Gå til innhold

Forseggjort tilkobling av LED-bar


Anbefalte innlegg

Kastet litt mynt og kron om denne hører hjemme i bilforument, men havnet til slutt her.

Kort sammendrag: Har kjøpt en Lazer Linear 12 elite LED-bar, Biltemas relékabelsett 42-605 og strømbryter med kontrollampe 43-048. (Ja, jeg vet at Lazer bruker Superseal tilkobling og kabelsettet har DT-plugg, men kabelen vil bli klippet til passende lengde og påsatt Superseal-plugg.) Tingen er at jeg vil at bryteren skal vise når ekstralys er klart, ikke bare når det faktisk lyser.

Jeg har kommet frem til at det er mest hensiktsmessig å bruke en S8550-transistor til å sende signalet fra fjernlyset til reléet basert på PNP collector configuration fra denne siden. Det ville vært hakket enklere å bruke en NPN-transistor til å trekke strøm fra reléet, men siden kabelsettet har koblet sammen jord for spolen og signalet fra reléet er ikke dette mulig. For at bryteren skal lyse når nærlyset er tent har jeg endret motstanden mellom +12v og basen til 800 Ohm, som er det samme som den interne motstanden i bryteren.

Jeg har testet opplegget på koblingsbrettet, og ting ser ut til å fungere som de skal, men har merket at det er noen tiår siden jeg lærte om disse greiene på høyskolen, så hvis det er noe helt banalt jeg har oversett som potensielt kommer til å sette fyr på hele bilen eller verre så håper jeg noen sier fra. Eller om noen har fått til det samme på andre, bedre måter enn meg. (En MOSFET kunne sikkert passet bedre til oppgaven, men jeg har bare vanlige transistorer liggende i skuffen.)

image.png.7b96ecb585bd7d74f7f001da7b541205.png

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...