The Avatar Skrevet 14. november Del Skrevet 14. november Som hovudregel så er det ikkje frekt å ete seg mett på den maten som blir servert. Det er likevel litt forskjell alt etter settinga. Får du servert mat på fat, så er det uhøffleg å ete lite, men det er likevel lov å la mat være igjen på tallerkenen om du har blitt servert alt for stor porsjon. Er du på buffet eller sjølv forsyner deg frå gryta som står på bordet så skal du ikkje forsyne deg med meir enn du klarer å ete opp. Så er det også litt avhengig av kor mykje mat som er satt fram, dersom det er satt fram litt lite mat i forhold til talet på gjestar så forsyner du deg med veldig lite om gongen slik at det er nok til at alle får minst ei runde med mat utan å måtte skrape panna. Når alle har fått forsyne seg 1-2 gongar så meiner eg at det er fritt fram for å forsyne seg med nok ei runde fram til det er tomt. Det er vanleg at ein let siste pølsa og siste poteten ligge igjen av høfflegheitsomsyn, for det kan bli sett på som uhøffleg å ta siste kakestykket om ein ikkje har spurt om det er greit fyrst. Særleg på kakebordet så er dette ofte veldig synleg i form av at folk skjærer mindre og mindre kakestykker jo mindre det er igjen av kaka, så det "høffligheitsstykket" som står igjen er ofte berre ei tynn flis. (Eg har også høyrt teorien om at grunnen til at mange ikkje skjærer kakestykket heilt inn til sentrum er fordi då blir det igjen ein liten rest i midten av kaka som gjer at sjølv om du tek siste kakestykket så er det forsatt litt kake igjen på fatet). Sjølv synes eg likevel at dette er ein litt misforstått høfflegheit, som vert så setter eg stor pris på om alt eg sett fram på bordet blir tømt slik at eg slepp å ha rester å ta vare på eller i verste fall må kaste mat etter middagsselskapet. Eg tenker også at dersom det blir servert nok mat til å forsyne seg fleire gongar så vil det kunne være frekt å ikkje forsyne fleire gongar, det er likevel ingen plikt til å bli stappmett. Dersom du møter i middagsselskap der det er servert mykje mat utan at du klarer å ete så mykje, så vil det mest høfflige være å forsyne seg i to omgangar med små porsjonar. Om du berre et ein porsjon og så "nekter" ei runde nummer to så kan det oppfattast som at du ikkje likte maten. 1 Lenke til kommentar
Maskinfører Skrevet 14. november Forfatter Del Skrevet 14. november Powertrainer skrev (7 timer siden): Vet du hva, jeg må faktisk ta ansvar i slike settinger ellers blir det rester igjen. Ja men det er fint at du tar ansvar 😀😀 1 Lenke til kommentar
obygda Skrevet 14. november Del Skrevet 14. november Jeg har null anelse - spiser ganske lite selv - er sjelden i selskap da jeg ikke liker slike settinger. Har vel ikke vært på julebordet på jobben på 20 år minst osv..Men jeg vil tro at man skal oppføre seg som folk og vise folkeskikk. Folkeskikk er slik jeg forstår det, å vise hensyn til andre og ikke bare tenke på seg selv. Mao bør man se det hele litt ann er mitt råd. I enkelte selskap kan jo gjerne verten synes det er koselig at man spiser mye - men jeg ville først og fremst ikke forsynt meg grovt ved første bordsetting - heller vurdert det løpende - og dersom det er mye mat igjen og man liker maten - skryte av maten til verten og så spørre pent om det er greit å forsyne seg litt mer. Da kan man jo skape en vinn-vinn situasjon. Lenke til kommentar
Espen Hugaas Andersen Skrevet 14. november Del Skrevet 14. november (endret) Jeg vil si at det kan være mulig å spise uhøflig mye, selv om alle har fått forsyne seg to ganger og det er fortsatt masse mat igjen. Hvis man forsyner seg med store tallerkener 3-4-5-6 ganger og fortsetter spise lenge etter at alle andre er ferdig så vil du på et tidspunkt nå en mengde mat som i seg selv er urimelig. Det kan være at arrangørene ønsker å ha noe rester, eller i det minste begynne å pakke bort restene, og det vil de stort sett ikke gjøre før alle er forsynte. En annen potensiell felle er å forsyne seg på en måte som er uhøflig. F.eks om det er masse rester, alle er forsynte, og da går du rett til indrefileten og lesser på, mens du ignorerer poteter og grønnsaker. Det vil stort sett anses som uhøflig, selv om det er en risiko for at restene vil havne i søpla. Men mitt inntrykk er at terskelen for å spise for mye er veldig høy, så fremt det er rikelig med mat til alle. Endret 14. november av Espen Hugaas Andersen Lenke til kommentar
