Gå til innhold

Rettskriving med någgo attåt


Aetius

Anbefalte innlegg

Som den flisespikkeren jeg er, har jeg sett meg litt lei av den fryktelige språkføringen som enkelte av og til fremviser her på forumet. I allmendannelsens navn har jeg derfor skrevet ned enkelte punkter som jeg synes det syndes litt VEL mye mot. Det er langt på natt, og jeg kommer ikke på flere enn disse akkurat nå, men det er sikkert noen språkføre mennesker der ute som kan hjelpe meg. Gi beskjed, så skal jeg oppdatere listen.

 

Altså:

 

Noen elementære rettskrivingstips:

 

 

Å er infinitivsmerket. Det betyr at det skal KUN brukes foran infinitiv, dvs at du kan skrive "å gå", men ikke " å går", "å gått" eller "å gikk".

Et eksempel hentet fra forumet: "...som ser ut som den prøver og presse seg gjennom ...". Her er "ser" presens og "presse" infinitiv, og det skulle derfor vært Å og ikke OG i dette eksempelet.

 

Hvis to verb i inifinitiv stilles sammen, skal det være OG, selv om verbet er i infinitiv. Eksempel: "Jeg skal prøve og sørge for at det blir rett". Her er både "prøve" og "sørge for" infinitiv, og da skal man bruke og istedet for å.

 

MITT er det som tilhører meg. Det som er i midten er MIDT i.

 

SKAL betegner noe du har til hensikt å gjøre. SKALL er det som er ytterst på et egg.

 

ALLTID to L'er i alltid.

 

ALDRI to L'er i aldri.

 

ALDRI putt en G i aldri.

 

Bland aldri en D i BLANT.

 

Det er NOK med en K i nok.

 

Jeg FÅR noe hvis du gir det til meg, men det kan hende jeg får det FOR noe. FÅR kan også være sau, men det diskuteres temmelig sjelden her på forumet.

 

HVERT sitt gratis hovedkort hadde VÆRT hyggelig.

 

ETT betyr flere enn null og færre enn to. ET er ubestemt artikkel intetkjønn.

 

EN er færre ENN to.

 

Pinnekjøtt er GODT, men jeg har GÅTT.

 

Apostrof står istedet for en eller flere bokstaver som ikke er der, og brukes i genitiv på engelsk, men ikke på norsk.

Dette er fordi det på engelsk _egentlig_ heter "Peteres", men den siste e-en byttes ut med en apostrof som gjør det hele til "Peter's".

På norsk gjør vi det enklere og sier "Peters". Ingen E, ingen apostrof.

 

Vær forsiktig med orddeling. En SALATBOLLE er en bolle som er beregnet for å ha salat i. En SALAT BOLLE er en bolle som er laget av salat.

Endret av Aetius
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

på vegne av alle dyslektikere vil jeg gjerne si en ting

du er en skikkelig teiting (har lyst og si noe annet men da blir det bare sensuret) Vi er klar over at vi ikke skriver rett og jeg trenger ikke noen fårståsegpåer til og fortelle meg det. Greit vi kan unngå SMS språk men et sted går grensen og det du gjør er bare og få dyslektikere til og framstå som noen idioter bare for at vi ikke skriver rett så på vegne av alle dyslektikre vil jeg bare si ##### i ########

Lenke til kommentar

Trådstarter: Du har utelatt det viktigste - orddeling. Ingenting irriterer meg mer enn det.

 

Denne tråden blir fort stengt, med henvisning til klagemuren i annet under OT. Der kan vi nevrotikere med sans for orden i alfabetet skrive av oss vår frustrasjon, slik at andre brukere slipper vår edder&galle.

 

Det forbauser meg forøvrig, hvor mange dyslektikere det er på forumet.

Lenke til kommentar
på vegne av alle dyslektikere vil jeg gjerne si en ting

du er en skikkelig teiting (har lyst og si noe annet men da blir det bare sensuret)

Ærlig talt, hvorfor gjør det meg til en teiting om jeg poster noen tips for rettskriving? VIL ikke alle helst skrive mest mulig rett? Det høres nesten ut som om du er _stolt_ av å skrive feil.

 

Jeg er selvsagt klar over at dyslektikere sliter mer enn andre med rettskrivingen, men betyr det at vi andre skal justere språket for å tilpasses dere? Nei, det betyr nok heller at de som er dyslektikere må legge ekstra innsats i å lære seg til å skrive korrekt. For det er absolutt mulig å gjøre!

