Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Erstatningssak der dømt motpart ikke har penger og er uføretrygdet pensjonist


Bytex

Anbefalte innlegg

Så en sak der en kar har blitt svindlet for en klokke til 115k, og etter rettssak er han tildelt erstatning på hele beløpet. Men motparten har ikke penger til å betale, og mottar bare minimalt med livsopphold inntekt fra NAV, så de kan ikke trekke noe fra han. Han lurer på hva som kan gjøres for å innkreve dette lovlig.

Hva skjer i slike tilfeller? Er det noen steder han kan få "forskuddsbetalt" erstatningen? Eller blir bare pengene bortevekk?

Hva skjer i f.eks. en drapssak der familien får tildelt X millioner i erstatning, og den dømte sitter i fengsel i kanskje 10+ år? Han har jo ingen inntekt og kan ikke betale tilbake dette selv etter han kommer ut heller?

 

Endret av Bytex
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det var ingen vold involvert, bare at han har gitt fra seg pengene og ikke mottatt klokken. Og motpart er del av en velkjent svindlerfamilie som gikk under falsk navn på Finn. Så han har ikke krav på voldsoffererstatning, og forsikringen hans dekker ikke dette. Man tror jo det skal løse seg når motpart blir idømt å betale full erstatning, men så stopper det bare helt opp der.

Endret av Bytex
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Om ikke dømte får seg mer inntekt (som er synlig for nav, skattetaten og SI) så tviler jeg på at det er mulig å få tilbake pengene.
Med mindre vedkommende har fysiske verdier av vesentlig verdi (eiendom, aksjer, fond, eller bil(er) med høy nok verdi til at det lønner seg å inndra dem)
Om vedkommende leier bolig, kjører en gammel sliter av en bil og ikke har penger på bok er det ikke noe å hente.
"Svarte" penger er også vanskelig å kreve inn da dem er ukjent for alle

At forsikring ikke vil hjelpe skjønner jeg.
Han har gitt fra seg pengene frivillig.
Det er alltid en risiko å handle brukt over nett.
Å handle noe til over 100tusen uten å faktisk få se varen fysisk og undersøke at den er ekte er ekstrem risiko.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Dommen på pengekravet har for så vidt en økonomisk verdi. Pengekravet kan selges. Man vil ikke få full nominell verdi (den som kjøper kravet gjør det jo for å tjene penger, og overtar risikoen for at det er mulig å drive inn kravet), men det kan være mulig å få noe. 

Det er veldig høy grad av dekningsfrihet i Norge i praksis. Namsmennene drar ikke lenger hjem til folk for å sjekke om de har ting som kan selges. 

Det er mulig å argumentere for at det bør iverksettes lønnstrekk selv om skyldneren har lav inntekt. Satsene i forskrift om livsoppholdssatser er bare et utgangspunkt, som forskriften selv sier i § 2. Men dette er ikke kurant å vinne frem med. 

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Når du har dommen og det blir klart at skyldnaren ikkje vil betala, må du ta kontakt med namsmannen for utleggsbegjæring/tvangsinndriving. Han vil vurdera om det finst pengar å henta. Du må fornya kravet kvart 10. år for at det ikkje skal bli forelda. Det kan jo skje at skyldnaren får eigendelar i framtida, evt. at det kan krevast frå dødsboet når den tida kjem. Du bør òg gjera krav på forseinkingsrenter. 115k blir fort spist av inflasjonen om du må venta 30 år.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...