Gå til innhold

Er det egentlig så grusomt mangel på arbeidskraft i Norge ?


Anbefalte innlegg

Jeg hørte Vedum ta bladet fra munnen nylig. Han har vært innom temaet flere ganger tidligere. Ambisjonen er å få flere som er pakket inn i NAV systemet ut i jobb. Er det slik at oppfatningen er at alt som kan krype og gå trives best med å få midler av NAV og sånn sett få sitte i sofaen å se på Netflix? Det høres nesten ut til å være den generelle holdningen i samfunnet, og noen ganger selv fra regjeringen. Men at velferds/støtte ordningen koster oss dyrt er det ingen tvil om.

Jeg tenker likevel at man snakker med to tunger fra regjeringens side, kanskje til og med tre. Støhre hadde også dette temaet som headliner i sin tale på Utøya i år. "Hver og en må belage seg på å ta ansvar for seg selv." (ikke regne med at landet(velferden) skal ta vare på deg.

Kan vi da få tillate oss å få snakke om alle de norske arbeidstakere som mister sine jobber og blir sparket INN i NAV systemet? Hører sjelden noe om det.

Vi kan ta for oss én av mange bransjer som jeg hører flere trekke frem og hvor det påstås at behov for norsk arbeidskraft vil bli stort fremover. Transport. En stor bransje. For mange år tilbake så husker jeg et uttrykk, "én gang trailersjåfør, alltid trailersjåfør." Det er helt sikkert sant, det vil bli omtrent som de som har jobbet på sjøen i mange år, de blir rent ut dårlige av å være på land. M.a.o, det finnes knapt noen bransje som transport som har flere lojale arbeidstakere.

Siden det er et stort behov for fler som det sies, er det ikke da rart at mange av disse mister jobbene sine? Fikk nesten lyst til å servere det spørsmålet i tråden som en slags påske-quiz, men jeg er redd det er for mange som har bind for øynene. 

"Svaret er at mange norske arbeidstakere blir byttet ut med utenlandsk arbeidskraft." 

Disse jobbene vil ikke lenger være tilgjengelig for en nordmann og disse stakkarene ender altså på NAV og blir fra da av i tillegg uglesett av det norske samfunn. 

Regjeringa vil vel svare Reidar på 55, som har kjørt trailer siden han var 20 og bestemte seg for dette når han var 10. "Du må være klar for å omstille deg og ikke regne med å få lov til å tappe NAV for midler." Javel. Så hvor skal Reidar plasseres, hvordan skal han omstille seg? Ny utdanning? Lege? Ingeniør? Reidar har forøvrig knapt åpnet en bok eller rørt en kulepenn på 40 år. Sminke avd. på storsenteret, Burger King? 

Jeg sier da som Reidar "Kjøss meg i Ræva!!!" 

Jeg sier selvsagt ikke at hele denne transportbransjen er fullstendig tømt for nordmenn. Nær transport/distribusjon har et større krav til norsk kunnskaper, kanskje derfor, men også her hører man mer og mer stotrende engelsk. Mange større transport forretninger har byttet ut arbeidsstokken sin fra nordmann til utenlandsk arbeidskraft. Det er helt innafor dette egentlig. EØS - fri flyt av varer og tjenester. Og tenker vi på at store deler av skipsindustrien jo allerede på (70-tallet ?) fikk lov til å bytte ut norske horder med mannskap til fordel for fillipinere etc. Så skulle vel denne problemstillingen være en storm i vannglass.

Men på NAV ender nå engang disse folka. Og transport er langt fra den eneste bransjen som er utsatt for dette fenomenet i dagens Norge.

Hvis jeg hører en regjerende politiker skylde på at den jevne nordmann ikke i stor nok grad er villige til å jobbe så mener jeg det for største del er en ren avledning. En avledning for etterhvert å kunne hevde at denne latskapen dessverre er det meste av årsaken til at vi må skjerpe inn på velferdsordningene.

 

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Har du prøvd å hyre en snekker i det siste? Det er ikke snakk om å bytte ut nordmenn med utenlandsk arbeidskraft. Det er snakk om å ta inn utenlandsk arbeidskraft for å dekke et basisbehov.

Befolkningen blir stadig eldre, og velferdsstaten er under kraftig press. Nordmenn vil ikke bli fagarbeidere, så da må vi hente fagarbeidere fra andre land som verdsetter det yrket i høyere grad, eller drenere land for arbeidere og lempe problemene over på mindre privilegerte land (as usual).

