Gå til innhold

Hvordan kan vi forhindre at rusmisbrukere begår kriminelle handlinger?


Anbefalte innlegg

En ting er at svært mange rusmisbrukere velger å kjøpe rusmidler illegalt. Men mange av de bryr seg heller ikke om andre regler. Jeg bor i et ganske blendahvitt område, men vi har kommunale boliger ikke så langt unna. Det er særlig en av rusmisbrukerne som ofte stjeler fra nabolaget. Vi vet hvem det er så når noe blir borte går vi alltid bort og ringer på hos han først. Da gir han det fint tilbake. Politiet blander seg ikke inn. Men det er også flere andre av de som stjeler. Hva kan jeg gjøre med saken? Har vurdert å legge ut åte for så å ta de på fersk gjerning i situasjonen. Kanskje det får politiet til å komme bort, typ om jeg holder gjerningspersonen nede i påvente av politiet. Men det er veldig styrete det og. Hvorfor tillater vi som samfunn at det begås lovbrudd enten det er forsøppling, tyverier eller drap?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg har jobbet mange år med ROP, bofellesskap - rus og psykiatri.
Vi hadde et lignende problem - med kun en, notorisk tyv - som stjal alt mulig rart. En gang i uka kom politiet og henta tyvgods, og det var ikke sjelden folk hang opp plakater med "finnerlønn" for å få tilbake en laptop med bilder på, osv. 

Kan si med en gang at din "plan" eller ide, om å ta vedkommende på fersk gjerning - fungerer ikke. Mest sannsynlig vil vedkommende være likegyldig til det.

Ofte er rusproblematikken og psykiatrien veldig kompleks; der man gjør det man kan - og ser en verdi i nesten alt mulig skrap, og blir en horder/samler; kanskje uten at man helt vet hvorfor. Fine sko? Kanskje jeg kan få 0,2 gram speed for det. Slik er tankesettet ofte.... og da føler man at man går glipp av rus, om man ikke "griper sjansen".

I vårt tilfelle, så mobiliserte nabolaget seg - og ba om et møte med lederen for hjemmebaserte tjenester i kommunedelen der vedkommende bodde. Deretter gikk dem (nabolaget) til media - og det ble noen saker på vedkommende; noe som førte til at han ble "truet" med å bli flyttet dersom han fortsatte med innbrudd rundt der han bodde.

Husk at dette er personer med et svært kompleks og sammensatt historie, og utfordringer det er svært vanskelig for folk å forstå. Men som i alle andre her i samfunnet; så kan det enkle være ofte det beste. Det å gå i direkte dialog med personen; kan hjelpe mye. Men da må man vite hvordan man skal snakke med den type mennesker, og det er kanskje ikke så lett for alle. 

Bor h*n alene i en kommunal bolig? 

Du kan jo starte med å utarbeide et felles brev på vegne av nabolaget, og gå fra dør til dør for å mobilisere / samle underskrifter. Send brevet til den som er ansvarlig i kommunen, med kopi til media. Kanskje den beste måten å starte på?

  • Liker 6
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Rusmiddel er dyrt og trygda dekker sjølvsagt ikkje meir enn vanlege levekostnader, så det presser gjerne rusmisbrukarar ut i kriminalitet for å skaffe pengar. Eit problem er at mange av disse rusmisbrukarane er nesten blinde for kva som er verdien av tjuvgodset, ofte blir også tjuvgodset bytta direkte mot dop utan å gå vegen om å selge tjuvgodset fir kontantar. Det hender rett som det er at vi får smått absurde situasjonar der ein gamal drill som kosta 199 som ny blir bytta som same verdi som spesialverktøy som er verdt flerfoldige tusen. 

Politi og straffeforfølging har liten effekt på slike personar utanom at det blir eit midlertidig opphold i tjuveri dersom vedkommande ender opp med å måtte sone i nokre veker. 

Støtter forslaget om å få med seg nabolaget og stille krav til kommunen. 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
majer skrev (4 timer siden):

Hvorfor tillater vi som samfunn at det begås lovbrudd enten det er forsøppling, tyverier eller drap?

