Gå til innhold

Styrtrik stat bør bekoste all ny nettutbygging nå.


Anbefalte innlegg

Strømnettet må pga. "det grønne skiftet" bygges ut betydelig i Norge fremover nå.  Selv om selve strømprisen stort sett kanskje kan bli så noenlunde moderat, så varsles det at nettleien i stedet kommer til å øke ganske mye.  Styrende politikere vil "elektrifisere" Norge, og f.eks. som kjent bl.a. forsyne oljeplattformene med landkraft.  Levestandarden i Norge er ikke spesielt høy sammenlignet med visse land det er naturlig å sammenligne oss med, og vel og merke land som ikke har hatt slike ekstraordinært store inntekter som vi har hatt fra vår oljeproduksjon, oljefondet ligger vel og vaker i område ca. 18 tusen milliarder (smak på tallet!) for tida.  Det skulle bare mangle om ikke staten ved Statkraft kunne ordne med all ny nettutbygging, og egentlig også vedlikehold.  Noen nyordninger må til, men ikke umulig dette.

(En digresjon og kanskje best egnet for en egen tråd, men den styrtrike staten burde vel også trå til og hjelpe kommunene med store bidrag til de enorme utgiftene de ("vi") nå vil få mht. kloakkrensings-kravene som EU kommer med overfor Norge nå, dette blir skikkelig vanskelig for innbyggerne her i landet, og som vi hørte i Debatten nylig, egentlig for strenge krav mtp. eksempelvis mange havnære ofte rel. små samfunn.  Men heller ikke de slipper unna.  Dette blir faktisk mye verre enn selv nettleieøkninger også).   Men ta av Oljefondet til denslags nå da, det skaper ikke noe "press i økonomien", og innbyggerne bør jo få nyte godt av at staten er blitt så styrtrik.  Blir egentlig lommerusk for den norske stat om den trår til her, i stedet for å velte disse nye utgiftene over på hvermannsen!

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

I denne problemstillinga er det mange nyansar,

Etter mitt syn så er mangelfull nettutbygging (og vedlikehald) utelukkande fordi nettselskapa har valgt å investere i nettutbygging og i staden har fokusert på å halde nettleiga låg.
Eg anklagar ikkje nettselskapa for å putte inntektene i frå nettleiga i eiga lomme (sjølv om det vanlegvis er eit godt lønnsnivå for leiarane av nettselskapa), vi har nokre kontrollmekanismer som kontrollerer at nettselskapet krev inn berre nok nettleige til å dekke sine vanlege driftskostnadar. Det som er feilen er at nettselskapa ikkje har hatt fokus på nettkapasiteten. Hadde dette vært eit prioritert satsingsområde så burde ein krevd inn litt meir nettleige dei siste 50+ åra og på den måten unngått dette "plutselege" kapasitetsproblemet.
Hadde ein bygd ut litt etter litt, så hadde det ikkje vært nødvendig å innføre ein straumtariff for å prøve å bruke straumprisane til at forbrukarane tilpasser seg nettkapasiteten. Det er ganske openbart at det er nettkapasiteten som burde vært utbygd for å dekke behovet til forbrukarane.

Eg synes då at det blir feil at Staten skal gå inn ordne opp fordi nettselskapa har svikta i sin jobb. Til sjuande og siste så er det likevel vi innbyggarane som betalar for utbygginga om vi betalar gjennom nettleige eller via skatteseddelen speler mindre rolle. Fordelen med å få staten til å gå inn med pengar er at vi som innbyggarar kan betale tilbake beløpet over ei lengre tidsperiode enn dersom nettselskapa må skur straumprisane så kraftig opp at staten må inn med straumstøtte til innbyggarane.

Eg er likevel ikkje heilt framand for at staten skal betale for ei utbygging av straumnettet, men då meiner eg at staten også bør ta over ansvaret for straumnettet. Om staten berre gir pengar til nettselskapa så vil ingenting endre seg. Ein får då brukt dei ferske pengane til utbygging, og deretter vil nettselskapa gå tilbake til å gjere minst mogleg før det etter nokre år til igjen blir grining etter statsstøtte fordi nettselskapet ikkje har klart å oppfylle sine forpliktingar.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Nei, det er klart at man må selge ut alle landets ressurser fortest mulig. Landets innbyggere som driver hjulene rundt på daglig basis skal sitte igjen med ingenting mens poltikerne sikres toppstillinger i EU, FN, NATO, WHO, WTO, WEF etc etc. 

