Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Juridisk råd om utestenging og misbruk av makt i selskap


Zeelot

Anbefalte innlegg

Hei,
Jeg ønsker å be om juridisk veiledning angående en pågående konflikt i et selskap jeg var med på å starte. Jeg vil gjerne være anonym for å beskytte alle involverte parter.

For to år siden startet jeg et selskap hvor jeg eide 100%. Jeg ønsket å digitalisere min metodikk og inngikk et samarbeid med en IT-utvikler, og vi startet et nytt selskap hvor vi eide 50% hver. Da vi senere ble uenige om retningen selskapet skulle ta, tok IT-utvikleren med seg to venner inn i selskapet.

Samme år opplevde jeg en knekk og valgte å gi fra meg rollen som daglig leder. Den nye daglige lederen begynte deretter å undergrave min rolle ved å anklage meg for økonomisk mislighold, noe som er falske beskyldninger jeg aldri fikk muligheten til å forsvare meg mot. I tillegg ble jeg truet for prosenter og ble presset ut av kundekontakt og andre viktige aspekter ved selskapet. Jeg ble utestengt fra tilgang til appen, plattformer, nettbanken, og andre viktige funksjoner uten noen forklaring.

Da samarbeidspartneren min skjønte at han trengte meg, siden jeg er grunnleggeren, oppfinneren og opphavsmannen, latet han som ingenting hadde skjedd og at alt var fortid. Jeg har gjentatte ganger forsøkt å få en forklaring på hvorfor jeg ble sperret ute, men hver gang har han gitt forskjellige forklaringer og endret sin historie.

Underveis har han også forsøkt å få meg til å signere kontrakter som gir fra meg rettighetene til min intellektuelle eiendom, samt alt jeg eventuelt skaper i fremtiden.

I sommer eskalerte situasjonen, og vi hentet inn en ekstern konflikthåndterer, men det var dessverre for stor avstand mellom oss til at vi kunne finne en løsning.

Nå vurderer jeg å anmelde ham for brudd på straffeloven §390a - Skremmende eller plagsom opptreden, ettersom han har utøvd makt på en måte som har skapt et uholdbart arbeidsmiljø. Strafferammen for dette er bøter eller fengsel inntil 2 år.

Er det noen som har erfaring med lignende saker, og hva vil dere anbefale at jeg gjør videre? Er det lurt å anmelde, eller finnes det andre måter jeg kan beskytte mine rettigheter og få tilbake kontrollen over selskapet?

På forhånd takk for hjelpen.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Straffeloven § 266 (dagens bestemmelse som tilsvarer den gamle straffelovens § 390a) forbyr skremmende, plagsom, eller hensynsløs atferd som går ut på å forfølge en person eller krenke vedkommendes fred. 

Det du beskriver her faller i utgangspunktet ikke inn under noen av delene. Et uholdbart arbeidsmiljø kan i noen tilfeller være straffbart etter arbeidsmiljøloven (men eier-arbeidstakere er i utgangspunktet ikke vernet av den loven). Forarbeidene til straffeloven påpeker imidlertid at dagliglivets konflikter og uenigheter ikke er straffbare, selv ikke om de kan oppleves som plagsomme eller hensynsløse. Du bruker veldig moralsk belastende uttrykk - "undergrave", "anklage [...] for økonomisk mislighold", "truet", "presset", "utestengt [...] uten noen forklaring" - for situasjoner som etter sin art kan ha nokså rasjonelle forklaringer. 

Det finnes bestemmelser i aksjeloven som lar deg kreve at selskapet utløser aksjene dine, eller som lar deg tvangsutløse din medeier. Men dette er komplisert lovgivning, og problemstillingenes løsningsmuligheter er veldig avhengige av den konkrete situasjonen du er i. 

Du bør oppsøke en advokat. Det nivået av konkrete opplysninger man må inn på er generelt sett ikke anbefalt å legge ut offentlig. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...