Gå til innhold

En billig "viftestyring"


X-Fiesta

Anbefalte innlegg

Fant dette på ocshoot.no,og håper andre også får nytte av det. :D

For å holde en bra temperatur inne i kabinettet er det ikke nødvendig med kraftige kabinettvifter. Det resulterer bare i en maskin som støyer mye, og er ubehagelig å ha ved sin side. Kabinettvifter oppleves dessverre ofte som støyende, og som regel er dB verdiene som er oppgitt av produsentene særdeles optimistiske og langt fra reelle. Vi ender derfor svært ofte opp med å modifisere disse viftene til å kjøre på enten 5 eller 7 volt. Dette kan egentlig hvem som helst utføre selv med å modifisere strømadapteren slik som vist på dette bildet. Ledningene på molexkontaktene kan flyttes rundt om kring ved å bøye de små metalspennene som du finner nedi kontakten, dette kan gjøres med en binders eller lignende. Ved å redusere viftespenningen fra 12volt til 7volt reduseres rotasjonshastigheten omtrent med samme forhold, noe som resulterer i et mye hyggeligere støynivå. Det enkleste er kanskje å kjøpe kabinettvifter med regulerbar hastighet, da justerer du hastigheten selv til den er "lydløs" i dine ører.

http://www.ocshoot.no/hovedkort/abit/abit_...odifisering.gif

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

......... Og er man kjent med loddebolt og tinn, og har tilgang på 1/4watt´s / 1/2watt´s motstander på mellom 40 og 80 ohm, kan man lett og greit redusere hastigheten på de aller fleste 12v vifter, ved å lodde inn en passende motstand i serie med pluss-ledningen (som oftest rød) på vifta. Minus-ledningen bør ikke brukes, da dette kan påvirke turtallsignalet på de viftene som er utstyrt med avlesning av dette.

Husk bare på å tre på en passende bit krympestrømpe før du lodder på plass motstanden, slik at du isolerer loddepunktene etter ferdig lodding.

 

Vær samtidig klar over at turtallsreduksjonen vil være permanent, inntil du måtte finne det for godt å skifte ut motstanden med en tilsvarende med høyere / lavere verdi.

Lenke til kommentar
Akkurat det der har blitt tatt opp 14 ganger før i dette forumet og 56 ganger i elektronikk-forumet.

Dumme,dumme meg! :no:

Beklager på det strerkeste at jeg har tatt opp den dyrebare plassen her,med dette dumme emnet,som alle andre hadde sett her 14 ganger før!

 

Og spesielt stor takk til deg,jonas22282460,for å ha brukt din dyrebare tid til å telle alle disse innleggene. :thumbs:

 

Neste gang jeg kommer over noe,naive lille meg,tror kan være nyttig for andre,skal jeg selvfølgelig sende det til deg først. For jeg vil jo ikke kaste bort tiden deres en gang til,med noe som har vært tatt opp 14 ganger her,og 56 ganger et annet sted....

 

Fy meg! :thumbdown:

 

Edit: Skrivfeil.... :cry:

Endret av Fiesta
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...