Gå til innhold

Matpriser i Sveits, Frankrike og Italia


Anbefalte innlegg

Litt vanskelig å finne kilder og de jeg finner er faen ikke noe særlig billigere enn for tilsvarende produkt er i Norge. Prisene i disse landene og spesielt Italia og Frankrike må da være en god del billigere skulle man da vitterlig tro. De som har vært i disse landene i løpet av de siste 2 årene hva koster det for en egg pakning a 12 stk kan godt være first price. 1 kg ost tilsvarende norvegia eller synnøve i smak ikke den billige osten fra coop sine egne produkter. 1 kg med spekepølse/spekemat. Brød og rundstykker. Sjokoladepålegg. Leverpostei 100 gram på leverpostei på hermetikk, eller noe tilsvarende leverpostei på hermetikk. Smør av kvalitet type bremykt. Kg pris på godteri. 0,33 cola boks. Big bar 100 gram. 

I Norge får man nå den billigste egg pakningen a 12 egg for 37 kr. 1 kg ost synnøve 90 kr. 300 kr for 1 kg spekepølse av helt grei kvalitet. Brød for 10-30 kr. Nugatti 500g for 36 kr. 100 gram hermetikk lever 10 kr. Smør av god smak 30-40 kr for 400-500 gram. 15,9 men ofte tilbud på 10 kr hg på smågodt. 0,33 boks koster nå 7,3 kr på bunnpris (med sukker selvfølgelig). 100 gram bog ben energi bombe helt fette genial under maraton, langdistanse over 20 mil på sykkel. Koster 30 kr. 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Sveits er eit høgkostland og ligg godt over norsk prisnivå.

 

Her er ei oversikt over matvareprisar i ulike land.
https://www.numbeo.com/cost-of-living/rankings_by_country.jsp?title=2024-mid&displayColumn=3

Topp 3 dyre land er Sveits, Island og Hong Kong. Norge er rangert på 7 plass, Frankrike på 13 og Italia heilt nede på 27 plass.
I denne statistikken er alle prisane vekta opp mot prisnivået i New York, ein score på 100 betyr at prisnivået er likt som i New York.

 

Det er likevel ikkje alltid heilt beint fram å samanlikne matvareprisane, for det er også eit spørsmål om prisnivå sett opp mot inntektsnivå, og sjølv om denne indeksen har prøvd å ta omsyn til inntekt og husleigeprisane i dei ulike landa så blir det ikkje heilt lik samanlikning.

Ein stor X faktor når ein ser på matvareprisar er også kvaliteten på matvarene. I Norge har vi særdeles høge kvalitetskrav på matvarer, både når det gjeld matvaresikkerheit der e.coli og salmonella er nesten heilt fråværande, men også når det gjeld kva grønsaker som er pene nok til å kunne selgast i butikk. Dette enorme fokuset på matvaresikkerheit bidreg sjølvsagt også til at maten blir dyrare enn den kunne vært om vi ikkje hadde like strenge reglar og normer for matvareproduksjon.

 

Eg trur også at dei norske matvareprisane du oppgir ikkje er heilt representative. Eg trur ikkje du klarer å oppdrive egg til under 40 kr/kg i dag. Skal du kjøpe 1 kg med ost så må du nok opp i 110 kr for kiloen, brød kostar vanlegvis rundt 30 kr, billigbrød ned mot 20 kr, brød til 10 kr har eg ikkje sett på lenge.
Dei prisane du oppgir er kanskje mogleg å oppnå når du er veldig prisbevist og hamstrer opp når det er tilbod, men det er ikkje prisnivået du kan rekne med å finne på ein tilfeldig dagligvarebutikk.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...