Gå til innhold

Best lyd.. 1*15" eller 2*12" ??


Anbefalte innlegg

"Denne meldingen vil bli postet i 'Lyd, lydkort, høyttalere, musikk'. Vennligst kontroller at dette er riktig kategori!

(Feilpostede meldinger vil bli slettet uten forvarsel)"

 

He :smile: vel det er ingen lydkort i denne posten da.. Nokon som veit om bra NORSKE forum for lyd/bil?

Jaja, nok om det..

 

Som emnet seier.. kva gir best/mest lyd av 1*15 og 2*12" ?

15" eg har sett på har effekt: RMS 500W; Max 1000W

12" har: RMS 350W; Max 700W

(MDS all the way :wink:)

 

Har uansett tenkt å bruka samme forsterkar (er.. har ikkje bestemt meg heilt endå..) 12"'ane blir kobla på kvar sin utgang medan 15" blir brukobla..

 

På forhånd takk for svar!

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Vil du ha skikkelig dypbass som rister fillene av deg, går du for en 15". Vil du ha en kjapp bass med ikke fullt så mye dypbass er 2*12" tingen. Alt er avhengig av hvilken forsterker du har. MDSbassene har jeg ingen erfaring med, men jeg har hatt både en 15" JBL GTI 1000W og to stk 12" JBL GTI 1000W og det er egentlig snakk om smak og behag. 15" spilte så dypt at jeg fikk dotter i ørene og så dobbelt, mens 12" spilte så høyt at det gjorde vondt i kropp og hode. Men 12" var EXTREMT bra da... :smile:

 

En 15" vil ikke spille like høyt som to 12", men to 12" vil ikke spille like dypt som en 15" igjen. Har du en skikkelig bra forsterker som trekker bra med strøm og tåler lave impedanser (1-2 ohm), vil det lønne det seg å gå for to 12" og parallellkoble i mono. Takler ikke forsterkeren å gå så lavt, går du for 15". Med dette mener jeg at forsterkeren ikke vil ha nok krefter til å dra 12"bassene skikkelig hvis de er koblet på hver sin utgang, hvis du ikke har en monsterforsterker til masse masse penger da.

 

Det er lenge siden jeg drev med bilstereo, men den samme "teorien" stemmer vel fortsatt vil jeg tro. Alt er som sagt avhengig av hva slags forsterker du har fra før og hva slags lyd du liker...

Lenke til kommentar

helu....

 

Uansett hva du velger kommer det til å spille sinsykt...når du tenker på at en bil er veldig lite "rom"!!!

Det er som noen av de andre sier...at 2*12" vil ikke gå så lavt som en 15" osv...men dette kommer også igjen ann på hvordan kasse du skal bruke! Lukket,bassrefleks..4.ordens eller hva det heter..alle disse har forskjellige egenskaper!

Hvis du aldri har bygget en basskasse e.l før burde du kontakte noen som kan det...ellers kan du risikere at du ødelegger elementene og det er kjiiiipt

 

Lykke til med byggingen....vis bilder etterhvert hvis du har mulighet :smile:

Lenke til kommentar

Dette er 12" eg har tenkt på..

 

15" eg tenkte litt på

 

Desse er i samme serie, og det blir anbefalt at dei bygges i lukka kasse (etter som eg ha forstått vil lukka kasse gi raskare bass, men kanskje ikkje fullt så låg?)

 

Med det sama de er inne kan de jo sjå om de ikkje finn ein fin forsterkar til meg.. har tenkt på

denne

Men det er kanskje litt overkill med 4 kanalers.. (kan jo brukobla for å få litt bedre effekt..)

Evt. denne

 

Takk for at de tar dykk tid til å svara :smile:

Ja det blir uansett _kraftig_ lyd, men det er jo barra fint når ein skal kjøra stripa :wink:

 

Tenkte eg skulle få litt hjelp av ein kar som er flink med finsnikkerier til kassane, vil ikkje ødelegga så masse peng...

 

bilder kjem når eg får tutla meg ein tur til Sverige evt. bestilt varene..

Lenke til kommentar

I 96, når jeg var bilstereofanatiker, så fant jeg ut at 2*10" var bedre enn èn 12", og at det aller beste var 2*12". 15" var ikke enganga aktuelt, da det bare blir brumlebass... (seff går det ann å få kontroll på en 15" og, men da skal strøm og forsterker stå i forhold --> dyrt!)

 

For punch! og attack! så er det bedre med flere små, som jobber i mono. Jeg hadde en meeeeget brokoblbar 2*24W Phoenix Gold forsterker som jeg kjørte "tri-linear" på, dvs, at de to 10" (boston pro10.4) var brokoblet til flere hundre watt, mens frontsettet (boston acoustics pro6.4) fikk noe mindre effekt. Dette var noe spesielt som denne forsterkeren var laget for. Folk lo når jeg sa jeg hadde en brokoblet 2*24W forsterker, men når de hørte lyden holdt de kjeft.

 

bare husk at det du først bør gjøre hvis du vil ha skikkelig trykk, er å gå over strøm-leveringen i bilen. Med dette mener jeg at du bør sjekke at generatoren leverer nokk spenning, at du har skikkelig batteri (helst optima e.l., som tåler å "gå tom" for å gi deg max powa!).

 

Alle jordingspunkt må være skikkelig jorda! Ikke noe høytalerledning til jord! Bruk skikkelig, men ikke nødvendigvis overdrevet kabel. Og hvis du har råd, kjøp èn 0.5F, èn 1F eller to stk 0.5F kondensatorer som står rett før forsterkeren. (samme gjelder for kondiser som for basser, bedre med to små enn en stor) Jeg hadde en middels/lav strømsterk Golf, som virkelig trengte en kondensator. Jeg hørte kraftig forskjell i lyden når jeg koblet til kondensatoren! Mye mere trykk og kontroll.

 

Hvis du skal gjøre det skikkelig, så bruk en 700-1000,- på signalkabel, og legg denne midt i bilen fra spilleren og bak, så legger du strømkablene på venstre sida langs kanalene, og høytalerkablene til frontsettet, langs høyre kanal. Da unngår du støy.

 

Få en med peil til å finne ut hvor mye strøm anlegget ditt kommer til å trenge, og dimensjoner sikringer og kabling deretter!

 

Good Luck on ya!

Lenke til kommentar

Har jeg vært deg, ville jeg gått for enn annen forsterker. Audison har en monoforsterker som er i verdensklasse og som tåler lave laster, husker ikke hva den heter, men den koster i underkant av 5000,-. Ser de forsterkerne du tenker på ikke er særlige bra til basser etter min mening...

 

Med lukket kasse vil du få en ren og stram lyd, men det på bekostning av dypbassen. Vil du ha rå og brutal bass, bør du velge 4.ordens basskasse eller en bassreflekskasse (4.ordens er råest...). Du bør høre med butikken hva bassen du tenker på kan brukes til, men en lukket kasse er ikke løsningen om du ska ha en dyp og deeeilig bass :smile:

Lenke til kommentar

Hm.. ja me må vel ha strømforsyning og.. Får sjekka ka eg har i bilen tenke eg..

Meina eg har lest at dynamoen i ein vanlig bil gir ca. 55-90A og at ein kan rekna med å bruka ca. 40% av dette.. dvs. alt for lite :smile:

Eg har ein 1988 mod Ford Orion 1.6GLS (Escort i sedan utg.), kan nok ikkje rekna med at det sit ein altfor svære dynamo i den..

 

Vil eigentlig eit ekstra batteri (ca. 60Ah meir) ha nokon innverknad? Om ikkje dynaomen klarar å lade opp begge bateria har det vel _ingen_ betydning?

 

Kondensator er nok fint å ha ja.. 1F høyres mykje ut, men når ein tenker på straumen og effekten som går her så er det vel ikkje meir enn ein må ha..

 

På den andra sida, eg har ikkje tenkt å blåsa rutene utav bilen konstant, så det gjer vel ikkje så mykje om eg ikkje får ut absolutt Max av anlegget heller (sjølv om det er kjekt:-))

 

Men nå trur eg at eg har bestemt meg for 2 sånne 350W rms, 80oz magnet, 50mm slaglengda og passar fint i ein liten kasse..

1 sånn pakke (får heller opgradere dette seinare..)

Og eg _trur_ eg vil ha ein sånn forsterkar... Den er stabil ned til 1.33Ohm stereo og 2.66Ohm mono. Max strømforbruk er 120A (!!) og den leverer 50W rms i 4ohm (4 kanalar) (eller vil/bør/må/kan eg ta ein billegare?)

 

Tilsamman kjem dette på ca. 7846,- (pluss frakt og oppkrav)

Ein 1F kondensator koster ca. 1100,- ("nødvendig"?)

 

Til sist er det ein ting til eg lurer på.. Veit nokon korleis det er med toll og andre avgifter på slike varer frå sverige?

 

Og heilt til sist, sånn e vel eit must?

 

takk for alle svar :smile:

Lenke til kommentar

Angående kondensatorer, det er bedre med to små stk 0.5f enn med en 1.0f. Det holder med en 0.5 til å begynne med så kan du kjøpe til en extra når lommeboka tillater det.

Det er bedre med en liten og kjapp enn med en stor og slapp... :smile:

 

Før du bestiller/kjøper forsterker så se på denne :

 

http://www.amerikanskebildeler.no/ebutikk/...?products_id=79

 

Den fikk veldig bra skryt av Lyd og Bilde, bare slått av audisonforsterkeren jeg nevnte ovenfor. Tror det vil være et bedre valg enn MDS'en du har tenkt på. Skal du ha to 12" vil det lønne seg å kjøre en egen forsterker på bassene og en annen på front/bakhøytalerne.

 

Lite tips til slutt... Kjøp deg et Optima Gul batteri, skikkelige tykke strømkabler og en 0.5f kondis, så vil det være nok til å begynne med. Dynamoen vil alltids klare korte stunder med max lyd, tviler på om du holder ut like lenge :smile:

Lenke til kommentar

Tja, den Power Acoustik saken såg fine ut :smile:

2*400W i 4ohm rms

2*480W i 2ohm rms

meir info

Då må me te med kraftigare subbar og... eller kanskje ikkje..

Kanskje 2 av denne?

2 stk. 4ohms spoler, seriekoblar dei og får då 8ohm. Deretter parallellkobler eg dei 2 subbane og får 4ohm tilsaman, dette er då det som PA G1800-2 klarar å køyre brokobla.. (Høyrtes det rett ut?)

Det blir i såfall ca. 5300,- + frakt o.l.

Så bestiller eg fram og bakhøgtalerar + cd-spelar frå http://www.mds.se (om ingen har bedre forslag) evt. ein 0.5F kondensator.

Ledningar og evt. batteri får eg kjøpa her hima (haugesund :smile:)

 

Forsterkar til fram og bakhøgtalerar får komma seinare, tenke eg tar det ut frå CD-spelaren til å begynna med (fare for overkill bass med berre 45W fram og bak kanskje?)

 

Optima Gul batteri? (sel dei det på vanlige bilbutikkar?) skal ekstra batteriet parallellkoblast med det eksisterande eller byttast ut?

 

igjen takk for alle svar :smile:

 

_________________

logotop.jpg

 

[ Denne Melding var redigert av: DoMind på 2002-03-13 15:17 ]

Lenke til kommentar

Det fine med Optima batterier (gul er dyrest, og leverer "raskest", rød er litt billigere og "tregere") er at de kan settes hvordan du vil. De er "tørre", dvs at de funker like bra opp-ned, på siden eller på skrå (der du får plass til de) og trenger ikke vedlikehold slik som vanlige syrebatterier.

 

En dynamo er noe av det dyreste du kan kjøpe hvis du skal ha en stor en til bilstereo, men hør med en skraphandler om han ikke har en som er beregnet til en noe større bil enn den du har. (bare hvis du faktisk er interessert i dette da...) Kanskje vil en sierra, eller lignende ha større effekt på dynamoen, og ha samme festemekanisme som den til escort/orion. En ting det bør finnes masse av er hvertfall kondemnerte sierraer!!!!!!

 

 

De halvproffe tror jeg bruker optima rød eller tilsvarende fremme, og optima gul rett før kondensatoren(e) ved forsterkeren. Men det er sant som flere sier. Den største forskjellen vil du merke/høre med å bare ha en ekstra kondensator. 0,5F holder i begynnelsen. Du vil merke at dersom du ikke kjører en kondis i systemet, så vil det blinke i kupèlyset, og kanskje også fjernlysene etter en stund med God Gammal Prodigy f.eks!!!! Dette kan synes kult i begynnelsen, men så plutselig er det ikke så morsomt lenger...

 

Det som derimot ER morsomt, er å gjøre ordentlig arbeid når du skal bygge bilstereo. Du bør "forske" litt på båndpass kasse som han over fortalte. Det finnes faktisk programmer der uten i veven, for å beregne volum/størrelse på kasser. Husker ikke helt hva det het, men jeg har prøvd det!

Det er mye kulere å ha et billig anlegg som er gjort skikkelig enn et dyrt et som ser ut som sarv!!!!

Lenke til kommentar

Optima Gul er bygget for bilstereo så vidt jeg vet, mens Optima Rød er beregnet for industri, traktorer og den slags. Har selv et Opt. Rød og det funker ganske fett hos meg veffal. Forskjellen er at Opt. Gul tåler dyputladning (tømme batteriet helt flat) uten å ta skade av det, mens Opt. Rød ikke tåler dyputladning, da blir det ødelagt. Ellers er det det stort sett samma batteriet.

 

Ta et voltmeter og mål hvor mye dynamoen din lader. Du tar å "stikker" den ene måleren (rød) på kabelen som er fra dynamo til starter og den svarte måleren til gods (motor for eks.). Så gir du litt gass mens du har alt av elektrisk på (langlys, varmetråder, vifter osv.). Da vil du finne ut hvor mye dynamoen lader. Lader den over 65-70A, tror jeg du ikke trenger ny dynamo med det første. Da sparer du deg de penga veffal :smile:

 

Tror du gjør det rette valget angående forsterker. Subene derfra vet jeg lite om, men har lest at Lyd og Bilde har skrytt litt av de. Sjekk heller om du finner en bra pris på Cadence (Beast tror jeg en serie heter...) istedet, de skal visst være skikkelig rå og billig. Ice Audio het butikken før, nå er jeg ikke sikker på hvem som har det.

Lenke til kommentar

tilbake til le sujet:

 

Jeg ville ABSOLUTT gått for 2x12". De går ned i 18hz i en optimal kasse, dvs at du har mye og gå på. du kommer ikke til å spille noe lavere en 30hz likevel tipper jeg. Bra med attack på dem, bedre enn 15" i hvertfall, krever helvete med strøm for å spille kontrollert.

 

Eneste som var litt kjipt var spl. 93db i optimal kasse, med to og "vanlige" kasser tipper jeg du får en følsomhet på 92,5 - 93db. Dette er litt lite imho, det skal seff være dimensjonert, men husk at forsterkerkraft er dyrt i forhold til elementer med mer spl =).

spannet fra 93 - 100 db ligger på ca 120 watt effektivt, og da har du allerede brukt opp 120 watt, og det er jo litt muggent.

Husk at når det gjelder watt og sånn så tilsvarer dobling av effekt 1db. Dvs at du hører ikke forskjell på forskjellen mellom 0,1 og 0,2 watt og 1000 og 2000watt. sier seg selv at sistnevnete er noe dyrere. Ergo, kjøp elemtenter med høyere følsomhet!=)

 

bare noen tips, correct me if i'm wrong.

 

 

b-fisken

Lenke til kommentar

Pga. eit par uforutsette ting må eg legga prosjektet på is eit nokre veker (månader?)...

Satsar eg på å komma sterkt tilbake seinare :smile:

 

Takk endå ein gong for alle inspill, og at de tar dykk tid til å læra meg litt opp :smile:

 

Ein siste ting berre (jada kan godt vera eg er tungnemm..): 1stk Optima Gul er alt eg treng i bilen? (eg berre røsker vekk det gamle og hiv på det nye evt. med småmodifikasjonar/plassbytte?)

 

For all del, fortsett gjerne diskusjonen, kjekt å sjå at det er ein del her som har peil på lyd i bil :grin:

 

_________________

logotop.jpg

 

[ Denne Melding var redigert av: DoMind på 2002-03-13 21:06 ]

Lenke til kommentar

Opt. Gul skal passe uten modifikasjoner. Kondisen må du plassere ca 30cm fra forsterkeren. Husk skikkelig dimensjon på strømkablene, både pluss og jord!

 

Du må si fra når prosjektet er ferdig, bilder hadde vært kult! Bare si fra når du lurer på noe, så ska jeg/vi prøve å hjelpe deg det beste jeg/vi kan :smile:

 

Lykke til!!

Lenke til kommentar

Gå for 2x12"! En 15" blir skikkelig treg... Du vil ikke få bruk for den extra dypbassen en 15" lager. Det er skjelden musikk går under 30Hz, og hører man noe under det??

 

Kommentar til hrichard: Hvis du dobbler effekten inn på et element vil du øke lyden med 3dB. Fordobling av lyden tilsvarer 6dB. Så hvis du skal fordoble lyden ut av et element må du 4dobble effekten inn!!

 

Håper dette var rett..?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...