Fordi vi bor i et demokratisk land med en sterk rettsstat og indivdets rettigheter er ukrenkelige såfremt det ikke er begått handlinger som er til fare for samfunnet. På samme vis kan ikke mennesker med schizofreni bli begjært tvangsinnlagt av pårørende dersom det vurderes at vedkommende er samtykkekompetent. Dette reiser mange spørsmål og bekymringer, men igjen, individets rettigheter er ukrenkelige.  Vi vil vel ikke gjøre som de gjorde i gamle Sovjet der folk som ble til fare for maktmennesker ble tvangsinnlagt i psykiatriske institusjoner?

Endret av Boing_80
  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
2 hours ago, Boing_80 said:

På samme vis kan ikke mennesker med schizofreni bli begjært tvangsinnlagt av pårørende dersom det vurderes at vedkommende er samtykkekompetent. Dette reiser mange spørsmål og bekymringer, men igjen, individets rettigheter er ukrenkelige. 

Dette reiser en konkret problemstilling. Jeg kjente en gang et kompetent menneske i en teknisk krevende jobb. Dette mennesket begynte gradvis å utvise en adferd som andre lekfolk gjerne tolker som en variant av schizofreni. Etterhvert som mennesket ble dårligere, kunne ikke arbeidsgiver beholde h*n.

Siden jeg av og til pratet med dette mennesket fremstod det som åpenbart at mennesket var ganske sterkt desillusjonert og åpenbart trengte hjelp. Men var samtidig så "oppegående" at alle forsøk på dette ble ignorert eller mennesket var overbevist om at der ikke fantes noen lidelse, og kunne argumentere godt for dette.

Så fra å fungere som en ressursperson for samfunnet rundt, ble mennesket redusert til - ja vet ikke helt hva (h*n bodde eller gjemte i lange peroider på steder der h*n var vanskelig å finne) men iallefall til å nå være en belastning for samfunnet rundt.

 

Så her tenker jeg at AS Norge må gå i seg selv, når skattbar inntekt til staten er målsetninga så tenker jeg at det bør finnes flere unntak for regel om tvangsinnleggelse for at logikken skal gi mening.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet-CkrM7QVpfE

Det beste er å jobbe forebyggende. De fleste mennesker i denne type situasjoner har opplevd mye svikt i sin oppvekst. Går mye i arv også, da foreldrene til disse har gjerne opplevd det samme eller verre. Samfunnet må bli bedre til å ivareta disse familiene, så slike skjebner kan unngås.

Lenke til kommentar

Som @Kron nevner, forebyggende arbeid.

Min erfaring, etter å ha jobbet med denne brukergruppen. Er at i nesten samtlige tilfeller; starter det med overgrep og mishandling fra barndommen av - grov omsorgssvikt, og "selvmedisinering". Når samfunnet ikke hjelper deg som barn, der du har mest behov og er på det aller mest sårbare i livet; så har noe sviktet.

Min personlige mening:
Dette er særlig en utfordring den vestlige verden, der individualismen - og tanken om at "alle er ansvarlige for seg selv". Der man ikke i like stor har et fellesskap og en klan-følelse, der det er klanen din som hjelper deg ved behov. Nei her i Norge lukker man ofte øynene, man er redd for å lage konflikter, for å ikke forstyrre ditt "private rom" - og forventer at NAV; og Norge AS skal bistå. Så det er også kulturelt betinget. Og en alvorlig bivirkning av å leve i i et samfunn som det Norge er. 

Hvorfor har vi så mye psyk, rus, selvmord og andre sosiale utfordringer - sammenliknet med andre land? Jeg tror mye ligger i at mange bor alene, har likte nettverk - og de sosiale normene for når det er greit å bryte inn er uklare og diffuse. Man skal leve individuelle liv....  og bare være en brikke i et større system. 

Det hjelper heller ikke at det er høye forventninger blant barn og unge i dag. Mye større enn da jeg vokste opp. Du blir målt på alt, 24/7 gjennom sosiale medier og lignende. Du er født inn i rikdom, og det føles sårt å "falle ut" av et nokså trangsynt nåløye, sammenliknet med mange andre land. Mangfoldet i måten du er på, aksept for det å være annerledes og lignende; er veldig svakt her i Norge. Og de blir heller ikke bedre.

Som en konsekvens faller stadig flere utenfor denne "gitte normen". Da kan man velge å være en "freaker", men de fleste av de miljøene har sakte daua, i alle fall her i Norge. Banke på en MC 1% klubb, leke litt med rus, bli yrkes-kriminell, bli kunstner, hippie, flytte til et mer liberalt samfunn, eller ta seg selv av dage. 

Satt litt på spissen. Ikke ta det jeg skrev 100% bokstavelig.... 96% er ok. ^^ 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
majer skrev (14 timer siden):

En ting er at svært mange rusmisbrukere velger å kjøpe rusmidler illegalt. Men mange av de bryr seg heller ikke om andre regler.

Det er bare å sørge for at de kan kjøpe rusmidler legalt. Og de bryr seg nok like mye med samfunnets regler som en gjennomsnittlig mannlig billigst.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Crooked Cracker skrev (8 timer siden):

Det er et etisk dilemma, for jeg tror at i for mange tilfeller må bruk av tvang benyttes for gi dem den behandlingen de trenger. 

Er i stor grad einig.
Det er sjølvsagt vel og bra at folk flest skal få bestemme over eige liv og ikkje bli underlagt tvang, samtidig så synes eg lista for kva naboar og omgivnadar må tole av ulempar og farar for at nokre få enkeltpersonar skal kunne leve slik dei vil blir litt vel høg.
Det bør være rom for å stille krav, og lågare terskel for å bruke tvang der vedkommande ikkje vil eller klarer å etterleve dei krav som er satt. Får du tildelt kommunal bustad og klarer å herpe den så mykje at den er ubebueleg, ja då synes eg det er heilt innafor at neste bustad er ein slik forsterka bustad med berre uknuselege overflater. Det er klart at det vil opplevast som stigmatiserande å bli plassert i ein bunkers av betong og stål og ikkje i eit vanleg husrom, men samtidig så må det finnes ei grense for kor mykje pengar samfunet skal bruke på å finne tak i verdige butilbod i fine leilegheiter som bebuaren ikkje klarer å holde vedlike uansett.

Det sagt så skal alle få både ein og fleire sjansar. Eg synes ikkje at det skal bli så strengt at dersom ein har prøvd eit frivillg behandlingstilbod som ein valde å avbryte så skal all framtidig behandling være tvangsbasert. Men ein bør ikkje være så redd for å krenke individuelle rettigheiter at ein ikkje brukar tvang der det er nødvendig.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Hva som er tvang er litt subjektivt.  Etter helseloven, er heller ikke tvang å regne som helsehjelp. Samtidig kan man bli dømt til tvunget psykisk helsevern. Vi kan fritt si nei til helsehjelp i Norge, men er du dømt til tvunget psykisk helsevern - har du ikke så mye valg. Litt av det samme som at barn blir "tvunget" til å gå til tannlegen, uten at de har lyst. Selv om det blir litt teit å sammenlikne det på den måten.

Tvang er også å bli hentet av politiet, kjørt til et akuttmottak og lagt i belteseng frem til rusen går over. Også er det stort sett rett hjem etter det. 

Jeg tror i mange andre land, enn i Norge. Hadde denne sosiale gruppen - men svært tunge rusmisbrukere, "naturlig" forsvunnet (les: omkommet) fordi de ikke har i nærheten av like store rettigheter, hjelp og ordninger som de får i Norge. På den måten ser du rusmisbrukere på gata som er langt over 60+. De lever lengre, og får ekstremt god oppfølgning, og helt latterlig store ressurser kastet etter seg. 

Da jeg jobbet i bofellesskap for ROP, som helsefagarbeider - hadde mange av beboerne STØRRE inntekt enn meg, som var i full jobb. Med kommunal leilighet, gratis mat flere ganger i uka, og en mengde andre støtteordninger. Så satt enkelte igjen med 1000-lappen hver dag. Det var nok til rus, og alt mulig. For å si det slik. Kanskje litt for mye. En av beboerne brukte så mye penger på rus, at jeg (som var hovedkontakt) måtte "skru igjen krana". Jeg måtte be vergen holde tilbake på utbetalingene, og redusere mengden penger han fikk utbetalt (2000 kr,- tre dager i uka, altså 6000 kr,- pr uke - og det aller meste her gikk til rus... det er 24 000 pr mnd det...)

>

Ang tvang, jeg kan komme med en litt kontroversiell personlig mening.

Det er alt for mye unødvendig bruk av belteseng, tvangsinnleggelser - inn og ut, uten at det har noe som helst for seg. Det blir bare å "reparere" og i lengden, når du ser det på kloss hold; som jeg har gjort i en årreke. Vil jeg faktisk gå så langt som å kalle deg offentlig overgrep. Se for deg at du NÅR SOM HELST, kan få politi med skjold, spyttemaske og bikkje på døra - fordi slike som meg ringer 112 og vurderer deg som til fare for deg selv, meg, eller samfunnet for øvrig. Så blir du tatt til legevakten, der du høyst sannsynlig utgagerer - og blir lagt i belter, i opptil flere dager (!). Repeat...!
Og du MÅ bo i et bofellesskap som har fri flyt av rus - fordi du er underlagt tvunget psykisk helsevern. Hvordan i helvete kan du bli rusfri i et bofellesskap for rus, der du er tvunget til å bo? 

Nei; da er det bedre å bli tvangsflyttet til en øy langt i gokk - der du får en skikkelig rehab, med god medisinering og skikkelig oppfølgning; skikkelig god og gammeldags internatskole-opplegg. Uten frigang! Og driter du deg ut i det åpne rom; er det rett tilbake.

Folk vil kanskje se på det som et fengsel; men det er like mye et fengsel å være ute i det åpne samfunnet, der rusen flyter rundt, der alle dine "venner" og alt det du vet og kjenner til, er rus, der det er stor avstand mellom det offentlige og deg. Da du blir filleristet av det offentlige, samtidig som de kaster penger etter deg.... og sier: "her, gå å rus deg...".

Men er i lille naive og liberale Norge. Så tenker vi gjerne, "de trenger mer hjelp / ressurser / mer pusepus...."

Det er grunn til at veldig mange av denne brukergruppen trives best i et fengsel. Det er forutsigbart, tryggere enn ute, faste rammer... og mye annet "fint".

 

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Man kan starte med å avkriminalisere narkotika til eget bruk for tunge rusmisbrukere, da har man sikkert halvert kriminaliteten bare der.

Så kan man starte med et helhetlig løp til rehabilitering når man velger å tvangsinnlegge rusmisbrukere slik at de ikke bare overlever, men får en sjans til å klare seg på lang sikt 

Endret av Tussi
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Tussi skrev (5 minutter siden):

Man kan starte med å avkriminalisere narkotika til eget bruk for ringe rusmisbrukere, da har man sikkert halvert kriminaliteten bare der.

Så kan man starte med et helhetlig løp til rehabilitering når man velger å tvangsinnlegge rusmisbrukere slik at de ikke bare overlever, men får en sjans til å klare seg på lang sikt 

Feil. 

Alle land og delstater i blant annet USA som har avkriminalisert narkotika, fikk gode resultater til å begynne med - før det gikk til helvete med alt. Og siden disse rusreformene først ble hyllet og til og med belønnet med priser og lignende; til å begynne med - var de langsiktige konsekvensene ganske fatale. Så godt som alle land som har gjort dette; Har lignende erfaringer. 

Avkriminalisering av narkotika til eget bruk bidrar heller ikke til mindre kriminalitet. Det er fremdeles ikke lov å innføre. Og ved å kjøpe illegale stoffer, så putter du bokstavelig talt penger i lommen på kriminelle, mafia/gjenger - og i ekstremt mange ledd, som starter fra produksjonen, til du bruker rusmiddelet. Så det at man skal avkriminalisere selv oppbevaringen til eget bruk; og tillatte eget bruk - er et bittelite bilde i det totale bilde.

Dessuten; vil avkriminalisering av rus til eget bruk føre til at det blir mer åpenbart ute i det offentlige rom. Da de ikke lengre trenger å "gjemme seg" - det kan virke forlokkende på andre; utenforstående / som er i faresonen. Fordi tilgjengeligheten og risikoen ved å bruke/kjøpe er mindre. Man risikerer ikke "å bli tatt". Det senker terskelen.

Det finnes en MENGDE lignende argumenter; for hvorfor rus ikke skal legaliseres.

Jeg har derimot tro på at at rusmisbrukere som det uansett ikke "er noe håp for", som sannsynligvis vil dø dersom de stopper å ruse seg. Skal få utdelt rusen de trenger gratis på apotek. Litt som LAR fungerer i dag. Men dessverre er også LAR full av utfordrigner; da slike legemidler er å anse som ganske "rent" (apotekvare) - og de som går på LAR får ofte tilbudt store penger for å gi fra seg medisinen. Så selv om man må sitte til tabellen er svelget, er de eksperter på å lure helsepersonell til at de har tatt pillen.... eller; de går rett ut å spyr den opp igjen.
 Hvorfor er det slik? En LAR-pille, som du selger - vil potensielt sett gi mer rus for pengene, dersom du selger den. Du selger en pille, og kan kjøpe fem "på gata" (av ymse / usikker kvalitet). Da er regnestykket enkelt for mange.

Og det siste; Det med rehabilitering. Det er nytteløst for mange. Så habilitering er nok det riktige å gjøre. Og det meste innen rusomsorgen handler om nettopp habilitering. 

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
Milhouse85 skrev (18 minutter siden):

før det gikk til helvete med alt.

Stedene som har fått dette problemet har ikke hatt noen oppfølging samt at de avkriminaliserte absolutt all narkotika, ikke bare enkelte typer.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Jeg har hatt en bror som var alkoholiker, bodde hos sin mor og lagde helvete for henne i over 10 år. Ikke turde hun å anmelde han for hun var redd at dette ville provosere han til å utføre verre ting. Jeg måtte mange ganger stoppe han fysisk når jeg var på besøk. Ringte lege og politi flere ganger. Han satte fyr på garasjen hennes. Null konsekvenser for han. Et sant helvete. Han er død nå i 50-årene, for meg ikke noe stort savn, sånn er realitetene.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Tussi skrev (2 timer siden):

Man kan starte med å avkriminalisere narkotika til eget bruk for tunge rusmisbrukere, da har man sikkert halvert kriminaliteten bare der.

Man må legalisere, ikke avkriminalisere. Det er slik man tar kontrollen fra de kriminelle. 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Som en som kjenner en som var på kjøret lenge og til slutt døde av en skitten sprøyte eller skittent stoff.

Se mot portugal. La tunge rusmisbrukere kjøpe heroin trygt på apoteket og gi dem et helsetilbud som ikke behandler dem som annenrangs borgere og iblant ikke en gang mennesker. Dette gjelder ikke bare rusbehandling, men all behandling fra helsevesenet mot rusmisbrukere. Hvorfor er det slik at vi sender ekstremt syke på dør fra sykehuset for at de skal bli tatt vare på av en privat organisasjon? Vi hadde aldri godtatt det med vanlige folk. Hvorfor er det slik at de får mindre smertestillende enn vanlige folk da de er på sykehuset, til tross for at de har høyere toleranse? Det eneste som skjer da er når de blir kastet ut av sykehuset så finner de seg det de vet som demper smertene, opiater slik som heroin, og ender opp med overdose med potensielt dødelig utfall pga lavere toleranse etter oppholdet på sykehuset.

Hvordan hindrer man rusmisbrukere å stjele, noe som er majoriteten av innbrudd i Norge? Ta vekk grunnen til at de trenger å stjele, og da mener jeg ikke dopet, det har vi prøvd i over 70 år og det funker ikke.

Endret av shockorshot
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Iki skrev (2 timer siden):

Stedene som har fått dette problemet har ikke hatt noen oppfølging samt at de avkriminaliserte absolutt all narkotika, ikke bare enkelte typer.

Ja, mange av disse problema kunne vært unngått om ein hadde hatt ei tilnærming slik som vi har i Norge med alkohol. Alkohol er ei lovleg vare, men du får ikkje kjøpt alkohol til alle døgnets tider. 

VifteKopp skrev (1 time siden):

Man må legalisere, ikke avkriminalisere. Det er slik man tar kontrollen fra de kriminelle. 

Ja, skal du hindre illegal handel så må ein legalisere. Grunnen til at at ein foreslår avkriminalisering er at dette er eir kompromiss mellom å ikkje straffeforfølge rusavhengige samtidig som lovverket fortsatt har ein funksjon for førebygge at vi får fleire rusavhengige. I tillegg er norske politikarar såpass ruskonservative at ei legalisering er heilt urealistisk å oppnå fleirtal for på lang tid. Avkriminalisering kan være realistisk å få til ettersom det er eit billegare behandlingstilbod til rusavhengige og samtidig frigjer ressursar til å prioritere anna kriminalitet. Eg trur også at det kan også være mogleg å få ein del rusmiddel godkjent som legemiddel og utlevert på resept etter ei legevurdering, men så vidt eg kjenner til er det ingen politiske parti som har tatt den tilnærminga. 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...