Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Bo i Norge uten å være skattemessig bosatt?


erius

Anbefalte innlegg

Etter å ha fått godkjent skattemessig utflytting, er det mulig å flytte til Norge men oppholde seg under 183/365 dager og 360/3år og dermed ikke være skattepliktig?

Det er mest et teoretisk spørsmål da jeg tenker at man antas skattepliktig om man er registrert bosatt i Norge i folkeregisteret, og at det dermed ville blitt mye krangel med skatteetaten.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Skatteloven skiller mellom full skatteplikt (skatteplikt som bosatt, skatteloven § 2-1 niende ledd) som utløser skatteplikt for all norsk og utenlandsk inntekt og formue, og begrenset skatteplikt (skatteloven § 2-3). Folkeregistrering er ikke avgjørende. 

Hvis du er skattemessig emigrert og ikke oppholder deg i Norge i mer enn 183 dager over tolv måneder eller 270 dager over 36 måneder er du begrenset skattepliktig. Du er da skattepliktig for den inntekt og den formue som følger av skatteloven § 2-3 - det vil si eiendom i Norge, næringsvirksomhet som drives i Norge, utbytte på aksjer i norske selskaper, lønn for arbeid gjort i Norge, styregodtgjørelse o.l. fra norske selskaper, og en del andre inntekter. 

Den vanligste måten å bo i Norge uten å være skattemessig bosatt har ingenting med skatteloven å gjøre, men med skatteavtaler. Skatteavtalene fastslår vanligvis at man er bosatt i det landet som er sentrum for ens livsinteresser over tid, uavhengig av hvor mye man oppholder seg hvor i det enkelte inntektsår. 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...