  • Liker 5
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar
The Avatar skrev (9 timer siden):

Eg er likevel ikkje heilt framand for at staten skal betale for ei utbygging av straumnettet, men då meiner eg at staten også bør ta over ansvaret for straumnettet.

Det partiet som evt. går for dette foran neste Stortingsvalg vil få min stemme iallfall..  Men det burde vært opprettet et kjempestort norsk  infrastrukturfond, hvor, iallfall for en periode, inntil ønsket/foreslått størrelse på fondet er nådd, oljeinntektene kunne gått til dette fondet direkte (noen hundre milliarder altså..) i stedet for bare inn på dette Oljefondet i det store utland, med oppkjøp av f.eks. "Londongater" (slik det var en periode) og div. investeringer ute som i stor grad kommer utlandet til gode.  Det må ha vært, sett over tid med alle de mangler f.eks. av strømnettutbygging, av "livreddende"  midtdeler-veger, av VA, av sykehusutbygginger og aldersinstitusjoner osv., en fordel å gitt store tilskudd fra et slikt fond, slik at det ikke nødvendigvis må være snakk om "skattepenger fra hvermannsen" som ender opp med å bekoste alt dette.  For da og  fått litt dreis på gamle mor Norge, mener jeg.  Det er så ofte å høre; "men hvor skal vi ta penga fra?",-  litt molbo-aktig egentlig et slikt spørsmål i våre dager, vil jeg hevde.

Hvis et slikt fond over en periode iallfall kunne få tilgang til "oljepenger" inn til sin oppbygging, så kunne det vel iallfall enn så lenge styrket krona også, for noe som blir nevnt altfor sjelden fra økonomene er jo det faktum at markedet nærmest oversvømmes av norske kroner nå.  Og "ting" det er for mye av ute i et marked faller gjerne i verdi.  (Oljeselskapene betaler inn sin statsskatt i norske kroner, så må Norges Bank ut og kvitte seg med norske kroner og kjøpe Euro eller dollar for å plassere alt dette i "Oljefondet", som bare investerer i utlandet.  Og anbud er greia staten kan bruke for å ha kontroll med bruken av slike oljepenger fra et slikt nytt fond.  Er anbudene for dyre, vel, så kan staten se det an en periode og evt. stille prosjekter i ro inntil videre osv.  Likedan hvis det ikke er kapasitet for tiden, gode kontrollmuligheter mao.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Skeptikus skrev (På 2.10.2024 den 11:27 PM):

(En digresjon og kanskje best egnet for en egen tråd, men den styrtrike staten burde vel også trå til og hjelpe kommunene med store bidrag til de enorme utgiftene de ("vi") nå vil få mht. kloakkrensings-kravene som EU kommer med overfor Norge nå, dette blir skikkelig vanskelig for innbyggerne her i landet

Spørs om finansminister og/eller  statsminister har lest dette, for neste dag aksjonerte de jo med å love å sette ned momsen på VA :) 

Bra forslag man neste dag hører mest i media  fra Vedum, men hvorfor i all verden vente helt til 1. mai neste år med å senke momsen på disse hurtig økende kommunale avgiftene for befolkningen??  Januar 2025 hadde vært bedre gitt...

Det var forresten bare én person som via tommel viste at vedkommende hadde sans for ts-innlegget i sin helhet.  Sier vel sitt.  (Har forresten dette med VA-avgiftsproblematikken  vært fokusert litt på her på sidene tidligere?  Ikke akkurat et tema som har vært å se under oversikten "dette snakker vi om nå" her på forumet..). 

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
wampster skrev (20 timer siden):

Eventuelt kunne man ikke elektrifisert sokkelen eller solgt enorme mengder billig strøm til google/tiktok/lignende.

Vel, noe skal vi leve av etter oljen. Kanskje vi kan tiltrekke oss bedrifter fra utlandet hvis vi har stabil og billig strøm, eller det blir attraktivt å opprette visse typer bedrifter her.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Den typen bedrifter vi ender opp med er datasenter.
Kryptomining og kattevideoer krever bare at en deltidsansatt fra et vaktmesterfirma svinger innom ukentlig, resten fjernstyres fra India. Det skaper ikke lokale arbeidsplasser.

Etter olja ville strømmen vært god å ha, men den blir gitt bort.

Vi hadde allerede kraftkrevende industri med norske ansatte, men det er ikke lengre lønnsomt med smelteverk. Billig vannkraft var fortrinnet vårt.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Elektrifisering av sokkelen; 

 

Galskapen er jo komplett, når man nøster litt i saken. Her skal man elektrifisere for å spare miljøet. Planen er da å få stenge ned gassturbiner etc. Gassen skal istf sendes til Europa, slik at de kan brenne den og produsere kraft. 
 