Jeg er enig i at det er trasig at kommende generasjon skal få pensjonisttilværelsen sin frarøvet av en ikke-bærekraftig velferdsstat, men å legge skylden på arbeidsinnvandring er mildt sagt malplassert.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Nivået på NAV ytelsene må ned.

Det må ansettes og utdannes færre offentlig ansatte med unntak av helse/lærer yrker.

Og praktiske yrker må snakkes opp - dvs skolen må avteoriseres. Få tilbake praktisk utdanning fra en yidlig alder

Endret av Pastor Greve
  • Liker 4
Lenke til kommentar
Gavekort skrev (12 minutter siden):

Har du prøvd å hyre en snekker i det siste? Det er ikke snakk om å bytte ut nordmenn med utenlandsk arbeidskraft. Det er snakk om å ta inn utenlandsk arbeidskraft for å dekke et basisbehov.

Befolkningen blir stadig eldre, og velferdsstaten er under kraftig press. Nordmenn vil ikke bli fagarbeidere, så da må vi hente fagarbeidere fra andre land som verdsetter det yrket i høyere grad, eller drenere land for arbeidere og lempe problemene over på mindre privilegerte land (as usual).

Jeg er enig i at det er trasig at kommende generasjon skal få pensjonisttilværelsen sin frarøvet av en ikke-bærekraftig velferdsstat, men å legge skylden på arbeidsinnvandring er mildt sagt malplassert.

Da kjenner du mindre til den bransjen jeg omtaler og situasjonen der. Forøvrig har ikke jeg til hensikt å generalisere et negativt budskap om arbeidsinnvandring. Jeg kjenner ikke samtlige bransjer i dette landet og deres behov. Du har sikkert mer kompetanse.

Du også tar frem én/et fag. En snekker. Kan det tenkes at det fantes en norsk snekker i et tilfelle, men som ble nedprioritert pga ønsket om en lavere pris(svart arbeid) og evt av en ikke nordmann. Ja det kan tenkes, og jeg har selv i nær omkrets et utall av eksempler. 

Som den tranportarbeideren jeg nevner så er det tilsynelatende bra for deg og meg at det finnes en transportutgift som er langt lavere enn med en norsk arbeidstaker bak rattet. Da skulle vi kanskje også kunne tenke oss at sofaen vi kjøper blir noen kroner billigere. Konkurranse er jo så fint.

Tror ikke jeg noe på. Den besparelsen/inntjeningen forsvinner et annet sted.

  • Liker 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Slik det alltid har vært i alle økonomier, om det er mangel på arbeidskraft, så finner man alternative løsninger, som automasjon, standardisering, effektivisering. Vi trenger ikke masseinnvandring av arbeidskraft.
Det er mange yrker som er lavtbetalte yrker som tjener stort sett de late og rike, når lønnen i fagene går opp så går folk vekk fra de dårlige yrkene til de bedre.
Dette er kapitalismens beste aspekt.
Ett eksempel på dette som forskjell mellom EU og USA, er butikkene i EU som ikke hadde råd til folk som pakket varene for deg, og oppfinnelsen av belte-kassene, og oppfinnelsen av selv-utskjekk, inkludert coop obs som var veldig tidlig med selv-scanning fra du går inn i butikken.
Det er veldig mange jobber som er totalt meningsløse i rike land, mangel i ett yrke er helt uproblematisk når vi har så mange uviktige yrker, som da går over i viktige yrker når lønnen går opp.

Samtidig har vi veldig mange ''uføre'' som ikke fortjener det, flere jeg kjenner, og mange deltidsarbeidere. Vi kan også redusere ''behovet'' for arbeidsinnvandring ved å slanke offentlig sektor, slanke byråkratiet, stanse flyktning-innvandring, og begynne remigrasjon av flyktninger. Vi kan eventuelt forby visse typer reklame, dørsalg, og telefonsalg, så kan disse yrkene overføre arbeidskraften til mer nyttige yrker.
Vi kan også ha en enorm ekstra-skatt på luksus-tjenester, som for eksempel privatsjafør inkludert taxi.

