Maskinfører Skrevet 14. januar Del Skrevet 14. januar barfoo skrev (6 timer siden): Vi diagnostiserer meir. I 1970 hadde vi ikkje avanserte bildeteknikker, og 90-åringer med kreft døydde av alderdom, ikkje kreft, satt på spissen. Vi har pådratt oss ein del livsstilssjukdomer sidan 1970; vi har blitt meir stillesittande og et meir kjøt og fett. Faren din var sannsynlegvis langt meir fysisk aktiv enn gjennomsnittsnordmannen er i dag. Samtidig er gjennomsnittleg levealder all time high, og ser ikkje ut til å synke heller. Mange sjukdomer som var dødsdom i 1970 er i dag svært gode utsikter til å leve med til forventa levealder. For enkelte krefttyper har vi snudd statistikken fullstendig frå 95% døde i 1970 til 95% overlever i dag. At mjølkekartongen din går ut i mars er fordi den er ultrapaseurisert. Det er ingenting unormalt eller farlig med det. Kort sagt er det veldig mykje vi veit. Og vi kan t.d. måle at metanhemmere ikkje går over i mjølk. Vi forstår korleis metanhemmere funker, og vi veit at dei vert nedbrotne til ting som allerede finst i kuvomma, så dei endrer ikkje stoffa kua får i seg gjennom foret, men det hindrer at bakteriane som lever i kuvomma produserer metan. Kødder du med oss? Tobakksrøyking er hinsides godt dokumentert at er svært helseskadeleg, og det er ikkje på grunn av parfyme. Det er på grunn av røyk som inneheld heil haug komplekse organiske forbindelser. Røyking er livsfarlig og fører til drøss følgesjukdommer, uavhengig av type tobakk du velger å røyke. Ja vi har pådratt oss masse livstilsygdommer riktignok så døde min bestemor i 1973 63 år gammel men det var fordi hun ikke sluttet og spise sukker tante ferska henne flere ganger der hun tok hånda i sukkerpakka og kastet det i munnen ja pappa var aktiv i yngre år men som voksen fikk han både Cøliaki Kols Astma og Prostakreft døde i 2023 78 år gammel hans var og onkel født i 1906 og 1907 døde i 1995 og 1998 av alderdom de hadde røkt hele livet så mamma døde av underlivskreft hun ble bare 58 år når det kommer til åssen ting virker i kroppen kan vi aldri vite da jeg kjørte nødslakt og dyr var behandlet med medisin var kjøttet uspiselig for mennesker visst nok 😉 Lenke til kommentar
big_glasses Skrevet 14. januar Del Skrevet 14. januar On 1/12/2025 at 11:52 AM, backtoback said: @Alfred_A, i eksemplet mitt ovenfor finner du ikke alder fordi verdiene oppgis som aldersstandardiserte rater (ASR). Jeg ble nysgjerring og regnet meg fram til følgende ASR-verdier. (Brukte formelen for vanlig gjennomsnitt): Kjønn | Land | Nye-Tilfeller-2022 | ASR | Faktor ------------------------------------------------------- Menn | Norway | 2811 | 47.0 | 2.1 Kvinner | Croatia | 1692 | 26.3 | 1.7 Kvinner | Hungary | 3996 | 26.0 | 1.7 Legg spesielt merke til at menn i Ungarn og Kroatia har henholdvis 2.4 (62.4/26) og 2.1 (55.9/26.3) ganger høyere ASR-verdier enn kvinner i tilhørende land! Hva kan dette skyldes? Kan vi utelukke genetikk og kosthold her? Drikker og røyker menn i Ungarn og Kroatia mer enn kvinner? Har menn jobber hvor de blir mer eksponert for karsinogener? ... dette er vel fremleis tarmkreft? nå røyker jeg ikke, men trodde ikke man gjorde det me rævhullet (sjølv om for noen er vel både topp og bunn rævhull....) Lenke til kommentar
The Avatar Skrevet 14. januar Del Skrevet 14. januar backtoback skrev (På 12.1.2025 den 11.52): Legg spesielt merke til at menn i Ungarn og Kroatia har henholdvis 2.4 (62.4/26) og 2.1 (55.9/26.3) ganger høyere ASR-verdier enn kvinner i tilhørende land! Hva kan dette skyldes? Kan vi utelukke genetikk og kosthold her? Drikker og røyker menn i Ungarn og Kroatia mer enn kvinner? Har menn jobber hvor de blir mer eksponert for karsinogener? ... Forventa levealder i Ungarn er 73,27 år for menn og 80,23 år for kvinner. Forventa levealder i Kroatia er 73,8 år for men og 80,3 år for kvinner. Begge delar er tal frå 2021 og det er så og seie identisk for begge landa. I disse landa har kvinnene 7 år lengre levetid til å få tarmkreft før dei stryker med av heilt andre ting. Disse 7 åra i ulik levetid er nok ikkje einaste forklaringa, men det er nok ein del av forklaringa. Det er anslått at 3/4 av dei som får kreft er over 60 år, så litt enkelt sagt om vi antek at tarmkreften ikkje oppstår før ein er minst 60 år så har ungarske og kroatiske menn berre 13-14 år til å utvikle kreftsjukdom før dei døyr medan kvinnene har heile 20 år på seg. Alfred_A skrev (På 12.1.2025 den 10.08): Er det jeg som leser tallene feil? Finner ikke alder. Som @Cascada81 påpeker er alder en faktor. Kosthold er en generasjonsgreie. Liker selv fisk veldig godt og siste generasjon må nesten tvangsfores for å spise det. Alder er ein viktig faktor, men ein anna viktig faktor er diagnosering og rapportering. Det kan derfor være at Norge (og Danmark) ligg høgt oppe på lista fordi vi er flinkare til å påvise tamkreft. Svært mange eldre har ein kreftsjukdom som dei verken har fått vite om eller mottek behandling for. Dette er faktisk ein av dei etiske problemstillingane ein har når ein analyserer kreftprøver. Kreft har blitt veldig vanleg, men skal ein då uroe ein 80 åring med at ein har funnet små spor av kreft i kroppen deira når det er snakk om ein kreftsjukdom som sjølv utan behandling treng minst 20 år på å ta livet av pasienten? Det å motta kreftbehandling for ein krefttype som med stor sannsynlegheit ikkje rekk å bli livstruande før pasienten uansett døyr av alderdom er ein stor påkjenning for ein gamal kropp, og då er det eit stort spørsmål om kor mykje ein skal forringe livskvaliteten dei siste åra ein person har igjen av livet når det er berre ein 5% sjans for at personen kjem til å leve lenge nok til at behandlinga er livsforlengande? Tarmkreft som ikkje har spredd seg gjennom tarmveggen vil 9 av 10 fortsatt leve med etter 5 år, så om ein har mindre enn 5 år å leve uansett så er ikkje slik kreftsjukdom noko å bekymre seg over. Det kan derfor fint være at andre land underrapporterer forekomster på tarmkreft hos sine aller eldste. 1 2 Lenke til kommentar
Rune_says Skrevet 14. januar Del Skrevet 14. januar Mye grillet mat (evt for sterkt stekt i panne eller airfryer) og mørkbrent kaffe er jo pop i Norge. Men nok av andre risikofaktorer også. 1 Lenke til kommentar
Kakkelfant Skrevet 14. januar Del Skrevet 14. januar (endret) 7 hours ago, Megaoctane said: Høyt forbruk av kjøtt 🤷♂️ kjøtt i en eller annen form til nesten hvert eneste måltid. Kjøtt mettet i nitritter og andre tilsetningsstoffer (farge, osv) Grensene for hva som er tillatt er forsåvidt fornuftige og lave, men kanskje vi har begynt å få i oss for mye samlet sett, eller om det kan oppstå nye og hittil ukjente effekter av kjente stoffer i forskjellige (og da til dels nye) kombinasjoner Endret 14. januar av Kakkelfant 1 Lenke til kommentar
barfoo Skrevet 14. januar Del Skrevet 14. januar (endret) 1 hour ago, Maskinfører said: Kjemikalier er en form for gift noe jeg mener deodorant/parfyme er jeg har aldri tatt skade av røyking røyker Cigarillos på Juleaften og Røyker Pipe under høstjakten kjøper Tobakk av en muslim jeg kjenner som nå er i Tyskland og skal kjøpe mere til meg siden den ikke er å få kjøpt i Norge Alt er kjemikalier. Vatn er eit kjemikalie. Sprit er eit kjemikalie. Tobakk er mange forskjellige kjemikalier. Og at røyking er skadelig er ikkje kontroversiell påstand; det er godt dokumentet. Skadevirkninga ved å røyke ein cigarillos på julaften er rett nok ikkje veldig stor, men den er større enn null, og veldig trivielt målbar, gjennom t.d. sammentrekking av blodkar også viare. At du ikkje merker at du tar skade av røyking vil ikkje sei at du ikkje tar skade av det. Veldig mange av konsekvensane er enten langtidsvirkande (t.d. kreft, auka risiko for hjerte- og karsjuksom), eller akutte men relativt liten risiko på grunn av alder, lav eksponering etc. Men når du gnager om metanhemmere som farlig, og velger å ignorere at røyking er farlig bør du alvorleg vurdere kjeldeutvalget ditt. For det er i beste fall ignorant. Tobakk er kjent risikofaktor når det kjem til mange krefttyper - inkludert tarmkreft. Endret 14. januar av barfoo 1 2 Lenke til kommentar
barfoo Skrevet 14. januar Del Skrevet 14. januar 1 hour ago, Maskinfører said: Ja vi har pådratt oss masse livstilsygdommer riktignok så døde min bestemor i 1973 63 år gammel men det var fordi hun ikke sluttet og spise sukker tante ferska henne flere ganger der hun tok hånda i sukkerpakka og kastet det i munnen ja pappa var aktiv i yngre år men som voksen fikk han både Cøliaki Kols Astma og Prostakreft døde i 2023 78 år gammel hans var og onkel født i 1906 og 1907 døde i 1995 og 1998 av alderdom de hadde røkt hele livet så mamma døde av underlivskreft hun ble bare 58 år når det kommer til åssen ting virker i kroppen kan vi aldri vite da jeg kjørte nødslakt og dyr var behandlet med medisin var kjøttet uspiselig for mennesker visst nok 😉 Kan du lære deg punktum og komma? Det er umulig å få tak på kva du faktisk skriv, fordi det er null oppdeling i setninger, og tilfeldige store bokstaver pepra i innlegget ditt. Og ja, eg er fullt klar over at folk har lese og skrivevansker, men det er fullt ut mulig å lære seg å dele opp i setninger. 2 1 Lenke til kommentar
Trulss Skrevet 14. januar Forfatter Del Skrevet 14. januar Rune_says skrev (1 time siden): Mye grillet mat (evt for sterkt stekt i panne eller airfryer) og mørkbrent kaffe er jo pop i Norge. Men nok av andre risikofaktorer også. Jeg vil tro at grillet mat, mye kjøtt og sterk kaffe er mye mer utbredt i andre land som ikke vises i statistikken over kreft. Men det er klart at hva dette kjøttet og kaffen er tilsatt, hvordan lagring og bearbeiding har skjedd kan være av betydning. Selv synes jeg verken norsk kaffe eller kjøtt er noe særlig, og jeg undres hva de gjør med disse råvarene her i landet. Nå skal det bli slutt på røkt bacon laget med damp/væske pga. kreftfare, og en slik type bearbeiding av råvarer kan være mer utbredt her enn i andre land hvor man faktisk røyker baconet på gamlemåten. Det være seg fisk, kylling og annet kjøtt. Hva med grønnsaker og vasking/oppbevaring av dette? Det var en periode hvor det smakte zalovann av frosne grønnsaker, og jeg undret meg over hva jeg egentlig fikk i meg. Lenke til kommentar