Er det noen voksne hjemme, som kan regne på totalregnskapet her? Ikke helt utslippsfritt å legge kabel heller..

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Utslippene blir i et annet land.

På grunn av politikk er det mange som tjener på dette. På samme måte har både kriminelle og vekterselskaper mye å tjene på økt kriminalitet, selv om samfunnet som helhet taper på det. Bilverkstedet tjener på flere trafikkulykker, selv om det er negativt for samfunnet.

De som driver kabelen får betalt når det går strøm gjennom den, Norge blir tettere knyttet til det europeiske kraftmarkedet, prisene blir like i hele Europa....

Det er mange fordeler, men ikke for Norge som helhet. De som jobbet for galskapen har mye å tjene. Selvsagt støtter de det.

Endret av Mannen med ljåen
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Skeptikus skrev (På 2.10.2024 den 11:27 PM):

Strømnettet må pga. "det grønne skiftet" bygges ut betydelig i Norge fremover nå.  Selv om selve strømprisen stort sett kanskje kan bli så noenlunde moderat, så varsles det at nettleien i stedet kommer til å øke ganske mye.  Styrende politikere vil "elektrifisere" Norge, og f.eks. som kjent bl.a. forsyne oljeplattformene med landkraft.  Levestandarden i Norge er ikke spesielt høy sammenlignet med visse land det er naturlig å sammenligne oss med, og vel og merke land som ikke har hatt slike ekstraordinært store inntekter som vi har hatt fra vår oljeproduksjon, oljefondet ligger vel og vaker i område ca. 18 tusen milliarder (smak på tallet!) for tida.  Det skulle bare mangle om ikke staten ved Statkraft kunne ordne med all ny nettutbygging, og egentlig også vedlikehold.  Noen nyordninger må til, men ikke umulig dette.

(En digresjon og kanskje best egnet for en egen tråd, men den styrtrike staten burde vel også trå til og hjelpe kommunene med store bidrag til de enorme utgiftene de ("vi") nå vil få mht. kloakkrensings-kravene som EU kommer med overfor Norge nå, dette blir skikkelig vanskelig for innbyggerne her i landet, og som vi hørte i Debatten nylig, egentlig for strenge krav mtp. eksempelvis mange havnære ofte rel. små samfunn.  Men heller ikke de slipper unna.  Dette blir faktisk mye verre enn selv nettleieøkninger også).   Men ta av Oljefondet til denslags nå da, det skaper ikke noe "press i økonomien", og innbyggerne bør jo få nyte godt av at staten er blitt så styrtrik.  Blir egentlig lommerusk for den norske stat om den trår til her, i stedet for å velte disse nye utgiftene over på hvermannsen!

Åh, nei disse pengene skal brukes til å opprettholde kunstig "sysselsetting" gjennom flest mulig bullshitjobber i byråkratiet og "arbeidsmarkedstiltak" som skal skjule at trygdede går på trygd. Slik er idelogien til "arbeider"-partiet og også Høyre; ikke utbygging av infrastruktur som burde vært en selvfølge i et rikt land.

Men jeg er jo enig med deg. Men vi trenger en grunnleggende politisk forandring i Norge, med politikere som har visjoner og som vil rydde opp i ukulturen og offentlig sektor for å skape et Norge mer tilpasset 2020-tallets virkelighet. Vel; JEG kommer ihvertfall ikke til å bidra med å sørge for status quo når det er valg om 11 måneder.

sedsberg skrev (På 3.10.2024 den 10:51 AM):

Det geniale med å øke nettleia er at denne ikke trigger strømstøtte og fører dermed ikke til et slikt tap som man har pga. strømstøtta.

Husk å bruk stemmeretten din riktig i september. PS! Ingenting  blir bedre med Høyre.

 

The Avatar skrev (På 3.10.2024 den 10:47 AM):

 

Eg er likevel ikkje heilt framand for at staten skal betale for ei utbygging av straumnettet, men då meiner eg at staten også bør ta over ansvaret for straumnettet. Om staten berre gir pengar til nettselskapa så vil ingenting endre seg. Ein får då brukt dei ferske pengane til utbygging, og deretter vil nettselskapa gå tilbake til å gjere minst mogleg før det etter nokre år til igjen blir grining etter statsstøtte fordi nettselskapet ikkje har klart å oppfylle sine forpliktingar.

Når det gjelder strøm som er nødvendig infrastruktur er jeg helt for nasjonalisering. 100%. Men det skjer ikke under Støre eller Erna som er tilhengere av "privat-offentlig" partnerskap. Fordeling av gevinsten mellom disse. Og at befolkningen tar regningen. Under dekke av "grønt skifte".