Snekker-yrker virker fra 2022 til å ha en mangel på arbeid, det observerer jeg anekdotisk, da jeg påvirkes av dette personlig. Samtidig var det veldig lett å prute på oppussing hos flere selskaper, så jeg tror nok ikke det er for mye arbeid der ute.

AI vil fjerne behovet for enorme mengder ikke-fysisk arbeidskraft(som da kan gå inn i feks fagene), dette har såvidt begynt.

Separat fra rike lands behov, så burde kanskje innvandringsliberale humanister tenke på de utviklende landene, som @Gavekortvirker til å nevne over. Brain-drain inkluderer også fag-arbeidere og sykepleiere, ikke bare kirurger og ingeniører. Jeg skal ikke late som at dette er hvor min sympati ligger, men det er bare enda en fjær i hatten hos de progressive snillistene sin hykleri/blindhet.

Endret av Nasjonalisten
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Jeg jobber innen transport, og inntil for få år siden hadde vi ett krav til at alle våre sjåfører skulle snakke skandinavisk språk. Dette kravet hadde vi for å ha en fordel vs våre konkurrenter som brukte utenlandske sjåfører, i hovedsak fra Polen, Litauen, Latvia osv.

Men til slutt var det ikke søkere som snakket skandinaviske språk, og vi måtte endre kravet til at de måtte kunne snakke engelsk eller skandinaviske språk.

Så ja til lavtlønte yrker er det vanskelig å få kvalifisert arbeidskraft. Og hvis du tenker på at da må lønnen heller opp, så ta gjerne en titt på hvor mye de store transportørene i norge taper i året. Da tenker jeg på postnord, bring/posten, Schenker osv. Bring/posten får jo subsidier fra staten som pynter litt på regnskapet, så det er ikke helt reelt.

Det er heller ikke lett for selskaper som driver med distribusjon av gods, marginene er mikroskopiske.

Klart det finnes selskaper som går bra, men da driver de med typisk spesialtransport, termotransport, transport for oljeindustrien og slik som er langt bedre betalt.

"Alle" skal jo jobbe med noe tilknyttet oljenæringen eller it/teknologi/finans og ha en million bruttolønn, og så lenge det er holdningen og det er jobber nok innen disse feltene så må man ta inn utenlandske arbeidstakere i lavtlønnsyrker.

Edit: vi har prøvd folk som kommer via NAV, og 90% er folk som egentlig ikke vil jobbe, de vil bare ha lønn. Null motivasjon og ofte om de virker lovende i starten så blir det bare fravær og sykemeldinger om de får fast ansettelse.

 

Endret av OC-Freak
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Nasjonalisten skrev (4 minutter siden):

Slik det alltid har vært i alle økonomier, om det er mangel på arbeidskraft, så finner man alternative løsninger, som automasjon, standardisering, effektivisering. Vi trenger ikke masseinnvandring av arbeidskraft.
Det er mange yrker som er lavtbetalte yrker som tjener stort sett de late og rike, når lønnen i fagene går opp så går folk vekk fra de dårlige yrkene til de bedre.
Dette er kapitalismens beste aspekt.

Samtidig har vi veldig mange ''uføre'' som ikke fortjener det, flere jeg kjenner, og mange deltidsarbeidere. Vi kan også redusere ''behovet'' for arbeidsinnvandring ved å slanke offentlig sektor, slanke byråkratiet, stanse flyktning-innvandring, og begynne remigrasjon av flyktninger. Vi kan eventuelt forby visse typer reklame, dørsalg, og telefonsalg, så kan disse yrkene overføre arbeidskraften til mer nyttige yrker.

Snekker-yrker virker fra 2022 til å ha en mangel på arbeid, det observerer jeg anekdotisk, da jeg påvirkes av dette personlig. Samtidig var det veldig lett å prute på oppussing hos flere selskaper, så jeg tror nok ikke det er for mye arbeid der ute.

AI vil fjerne behovet for enorme mengder ikke-fysisk arbeidskraft(som da kan gå inn i feks fagene), dette har såvidt begynt.

Mange aspekter som du sier. De fleste av de du nevner ligger ikke engang i ordforrådet til den jevne politiker.

