Gå til innhold

Hva f.. er det med tyskere og Kiel-ferga?


Anbefalte innlegg

Fy-fy, fordommer, ikke generalisere.. Rasisme? HÆ? Joda, tillater meg et mildt utbrudd.

Jeg kom nylig hjem fra ferga etter et nydelig vær og en behagelig overfart. Men så er det dette med tyskere og buffet.

Jeg har sikkert vært på denne båten 20 ganger og begynner å bli passe lei denne invasjonen av eldre tyskere ved de forskjellige mat avd/stasjonene på en buffet. De dytter seg frem foran deg, fyller sin tallerken til randen. Aner de at noen bak seg vil ha noe så tømmer de hele dritten. Tallerkenen ser til slutt ut som reneste Keops-pyramiden når de går å setter seg.

Når de så er ferdig, stappmett og enda feitere enn før så ligger 2/3 igjen på tallerkenen. Jeg har flere ganger hatt så lyst til å smøre en slik fullstappet tallerken utover trynet til en av disse griske tyskerne. 

Hva er det med disse skrullingene egentlig? Er det kun gener? Er det abstinenser fra Versailletraktaten? 

Men det er kanskje bare meg. Jeg burde være tolerant, gi de et overbærende smil, la de leke i fred med maten og gi tommelen opp for sin konkurranse om å kjempe seg frem i køen.

Jeg får heller krype til korset for nå gidder jeg ikke mer buffet, det blir ala carte fremover. Disse inntrykkene er kun min personlige statistikk selvsagt, men den begynner å bli ganske entydig etter såpass mange overfarter. Jeg benytter denne båten som en myk start og avslutning på bilferier. 

Har forøvrig en helt annen oppfatning av tyskere som er i 1,5 generasjonen ferskere.. Ikke minst på kø-kultur.

  • Liker 8
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det koker nok meir ned til gjerrigheit enn noko anna. Når folk skal ha valuta for pemgane så blir det å fylle opp med den dyraste maten, dette påvirker prisen for buffeen, solovokal igjen gir meir grådigheit, osv. 

I tillegg varer cruiset så kort at ting ikkje får normalisert seg. Grådigheita er størst dei fyrste dagane, så blir ein litt lei og vil heller ha gode matkombinasjonar i passelege mengder. Dette ser du godt på frokostbufféen på hotell, det er stor forskjell på dei gjestane som sjeldan er på hotell og vil utnytte muligheita frå dei som er mykje på hotell og berre vil ha to brødskiver med kvitost og ein kopp kaffe. 

Lenke til kommentar
Sovna skrev (3 timer siden):

Fy-fy, fordommer, ikke generalisere.. Rasisme? HÆ? Joda, tillater meg et mildt utbrudd.

Jeg kom nylig hjem fra ferga etter et nydelig vær og en behagelig overfart. Men så er det dette med tyskere og buffet.

Jeg har sikkert vært på denne båten 20 ganger og begynner å bli passe lei denne invasjonen av eldre tyskere ved de forskjellige mat avd/stasjonene på en buffet. De dytter seg frem foran deg, fyller sin tallerken til randen. Aner de at noen bak seg vil ha noe så tømmer de hele dritten. Tallerkenen ser til slutt ut som reneste Keops-pyramiden når de går å setter seg.

Når de så er ferdig, stappmett og enda feitere enn før så ligger 2/3 igjen på tallerkenen. Jeg har flere ganger hatt så lyst til å smøre en slik fullstappet tallerken utover trynet til en av disse griske tyskerne. 

Hva er det med disse skrullingene egentlig? Er det kun gener? Er det abstinenser fra Versailletraktaten? 

Men det er kanskje bare meg. Jeg burde være tolerant, gi de et overbærende smil, la de leke i fred med maten og gi tommelen opp for sin konkurranse om å kjempe seg frem i køen.

Jeg får heller krype til korset for nå gidder jeg ikke mer buffet, det blir ala carte fremover. Disse inntrykkene er kun min personlige statistikk selvsagt, men den begynner å bli ganske entydig etter såpass mange overfarter. Jeg benytter denne båten som en myk start og avslutning på bilferier. 

Har forøvrig en helt annen oppfatning av tyskere som er i 1,5 generasjonen ferskere.. Ikke minst på kø-kultur.

