Gå til innhold

Prosessor-guide for bærbare - versjon 2.0


enemigo

Anbefalte innlegg

Den reviderte prosessor-guide for bærbare. skrevet januar -04, revidert september -04.

 

Jeg vil i denne reviderte utgaven konsentrere meg om de mest aktuelle CPU’ene til bærbare maskiner. Prosessorer ment for stasjonære PC’er vil jeg ikke fortelle mye om.

 

De mest aktuelle prosessorne:

-Pentium Mobile (Pentium M)

-Celeron Mobile (Celeron M)

-Athlon 64 mobile (A64-m)

 

-Mindre aktuelle mobile prosessorer

-Desktop prosessorer

 

_______________________

 

Pentium mobile (Pentium M + "Low Volt" og "Ultra Low Volt")

Omtales ofte feilaktig som centrino. Centrino er ikke en cpu (prosessor), men en betegnelse på alle bærbare maskiner som har P-m prosessoren, Intel 855-brikkesett og Intel WLAN 802.11b eller 802.11g trådløst nettverkskort. Grafikk-kort type er ikke utslagsgivende for centrino-betegnelsen.

 

Pentium M har nylig gjennomgått en oppgradering. Den gamle versjonen kalles Banias, den nye heter Dothan. Dothan har fått 1mb mer L2 cache, altså 2mb til sammen. Dothan er produsert med 90nm presisjon og har dermed fått plass til 140 millioner transistorer, som er 63 millioner flere enn Banias hadde. Dothan vil være tilgjengelig med både 400 og 533mhz bus. Varmeutviklingen til Dothan er i utgangspunktet redusert og ligger på 21W (TDP) for prosessorne med ”normal spenning”, men Dothan har høyere teoretisk forbruk på max ytelse enn hva Banias har.

Denne testen sier noe om ytelsesforholdet til Dothan/Banias. Dothan har også fått andre modellbetegnelser. Tidligere het det f.eks. ”Pentium M 1.6ghz”, nå heter samme prosessor ”Pentium M 725” med 400mhz bus.

 

Pentium M Ultra Low Volt er foreløpig et ganske ubeskrevet blad. Den har TDP (Thermal Design Power) på 5w. Dermed vil du få meget bra batterikapasitet på bekostning av ytelsen. Pentium M Low Volt har litt høyere klokkefrekvenser og litt høyere strømforbruk enn ULV.

 

P-m prosessoren er dyrere enn de andre alternativene, men har du råd og behov velger du denne prosessoren. Den gir som regel best batterikapasitet, minst støy og minst varme. Disse maskinene er også ofte de minste.

 

Celeron mobile (Celeron M)

Celeron har tidligere hatt et fortjent dårlig rykte. Men dette er forandret med den nye Celeron M. Denne fås nå basert Pentium M Banias med 512kb L2 cache og med 1mb L2 cache baser på Dothan, begge uten speedstep. Det er selvfølgelig negativt for en mobil CPU at den mangler denne formen for strømstyring, dette gjør at batterikapasiteten blir noe dårligere enn Pentium M. Men prosessoren er fullt brukbar og et godt alternativ hvis pris er viktig. Celeron M passer på samme hovedkort som Pentium M. Dette betyr at det skal være mulig å bytte til Pentium M ved en senere anledning, såfremt ikke maskinen leveres med et hovedkort med begrensninger i steppingen (begrensing i spenning til cpu), dette lønner seg i såfall å undersøke før man handler. Ytelsen til Celeron M 1.4ghz kan du lese om her.

 

Athlon 64 mobile (A64-m og Low Volt)

AMD har med denne prosessoren laget et bra alternativ til Pentium M og Celeron M. A64-m har mange likhetstrekk med Pentium M og de yter ganske likt pr mhz. A64-m Low Volt er kanskje den mest interessante prosessoren ettersom denne har omtrent samme varmeutvikling som Pentium M. Nok en gang vil jeg linke til AnandTech for å vise til ytelse.

 

 

Mindre aktuelle mobile prosessorer:

-AMD XP mobile (XP-m): Billig mobil prosessor med grei ytelse og forholdsvis lav varmeutvikling.

-Pentium 4 mobile (P4-m): En av de første mobile CPU’ene ganske lik XP-m i bruk, noe dyrere.

-Mobile varianter av Celeron: Finnes flere typer, kan ikke sammenlignes med dagens versjon, pris som XP-m.

-Transmeta Crusoe & Efficon: Lav varmeutv. og ytelse, billige. Transmeta kommer snart med 90nm teknologi

 

Desktop prosessorer:

Mange av de kjente prosessorne til stasjonære PC’er er å finne i bærbare. Trenger du en maskin med høy ytelse til lav pris som stort sett skal stå i ro på skrivebordet ditt, og du ikke er opptatt av batterikapasitet og støy, velger du en desktop prosessor i en bærbar. Trenger du en bærbar du skal flytte på velger du ikke en slik CPU. Eksempler på stasjonær-prosessorer i bærbare:

 

-P4 (Northwood og Prescott)

-Celeron (basert på Nortwood)

-Celeron D (basert på Prescot, mye bedre ytelse enn den basert på Northwood)

-AMD XP

-AMD A64

-A64 DTR (DeskTop Replacement)

 

En test som viser bl.a. hvor bra gamle Celeron virkelig var.

 

 

NB:

Cyrix og VIA har jeg ikke valgt å omtale. Dette er prosessorer som ikke er med å konkurrerer på ytelse. De er billige og har greit batteriforbruk. De finnes i noen få bærbare. Pentium 3 prosessorne har jeg heller ikke valgt å omtale ettersom disse er så godt som ute av markedet.

 

Testene det linkes til er ikke ment som absolutte bevis for resultatene de gir, men en indikasjon på forholdet mellom cpu'ene. Forskjellige tester gir som regel noe forskjellige resultat.

 

Hvis jeg hevder en maskin med en gitt prosessor støyer mye eller lite prater jeg på generelt grunnlag. En maskin med P-m kan bråke mye hvis viftene som brukes er av dårlig kvalitet, eller kjølerløsningen er for dårlig. Likeledes kan en maskin med P4 bråke forholdsvis lite med en god kjøleløsning/vifte. Slike tilfeller er dog sjeldne.

 

Mac har jeg desverre lite kjenskap til, derfor har jeg ikke valgt å nevne disse her.

 

Si ifra hvis du finner noe feil, så skal posten oppdateres. Posten er nå blitt endel mer oversiktlig uten at noen vil savne så veldig mye info håper jeg.

 

Edit:

7 tidligere edit’er som ikke lenger gir noe mening.

Edit8: Revidert prosessorguide.

 

 

Knut

 

Moderators kommentar: Rettet litt på topic og satt som sticky

Endret av enemigo
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Har et par ting å legge til:

#1. Intel har nettopp utvidet Centrino med 802.11g (54mb) WLAN kort. Link!

#2. Intel har enda flere prosessorer for bærbare maskiner. Mobile Pentium 4, Celeron M og Mobile Celeron.

Intel har altså følgende prosessorer for bærbare maskiner (for å gjøre forvirringen komplett!) Link:

Pentium -M

Pentium 4-M

Mobile Pentium 4

Celeron -M

Mobile Celeron

 

Edit: Glemte jo å si at du har gjort en bra jobb! :thumbs:

Endret av Solaris
Lenke til kommentar
Grafikk-kort type er ikke utslagsgivende for centrino-betegnelsen.

 

menneh, for å få Centrino merket må man vel ha ett spesiellt 855 brikkesett som har integrert grafikk kort? jeg tror ikke jeg har sett en Centrino spesifisert maskin som ikke bruker integrert skjermkort?

 

ellers en meget bra og nyttig guide :)

Endret av MrLee
Lenke til kommentar

@MrLee. Intel 855 chipsettet leveres i 3 versjoner.

1. Intel 855PM, som er uten grafikkontroller.

2. Intel 855GM, som er med grafikkontroller.

3. Intel 855GME, hmmm... usikker på denne.

 

Les mer her! ;)

PS! Det er mange Centrino maskiner som leveres med 'eksternt' grafikkort. F.eks. IBM ThinkPad T41p m/ATI Mobility Radeon 9000.

Endret av Solaris
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Informativ artikkel!

 

Anskaffet en Presario1525EA gjennom hjemmePCordning for ett år siden.Vifta går på høygir hele tida.Temmelig uutholdelig. I spec'en står det: '2,4 Ghz Intel Pentium prosessor - M. ' (Har brosjyren). Det viser seg at de har satt inn en standard 2,4 Ghz P4 prosessor i maskinen. Dette har leverandøren innrømmet overfor meg, med begrunnelse at det er lang tid mellom trykking av spec, og levering av PC, og at endringer hele tiden skjer. Er interessert i forslag til hva jeg nå bør forlange av leverandøren, siden jeg mener jeg har reklamasjonsrett?

Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...
Pentium mobile (P-m, Pentium M)

Omtales ofte feilaktig som centrino. Centrino er ikke en cpu (prosessor), men en betegnelse på alle bærbare maskiner som har P-m prosessoren

Har lyst til å rette littegrann på dette;

 

Endel av de første laptop'ene som kom med Centrino ble presentert dette som navnet på cpu'en. Eksempel på dette er Acer TravelMate 800. Jeg vet ikke om dette er endret, men da de kom med de første to modellene som var henholdsvis 1,3 & 1,6 Mhz for ca ett år siden var det ikke tegn til Pentium Mobile noe sted, kun den rosa femilogoen.

Lenke til kommentar

xlnt:

Jeg er ganske sikker på at centrino alltid har vært navnet på en maskin med nevnte komponenter. Min dell latitude d500 har heller ikke noe annet enn et rosa/blått centrino merke. Det er ikke vanlig å profilere prosessortypen i en centrino maskin.

 

stigfjel:

Det finnes low-voltage utgaver av XP-m, P-m og C-m og m-C. De to sistnevnte har meget lav bussfrekvens, og leveres i utgaver noe under 1ghz. P-m har prosessorer opp til 1.2 ghz som ikke yter mye dårligere enn 1.3 ghz versjonen. Som det fremgår av navnet er dette prosessorer med lav spenning. Dette gir mindre varmeutvikling og bedre batterikapasitet. For å få til dette må klokkefrekvensen senkes, men ytelsen kan likevel bli bra vha cache osv.

 

Cera:

Dothan kommer med 533mhz bus og 2 mb L2 cache. Den leveres fra 1.6 ghz til 2.13ghz foreløpig. Enkel oversikt over dothan cpu her. Dothan blir å finne i "Sonoma" platformen, som vil få bla. pci-express.

 

Edit: Dothan ser ut til å komme i versjoner med både 400 og 533 mhz busshastighet.

 

Mvh

Knut

Endret av enemigo
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...