Gå til innhold

Lurer på noe med watt


Anbefalte innlegg

Jeg har 2 Eltax Evolution Front høyttalere. Bak på de står det Recommended Amp på 100 watt pr. kanal. Betyr dette at kanalen skal 100 watt, eller 100+100 watt, altså 200 w per kanal?

Det står i markert stedIMG_0119.thumb.jpeg.6023880e54035e7be299374de067db83.jpeg

Endret av Mats O
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

De må ikke ha 100W i hver kanal, men de er passende med forsterkere med opp til 100W per kanal

Dette er vel fornthøyttalere fra en surround-pakke. Vil ikke tro de er spesielt krevende siden de er dimensjonert for å fungere greit med en rimelig AV-reciever, og er sikkert er ment for bruk sammen med subwoofer for de mer krevende lave frekvensene.

Endret av MailMan13
Lenke til kommentar

Vær klar over at en for svak forsterker også kan være skadelig for høyttalere, gitt at man ‘guffer’ på 🙃

Sitat

For svak forsterker og risikoen for klipping:
   En for svak forsterker kan virke tiltrekkende fordi den "ikke skader" høyttalerne direkte med for mye watt. Problemet er imidlertid at når du vil ha høyere lydnivå, blir du ofte nødt til å skru opp volumet til forsterkeren. En overbelastet, underdimensjonert forsterker vil ofte gå inn i det som kalles "klipping": Når forsterkeren ikke klarer å levere den nødvendige strømmen for å følge signalkurven, kuttes toppelementene av signalet bort, noe som skaper forvrengning. Denne forvrengningen produserer et signal med harde, ujevne pulser. Resultatet er at høyttalerne får et "urent" signal – noe som kan føre til uventede spennings- og strømtopper.  
 
Disse økte transientene og de uregelmessige strømpulsene kan over tid skade høyttalerkonens spole (særlig i de høyfrekvente delene som tweeterne). Mange lydentusiaster og teknikere har erfart at materiale i høyttalerne, som for eksempel viklingene, kan svikte når de blir utsatt for slik klippeforvrengning over lengre perioder.  

På den måten kan en forsterker som er "for svak" gjøre mer skade ved at man, i et forsøk på å få ut ønsket lydnivå, uunngåelig presser forsterkeren inn i klippesonen. Dette kan skape forvrengning som ikke bare gir dårlig lyd, men også kan være direkte skadelig for høyttalerne. Derimot, en kraftig forsterker, om den brukes med varsomhet og ikke drives til å overbelaste høyttalerne, kan levere god, ren effekt uten å bli presset til klipping.  
 

Overbelastning med for høy wattstyrke:

  Høyttalere er designet med en maksimal effektgrense (max watt input). Dersom en forsterker leverer mer effekt enn denne grensen, særlig ved høye volum, kan det føre til overoppheting eller ødeleggelse av interne komponenter i høyttaleren, for eksempel spolen eller membranen. Dette er grunnen til at det er viktig å unngå å mate høyttalerne med mer effekt enn de er beregnet på – særlig i tilfeller hvor forsterkeren er veldig kraftig og kan produsere plutselige topper.

Det hele handler om god matching: Det anbefales ofte å ha en forsterker som har litt "overhead" i forhold til høyttalernes nominelle effekt, slik at du aldri trenger å skru den til grensen. På denne måten leverer du et rent signal uten faren for klipping, samtidig som du unngår overbelastning av høyttalerne.  

 

Endret av NoBo
Endret rekkefølge på punkter i sitat
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...