Gå til innhold

Råd til sparing og investering


Anbefalte innlegg

Hei,
jeg kunne trengt noen gode råd til sparing og investering. Først litt "tørre" fakta. :)
Jeg er 41 år, har nedbetalt hus og bil, og har en grei jobb med ok inntektet (litt under snittlønn).
Jeg har for øyeblikket ca 600k som nå står på sparekonto med 4,7 prosent rente.

Mitt enkle spørsmål er, er det bedre steder å plassere pengene på?  feks noe i aksjer... fond... kortsiktig/langsiktig etc?

På forhånd takk for svar.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

I din situasjon kan det sikkert være fint å opprette en IPS (Individuell pensjonssparing) konto hvor du kan sette inn 15.000kr i året og få 3000kr i skattefradrag. Den kan du fylle opp hvert år fremover til du går av med pensjon. Så setter du bare disse pengene i ett globalt indeksfond inne på den kontoen. 

De resterende pengene som du ønsker å bruke til langsiktig sparing (Kanskje 400-500k alt ettersom) kan du sette inn på en aksjesparekonto og kjøpe globalt indeksfond for der. Du kan eventuelt spre tidshorisonten for når du kjøper fond ut i tid, så du f.eks. kjøper for 30k-50k i måneden sånn at du sprer risikoen ved å kjøpe på topp ut i tid. Det skal sies at historisk sett har det vært mer gunstig å kjøpe alt med en gang i stedet for å spre det ut i tid, men føles kanskje som en mer risikabel måte å gjøre det på. 

Lenke til kommentar

I din situasjon kan det ha mykje for seg å ta kontakt med ein rådgivar i banken din.
I spørsmål om sparing og investering så har du og banken din ofte felles interesser om å forvalte pengane på ein god måte då dette er lønnsomt både for deg og for banken din.

Dersom du hadde hatt stort boliglån, og ein del på sparekonto så kunne du fort risikert at banken ikkje gir deg fult like gode råd ettersom banken tener mest på at du ikkje betalar ned lånet fortare enn avtalt, men i din situasjon er det meir vinn/vinn.

Merk at du treng heller ikkje å bruke dei produkta som banken din tilbyr, men eit greit fyrste steg er å sjekke kva din primærbank har å tilby.

 

Kva spareprofil som passar best til deg kjem heilt ann på kva du sjølv vil, samt kor risikovillig du er. 
Til dømes, kor mykje pengar synes du sjølv at treng å ha som bufferkonto? Reknar med det kanskje ikkje er aktuelt å låse alle sparepengane i langsiktig sparing? Då blir neste spørsmål kor mykje pengar synes du at du treng å ha tilgjengeleg, vil du ha pengar til å gå rett inn hos ein bilforhandler å kjøpe ny bil, nok pengar til å ta ein spontan ferietur til Maldivene, eller er det heilt greit å ha ein buffer som gjer at du kan kjøpe ei ny billig vaskemaskin om den du har no sluttar å virke?

Det mest fornuftige er å låse pengane i langsiktig sparing slik at du til alderdommen har så mykje som du klarer å spare utan å ta nemneverdig med risiko.
På den andre sida så har du klart deg ganske bra økonomisk med gjennomsnittleg lønn når du er gjeldsfri og har over ein halv million som økonomisk buffer, så med tryggheit i at du sannsynlegvis klarer å spare deg opp ein tilsvarande buffer i dei neste 20 åra som yrkesaktiv så kanskje du tørr å ta litt meir risiko for store kortsiktige gjevinstar?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...