Det er alltid lett å se grådighet og fråtsing hos andre. Hva skjedde under corona her i Norge? Folk hamstret som om det var verdens ende. Hva gjorde aktører som Idar Vollvik? Skodde seg grovt på stive priser på munnbind. Hva skjer når det er Grandiosa salg hos Coop? Folk går amok. Ikke særlig mange som respekterer "Kun 3 pr. kunde" plakaten. Eller ser på jordbærkurvene hvordan folk både smaker og "etterfyller" sin kurv slik at den veier mer enn det som er meningen.

Du så dette hos tyskerne. Nordmenn er vel heller ikke noe bedre?

Det du bevitnet er grådighet og fråtsing som kan nesten tenkes om som noe universelt ved mennesket. Gitt overflod vil de fleste la grådigheten styre.

Endret av Boing_80
  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Jeg har ikke sansen for buffet som konsept, kanskje med unntak av hotellfrokoster, som faktisk fungerer som det skal. Man kan argumentere for at buffet gir en mulighet til å forsøke ulike ting, i tapas-stil. Slik det fungerer i praksis, er at det innbyr til overspising for å forsvare "value for money". Hvis man bare ønsker passe mye, er det som regel mer lønnsomt å bare bestille a la carte / spise et sted hvor man betaler for det man faktisk får.

En løsning jeg har sett noen steder, er at restauranten tar ekstra betalt hvis man levner rester av betydning. Innbyr selvsagt fortsatt til overspising, men de som spiser normalt, er i hvert fall ikke med å finansiere overspisingen til andre i samme grad. 

Lenke til kommentar
Sovna skrev (3 timer siden):

Når de så er ferdig, stappmett og enda feitere enn før så ligger 2/3 igjen på tallerkenen.

Ah.
Dem har en løsning på dette i phillipinene.
Om det ligger noe igjen etter deg på tallerkenen for at du har tatt for mye må du betale ekstra.
(om du prøver noe og ikke liker det bryr dem seg ikke, men lasser du opp 1 kilo kjøtt og bare spiser 300g må du betale ekstra for dem 700 gramma som er igjen)

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Cascada81 skrev (6 minutter siden):

En løsning jeg har sett noen steder, er at restauranten tar ekstra betalt hvis man levner rester av betydning. Innbyr selvsagt fortsatt til overspising, men de som spiser normalt, er i hvert fall ikke med å finansiere overspisingen til andre i samme grad. 

Einaste som er problematisk med denne løysinga er at det ikkje er alle restane som kjem av at ein har overforsynt seg. Særleg på slike bufféar kan det være mykje mat som ikkje er det du trur det er på grunn av dårleg eller feilaktig merking. Har også vært borti mat som det eigentleg ikkje er forsvarleg å ete opp på grunn av at det er alt for salt, eller klassikaren biffen som såg innbydande ut men som er så seig at det er uråd å ete den utan skarp biffkniv. 

Lenke til kommentar

Dette sier vel litt om cruise turister generelt, men kanskje veldig mye om tyske turister. De liker å turiste rundt i land der de kan campe fritt, fiske gratis, ferdes overalt, ikke legge igjen en krone i landet, slippe unna bompenger og fergebilletter. Det eneste de legger igjen er sin avføring og et elendig rykte av tyskere generelt som ekstremt gjerrige folk. De kommer med sitt språk og tror det er noe som snakkes verden rundt og forlanger å bli forstått. Tyskland har dessverre blitt et ganske utdatert land på mange områder, på samme måte som dets befolkning....

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Boing_80 skrev (2 timer siden):

Det er alltid lett å se grådighet og fråtsing hos andre. Hva skjedde under corona her i Norge? Folk hamstret som om det var verdens ende. Hva gjorde aktører som Idar Vollvik? Skodde seg grovt på stive priser på munnbind. Hva skjer når det er Grandiosa salg hos Coop? Folk går amok. Ikke særlig mange som respekterer "Kun 3 pr. kunde" plakaten. Eller ser på jordbærkurvene hvordan folk både smaker og "etterfyller" sin kurv slik at den veier mer enn det som er meningen.

Du så dette hos tyskerne. Nordmenn er vel heller ikke noe bedre?

Det du bevitnet er grådighet og fråtsing som kan nesten tenkes om som noe universelt ved mennesket. Gitt overflod vil de fleste la grådigheten styre.