Milhouse85 Skrevet 14. november Del Skrevet 14. november Kommer an på omstendighetene. Er det veldig formelt; men oppsatt meny, hvileretter, vin og ymse - så ja; da er det frekt å "be om mer". Da spiser man det man får, ikke mer, ikke mindre. Er det uformelt og typisk hverdagsmat - er det vel bare å hive innpå. "Du skal ikke fråtse" er jo en av De syv dødssynder. Det å bare "hive innpå" kan tolkes som grådighet. Men her i Norge har vi ikke mangel på mat, eller penger til mat (gjelder de aller, aller fleste) - så man blir ikke ansett som "gnien" ved å hive nedpå, tvert i mot... vil nok folk bare ta det som et kompliment, om at maten er såpass god at du ikke klarer å stoppe å spise. Men du taper kanskje litt verdighet på å fortsette å spise når alle andre har gitt seg. Da er det bedre å spørre pent om å få med restene hjem. 😜 Men finnes ikke noe fasit på dette. Alt handler om type familie/folk, hva salgs type selskap osv. Lenke til kommentar
Maskinfører Skrevet 15. november Forfatter Del Skrevet 15. november Var på sånn jaktmiddag en gang og da fråtsa jeg flere spiste så mye at de knapt klarte og gå også masse riskrem og det hele ble avsluttet med Cognac og kaffe 😀 Lenke til kommentar
Gouldfan Skrevet 22. november Del Skrevet 22. november (endret) Maskinfører skrev (På 13.11.2024 den 9:08 PM): Hvordan er det i Norge? I en del andre land så er det frekt å forsyne seg flere ganger selv om verten sier det er greit Og i andre land er det frekt å IKKE forsyne seg flere ganger og spise til man kollapser Hva er standard i Norge? I Norge og tror i Sverige også så er det en fornærmelse mot verten og de som lagde maten om du ikke forsyner deg helst raust to ganger. På julemiddagen så MÅ man ta to porsjoner, feks, det samme på alle andre familie middager eller vennetreff der noen lager maten.. eller om du er gjest. Derfor tar jeg litt mindre porsjoner enten første eller andre gang.. Endret 22. november av Gouldfan 1 Lenke til kommentar
Maskinfører Skrevet 22. november Forfatter Del Skrevet 22. november (endret) Gouldfan skrev (9 minutter siden): I Norge og tror i Sverige også så er det en fornærmelse mot verten og de som lagde maten om du ikke forsyner deg helst raust to ganger. På julemiddagen så MÅ man ta to porsjoner, feks, det samme på alle andre familie middager eller vennetreff der noen lager maten.. eller om du er gjest. Derfor tar jeg litt mindre porsjoner enten første eller andre gang.. Når mamma og pappa levde så spiste jeg og pappa julemat til vi kasta opp 😀 etter det gikk vi løs på Cognacen 😀 Endret 22. november av Maskinfører 1 Lenke til kommentar
Peanut Skrevet 8. desember Del Skrevet 8. desember On 14.11.2024 at 9:49 AM, The Avatar said: Det er vanleg at ein let siste pølsa og siste poteten ligge igjen av høfflegheitsomsyn, for det kan bli sett på som uhøffleg å ta siste kakestykket om ein ikkje har spurt om det er greit fyrst. Sjølv synes eg likevel at dette er ein litt misforstått høfflegheit, som vert så setter eg stor pris på om alt eg sett fram på bordet blir tømt slik at eg slepp å ha rester å ta vare på eller i verste fall må kaste mat etter middagsselskapet. «En norsk rest», er kjent i utlandet har jeg hørt. Ingen vil ta det siste stykke. For min del og synes jeg det er utmerket om folk spiser opp all maten som står på bordet, enten det er kaker eller annen mat. Det gleder meg at folk liker det jeg lager 2 Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå