Gå til innhold

Ha kontanter i bakhånd i påvente av svart svane?


Gjest 0256f...d40

Anbefalte innlegg

Gjest 0256f...d40

Har dere kontanter klare til å investere i tilfelle det dukker opp en svart svane?

Eller har dere bundet opp alle midlene i diverse investeringer slik at dere ikke har noe igjen til å utnytte svarte svaner om de skulle dukke opp?

F.eks da covid brøt ut. Da hadde jeg alle pengene mine i fond, aksjer og eiendom. Fikk ikke utnyttet de gode kjøpsmulighetene da covid krakket prisene.

Men ulempen er jo at kontanter ikke gir noe særlig avkastning, så man taper i realiteten penger mens man venter på en svart svane.

Hva gjør du?

Anonymous poster hash: 0256f...d40

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det finnes ein god mellomting; sparekonto.
Då har du pengane tilgjengeleg som fri kapital når du treng dei, samtidig som du har renteinntekter.

Det er voldsomt korttenkt å låse opp meir kapital enn du har råd til å ikkje ha tilgjengeleg, du må holde av ein passeleg sum i fri kapital også.
Særleg om du investerer i eigedom så må du ha nok fri kapital til å kunne drive vedlikehold, om ikkje kan du tape heile investeringa eller bli tvungen til å selge med tap om det oppstår behov for vedlikehald eller reparasjon. 

Når eg las overskrifta så tenkte eg at du med kontanter meinte fysiske pengar. Der er anbefalinga frå myndigheitene at alle bør ha litt kontantar tilgjengeleg i tilfelle straum eller datautfall. Kor store beløp du bør ha er ikkje presisert, men sidan anbefalinga er å ha nok mat, medisin og liknande til å klare seg i ei veke om det skjer noko uventa, så er det vel fornuftig å ha kontantar nok til å kunne handle inn matvarer og slikt for ei veke til. Å ha store summar under madrassen er berre død kapital, so i tillegg har risiko for å forsvinne om du har innbrudd eller det startar å brenne.

 

For min eigen del så tenker eg at det er meiningslaust å skulle sette alle andre fornuftige investeringar på vent og krysse fingrane for at det skjer noko ekstraordinært som gjer det ekstra gunstig å investere. Ein må ha veldig stor gevinst på slike ekstraordinære investeringar for at det skal gjere opp for mange år med manglande avkasting på vanlege investeringar.

Med mindre du har særdeles låg terskel for kva du reknar som ein "svart svane" så er sannsynlegheita liten for at du får slike gode investeringsmuligheiter servert på eit sølvfat.

Covid-19 var ein ekstraordinær situasjon men dei økonomiske konsekvensane for investering var etter mitt syn ganske små.
Produksjonen vart naturlegvis redusert når folk var heime i karantene, mange fekk dårlegare inntekt fordi dei ikkje kunne jobbe, samtidig var det mange bedrifter og privatpersonar som opplevde det heilt motsatt. Byggevarehusa hadde gode tider fordi alle ville utnytte tida til å pusse opp, og alle som hadde trygg jobb la seg opp pengar gjennom koronatida ved at dei fekk lønn kvar månad samtidig som det var lite å bruke pengane på. Ikkje kunne ein dra ut på restaurant og ikkje kunne ein reise til syden.
Det var enkelte som klarte å tene ein del ekstra på Covid-19 ved at dei forutsåg kva som var i ferd med å skje, og derfor kasta seg rundt og investerte i ting som det var behov for. Men det var også mange som feila totalt. Som til dømes Idar Vollvik som fekk mykje mediaomtale etter at han kasta seg rundt og bestilte inn eit stort parti med munnbind som han solgte til helseforetaka sjølv om munnbinda ikkje var godkjente for bruk i helsevesenet. Han vart vel til slutt også dømt til fengsel etter dette stuntet.

Til tross for alle kostnadane og ulempane med Covid-19, så var det ikkje ei i nærheita stor nok krise til at den etter mitt syn kan reknast som ein svart svane. Det var ikkje som at til dømes folk mista hus og heim slik at alle som hadde litt sparepengar på konto kunne gjere det stort på eigedomsmarkedet. Kanskje om neste pandemi også forårsaker massedød, eller varer minst dobbelt så lenge, kan du tene godt på å ha kapital til å gjere verkeleg attraktive investeringar.
Men eg ville ikkje satt alt på vent i påvente av noko slikt, det er ikkje sikkert at det skjer igjen i din levetid. Sist vi hadde ein alvorleg pandemi var spanskesjuka for over 100 år sidan, så om du må vente 100 nye år før neste pandemi så bør du heller prioritere heilt andre ting.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Om man ser på S&P 500 så ville 100 kr. investert i 2016 økt i verdi frem til "koronakrakket" i 2020, og deretter falt ned til 100 kr. igjen. Om man hadde de 100 kr. på en sparekonto i fire år i påvente av et krakk, eller om man hadde de i et indeksfond, ville ikke gjort noen nevneverdig forskjell. Utfallet blir det samme.

 

Utfordringen med å vente på et prisfall før man kjøper er at man ikke vet når fallet kommer. Det kan skje i morgen, eller om ti år. Skjer det i morgen kommer du bra ut med å vente på krakk, skjer det om ti år er prisen etter krakket som regel høyere enn den var for ti år siden.

Lenke til kommentar
Gjest f9c7d...16e

Jeg er 100% investert i internasjonale aksjemarkedet. Jeg har ca 50% belåningsgrad på boligen min. Det vil si at jeg har 2-3 mill jeg kan spytte inn i aksjemarkedet hvis jeg selger boligen. Crasher børsene seriøst i USA (>40%) kan det friste å selge boligen, bruke 500.000 på å reise rundt i verden et år og investere de resterende 2mill i aksjemarkedet til en gunstig pris. Ellers kan det også være muligheter for å få forskudd på arv

Anonymous poster hash: f9c7d...16e

Lenke til kommentar
Gjest 0256f...d40 skrev (1 time siden):

F.eks da covid brøt ut. Da hadde jeg alle pengene mine i fond, aksjer og eiendom. Fikk ikke utnyttet de gode kjøpsmulighetene da covid krakket prisene.

Hvor lenge hadde du hatt de i aksjer og eiendom? Problemet er at disse sorte svanene er så sjeldne at det svarer seg ikke å ha penger i madrassen for å vente på de. Du er bedre tjent med å være fullinvestert hele tiden.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...