Enkle meg derimot nevner i hovedtrekk den største selvmotsigelse som mange arbeidstakere kjenner på. Miste jobben samtidig som du blir pepret for å ikke jobbe nok. En så enkel(kall den naiv) tanke vil noen fargelegges av, en som har jobbet, vært lojal og trivdes i samme bransje i en haug av år.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
OC-Freak skrev (4 minutter siden):

Så ja til lavtlønte yrker er det vanskelig å få kvalifisert arbeidskraft. Og hvis du tenker på at da må lønnen heller opp, så ta gjerne en titt på hvor mye de store transportørene i norge taper i året. Da tenker jeg på postnord, bring/posten, Schenker osv. Bring/posten får jo subsidier fra staten som pynter litt på regnskapet, så det er ikke helt reelt.

Javel, så den norske trauste mangeårige trailersjåføren bare slutter i jobben av seg selv da eller? Synes at han tjener for dårlig? Velger heller å sitte i sofaen med ps5 og kjøre truck-simulator støttet av NAV?

Jeg har en bekjent som jobbet i et større norskeid selskap hvor hele den norske staben ble byttet ut. Argument, for dyre lønnsutgifter. Men ingen forhandling.

Lenke til kommentar
Sovna skrev (3 minutter siden):

Javel, så den norske trauste mangeårige trailersjåføren bare slutter i jobben av seg selv da eller? Synes at han tjener for dårlig? Velger heller å sitte i sofaen med ps5 og kjøre truck-simulator støttet av NAV?

Jeg har en bekjent som jobbet i et større norskeid selskap hvor hele den norske staben ble byttet ut. Argument, for dyre lønnsutgifter. Men ingen forhandling.

Satt de ansatte med hendene i fanget og lot det skje? Var det for dyrt å organisere seg, kanskje?

Lenke til kommentar
Sovna skrev (34 minutter siden):

Da kjenner du mindre til den bransjen jeg omtaler og situasjonen der. Forøvrig har ikke jeg til hensikt å generalisere et negativt budskap om arbeidsinnvandring. Jeg kjenner ikke samtlige bransjer i dette landet og deres behov. Du har sikkert mer kompetanse.

Tror ikke jeg noe på. Den besparelsen/inntjeningen forsvinner et annet sted.

Jeg påroper meg ingen ekspertise innen for noen bransjer. Jeg bruker empirisk data https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/kraftfull-satsing-pa-yrkesfag-og-kvalifisering-i-2022/id2917183/

Sitat

Du også tar frem én/et fag. En snekker. Kan det tenkes at det fantes en norsk snekker i et tilfelle, men som ble nedprioritert pga ønsket om en lavere pris(svart arbeid) og evt av en ikke nordmann. Ja det kan tenkes, og jeg har selv i nær omkrets et utall av eksempler. 

 

Nei, det kan ikke tenkes. Bransjen har mer arbeid enn de kan si ja til, og sliter med å øke kapasitet fordi de ikke kan finne fagkyndige arbeidere.

https://www.nrk.no/rogaland/tomrerbedrifter-i-ryfylke-gir-dusor-pa-20.000-kroner-til-de-som-skaffer-tomrere-til-dem.-1.16983023

Sitat

Som den tranportarbeideren jeg nevner så er det tilsynelatende bra for deg og meg at det finnes en transportutgift som er langt lavere enn med en norsk arbeidstaker bak rattet. Da skulle vi kanskje også kunne tenke oss at sofaen vi kjøper blir noen kroner billigere. Konkurranse er jo så fint.

Du snakker om utenlandske aktører, ikke utenlandsk arbeidskraft. Om du har lyst å ha en debatt om hvorfor proteksjonisme er idiotisk så kan vi godt ha det, men la oss være konsekvente om hva vi diskuterer her.

Lenke til kommentar
1 hour ago, Gavekort said:

Nordmenn vil ikke bli fagarbeidere

Ikke så rart når det det har blitt slik at alle innprentes at du bør ha en master eller i det minste en bachelor i ett eller annet teoretisk studium for å være verdt noe. Dette er en medvirkende faktor til at en del ender på NAV. 

Med endringen i kronekursen så har alle fått en substansiell lønnskorreksjon, jeg husker da jeg var nyutdannet at jeg vurderte lønn innen IT i USA vs Norge og kom frem til at det ikke hadde så mye for seg å forlate Norge hvis jeg ikke ville starte eget firma og satse stort. Vurderingen hadde nok vært en helt annen i dag, og det samme ser nok øst-europeere som vurderer å reise hit for å gjøre arbeidet som mange nordmenn ser på som lavstatus.

Det blir spennende å se hva som skjer de neste tiårene her i Norge, om vi får en ganske myk landing eller en brå krise.

Endret av TAC-2
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Nå har jo rekruteringen til yrkesfag på videregående økt siden 2012.

https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/rekordmange-soker-yrkesfag/id3030909/

Samtidig reiser flere fra den største innvandrergruppen i Norge, polakker hjem.

https://www.aftenbladet.no/okonomi/i/abLLV7/stadig-flere-polakker-reiser-hjem

Så i fremtiden vil nok man se en økning av norsk arbeidsstokk i yrkesfag yrker, hvis man skal følge statistikken. Men det norske arbeidsmarkedet avhenger av den norske økonomien. Bra økonomi betyr større arbeidsmarked pga vekst i økonomien, og dermed mer innvandring som vil ha sin del av kaka. Dårlig økonomi mindre arbeidsmarked, og dermed også mindre innvandring. Nå som vi har en regjering som er anti-næringsliv, så vil vi ha et dårlig arbeidsmarked, og dermed blir Norge mindre attraktivt for utlendinger å investere i, og også bosette seg. 

Endret av Mr.Duklain
Lenke til kommentar

Også her er nok svaret at vi ikkje har ein veldig stor mangel på arbeidskraft (sjølv om utfordringa med eldrebølga er reell), det vi manglar er folk som er villig til å gjere dei nødvendige jobbane. 

Når "ingen" vil ta yrkesfag, og "alle" vil ta mastergrad i litteraturhistorie, så har vi enkelt og greit fordelt den tilgjengelege arbeidskrafta feil.

I tillegg til dette så  å vi nok tørre å ta ein diskusjon på kva nivå velferdsstaten skal ha no og i framtida. Differansen mellom å hevde seg arbeidsufør slik at du kan NAVe, sett opp mot kva du sitter igjen med etter å ha jobba fulltid i ein lavtlønna jobb, er nok for liten til å gjere det attraktivt å jobbe. Tilsvarande diskusjon må vi ta angåande pensjonsalder, det er ikkje gitt at alle skal ha rett til å gå av med pensjon så tidleg at ein har minst 10 år som sprek pensjonist. Kanskje må det bli slik at pensjon er noko du fyrst får når du etter ei legevurdering ikkje lenger er i stand til å utføre jobbe på ein tilfredsstillande måte?

  • Liker 1
Lenke til kommentar
The Avatar skrev (42 minutter siden):

Også her er nok svaret at vi ikkje har ein veldig stor mangel på arbeidskraft (sjølv om utfordringa med eldrebølga er reell), det vi manglar er folk som er villig til å gjere dei nødvendige jobbane. 

Når "ingen" vil ta yrkesfag, og "alle" vil ta mastergrad i litteraturhistorie, så har vi enkelt og greit fordelt den tilgjengelege arbeidskrafta feil.

I tillegg til dette så  å vi nok tørre å ta ein diskusjon på kva nivå velferdsstaten skal ha no og i framtida. Differansen mellom å hevde seg arbeidsufør slik at du kan NAVe, sett opp mot kva du sitter igjen med etter å ha jobba fulltid i ein lavtlønna jobb, er nok for liten til å gjere det attraktivt å jobbe. Tilsvarande diskusjon må vi ta angåande pensjonsalder, det er ikkje gitt at alle skal ha rett til å gå av med pensjon så tidleg at ein har minst 10 år som sprek pensjonist. Kanskje må det bli slik at pensjon er noko du fyrst får når du etter ei legevurdering ikkje lenger er i stand til å utføre jobbe på ein tilfredsstillande måte?

Seriøst? Det vil jo i praksis ta bort retten til alderspensjon, med kun uføretrygd som alternativ til arbeid, resten av livet

Forøvrig, jeg jobber i helsevesenet, og for oss er det ikke mangel på arbeidskraft som er utfordringen (På min arbeidsplass), men mangel på folk per skift, fordi de ikke vil ha høyere bemanning.  

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Gavekort skrev (1 time siden):

Du snakker om utenlandske aktører, ikke utenlandsk arbeidskraft. Om du har lyst å ha en debatt om hvorfor proteksjonisme er idiotisk så kan vi godt ha det, men la oss være konsekvente om hva vi diskuterer her.

