Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Dyrere regning en avtalt på befaring.


Gudmunns

Anbefalte innlegg

Hei. 
 

hadde en entreprenør på befaring å fikk pris på grunnarbeid og legging av asfalt i innkjørsel. 
Når de satte i gang med arbeidet, satte de også ned to kummer til drenering. Dette var ikke noe vi fikk spørsmål om eller beskjed om ville fordyre noe. 
 

når regningen kom var regningen dyrere en planlagt og to kummer var lagt på regninga. 
 

kan entreprenør gjøre dette uten å forhøre seg med meg? 
 

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Skandinav skrev (På 5.11.2024 den 5:56 PM):

Hva står det i den skriftlige avtalen som dere laget før arbeidet startet?

Det står oppretting og asfaltering av innkjørsel. 
Men kom hjem en dag og så hadde de satt ned to kummer. 

Lenke til kommentar
Gudmunns skrev (4 timer siden):

Det står oppretting og asfaltering av innkjørsel.

Det er altså ikke en del av avtalen at det skulle etableres noen form for drenering.

Men de to kummene, hvor leder de hen? Er det muligt at du hadde dreneringsrør under innkjørselen som ingen av dere kjente til? Noe som leder til at @Barny Aråstad stiller et relevant spørsmål.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Mykje av saka her ligg i detaljane på kva som er avtalt.
Dersom det er gitt pristilbod så kan ikkje det være høgare enn 15% over pristilbodet.

Typiske ting det då krangles om er fyrst spørsmålet om det er gitt eit bindande pristilbod eller berre ei prisantydning.

Det neste spørsmålet som må avklarast er om dette ekstraarbeidet ligg innafor det arbeidet som er bestilt, og då kjem det igjen ann på kva som er bestilt. Dersom det blir oppdaga behov for tilleggsarbeid så skal oppdragsgivaren informerast om dette. Ofte vil valget være mellom å ta utgiften eller å stoppe arbeidet, men det er det kunden som må bestemme.

Deretter er tredje punkt som det krangles på er om entreprenøren har gitt oppdragsgivaren den informasjonen som er nødvendig til å ta eit opplyst valg om bestillinga. Dersom behovet for to kummer var ein pårekneleg konsekvens av arbeidet, så kan det være innafor om oppdragsgivaren også fått nødvendig informasjon for å forstå det.

 

Merk også at entreprenøren har plikt til å utføre fagmessig arbeid, og til å fråråde arbeidet dersom arbeidet ikkje kan utførast på ein måte som er hensiktsmessig både fagmessig og økonomisk. Dette punktet gir også rom for å diskutere kva som eigentleg var bestilling og kva prisen som vart anslått eigentleg innbefatta. Det er nok gode faglege grunnar til at det må settast ned kum for drenering ved asfaltering av oppkjørselen for at regnvatnet ikkje skal forårsake skader.

Spørsmålet er eigentleg om det gjekk klart nok fram at slike kummer var ein pårekeleg ekstrakostnad, eller ikkje. I alle tilfelle så skal ein spørre kunden før ein utvider oppdraget til å blir meir omfattande enn det som er bestilt.

Lenke til kommentar

https://www.veidekke.no/tjenester/asfalt/tips-og-rad-nar-du-skal-asfaltere/

Sitat

Dersom du ikke klarer å få et fall på minimum 2 % hele veien bort fra dekket, må du sette inn en form for drenering (som sluk, dreneringsrenne eller liknende). 

Stemmer dette ift innkjørselen ? => Tegn på at det er nettopp fagmessig utført (og tegn på ikke-fagmessig om det er overflødig)

Er ekstra  pris innenfor +15% => Lite avvik ift å krangle på, hvis det likevel er nødvendig drenering.

Alternativet for entreprenøren kan være å stoppe arbeidet, ta betalt for det som er utført og gi deg et sannsynligvis høyere tilbud på gjenværende arbeid (for da må de reise ut en ekstra gang, planlegge og booke inn jobben på nytt). Evt fått input fra deg (mens de var igang) på at du absolutt ikke vil ha kummer selv om det er anbefalt - og sånn sett holde entreprenøren fri for ansvar for evt negative effekter av det.  (Men slikt som kan være vanskelig selv med seriøse firma hvor bare byggeleder/prosjektleder snakker norsk og de utførende kun snakker engelsk.  Kanskje de forsøkte få tak i sin overordnede, ikke fikk til det og tok en "sjefsavgjørelse" på å sette ned kummer).

Virker det som om det er seriøst firma og avviket er større både i % og absolutte kroner, så bør det være grunnlag for å prute litt.  Men kommer også an på hvor lavt de priset seg kontra konkurrenter.  Ikke sikkert de har mye margin å gå på.

Endret av Rune_says
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...