backtoback Skrevet 17. november Del Skrevet 17. november Jeg fant denne artikkelen av vår fantastiske vinskribent Ingvild Tennfjord og ble inspiret til å opprette en ny tråd: A-magasinet, Vinskolen, publisert 2016 Ingvild Tennfjord: Her er vinen som matcher ostepopen! Mennesket er svakt. Fett og sukker er deilig. Men finnes det perfekt vin til syndig mat? Sitat "Dere vet selv hvem dere er. Mumlerne, som etter noen glass vin endelig har turt å spørre — finnes det en vin som passer til ostepop? Snikerne, som poster Instagram- bilder av andrebryst, men aldri av Toffifee-boksen som balanserer på magen. Jafserne, som elsker smaken av dryppende hamburgerfett på kjakene. Det er greit. Tiden er inne. Dette er vinspalten jeg aldri hadde trodd jeg skulle skrive; perfekte viner til uperfekt mat." Her er en oppsummering av Ingvild Tennfjords anbefalinger fra artikkelen: (Varegrupp - Varetype, vinmonopolets Varenummer og Årgang i parentes) "Ostepop! Hva er en perfekt kombinasjon? Denne. Musserende rødvin." (Perlende vin - Perlende vin, rød, 257301, 2020) "Perfekt til konfekt og sjokoladetrøfler. Går også fint til småspising fra kjøkkenskap." (Sterkvin - Sterkvin, annen, 3091101, 2021) "Perfekt til burger, kebab eller taco" (Rødvin, 3741201, 2020; 13886901, 2022) "Og den vil være perfekt til pizza, også den frosne." (Rødvin, 4514601, 2022) "Sugen på sushi? Da velger du denne." (Hvitvin, 9422101) "..., og en perfekt kombinasjon med smågodt." (Perlende vin - Perlende vin, hvit, 4666901, 2023) Tips: For andre alternativer, trykk på knappen: [Produkter som ligner] Jeg er positivt overrasket over at vinmonopolets varenummer lenker til siste årgang, selv om artikkelen er fra 2016, godt jobba Har dere noen kombo'er som dere vil forsvare/fremme/slå et slag for/komme til unnsetning/løfte frem? Her er mitt bidrag: Jeg liker å spise et par små eplebåter når jeg nipper akevitt. Eplene må være norske, friske og syrlige høstepler! 1 Lenke til kommentar
Milhouse85 Skrevet 18. november Del Skrevet 18. november Kokk her. Disse "vinekspertene" er oppskrytte greier. Det finnes ekstremt mye dritt man får kjøpt, både i butikk og på polet. Vin som bokstavelig talt ikke er vin - men saft, og/eller ødelagt vin - og det er trist at "folk flest" ikke forstår dette. Så i hovedsak bør man klare å skille mellom ekte og uekte vare. Eller er ekte vin såpass kompleks, at veldig mye handler om omstendighetene ved bruk. Altså; atmosfære, tid på døgnet/sesongen, rom og temperatur - selv lys og høydemeter du måtte befinne deg på. En vin kan smake helt himmelsk under de rette omgivelsene, og helt middelmådig en helt annen gang. Det som er veldig, veldig, veeeeeldig viktig med vin (og annen drikke) er hva man har spist (og drukket) i forkant, ja, da tenker jeg til og med på hva du hadde til frokost. Kostholdet man har generelt sett, hvor lenge siden det er siden siste måltid - og ikke minst hva du spiser underveis. Alder, skjønn, kulturell bakgrunn og mye annet - er også av stor betydning. Så det å kjøpe vin basert på en "vinekspert" er fjollete, men allikevel bedre enn om man bare plukker noe tilfeldig fra hylla. Min erfaring er at Vinmonopolet sin ekspertise ofte er mye bedre enn hva du leser i avisa. Rett å slett fordi når man spør etter vin på polet, så kan man ha en toveis-dialog. Jeg har fått noen latterlig bra anbefaler på polet, som jeg aldri hadde funnet selv. Denne ostepop-hypen er interessant, fordi den inneholder stoffer (syntetisk sådan) som virker som en smaksforsterker, altså den bokstavelig talt setter steorider på tunga di... der smaker blir trøkket ned og vil da fremstå mye sterkere/annerledes - samtidig som effekten av ostepop er nøytral, og kortvarig. Det vil også "pirre" litt, som er artig. Det minner meg litt om mange spiselige blomster som gjør samme greia. Det første jeg tenker på er Szechuan blomster - som er et utrolig artig partytriks, og virkelig noe å prøve i ethvert selskap. En annen artig blomst er Acmella oleracea - som også brykes som krydder i mange drinker / fremstilling av sprit. Det er ikke uten grunn at oliven, samt sylta agurk, frukt eller annet ofte brukes som tilbehør til alkohol. Det gir en veldig fin avrundet, syrlig/søt og rund balanse til hva man holder på med... (nåja, ikke alltid ;p) En personlig favoritt; er focaccia du dupper i skikkelig god olivenolje - med noen dråper balsamico og litt maldonsalt. Når det gjelder ostepop-greia... kan man like gjerne hele litt gastromat "krydder" rett i kjeften - for samme effekt, uten a grise til hele munnen med ostepulver og fett. 