. Ved å følge «standarder» er man sikret at sidene vil fungere i all programvare som baserer seg på disse (noe det blir stadig mer av for tiden). Ved å kode for IE er man ikke sikret noe annet enn at sidene vil fungere i IE.

 

Og nei jeg skyter ikke pianister, men jeg skyter trekkspill-spillere.

Nuvel.

Lenke til kommentar
Det har vel slått deg at Internet Explorer ikke fins tilgjengelig for Linux?

Nuvel. Internet Explorer, og mange andre programmer (Office, PhotoShop osv osv osv osv osv) er fullt mulig å kjøre på Linux.. ;) Om det suger er en helt annen sak, men det funker..

 

Screenshot..

 

Har du noen gang tapt en diskusjon om kode og slikt epsilon..? ;)

 

Ser litt tanken ved å å lage kode som IE takler, siden størstedelen av marknaden bruker det. Det er ikke noe en kan gjøre med og en må muligens tilpasse markedet og de brukergruppene en vil ha på sidene sine. Men uansett syns jeg man bør bruke W3C-kode..:)

Endret av Marvil
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...