Jo, nordmenn er bedre. Sluttt med presentere oss for dine løgner.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Les 1. posten til OP, det er utgangspunktet for denne diskusjonen. Det er ikke slik nordmenn oppfører seg. Det du kommer med er en avsporing. Nå som du er tatt med buksene godt nede på anklene, kan du ta denne kritikken og tenke igjennom hvordan du oppfører deg.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Cascada81 skrev (4 timer siden):

Jeg har ikke sansen for buffet som konsept, kanskje med unntak av hotellfrokoster, som faktisk fungerer som det skal. Man kan argumentere for at buffet gir en mulighet til å forsøke ulike ting, i tapas-stil. Slik det fungerer i praksis, er at det innbyr til overspising for å forsvare "value for money". Hvis man bare ønsker passe mye, er det som regel mer lønnsomt å bare bestille a la carte / spise et sted hvor man betaler for det man faktisk får.

En løsning jeg har sett noen steder, er at restauranten tar ekstra betalt hvis man levner rester av betydning. Innbyr selvsagt fortsatt til overspising, men de som spiser normalt, er i hvert fall ikke med å finansiere overspisingen til andre i samme grad. 

Buffet fungerer bra når det er en kokk/servitør som passer på.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Hansien skrev (1 time siden):

Buffet fungerer bra når det er en kokk/servitør som passer på.

Det er en håndfull triks restauranter har om bord for å begrense kostnadene med buffet, som mindre størrelse på tallerkener, plassering av pasta, ris, brødmat og andre mettende lavprisprodukter tidlig i løypa og lignende. Kokken som står og porsjonerer ut roastbiff er en del av det maskineriet, og han hadde neppe stått der hvis ikke gevinsten var større enn utgiften. Det har selvsagt også en viss psykologisk effekt for de mest "sultne" hvis noen står og ser på at de forsyner seg. Endrer ikke min oppfatning av buffetkonseptet.

Lenke til kommentar

Det som eg synes er dårlegast med buffét, er at sjølv på ein ganske bra buffét så blir det mykje mat av heilt grei kvalitet og ikkje meir enn det. Dette kombinert med at det må være stort matsvinn på disse bufféane så gjer det at eg eigentleg ikkje synes så mykje om det verken med tanke på matglede, fedmeproblematikk og miljøomsyn.

Særleg hotellfrokostane som kanskje flest har erfaring med så synes eg at kvaliteten er heller laber dei fleste stadar. Det går ofte i speilegg, bacon som enten er mjukt eller hardt og ikkje sprøtt, eggerøre av pulveregg, halvgrove brød, og pålegg som ikkje lenger ser like appetittvekkande ut etter at det har ligger framme ei stund og 100-vis av personar har vært der og rota med pålegget. For ikkje å snakke om dessertbordet som består av 10 ulike tørre kaker som alle smakar det same, og 10 puddingar i forskjellig farge som også smaker det same.
Her ville eg heller at hotella fokuserte på meir tradisjonell norsk frokost av betre kvalitet, og heller ha mindre utvalg. Eg vil mykje heller ha eit par skiver med sprøtt bacon enn ein liten haug av mjukt bacon, og om eggerøra/omletten må lagast med pulver så vil eg heller ha eit enkelt kokt egg, osv.
Med alt det matsvinnet som er på slike bufféar så blir det etter mitt syn nesten parodisk at det same hotellet oppfordrar sine gjestar til å henge opp hankledet og bruke dei ein gong til av omsyn til miljøet, eg er heilt sikker på at hotellet kunne oppnådd vell så stort miljøkutt ved å endre på frokostbufféen, men dette har kanskje blitt så tradisjonsbundet at hotellgjestane forventer ein stor bufféet med relativt dårlig mat?

Slike bufféar må vel også være reine marerittet for folk med matallergi? Folk flest manglar openbart kunnskap eller vilje til å ta omsyn til å ikkje flytte allergenar frå ein matrett til den neste.
Særleg dei som har veldig alvorleg matalargi må vel berre anta at alt som ligg på bufféen er forureina med spor etter allergenar?

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Jeg tror det er få som overgår kinesere, som også blir nevnt lenger opp. Etter mange mange år med kommunist styre så er "hver mann for en selv" mentaliteten opphøyet til det ekstreme. Hvis noe blir annonsert som gratis så kommer hordene, spesielt tantene, og tar med seg rubbel og bit, spiller ingen rolle hva det er. Offentlige toaletter kan ikke ha toalettpapir, for det blir stjålet.
Men når det gjelder buffet situasjonen i forhold til cruise, så tror jeg det er mer demografien som spiller inn :lol:
Generasjonstraume etter "Den store depresjonen" må ikke undervurderes, og boomere er vant til å grafse til seg det de kan 😛 

Endret av Uderzo
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...