😜 (uten at jeg forsøkt det i praksis). Er enig i at eple fungerer bra til akevitt. Den nye eplesorten "Fryd" er overraskende god, er er på sitt beste i butikk nå. Epler er jo et eventyr i seg selv, siden det finnes så utrolig mange typer (dessverre får du ikke kjøpt så mange i butikk; men men..) 2 Lenke til kommentar
Gouldfan Skrevet 22. november Del Skrevet 22. november (endret) backtoback skrev (På 17.11.2024 den 10:00 AM): Jeg fant denne artikkelen av vår fantastiske vinskribent Ingvild Tennfjord og ble inspiret til å opprette en ny tråd: A-magasinet, Vinskolen, publisert 2016 Ingvild Tennfjord: Her er vinen som matcher ostepopen! Mennesket er svakt. Fett og sukker er deilig. Men finnes det perfekt vin til syndig mat? Her er en oppsummering av Ingvild Tennfjords anbefalinger fra artikkelen: (Varegrupp - Varetype, vinmonopolets Varenummer og Årgang i parentes) "Ostepop! Hva er en perfekt kombinasjon? Denne. Musserende rødvin." (Perlende vin - Perlende vin, rød, 257301, 2020) "Perfekt til konfekt og sjokoladetrøfler. Går også fint til småspising fra kjøkkenskap." (Sterkvin - Sterkvin, annen, 3091101, 2021) "Perfekt til burger, kebab eller taco" (Rødvin, 3741201, 2020; 13886901, 2022) "Og den vil være perfekt til pizza, også den frosne." (Rødvin, 4514601, 2022) "Sugen på sushi? Da velger du denne." (Hvitvin, 9422101) "..., og en perfekt kombinasjon med smågodt." (Perlende vin - Perlende vin, hvit, 4666901, 2023) Tips: For andre alternativer, trykk på knappen: [Produkter som ligner] Jeg er positivt overrasket over at vinmonopolets varenummer lenker til siste årgang, selv om artikkelen er fra 2016, godt jobba Har dere noen kombo'er som dere vil forsvare/fremme/slå et slag for/komme til unnsetning/løfte frem? Her er mitt bidrag: Jeg liker å spise et par små eplebåter når jeg nipper akevitt. Eplene må være norske, friske og syrlige høstepler! Ostepop eller slikt fysj duger ikke annet enn en pilsner til... Men jeg vil heller da valgt noe annet enn ostepop.. feks pølse og potetmos eller en burger... Ostepop er vel det værste du kan utsette magen for av snacks, bedre da med popcorn eller nøtter. Har bestilt en kasse med vin, håper jeg blir fornøyd. Har bestilt en ferdigblandet kasse. Men er jo spennende å prøve, var noe black Friday week tilbud. Endret 22. november av Gouldfan Lenke til kommentar
Milhouse85 Skrevet 25. november Del Skrevet 25. november Gouldfan skrev (På 23.11.2024 den 12:10 AM): Ostepop eller slikt fysj duger ikke annet enn en pilsner til... Men jeg vil heller da valgt noe annet enn ostepop.. feks pølse og potetmos eller en burger... Ostepop er vel det værste du kan utsette magen for av snacks, bedre da med popcorn eller nøtter. Har bestilt en kasse med vin, håper jeg blir fornøyd. Har bestilt en ferdigblandet kasse. Men er jo spennende å prøve, var noe black Friday week tilbud. Black Friday tilbud på vinkasse? Bor du i utlandet, eller importerer du selv? Alltid spennende med slike "mystery pakker". Lenke til kommentar
Gouldfan Skrevet 25. november Del Skrevet 25. november (endret) Milhouse85 skrev (7 timer siden): Black Friday tilbud på vinkasse? Bor du i utlandet, eller importerer du selv? Alltid spennende med slike "mystery pakker". Jeg bor i Sverige/EU ja, og her kan man bestille kasser på døra med Klarna. All alkoholavgift og moms er betalt av Butikken til staten så det er helt lovlig. Kom på 699kr og gratis frakt. Endret 25. november av Gouldfan 1 Lenke til kommentar
Gouldfan Skrevet 28. november Del Skrevet 28. november Da venter jeg på vinkassa fra budet, håper den kommer til tiden. Lenke til kommentar
RRhoads Skrevet 28. november Del Skrevet 28. november Cola passer best til alt på den lista der. 3 Lenke til kommentar