Hva med begge deler faktisk. Det er et press på den næringen fra flere hold. Men ingenting å grine over, dette er kommet for å bli. Riktignok helt til proteksjonisme blir et populært uttrykk. Sanksjoner er i hvert fall in.

Jeg skjønner ikke som én nevner her, at den jevne transportarbeideren eller mange av de lett kan finne seg andre selskaper når man blir presset ut. Noen ja.

Og til snekkeren. Hvis du har valget mellom en anerkjent estlandsk snekker som jobber bra, utsøkt resultat og til halv pris. Velger du han eller nordmannen som krever dobbel pris? Du velger kanskje full pris siden du er moderator på et seriøst forum.: ) Mange av de som har muligheten velger en fra Estland med et knallgodt rykte. Denne situasjonen kan ikke låte gresk for deg.

Samtidig vet jeg om flere norske selskaper som har en utenlandsk arbeidsstokk. Ikke minst fordi de er flinke sikkert, og det kan være at de ikke får tak i en norsk for alt hva jeg vet, du henviser jo til 1 stk. artikkel fra ryfylke.

All uenighet, manglende oversikt etc. Kan det tenkes at det kommer for øret til en ungdom som faktisk har vurdert snekkerlinja? Han finner på noe annet mens samfunnet skriker etter behov for han?

Endret av Sovna
Lenke til kommentar
51 minutes ago, Sovna said:

finner på noe annet mens samfunnet skriker etter behov for han?

Dette er et veldig misbrukt begrep: "Vi praktisk talt skriker etter folk!". 

Nei. 

De ønsker flest mulig uten erfaring som er ny i jobben og krever minimum lønnsnivå og ikke kjenner sin verdi og stiller krav. Resultatet er at de store boligutbyggerne sitter igjen med 30 % overskudd istedet for 28 %. Og de fleste yrkene blir rasert i en rekordfart. Hadde det ikke vært for masseimport av østeuropeere ville nok mange yrker tjent fort 100 kroner mer i timen bare pga de måtte rekruttert mer folk og gitt attraktive vilkår. 

Det er ikke lenger sånn at de fleste arbeidsgivere kan velge og vrake blant ansatte. Nå er det omvendt, arbeidstakerne som googler bedriften og yrket for å finne ut om det er noe interessant. Vi klarer vel snart ikke å hamre en spiker her i landet, eller frakte noe gods uten massiv bruk av østeuropeere. Det blir ingen "Tilbud og etterspørsel" når man lemper inn hundretusen østeuropeere. 

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
kremt skrev (28 minutter siden):

Dette er et veldig misbrukt begrep: "Vi praktisk talt skriker etter folk!". 

Nei. 

De ønsker flest mulig uten erfaring som er ny i jobben og krever minimum lønnsnivå og ikke kjenner sin verdi og stiller krav. Resultatet er at de store boligutbyggerne sitter igjen med 30 % overskudd istedet for 28 %. Og de fleste yrkene blir rasert i en rekordfart. Hadde det ikke vært for masseimport av østeuropeere ville nok mange yrker tjent fort 100 kroner mer i timen bare pga de måtte rekruttert mer folk og gitt attraktive vilkår. 

Det er ikke lenger sånn at de fleste arbeidsgivere kan velge og vrake blant ansatte. Nå er det omvendt, arbeidstakerne som googler bedriften og yrket for å finne ut om det er noe interessant. Vi klarer vel snart ikke å hamre en spiker her i landet, eller frakte noe gods uten massiv bruk av østeuropeere. Det blir ingen "Tilbud og etterspørsel" når man lemper inn hundretusen østeuropeere. 

Spot on!! Isteden må kanskje den med i utgangspunktet ønske om et eller annet yrkesfag heller klore seg fast i en eller annen intetsigende master. Foreldre insiterer "har du lyst på egen bil? Blås i det uforutsigbare yrkesfaget der.."

Men sorry ass, alle kan ikke bli statsminister.

Lenke til kommentar
Kakeshoma skrev (2 timer siden):

Men hvem skal da drive med koding 😭

Programmere PLC og automatisering er praktiske utdanninger i min bok. Dessuten, alle kodere må ikke kunne programmere sin egen sorteringsalgoritme. I den virkelige verden holder det å bruke innebygde funksjoner. Gjør vi kodingen mer praktisk rettet vil flere være interessert i å lære

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...