Gå til innhold

En revolusjon for Windows-bærbare


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Utdrag fra originaltekstene i Tek, sitat: "En revolusjon....Du kan se det på måten maskinen er frest ut av en blokk aluminium, .....hvordan skjermen enkelt lar seg åpne med én finger og så lukkes elegant og lydløst.....I stedet for Thunderbolt-portene på andre Windows-bærbare og MacBooker, finner du to USB4 Type C-porter, som er like kapable....Den magnetiske ladekabelen beskytter maskinen om du snubler i ledningen....systembrikken i Surface Laptop er basert på en arkitektur som kalles ARM"

He-he-he. Jeg må le, for dette som Tek påstår er en "revolusjon", er jo i grunnen en eneste lang liste over funksjonalitet som Apple/MacBook var aller først med for leeeeenge siden, til eksklusiv glede for oss Apple-brukere selvfølgelig, men som Microsoft skamløst kopierte mange år etterpå. La oss gå disse påstandene fra Tek nærmere i sømmene, og jeg nevner i fleng:

- maskinen er frest ut av en blokk av aluminium: sett først på MacBook Pro fra Apple for 16 år siden (2008), sitat: "In 2008, Apple introduced the now famous aluminum unibody style (i.e. the body is carved out of a single block of aluminum) for its MacBook Pro line"

- om Thunderbolt-porter: demonstrert for pressen av Intel på et hovedkort fra Apple for 15 år siden (2009, den gang kalt "Light Peak"), sitat: "not only is Apple complicit in the development of Light Peak, but the company actually brought the concept to Intel and asked them to create it".
Thunderbolt var først sett på en datamaskin, dvs en Apple MacBook Pro, for 13 år siden (2011), sitat: "It was commercially introduced on Apple's 2011 MacBook Pro...".
Men aller morsomst er tiden rett etter at Thunderbolt ble lansert; "du er dum hvis du kjøper Thunderbolt, for du blir innelåst, og dessuten er Thunderbolt kun en døgnflue siden det finnes så få Thunderbolt-enheter", sa Microsoft-fænbo....øh....entusiastene, som selvfølgelig hadde lagt merke til at det kun var Apple som tilbød Thunderbolt på den tiden. Eller for å gjøre en lang historie kort: i dag finnes det vel ikke en eneste seriøs PC-produsent som tør utelate Thunderbolt-porter på sine toppmodeller.

- USB4 like kapabelt som Thunderbolt: jåss og tøv! Thunderbolt har tradisjonelt alltid vært dobbelt så kjapp som USB, og kan seriekoble opptil 6 perifere enheter i kontrast til USB som ikke kan. Eksempelvis skal Thunderbolt4 alltid ha minimum 40 Gbit/sek, og skal støtte minimum to 4k-displayer, i følge spesifikasjonene, mens USB4 på langt nær har så strenge minimumskrav. I tillegg kan en passiv Thunderbolt-kabel være mer enn dobbelt så lang som en passiv USB-kabel, og en Thunderbolt-kabel er USB-kompatibel i kontrast til USB-kabelen som ikke er Thunderbolt-kompatibel.

- magnetisk ladekabel som beskytter maskinen om du snubler i ledningen: sett først på en laptop, dvs en Apple MacBook, for 18 år siden (2006).

- laptop basert på ARM-arkitektur: første ARM-laptop med desktop-ytelse var Apple MacBook-serien lansert for 4 år siden, dvs i 2020.
Litt historie: ARM (Advanced RISC Machines Ltd) ble stiftet i 1990 av Apple, Acorn Computers og VLSI Technology (nå kalt NXP Semiconductors). Apple har hatt en lang tradisjon for å lansere håndholdte enheter med prosessor basert på ARM-arkitekturen; Apple Newton i 1993, iPod i 2001 og iPhone i 2007. Men Apple lanserte samtidig en serie RISC-baserte desktop Mac'er langs hele 90-tallet, noen sågar vifteløse, som gikk stille og nesten uten varme, i motsetning til de konkurrerende CISC-baserte Windows-PC'ene på samme tid som var utstyrt med opptil flere støyende vifter og som på slutten av arbeidsdagen bidro til at du begynte å blø ut av i ørene. Nok om det. Fra iPad1 og iPhone4 (2010) har Apple designet prosessorerene sine sjøl (A-serien) basert på ARM-templatet, og designet skiller seg ut fra konkurrentene ved å være håndlaget, noe som fører til større effektivitet. Året 2019 hadde Apples ARM-baserte prosessorer endelig nådd desktop-klassen mht ytelse, og i 2020 dukket derfor Apples ARM-baserte prosessor M1 opp i laptop'ene MacBook Pro og MacBook Air. Det at Apple hoppet på ARM-toget såpass tidlig i forhold til konkurrentene har ført til at Apples enheter tidvis har siden 2018 ligget foran konkurrentene opptil 2 år mht ytelse pr energiforbruk mht håndholdte enheter, men også mht laptop'er, sitat: "From a pure performance perspective, the Apple M1 Pro is an impressive SoC. Performance does vary a bit from application to application, but generally the CPU is very competitive with today's best x86 laptop CPUs from Intel and AMD. In the best cases, where an app can truly benefit from the M1 Pro's specific features, like its extreme memory bandwidth, the M1 Pro can crush what's available on Windows-based devices."

Og det rare er at i alle disse årene, helt fra midten av 90-tallet, har Microsoft-fænb.....entusiastene tutet ørene mine full av at jeg visstnok valgte feil hvis jeg valgte produkter fra Apple.

Det virker også som Tek ikke har fått med seg at den 2D-baserte ansikts-påloggingen på Windows-laptop'er er en flau vits som lar seg lure av et flatt bilde av eieren hengt opp foran kameraet, og er helt forskjellig fra Apples 3D-baserte ansiktspålogging som er sikkerhetsgodkjent av banker, brukt på f.eks iPhone. Det blir litt latterlig når Tek premierer Windows-laptopen for å ha ansiktspålogging, mens Tek kritiserer MacBook for å "kun ha" fingerprint-sensor istedet som forresten attpåtil er både sikrere og også sikkerhetsgodkjent av banker, noe ansiktspåloggingen til Windows ikke er .

En "revolusjon" er visstnok derfor denne Windows-laptopen, for å bruke Tek sine egne ord. Jøss så imponert jeg er.

Latterlighetene fra Tek bare topper seg når Tek premierer denne med samme karakter som Tek ga siste modell av MacBook Air , og når Tek i oppsummeringen for denne Windows-laptopen drar frem som en av dens fremste fordeler at den er "slank og lett ", en fordel som MacBook Air visstnok ikke har, hvis skal vi tro oppsummeringen som Tek ga MacBook'en. Dette på tross av at MacBook Air er både slankere og lettere enn denne Windows-laptop'en, hvis man ser på spesifikasjonene. Go figure.

Endret av Radon Ready
Rettet opp grammatiske feil og uheldige formuleringer. La til dokumentasjon.
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...