Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Samboer nekter å betale delt husleie. Hva har jeg krav på?


Gjest cc436...313

Anbefalte innlegg

Gjest cc436...313

Hei,

Jeg og samboer står sammen på en leiekontrakt. Forholdet er nå over å h*n flyttet umiddelbart ut. Leiekontrakten er tidsbestemt fra september 2023 til september 2026 uten mulighet for oppsigelse i perioden. H*n/medleietakeren nekter nå å betale sin andel av husleien, til tross for at vi begge står ansvarlige for den totale leien. Spørsmålene mine er:

Har jeg rett til innkreve fra vedkommende deres andel?

Jeg vet at vi er "solidarisk ansvarlige", men finnes det noen klausul i husleieloven som kan overstyre det faktum at kontrakten ikke kan sies opp i leieperioden (som samlivsbrudd o.l)? Er det noen unntak i loven som kunne frigi henne fra dette ansvaret, eller er h*n forpliktet til å betale sin del frem til kontrakten utløper?

Jeg har vurdert å vise til "vesentlig mislighold" i husleieloven dersom h*n nekter å betale, men jeg er litt usikker på om dette er riktig å gjøre.

Hvis jeg har rett til å kreve inn leiekostnadene hvordan vil da dette fungere i den virkelige verden. Kan dette ta flere måneder der jeg alene må stå for kostnader under veis?

Det bør også nevnes at vi har depositumsgaranti via NAV på hver sin part, har dette noen innvirkning i denne saken?

Takk på forhånd for all hjelp!

Anonymous poster hash: cc436...313

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Husleieavtalen regulerer bare forholdet mellom dere og utleier, altså hvilke rettigheter dere har overfor utleier og hvilke rettigheter utleier har overfor dere. Utleier bryr seg om at én av dere betaler. Den regulerer ikke hvilke rettigheter dere har overfor hverandre. Dette må avgjøres basert på ulovfestede obligasjonsrettslige prinsipper - husleieloven har ingen relevante bestemmelser for hvordan leien skal fordeles mellom leietakerne. 

Utgangspunktet er at forpliktelser løper så lenge leieavtalen løper. Én medleietaker har ingen rimelig forventning til å slippe ut av en leieavtale noe tidligere enn begge leietakerne ville ha kunnet slippe unna. Dette må så balanseres mot prinsippet om at det man betaler for når man betaler leie er bruksrett til en bolig. Du bruker 100 % av bruksretten etter utflytting, og må derfor finne deg i å dekke 100 % av kostnaden for dette, i alle fall etter en overgangsperiode/"oppsigelsesperiode". 

I praksis vil nok din eks nekte å betale. Utleier kan velge å kreve at du betaler alt, at din eks betaler alt, eller at begge betaler (halvparten hver). Det velger utleier selv. Du kan kreve regress av din eks, men det er ingen automatikk i det, og hvis din eks nekter må du gå til forliksrådet/domstolene for å tvinge ham/henne. 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Hvis problemstillingen er at du ikke kan betale hele husleien selv så er en løsning fremleie, altså at du flytter ut og du/dere leier boligen videre til noen andre.

Husleieloven § 7-5 gir deg/dere denne muligheten ved tidsbestemte avtaler:

Sitat

§ 7-5. Framleie ved tidsbestemte leieavtaler

Er leieavtalen inngått for en bestemt tid, kan leieren framleie for resten av leietiden med godkjenning fra utleieren. Blir godkjenning nektet uten at framleierens forhold gir saklig grunn til det eller husrommet klart blir overbefolket, kan leieren si opp med varsel som nevnt i § 9-6.

Se https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1999-03-26-17/ for hele husleieloven.

Endret av what_no2000
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...