Gouldfan Skrevet 28. november Del Skrevet 28. november Da kom vinkassen, litt morsomt. Jeg trodde budet kom istad men det var bare posten. Jeg sklei på gulvet i sokkelesten og klarte å rive med meg flere nisser og julepynt og litt av et cd stativ.. Kona holdt på å le seg ihjel.. Lenke til kommentar
Duriello Skrevet 28. november Del Skrevet 28. november All mat blir bedre med vodka. 🫣 Lenke til kommentar
Gouldfan Skrevet 28. november Del Skrevet 28. november (endret) Duriello skrev (11 minutter siden): All mat blir bedre med vodka. 🫣 Svart og rød kaviar og små blimi eller kjeks er snadder med ekte vodka.. Ekte vodka lages i Øst Europa, den russiske er best, men de fra Ukraina og Resten av de gamle østblokk landene er også meget gode. Denne er min favoritt. Inneholder nå ikke russiske ingredienser eller bånd/firma... https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/stoli-9502/ Endret 28. november av Gouldfan Lenke til kommentar
backtoback Skrevet 28. november Forfatter Del Skrevet 28. november (endret) ekte vodka = vodka naturell ? vodka og sild passer godt sammen. Endret 28. november av backtoback sild Lenke til kommentar
Gouldfan Skrevet 28. november Del Skrevet 28. november (endret) backtoback skrev (7 minutter siden): ekte vodka = vodka naturell ? vodka og sild passer godt sammen. Ekte som at den østeuropeiske er best... Jeg liker bare Koskenkorva av de "vest europeiske" Prøv noen av de østre vodkaene, de er mye godere i smak. Norsk vodka er vel egentlig potetsprit.. Endret 28. november av Gouldfan Lenke til kommentar
Duriello Skrevet 28. november Del Skrevet 28. november Gouldfan skrev (19 minutter siden): Svart og rød kaviar og små blimi eller kjeks er snadder med ekte vodka.. Ekte vodka lages i Øst Europa, den russiske er best, men de fra Ukraina og Resten av de gamle østblokk landene er også meget gode. Denne er min favoritt. Inneholder nå ikke russiske ingredienser eller bånd/firma... https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/stoli-9502/ Favoritten min siste årene må være denne. https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/haku-8060601/ 1 Lenke til kommentar
Aquatic Skrevet 28. november Del Skrevet 28. november (endret) Gouldfan skrev (33 minutter siden): Ekte som at den østeuropeiske er best... Jeg liker bare Koskenkorva av de "vest europeiske" Prøv noen av de østre vodkaene, de er mye godere i smak. Norsk vodka er vel egentlig potetsprit.. Ingen stor spritdrikker akkurat, men har 2 slike flasker i kjelleren og den kan drikkes bar uten noen form for brekninger, i motsetning til mange andre vodkatyper jeg har prøvd. https://www.vinmonopolet.no/Land/Russland/Russian-Standard-Platinum/p/5522701 Endret 28. november av Aquatic Lenke til kommentar
Gouldfan Skrevet 28. november Del Skrevet 28. november Aquatic skrev (7 minutter siden): Ingen stor spritdrikker akkurat, men har 2 slike flasker i kjelleren og den kan drikkes bar uten noen form for brekninger, i motsetning til mange andre vodkatyper jeg har prøvd. https://www.vinmonopolet.no/Land/Russland/Russian-Standard-Platinum/p/5522701 Er ingen stor sprit drikker jeg heller, og sjelden jeg drikker vodka... Men skal jeg ha, så vil jeg ha kvalitet før kvantitet. Lenke til kommentar
Orion666 Skrevet 28. november Del Skrevet 28. november Milhouse85 skrev (På 18.11.2024 den 2:30 PM): Det som er veldig, veldig, veeeeeldig viktig med vin (og annen drikke) er hva man har spist (og drukket) i forkant, ja, da tenker jeg til og med på hva du hadde til frokost. Kostholdet man har generelt sett, hvor lenge siden det er siden siste måltid - og ikke minst hva du spiser underveis. Alder, skjønn, kulturell bakgrunn og mye annet - er også av stor betydning. 🚩I call bullshit!🚩 Det største problemet med vin er alle de usikre jålebukkene som kretser rundt ellers god vin. Lenke til kommentar