 

Det er forresten ikke hva JEG skriver som får dyslektikere (og andre mindre skriveføre folk) til å fremstå som mindre intelligente. Det sørger de for selv. Jeg forsøkte med innlegget mitt å hjelpe dyslektikerne (og andre) med IKKE å fremstå slik, ved å poste noen enkle huskeregler for de verste og vanligste fallgruvene.

Endret av Aetius
Lenke til kommentar

Er enig i at det syndes endel mot rettskriving på forumet, men man må huske at det er altid kan vere noen som har dysleksi. Det kan man aldri vite. Ta meg feks.

Jeg prøver så godt jeg kan. Og som oftest fungerer det, tror jeg. Men hvis jeg skriver en tekst som denne, har jeg store problemer med og oppdage at det er noe feil. "og" "å" kan jeg lese og pugge i måneder, men jeg aner forsatt ikke hva jeg skal bruke hvis noen spørr.

Men jeg tåler og bli rettet på da. :cool:

Lenke til kommentar

verste jeg vet er dialekt(nynorsk)

poster som inneholder hvem,hva,hvor osv hvor de ikke klarer å skille disse fra hverandre irreterer meg grenseløst. Dette er ikke en barnehage for alle skal ha lært det.

SMS og fjortis språk som ,mg, dg t osv er også kjedelig.

 

Alt det overnevnete er ting som plager meg her på forumet irreterer meg, men jeg er glad for det jeg har her på forumet og prøver å leve med det.

Lenke til kommentar
Det er sinnsykt mange som ikke klarer å skrive her ja.

Som ikke kan skrive? NEPPE! Hvordan skulle du da lagt erke til dem :laugh:

 

Faktisk så er det mange som skriver halveis på dialekt.

 

Menmen... ikke alle er perfekte... skal vi ta opp feil som alle de som har sagt noe negativt i posten har? Det ville bare bli litt for dumt.

Lenke til kommentar
Er enig i at det syndes endel mot rettskriving på forumet, men man må huske at det er altid kan vere noen som har dysleksi. Det kan man aldri vite.

Jada, greit nok, det er mange dyslektikere her, og godt er det at de ikke blir skremt bort, men heller bruker et skriftlig forum som dette. Vel og bra, men utover dette: Hva så? Uansett om man er dyslektiker eller numismatiker eller hva man nå er, så dreier det seg her om å kommunisere best mulig på en skriftlig måte.

 

Det eneste som hjelper mot dysleksi er øvelse og repetisjon av korrekt språk. Hvis man derimot ikke korrigerer språket, er det feilene som blir innarbeidet, og dermed vanskeligere å rette senere.

 

For ordens skyld: Jeg har ingen ting imot dyslektikere som virkelig ER dyslektikere, men det er et språklig samfunn vi lever i, og dyslektikere må til syvende og sist, som alle andre, innordne seg deretter.

 

Jeg synes forresten at de to dyslektikerne vi hittil har hørt fra absolutt ikke er de verste språksynderne jeg har sett her på forumet. Langt derifra!

Endret av Aetius
Lenke til kommentar

Før vi begynner å klage over andre sin rettskriving, kan jo folk ta en titt på sin egen skriving.

skremt bort men heller bruker

Som vi lærte på skolen skal det brukes komma foran men.

 

. vel og bra, men

Husker på barneskolen da vi lærte at etter punktum skal vi bruke stor bokstav.

 

Var bare for å plage litt.

Jeg er enig med de flest her om at folk må skrive norsk. Dyslektikere gjør ihvertfall så godt de kan i motsetning til mange andre som bruker sms språk og ekkelt fjortiss språk.

Norsk er tingen sier bare jeg.

Lenke til kommentar

enda en ting som plager meg, er dialekt, som andre har nevnt..

bokmår foretrekker jeg..

nynorsk har jeg ingen ting imot,

men dialekt hører ingensteds hjemme på et skriftlig forum, da dialek ikke er noen offentlig skrivestil, og egentlig er "oppdiktet"

og nor noen da skriver noe inni hælvete så ekstremt med dialekt, så forstår man ikek hva som står der... har riktig nokk bare sett det en eller noen få flere ganger da...

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...