Gå til innhold

Forskjellen mellom Mac og PC


autofire

Anbefalte innlegg

Hva er egentlig forskjellen mellom mac powerbook laptop og pc?

 

* Vil det være vanskeligere å skaffe piratkopier av div. saker?

* Kan du spille samme spill på en mac som på en pc?

* Kan du kjøre samme programmer på en mac som på en pc?

 

Spørsmål i denne duren er det jeg lurer på:)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Hva er egentlig forskjellen mellom mac powerbook laptop og pc?

 

 

* Kan du spille samme spill på en mac som på en pc?

* Kan du kjøre samme programmer på en mac som på en pc?

 

Spørsmål i denne duren er det jeg lurer på:)

Forskjellene er i hovedsak to ting: Prosessorfamilie og OS. Man kan derfor ikke kjøre program for den ene platformen på den andre.

 

*Kan du spille samme spill på en mac som på en pc?

*Kan du kjøre samme programmer på en mac som på en pc?

Nei, du må kjøpe macversjonen av samme spill. Ikke alle spill kommer til mac og spill kommer generelt noe senere til mac enn PC. Blizzard utmerker seg i positiv retning da de som oftest har inkludert både Windows & Mac versjonen i samme pakke.

 

Det finnes egne macversjoner av de fleste store programmer Office, Photoshop etc. Det finnes selvfølgelig flere programmer til Windows, men det eksisterer også en del eksklusie mactitler. (Ikke minst takket være Apple selv).

 

En mac kan hvis det er heeeelt nødvendig kjøre Windows gjennom emulatoren VirtualPC fra Microsoft. Dette er derimot grisetreigt og spill kan du bare glemme...

 

Mac OSX som er OS'et på mac'en (altså Windows' motpart) er etter min (og mange andre) en halv hest foran windows på en god del områder. Dette er selvfølgelig en rent subjektiv oppfatning, men en del av teknologiene som eksiterer i OSX har faktisk ingen motpart i Windows. OSX gir i større grad grafiske tilbakemeldinger på hva brukere foretar seg og har en langt kraftigere "klikk & dra" støtte en Windows. (Skulle bare mangle da selve konseptet faktisk er oppfunnet av Apple).

 

Ellers er jo Apple svært opptatt av design (og da mener jeg ikke bare utseende slik en del tydeligvis tror). Gode helhetlige løsninger med de fleste funksjoner i en pen innpakking.

 

Synes forøvrig en av diskusjonene som kom da iTunes ble introudsert for Windows illustrerer noe av forskjellen på hverdagen til en Windows- kontra OSX-bruker:

 

Man bestemmer selv hvor man ønsker at iTunes skal lagre musikkfilene men, lar (hvis man ønsker) iTunes ta seg av organiseringen av dette. For noen Windowsbrukere var dette tungt å svelge da de ønsket å ha detaljestyring på filstrukturen selv. De fleste macbrukere later derimot ikke til å bry seg og er glade for at maskinen tar seg av den biten. (Det er forøvrig mulig å beholde kontroll over filstrukturen hvis man skulle ønske det)...

 

Regner med at denne tråden blir flammende rød i alle tilfelle. (Emnefelt med både mac & pc pleier å føre til det). Du finner jo forøvrig mer informasjon på www.Apple.com selv om denne informasjonen selvfølgelig er farget av at Apple ønsker å selge flest mulig av sine maskiner. ;)

Lenke til kommentar

Håper flere svarer som NickFalk slik at dette blir en saklig, god og informativ tråd. Desverre kan jeg ikke noe særlig om Mac sjøl, men er interessert i å vite mer som autofire. Men generelt vil jeg si alt til sitt behov.

 

NickFalk,

Kan du (evt. noen andre) også fortelle litt mer om den tekniske oppbygginga av både OS og maskinvare? Ikke noe stort, bare en liten oversikt?

Lenke til kommentar

Whoa! Vet strengt tatt ikke om det lar seg gjøre å gå innpå dette og være kortfattet. :D

Vil ikke påberope meg noen ekspertstatus selv, men spesielt når det gjelder forskjellene mellom Windows & OSX har jeg faktisk gjort noen forsøk på å definere hvor forskjellen ligger. Den mest åpenbare forskjellen vil for en førstegangs OSX-bruker være OSX mer avanserte grafiske motor. (Quartz/Quartz Extreme) denne gjør det mulig å bruke forskjellige grader av gjennomsiktighet, avanserte animasjoner i selve GUI'et osv. Et eksempel er "fast-user-switching" (jada Windows hadde dette først) hvor skjermbildet spinner rundt som en kube fra den ene brukeren til den andre brukeren. Noen kaller dette jåleri, men personlig mener jeg det gir en sterk grafisk tilbakemelding på hva som faktisk foregår.

 

En annen, for meg, viktig forskjell er organiseringen av vinduer/applikasjoner. I windows har alle programmer ett "hovedvindu". Inne i dette vinduet kan det ligge andre vinduer men alle er knyttet til dette hovedvinduet. I OSX (og også tidligere Apple OS) består av flere uavhengige vinduer, slik at man kan spre de forskjellige palettene etc. over skjermen.

p_switch_windows_mdi1.jpg

p_switch_windows_mdi2.jpg

Dette kan være svært nyttig når man arbeider med en fil mellom flere applikasjoner. Dette kombinert med bedre drag and drop funksjonalitet og den nye vinduhånteringen med exposé er ting jeg bestandig savner når jeg sitter foran en Windowsmaskin.

 

Det er alt jeg rekker (og orker) :laugh: i denne omgang så får vi se om jeg eller andre kan spe på med litt mer etterhvert.

Endret av NickFalk
Lenke til kommentar

tar meg friheten til å svare på det de andre ligger unna:

 

Ja. det er litt vanskligere. men det meste finnes. (men ikke alt)

er du VELDIG glad i fildeling så velger du nok ikke Mac

(det samme gjelder spill)

jeg savner spesielt soulseek (banker kaaza og alt annet når det gjelder musikk)

edonkey/overnet finnes iform av mlMac (funker ikke hos meg akket være UPC)

bittorrent:Ja!

blabla

 

windows er nok "bedre" her

 

:no:

 

desverre

Lenke til kommentar

Nei det er umulig å instalere OS X på PC.

 

Men det lages et program som egentlig er bergegnet på Linux, som gjør at du kan kjøre Win på Linux uten å emulere. Dette skal komme om ikke alt for lenge til Mac verden. Dette programmet er Wine.

 

Faktisk så tør jeg å påstå at mac har tilgang til alle Linux programmer og alle apple programmer. Dette fører til at det finnes så godt som ingen programmer som ikke finnes på Win.

 

DC finnes for mac, det samme gjør Bittorrent, Limewire og mange andre. Så det har ingen betydning vilken platform du velger.

 

På spill er det verre.De populære spillene kommer som oftest til mac etter en stund. Men det finnes untak. eks BF 1942, CS. Her er noen spill http://store.apple.com/1-800-MY-APPLE/WebO...1.3.1.1.0?31,43

Lenke til kommentar
Er det mulig å installere Mac OSX på en PC?
Hvis du med PC mener x86 er svaret nei. Det er ikke mulig å installere Mac OS X på en slik maskin.

Selv mener jeg at Mac er en PC også, men det er en annen diskusjon...

 

Det nærmeste du kommer Mac OS X på 'PC' er Darwin. ;)

Kjipt. Tror mac kunne tjent endel penger på å selge OS'et sitt til x86-brukere. (men da hadde kansje ingen giddet å kjøpe mac-maskiner... :p )

Lenke til kommentar

En annen, for meg, viktig forskjell er organiseringen av vinduer/applikasjoner. I windows har alle programmer ett "hovedvindu". Inne i dette vinduet kan det ligge andre vinduer men alle er knyttet til dette hovedvinduet. I OSX (og også tidligere Apple OS) består av flere uavhengige vinduer, slik at man kan spre de forskjellige palettene etc. over skjermen.

 

Yeah yeah, dette er en smakssak, liker programmer som samler på sine egne vinduer, som f.eks word, photoshop osv. Internet explorer, excel osv gjør det ikke og det synes jeg er direkte plagsomt. (jeg har gjerne følgende programmer oppe: browser, java utviklingsverktøy, databaseverktøy, mail. Hvis disse skulle hatt frittflytende dokumenter med tilhørende frittflytende menyer hadde jeg blitt sprø, hadde jo vært umulig å få oversikt... men det er jo en smakssak.

 

Tipper det lages 100 dill-dall programmer til windowspc'r for hvert som lages til macpc'r.

 

Hadde egentlig ikke vært så plaget selv.. utviklingsverktøyet mitt er skrevet i java og er for java hehe :) mm.. webserveren er også javabasert.. databaseserveren derimot er en smule knyttet til linux.. oh well... generelt sett er vel windowspc'r i lavbudsjettklassen vesentlig bedre ytelsesmessig enn macpc'ene...

Lenke til kommentar
Tror mac kunne tjent endel penger på å selge OS'et sitt til x86-brukere.

Dette er nok noe Apple konstant vurderer... slik det er idag opprettholder de jo et genialt konsept/image og har veldig bra kontroll over OS'ets sin kompabilitet med hardware.

 

Mener å ha lest et sted at Apple har en versjon som er kompilert for "intel-strukturen" eller x86 som man også kaller det (slå hardt hvis jeg roter med term'ene her), men at de holder det under "lås og slå".

 

Skulle ønske jeg hadde råd til en skikkelig Powerbook :cry:

Lenke til kommentar
Tipper det lages 100 dill-dall programmer til windowspc'r for hvert som lages til macpc'r.

Dette er vel en av fordellene med MAC. Man trenger bare laste ned ett program for det man skal gjøre, mens vi her i Windows-verdenen må laste ned 100vis for å kanskje finne et som muligens virker.

Lenke til kommentar

Yeah yeah, dette er en smakssak, liker programmer som samler på sine egne vinduer, som f.eks word, photoshop osv. Internet explorer, excel osv gjør det ikke og det synes jeg er direkte plagsomt.

Selvfølgelig er det en smaksak og jeg påstår da heller ikke noe annet. Jeg peker jo bare på forskjeller mellom windows og mac OSX. At jeg som macbruker foretrekker "macmåten" å gjøre ting på bør vel neppe være noen overraskelse? :dontgetit:

 

Ellers blir det jo ikke kaos, for alle vinduer som tilhører det aktive programmet blir jo sendt fram og gjort "aktive". Forøvrig ville det per i dag ikke være like praktisk å gjøre det på denne måten i Windows, da Windows rett og slett ikke er konstruert for å arbeide på denne måten. Windows er bygget opp mer rundt "klipp og lim" en "klikk og dra".

Lenke til kommentar

Yeah yeah, dette er en smakssak, liker programmer som samler på sine egne vinduer, som f.eks word, photoshop osv.

Tror nok bare vi får være enige om å være uenige her. Jeg misliker dette fordi man alltid må organisere skjermen etter disse "hovedvinduene" som tar opp en viss firkantet del av skjermen uansett. Andre programmer kan ikke oppholde seg i den samme delen av skjermen uten å bli dekket av et annet programs "hovedvindu"...

Lenke til kommentar
Er det mulig å installere Mac OSX på en PC?
Hvis du med PC mener x86 er svaret nei. Det er ikke mulig å installere Mac OS X på en slik maskin.

Selv mener jeg at Mac er en PC også, men det er en annen diskusjon...

 

Det nærmeste du kommer Mac OS X på 'PC' er Darwin. ;)

Mener ryktene sier at Apple har en x86-maskin kjørende med OS X. Er ikke OS X 64bit forresten? Kanskje vi ser noe mer av det nå som AMD64 er på markedet... Tror jeg ganske sikkert hadde kjøpt OS X om det kom til x86! Synes det er litt for dyrt å kjøpe Mac bare for å prøve litt, skjønt jeg holdt på da jeg skulle ha bærbar. Man skal ikke se bort i fra at de har en løsning på vei som de evt. lanserer om de føler at de selger for dårlig.

 

Takk NickFalk!!! Følte jeg fikk litt mer innblikk i brukervennligheten der. Om du eller noen andre kan litt om maskinvarestrukturen også hadde det vært fint :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...