The Avatar Skrevet 28. november Del Skrevet 28. november Orion666 skrev (7 minutter siden): 🚩I call bullshit!🚩 Det største problemet med vin er alle de usikre jålebukkene som kretser rundt ellers god vin. Både alder og kva ein har erfaring med av smakar har stor betydning. Når ein blir eldre ås smaker mat mindre enn før, dette gjer at f.eks. vin som ein som ungdom ikkje likte fordi vinen hadde nokre usmakar kan plutsesleg bli god når ein som godt voksen ikkje lenger klarer å smake usmakane og berre får vinsmaken. I tillegg har det veldig stor betydning kva du er vandt med, alt frå om det er Coca Cola eller Pepsi som smaker best, til spørsmålet om Toro's pose bearnaise smaker betre enn ekte bearnaissaus. Som ein del av settinga så betyr også merkevarebygginga mykje. Det viser seg ofte på blindtester på alt frå vin til grillpølser at når ein bytter om etiketten så bedømmer ein produktet frå flaska med dyr etikett som betre enn vinen frå billigflaska, sjølv om vinen er den same. Det at du har lest om ein vinekspert som anbefalar ein bestemt vin, gjer også at du er meir tilbøyeleg til å synes den er god. Det er også utvilsomt at settinga ein befinner seg i har veldig mykje å seie. Det typiske eksempelet er at den nydelege lokale vinen som var så god når du var på ferie i Nice, kanskje ikkje er fullt like god når smaker same vinen heime. Ein person som er vandt med å berre drikke brus og søte drikker vil typisk ikkje ha tørre vinar som sine favorittar. I tillegg så er smaksløkane til folk er veldig forskjellige, om du ikkje liker f.eks. blåskjell så vil du nok heller ikkje like blåskjellsuppa som matskribentane skryt av, så då burde det ikkje være særleg til overrasking at det som vinkjennarane seier er god vin, er god vin som er tilpassa deira smakspreferanser og ikkje nødvendigvis dine. Lenke til kommentar
Gouldfan Skrevet 28. november Del Skrevet 28. november (endret) The Avatar skrev (1 time siden): Både alder og kva ein har erfaring med av smakar har stor betydning. Når ein blir eldre ås smaker mat mindre enn før, dette gjer at f.eks. vin som ein som ungdom ikkje likte fordi vinen hadde nokre usmakar kan plutsesleg bli god når ein som godt voksen ikkje lenger klarer å smake usmakane og berre får vinsmaken. I tillegg har det veldig stor betydning kva du er vandt med, alt frå om det er Coca Cola eller Pepsi som smaker best, til spørsmålet om Toro's pose bearnaise smaker betre enn ekte bearnaissaus. Som ein del av settinga så betyr også merkevarebygginga mykje. Det viser seg ofte på blindtester på alt frå vin til grillpølser at når ein bytter om etiketten så bedømmer ein produktet frå flaska med dyr etikett som betre enn vinen frå billigflaska, sjølv om vinen er den same. Det at du har lest om ein vinekspert som anbefalar ein bestemt vin, gjer også at du er meir tilbøyeleg til å synes den er god. Det er også utvilsomt at settinga ein befinner seg i har veldig mykje å seie. Det typiske eksempelet er at den nydelege lokale vinen som var så god når du var på ferie i Nice, kanskje ikkje er fullt like god når smaker same vinen heime. Ein person som er vandt med å berre drikke brus og søte drikker vil typisk ikkje ha tørre vinar som sine favorittar. I tillegg så er smaksløkane til folk er veldig forskjellige, om du ikkje liker f.eks. blåskjell så vil du nok heller ikkje like blåskjellsuppa som matskribentane skryt av, så då burde det ikkje være særleg til overrasking at det som vinkjennarane seier er god vin, er god vin som er tilpassa deira smakspreferanser og ikkje nødvendigvis dine. Dampede blåskjell i fransk stil passer med fransk vit vin eller riesling.. øl kan også passe. Denne er min favoritt til Blåskjell. https://www.systembolaget.se/produkt/vin/chateau-du-cleray-218501/ Endret 28. november av Gouldfan Lenke til kommentar
Gouldfan Skrevet 28. november Del Skrevet 28. november Til biff MÅ jeg ha rødvin, selvom det spises i en Ølbar/restaurang. Lenke til kommentar
Orion666 Skrevet 28. november Del Skrevet 28. november The Avatar skrev (1 time siden): Både alder og kva ein har erfaring med av smakar har stor betydning. Når ein blir eldre ås smaker mat mindre enn før, dette gjer at f.eks. vin som ein som ungdom ikkje likte fordi vinen hadde nokre usmakar kan plutsesleg bli god når ein som godt voksen ikkje lenger klarer å smake usmakane og berre får vinsmaken. Jeg er helt enig med mange av punktene dine. Innlegget jeg kommenterte var bare svulstig. Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå