Gå til innhold

AFP ordning i privat og offentlig sektor - hvorfor er reglene slik de er?


Anbefalte innlegg

Funderer på følgende regel :

 

image.png.29245dec5c1c0fada21afacd930844eb.png

 

image.thumb.png.a03bafe13156555ecebe3314b916d10d.png

image.thumb.png.b6c20e267811ae6cc5228c4e5dffc1e9.png

 

Det jeg tenker på er altså vilkårene som er der og hvilke konsekvenser det kan ha for den ansatte.

I privat sektor mister man retten til AFP dersom bedriften går konkurs. Videre dersom man på annen måte mister jobben - om det så er en dag før man skal ut i pensjon. Videre er det krav om varighet av arbeidsforholdet.

I offentlig sektor er mye likt - spesielt for de som er født etter 1963

Det som er nytt nå er at man får såkalt livsvarig AFP - mao at man får utbetalt alle årene fra man går ut i AFP til man dør. Dette kan jo utgjøre ganske store midler - midler man, om jeg forstår rett, kan miste retten til om man skulle si ja til f.eks sluttpakke før man er pensjonist. Det jeg funderer på er hvorfor ordningen er slik?

Man kan altså f.eks ha jobbet i 40 år i en bedrift og gå av en dag før 62,eller gå for en sluttpakke når man f.eks er 60,  eller kanksje bli oppsagt dagen før man skal ut i pensjonsalder, og så miste HELE AFP ytelsen. En ytelse man har opparbeidet seg kan altså fordufte pga disse formelle kravene.

Hvorfor er det egentlig slik?

Jeg synes dette fremstår som blodig urettferdig dersom sjefen din sier deg opp eller nedbemanner og så velger ut de som kan gå ut i AFP som de som må gå osv...Her setter jo bare fantasien begrensninger på hvordan man som arbeidstaker helt uskyldig kan miste det man har opparbeidet seg gjennom et langt arbeidsliv.

Hvorfor har arbeidstaker organisasjonene akseptert en slik ordning?

 

 

Endret av obygda
Lenke til kommentar
  • obygda endret tittelen til AFP ordning i privat og offentlig sektor - hvorfor er reglene slik de er?
Videoannonse
Annonse

De har vel godtatt det fordi de ikke har noe valg. Det er en dyr ordning, og sannsynligheten for at du skal bli sagt opp rett før du fyller 62 er veldig lav. Du vil jo aldri ta en sluttpakke som diskvalifiserer deg for AFP hvis du er rett rundt hjørnet å fylle 62.

Lenke til kommentar
Nimrad skrev (På 15.2.2025 den 8.29):

De har vel godtatt det fordi de ikke har noe valg. Det er en dyr ordning, og sannsynligheten for at du skal bli sagt opp rett før du fyller 62 er veldig lav. Du vil jo aldri ta en sluttpakke som diskvalifiserer deg for AFP hvis du er rett rundt hjørnet å fylle 62.

https://frifagbevegelse.no/ntlmagasinet/-dette-er-et-overgrep-mot-en-ansatt-i-staten-6.158.1106730.4c66df209f

Man har triste saker som denne...

Lenke til kommentar

Regelen er enkelt og greit på plass for å hindre missbruk. Primært i det offentlege der det utan denne regelen kunne være lukrativt å jobbe heile sin yrkeskarriere med ei privat pensjonsordning, og så dei siste åra før pensjonstilværelsen ta seg ein jobb i det offentlege for å i tillegg få AFP resten av livet sjølv om ein berre har bidratt med innbetalingar i nokre få år.

Når private bedrifter også fekk AFP så var det behov for ein tilsvarande regel for å hindre misbruk frå tilsette som tek seg ein jobb i ei AFP bedrift heilt på slutten av yrkeskarrieren.

På tilsvarande vis skal reglane også hindre at dei som tidlegare har jobba i det offentlege eller i ei bedrift med AFP skal kunne søke om AFP sjølv om det er lenge sidan dei var tilsett i ei bedrift med AFP ordning.

Den store ulempen med disse reglane er at det kan då sjølvsagt slå uheldig ut for enkelte, men samtidig så er det nødvendig å sette harde grenser. Ordninga er som nemt kostbar for bedriftene, så det er viktig at ein har nok tilsette som er tilknytta AFP avtalen lenge nok til at ein får inn minst like mykje pengar som ein betalar ut i AFP.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...