Gå til innhold

Hva kan man gjøre hvis man vil ha strengere straffer for voldtekt i Norge?


Anbefalte innlegg

Jeg er en som vil ha strengere straffer for voldtekt og seksuell kriminalitet i Norge. Hvis jeg vil bruke min egen fritid og penger til å støtte noen som vil ha strengere straffer, hva kan jeg gjøre/bli med på? Jeg klarer ikke lage en slik organisasjon selv, så ikke nevn dette.

Jeg føler meg veldig frustrert. Det virker som alle partiene i Norge sammarbeider for å ha dette naive synet på kriminalitet og andre land applauderer vår naivitet. Vi er bare fokusert på statistikk, og synes det er helt greit for en person å begå voldtekt så lenge man ikke gjør det enda en gang. Utrolig psykopatisk tankegang.

Samtidig er jeg veldig venstre når det kommer til økonomi. Jeg brukte stemme på Rødt men de er så naiv når det kommer til straffer og kulturrelativisme.

Finnes det interesseorganisjoner i Norge som ikke handler om "awareness" men om å presse politkere til å ha strengere straffer?

Er det mulig å forandre Rødt fra innsiden, eller blir jeg sparket ut hvis jeg blir med i partiet og nevner dette synet?

Endret av Letterboxd
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
19 minutes ago, Letterboxd said:

Utrolig psykopatisk tankegang.

Nei - det handler nok om økonomi, og muligens økonomi alene - uavhengig av hvordan våre folkevalgte uttaler seg i media om temaet. Det har vært et uttalt mål om at kriminelle skal ut av fengslene og inn i samfunnet igjen, og dette har så langt jeg husker hatt prioritet over straffenivå.

Det er trolig at økonomer i AS Norge allerede har sittet og beregnet samfunnskostnad i kroner og øre ved å fengsle kriminelle i lang tid vs. slippe de løs der en viss prosentandel av disse kommer seg ut i jobb og sånn sett lønner seg for AS Norge.

I denne økonomiske modellen er det da rimelig å anta at offerets samfunnsnytte har en fastsatt verdi i kroner og øre - uavhengig av straffeutmålingen til gjerningsmannen målt i kroner og ører.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Det enklaste er å formidle ditt syn til politilarane for å sjå om dei tar saka vidare. Det finnes nok interesseorganisasjonar som har ditt syn, om ikkje så får du bidra til å danne ein slik organisasjon. Sjølv om du skriv at du ikkje klarer dette så handlar det ikkje om å drifte ein organisasjon, men meir om å samle fleire med same meining slik at når du skriv til politikarane så er det ikkje berre din signatur som står der. Eit brev som kjem frå mange har langt meir tyngde bak seg. 

Eit tips på vegen er at det kan lønne seg å fokusere på strafferammer samla sett, det er nok langt meir krevjande å endre berre eit område ettersom det er meininga at strafferammene for ulike lovbrot skal ha ei viss form for samanheng. Typisk då at det er mildare straff for vanleg vold enn det er for seksuell vold, som igjen blir straffa mildare enn drap. Vi kan ikkje ha eit straffesystem der det "lønner seg" å begå meir alvorlege lovbrot for å få mildare straff. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

FRP ønsker skjerpede straffer, men nevner ikke voldtekter spesifikt. De oppgir selv at de ønsker forvaring for alle som forgriper seg seksuelt på barn, samt andre faktorer som i praksis vil forlenge soningen for de som dømmes for alvorlige lovbrudd, som soning av all idømt fengselsstraffen samt bortfall av kvantumsrabatter for lovbrudd.

FRP ville neppe kunne gjennomføre politikken fullt ut i en koalisjonsregjering, men virker å være eneste reelle alternativ i det politiske landskapet for å få et fornuftig straffenivå for de mest alvorlige forbrytelsene som begås.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det er mange sider av det å øke straffer. Det første du bør ha et klart svar på er hva du ønsker å oppnå med strenger straffer.

Det må også utredes om strenger straffer gjør det mer "risikabelt" å etterlate offeret i live. Kan strengere straffer føre til at voldtekter ender i drap? Satt på spissen; dersom voldtekt og drap straffes like hardt, så er det unødvendig risiko å etterlate offeret i live.
 

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Letterboxd skrev (10 timer siden):

Utrolig psykopatisk tankegang.

Vitenskapelig tankegang mener du. Norge har heldigvis et forskningsbasert rettsvesen, og ikke ett moralbasert slik som feks USA. Så kan man jo evaluere hvilket av disse systeme som er mest effektive, og som skaper i snitt minst lidelse.

Så spørsmålet er om du ønsker færre voldtekter, eller har du bare lyst å hevne deg på de som voldtar. Norges straffenivå har vært fokusert på det første, mens amerkanernes tatktikk er det siste. Det er tatt til orde for å senke minstestraffen, noe som igjen vil føre til at FLERE at dømmes.

Men igjen, om man bare vil ha hevn og ta ut sin indre sadist så er jo økte straffer veien å gå. Men det virker ikke.

Endret av Zepticon
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Den praktiske utfordringa er at dei fleste voldtekter skjer utan særleg med anna vold som etterlater merker, særleg sovevoldtekter og voldtekter i etablerte forhold er derfor vanskelege å bevise.

Eg trur nok at det er liten vilje til å vesentleg auke straffene utan å også auke beviskravet, noko som vil føre til færre dommar og at fleire voldteltsmenn går fri ettersom det ikkje kan bevisast utover ein kvar rimeleg tvil at vedkommande er skuldig og ka æn dømmast til lange fengselsstraffer. 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Letterboxd skrev (14 timer siden):

Jeg føler meg veldig frustrert. Det virker som alle partiene i Norge sammarbeider for å ha dette naive synet på kriminalitet og andre land applauderer vår naivitet. Vi er bare fokusert på statistikk, og synes det er helt greit for en person å begå voldtekt så lenge man ikke gjør det enda en gang. Utrolig psykopatisk tankegang.

Problemet er at om straffen blir for høy hva gjør man med offeret for den kriminelle handlingen, et vitne, skal dette vitnet få lov til å leve om det kan identifisere overgriperen som så ender opp i f.eks forvaring ? Ett av de landene med strengest straffer ser også ut til å ha flest forsvinninger av barn, de fleste kommer nok til rette av det jeg har forstått, men se til Norge hvor ofte er det offeret dør eller forsvinner ? Det store spørsmålet er strengere, kanskje mer moralske anlagte straffer veien å gå for for ofrene for denne kriminaliteten, eller vil det ha en negativ påvirkning på dem ? 

 

 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...