 

kremt skrev (På 3.10.2024 den 11:21 AM):

Nei, det er klart at man må selge ut alle landets ressurser fortest mulig. Landets innbyggere som driver hjulene rundt på daglig basis skal sitte igjen med ingenting mens poltikerne sikres toppstillinger i EU, FN, NATO, WHO, WTO, WEF etc etc. 

Du har skjønt det. Det er dette som heter privat-offentlig partnerskap". "I scratch your back, you scratch mine".

https://www.dn.no/politikk/jonas-gahr-store/store-regjeringen/blackrock/store-motte-kongen-av-wall-street-under-new-york-besoket-i-januar/2-1-1170272

Støre er også redd for at private kraftselskaper kan gå konkurs(dakkars profittører og utsugere)om folk betaler rimelige strømpriser basert på hva strøm faktisk koster å lage:

https://www.dn.no/energi/strom/energi/strompris/store-forstar-at-makspris-pa-strom-kan-virke-forlokkende-men-er-skeptisk/2-1-1269165

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Mannen med ljåen skrev (På 4.10.2024 den 7:54 AM):

Den typen bedrifter vi ender opp med er datasenter.
Kryptomining og kattevideoer krever bare at en deltidsansatt fra et vaktmesterfirma svinger innom ukentlig, resten fjernstyres fra India. Det skaper ikke lokale arbeidsplasser.

 

Men det gir Støre og Erna stjerner i boka hos de internasjonale kretsene de liker å vanke i langt borte fra norske plebeiere som betaler for karrierene deres.

 

Mannen med ljåen skrev (På 4.10.2024 den 7:54 AM):

 

Etter olja ville strømmen vært god å ha, men den blir gitt bort.

 

 

Ja, den gamle olja ga oss historisk velstand; "den nye olja" vil gjøre oss til Europas fattigste folk.

 

Mannen med ljåen skrev (På 4.10.2024 den 7:54 AM):

 

Vi hadde allerede kraftkrevende industri med norske ansatte, men det er ikke lengre lønnsomt med smelteverk. Billig vannkraft var fortrinnet vårt.

Det var det og alle som vet såpass grunnleggende om norsk industris historie vet dette. Og jeg tror at Støre, høyt utdannet som han er ved eliteinstitusjoner er klar over dette. Han er tross alt atskillig mer intelligent enn kjernevelgerne sine; det kan du være 100% sikker på. Saken er; han bryr seg ikke. Hva som er fortrinn og fordeler for det norske folk og det norske samfunnet er ikke hans agenda eller mål. Det skinner gjennom for alle som vil se. Så det som skjer nå fungerer helt perfekt i forhold til den agendaen som han tviholder på og som gjør at han blir mottatt med rød løper hos von der Leyen, Macron og Larry Fink. Det er den samme agendaen som også støttes helt opp av Solberg, Barth Eide, Børge Brende og andre innenfor denne agendaen. "Norge som fyrtårn for det grønne skiftet" og "Europas grønne batteri". Jeg tror aldri nordmenns ve og vel var en del av denne agendaen egentlig. Jeg håper bare folk skjønner dette før valget neste år og at Norge noenlunde klarer å holde seg på beina frem til september 2025 og at ting ikke går alt for galt.

 

Mannen med ljåen skrev (På 4.10.2024 den 8:12 AM):

Utslippene blir i et annet land.

 

Men klimakrisen er da global, ikke lokal?

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Vi må ha tunga rett i munnen, så inntektene kan brukes til å sikre infrastruktur, velferd, forsvar osv, og ikke havne i lommene på spekulanter.

Afrika er fullt av naturressurser. Grunnen til at afrikanere ikke er rike er måten ressursene utnyttes. De kan ikke ha en statlig organisasjon med rimelig lønnede arbeidere, der inntektene finansierer statlige utgifter. Det blir utnyttet av korrupsjon, krigsherrer, utlandske investorer og slavedrivere.

Vi er antakelig forpliktet av EU og en masse internasjonale avtaler til å bli behandlet som Afrika. Å ha en masse naturressurser uten vettuge politikere er en forbannelse. Det eneste vi får er naturødeleggelser.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Mannen med ljåen skrev (På 4.10.2024 den 7:54 AM):

Etter olja ville strømmen vært god å ha, men den blir gitt bort.

Nei, den blir solgt, noe fellesskapet tjener godt på. De samme kablene som brukes til eksport brukes også til import slik at østlandet slipper strømmangel og rasjonering.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...