Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Hvem må signere et tinglyst dokument for at det skal være gyldig?


lada1

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
lada1 skrev (2 timer siden):

Og kan en tinglyse noe usignert?

Svaret er vel som så ofte ellers "det kommer an på", men den som alltid må signere (eller gi fullmakt til den som signerer, som da må legges ved) er den som er hjemmelshaver/registrert rettighetshaver til det man stifter rettighet til. Er det en privatperson så er det enkelt, er det et selskap må man gå til aksjeloven (eller annen selskapslovgivning for andre selskapstyper) og evt. foretaksregisteret for å vurdere hvem som har signaturrett. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Et dokument som gir uttrykk for en rettshandel må være signert av den som i grunnboken er identifisert som (grunnboks)hjemmelhaver, ellers må vedkommende ha fullmakt fra denne. Dette vil si fysisk underskrift med penn eller elektronisk underskrift, typisk via Bank-ID eller lignende.

Dokumenter som ikke gir uttrykk for en rettshandel må ikke være undertegnet etter kravene i tinglysingsloven, men de må identifisere hvem som foretar handlingen som skal tinglyses.

For førstnevnte gruppe dokumenter kreves at man er signaturberettiget - en privatperson er signaturberettiget for seg selv, foreldre er signaturberettiget for sine mindreårige barn, ordføreren er signaturberettiget for en kommune, osv.

For sistnevnte gruppe er tinglysingen mer fleksibel. Man antar i stor grad at den som signerer har fullmakt til å gjøre dette og at tilgangen til firmastempel/riksløven/kommunevåpenstempel er tilstrekkelig legitimasjon. Når kommunen selger en eiendom må altså i utgangspunktet ordføreren signere, mens hvis kommunen skal tinglyse en prioritetsvikelse kan saksbehandler i boligavdelingen gjøre dette så lenge etatsstempelet/kommunevåpenstempelet følger signaturen.

På grunn av dette er det strafferamme på et halvt års fengsel for å bruke offentlig våpen, merke, eller segl, se straffeloven § 165. Hvis man gjør det for å forsøke å utøve offentlig myndighet er strafferammen ett år etter straffeloven § 164.

ETA: Det skal nevnes at i tillegg til å være signert av en som er signaturberettiget etter tinglysningsloven mv. må det også være signert av noen som har lov til å gjøre handlingen som er aktuell. En person som er fratatt rettslig handleevne har grunnbokshjemmel, men kan ikke selge eiendommen uten at vergen (og statsforvalteren) samtykker. Styret er signaturberettiget i et aksjeselskap, men kan ikke selge eiendommen når selskapet er under konkursbehandling.

Endret av krikkert
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...