The Avatar Skrevet 14. januar Del Skrevet 14. januar barfoo skrev (37 minutter siden): At du ikkje merker at du tar skade av røyking vil ikkje sei at du ikkje tar skade av det. Veldig mange av konsekvensane er enten langtidsvirkande (t.d. kreft, auka risiko for hjerte- og karsjuksom), eller akutte men relativt liten risiko på grunn av alder, lav eksponering etc. Vil også legge til at kreft er uønska mutasjonar i arvestoffet som spreier seg, så det er også eit element av flaks/uflaks. Kvar gong ein blir utsatt for til dømes tobakk så har ein kasta terningen. Det er ikkje kvar gong det oppstår ein mutasjon men faren er der alltid. Du kan spele yatzy kvar helg og aldri få fem like på terningane, men du ka også få yatzy på ditt fyrste kast den fyrste gongen du spelar. Det er derfor enkelte røyker heile livet utan å få kreft medan andre har aldri røyka og fekk kanskje kreft av indirekte røyking eller likande mikroskopisk risiko. Lenke til kommentar
Gjest a6cfb...194 Skrevet 14. januar Del Skrevet 14. januar Jeg mistet nylig et kvinnelig familiemedlem i begynnelsen av 40 årene til tarmkreft. En ellers helt frisk person som trente og holdt seg unna rusmidler inkludert alkohol og tobakk, normal kroppsvekt. Jeg har mistanker om at mye av den maten som har blitt introdusert til norsk kosthold de siste 40 årene har gått hardt utover vår helse, kanskje det går ekstra hardt utover oss pga genetikk. Mer krydder, mer matolje av forskjellige slag, mer ultra prosessert mat, hurtigmat og mye karbohydrater og sukker. Vårt foretrukne kosthold frem til 70 tallet var vel sild, poteter, lammekjøtt og svin, andre typer kjøtt og sjømat og grønnsaker. Anonymous poster hash: a6cfb...194 Lenke til kommentar
Trulss Skrevet 14. januar Forfatter Del Skrevet 14. januar Gjest a6cfb...194 skrev (41 minutter siden): Jeg mistet nylig et kvinnelig familiemedlem i begynnelsen av 40 årene til tarmkreft. En ellers helt frisk person som trente og holdt seg unna rusmidler inkludert alkohol og tobakk, normal kroppsvekt. Jeg har mistanker om at mye av den maten som har blitt introdusert til norsk kosthold de siste 40 årene har gått hardt utover vår helse, kanskje det går ekstra hardt utover oss pga genetikk. Mer krydder, mer matolje av forskjellige slag, mer ultra prosessert mat, hurtigmat og mye karbohydrater og sukker. Vårt foretrukne kosthold frem til 70 tallet var vel sild, poteter, lammekjøtt og svin, andre typer kjøtt og sjømat og grønnsaker. Anonymous poster hash: a6cfb...194 Jeg er litt usikker på om man skal gi maten skylden eller om det hele ligger i genene. Jeg er også usikker på om livsstilssykdommene er så mye relatert til livsstilen som vi skulle tro. Tipper mye i denne katagerien også ligger i genene. Ergo er bekjempelse av matvarer og livsstilssykdommer et spill for galleriet? Lenke til kommentar
Lollot Skrevet 14. januar Del Skrevet 14. januar Kan det være drikkevannet,at det er forurenset,rust og slikt i de gamle rørene vi får drikkevannet gjennom Lenke til kommentar
Trulss Skrevet 14. januar Forfatter Del Skrevet 14. januar Lollot skrev (1 time siden): Kan det være drikkevannet,at det er forurenset,rust og slikt i de gamle rørene vi får drikkevannet gjennom Overflatevann, med gudene vet hva. I mange andre land drikker man borevann. Rart ingen har nevnt helseeffekten av 5G. Lenke til kommentar
barfoo Skrevet 14. januar Del Skrevet 14. januar 7 minutes ago, Trulss said: Rart ingen har nevnt helseeffekten av 5G. Den er jo garantert null. Så kvifor skal den nevnast? 4 Lenke til kommentar
shockorshot Skrevet 14. januar Del Skrevet 14. januar (endret) 17 minutes ago, Trulss said: Overflatevann, med gudene vet hva. I mange andre land drikker man borevann. Rart ingen har nevnt helseeffekten av 5G. Helsen min og flere av mine treningsvenner har blitt mye bedre siden 5G kom, så det er uten tvil at 5G er sunt for oss. Endret 14. januar av shockorshot 1 Lenke til kommentar
Megaoctane Skrevet 14. januar Del Skrevet 14. januar Jeg vil nok gjette på at dette ene og alene har med kosthold å gjøre. I Norge spiser vi ekstremt mye bearbeidet kjøtt. Salami og skinke pålegg, bacon, svinekjøtt, mye rødt kjøtt, taco hver uke, frossen pizzaer… det drikkes masse søtstoffer i form av sukkerfri eller «mindre tilsatt sukker» matvarer og drikke. Energidrikker, alkohol og snusing. klart summen påvirker. har kollegaer på jobb som bare spiser salat til lunsj, men tar masse skinke og salami oppi. Hver eneste dag. I tillegg blir det kjøtt på kvelden. Kjøtt to ganger om dagen. Andre kollegaer reiser på MC’ern de dagene det er fisk i kantina…. 1 1 Lenke til kommentar
Rune_says Skrevet 15. januar Del Skrevet 15. januar Appelsinjuice er en motvekt ift stekt/røkt mat ift kreftfare mener jeg å ha sett info på engang. Om en i tillegg velger God Morgon pga best smak (på den m/fruktkjøtt IMO) og støtten de gir til bl.a. kreftforskning for barn via Team Rynkeby, så er det bare vinn-vinn i min bok. Lenke til kommentar
Trulss Skrevet 15. januar Forfatter Del Skrevet 15. januar Megaoctane skrev (20 timer siden): Jeg vil nok gjette på at dette ene og alene har med kosthold å gjøre. I Norge spiser vi ekstremt mye bearbeidet kjøtt. Salami og skinke pålegg, bacon, svinekjøtt, mye rødt kjøtt, taco hver uke, frossen pizzaer… det drikkes masse søtstoffer i form av sukkerfri eller «mindre tilsatt sukker» matvarer og drikke. Energidrikker, alkohol og snusing. klart summen påvirker. har kollegaer på jobb som bare spiser salat til lunsj, men tar masse skinke og salami oppi. Hver eneste dag. I tillegg blir det kjøtt på kvelden. Kjøtt to ganger om dagen. Andre kollegaer reiser på MC’ern de dagene det er fisk i kantina…. Tror vi spiser sunnere i Norge enn mange andre land og drikker mindre alkohol osv. I tillegg skal jo den norske maten være av ypperlig kvalitet, men akkurat dette punktet er jeg veldig usikker på. Lenke til kommentar
Gavekort Skrevet 15. januar Del Skrevet 15. januar Trulss skrev (21 timer siden): Rart ingen har nevnt helseeffekten av 5G. Som er hva? 2 Lenke til kommentar
Trulss Skrevet 15. januar Forfatter Del Skrevet 15. januar Gavekort skrev (7 minutter siden): Som er hva? Aner ikke, men mange el-følsomme sier dette ikke er bra. Og det er jo spekulert i om strålingen fra mobilmaster osv. faktisk er skadelig. Siden alle land har dette er det vel neppe årsaken til at Norge ligger på krefttoppen uansett. Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå