Gå til innhold

Tiltak mot ungdomskriminalitet sett med Maciavellis filosofi


Anbefalte innlegg

Følger opp debatten om ungdoms kriminalitet en basert på innlegg på NRK.no sett med Machiavellis filosofi:

Dette er påstander og eller tltak som må iverksettes: (Machiavellis mulige syn på tiltakene finner du lenger ned)

For å bekjempe ungdomskriminalitet må det iverksettes konkrete og tøffe tiltak. Her er noen tiltak som må iverksettes, uten at denne listen er uttømmende:

Foreldre må ilegges bøter eller relevant straff der barn under 18 år begår kriminell aktivitet.
Der foreldrene er uskikket til å være foreldre (selvsagt etter faglige vurderinger) må de fratas foreldreretten raskt og effektivt.

Barn/unge som begår kriminelle handlinger må settes i ungdomsfengsel, og det må opprettes langt flere plasser enn det vi har i dag.
Rettslige prosesser og dommer må vedtas og effektueres umiddelbart etter pågripelse.
Politiet må styrkes med nye politistillinger, og et økt virkemiddelapparat. 

De må drive aktivt oppsøkende arbeid mot kriminelle gjenger og bruke langt tøffere virkemidler mot gjenger og kriminelle enn det som gjøres i dag.

Willy Haugli-metoden må tilbake i norsk politi.
Kriminelle som ikke har norsk statsborgerskap må utvises fra Norge selv om de er under 18 år – det samme må familien.
Inndra og stopp all økonomisk støtte til familier der barn begår lovbrudd.

Hvis ungdomskriminelle eller deres familier bor i kommunale boliger, må boforholdet sies opp og avsluttes.

Dette er bare noen tiltak som må iverksettes for å synliggjøre at uønsket kriminell aktivitet får konsekvenser.

Det er på høy tid – for tiden med silkehansker må være over nå.

Her er Machiavellis oppsummering:

Dersom Machiavelli hadde vurdert disse tiltakene for å bekjempe ungdomskriminalitet, ville han sannsynligvis analysert dem ut fra et perspektiv som kombinerer realpolitikk med hans kjente prinsipp om at "målet helliger midlene". Machiavelli var opptatt av effektivitet, stabilitet og opprettholdelsen av makt, ofte på bekostning av etikk eller moralske hensyn.

Machiavellis mulige syn på tiltakene:

1. Straff av foreldre og fratakelse av foreldreret:
   Machiavelli ville trolig anerkjent at det er viktig å sikre at de som har ansvar for ungdommens oppdragelse også tar ansvar for deres handlinger. Ved å straffe foreldre eller frata dem foreldreretten, sender man et sterkt signal til samfunnet om at staten er villig til å handle brutalt for å opprettholde orden. Dette kunne være i tråd med Machiavellis tro på nødvendigheten av harde tiltak for å sikre sosial stabilitet.

2. Ungdomsfengsler og raske rettsprosesser:
   Machiavelli ville sannsynligvis sett på dette som en effektiv måte å vise at staten er sterk og handlekraftig. Rask reaksjon og streng straff vil kunne avskrekke andre fra å begå kriminalitet. For Machiavelli er det viktig at myndighetene viser styrke og beslutsomhet, og at lover blir håndhevet raskt og uten svakhet.

3. Styrking av politiet og bruk av tøffe virkemidler:
   Dette tiltaket ville Machiavelli antagelig bifalt sterkt. Han var en stor tilhenger av maktbruk når det er nødvendig for å sikre statens sikkerhet og stabilitet. En sterk og effektiv politistyrke ville ifølge Machiavelli være avgjørende for å kontrollere kriminalitet og opprettholde orden.

4. Utvisning av kriminelle uten norsk statsborgerskap og deres familier:
   Machiavelli kunne sett dette som et nyttig tiltak for å beskytte samfunnets stabilitet ved å fjerne elementer som truer den sosiale orden. Han mente at en stat må være villig til å ta harde beslutninger for å sikre sin egen overlevelse, selv om det innebærer å ekskludere eller undertrykke enkelte grupper.

5. Inndraging av økonomisk støtte og oppsigelse av kommunale boliger:
   Machiavelli ville antagelig betraktet dette som en effektiv måte å bruke økonomiske midler på for å straffe og korrigere uønsket oppførsel. Han ville se på dette som en måte å hindre at kriminelle handlinger blir lønnsomme eller akseptable for noen.

Samlet vurdering:
Machiavelli ville trolig støttet mange av disse tiltakene, ikke fordi de nødvendigvis er moralsk riktige, men fordi de er effektive og kan bidra til å opprettholde orden. 
For Machiavelli er det viktigste at staten opprettholder sin makt og autoritet. Imidlertid ville han også advart om at slike tiltak må brukes med klokskap, for å unngå at de utløser opprør eller fremmedgjør befolkningen i en slik grad at det blir kontraproduktivt for staten.

Med andre ord og ikke overraskende, Machiavelli ville ha støttet en fast hånd, men med en bevissthet om at det alltid er en balanse mellom frykt og lojalitet som må opprettholdes for å sikre stabilitet.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...