Gå til innhold

Hvordan jobbe 150% og studere ved siden av?


Anbefalte innlegg

Jeg fikk boliglån med bakgrunn i at det skulle være enkelt å få jobber i en viss bransje, men det har vært svært vanskelig å få napp. Det gjør at jeg må jobbe 150% for å nedbetale lånet. Jeg tar og videreutdanning for å bedre sjansene mine for å få napp i den aktuelle bransjen. Jobb 1 er 100% dagtid med fleksitid. Jobb 2 er 50% nattestid med 10t timers vakter. Det er jobb hver 3 helg som blir relativt greit å kombinere med den andre jobben. Problemet er at de resterende dagene i jobb 2 fordeles som natt mandag og natt tirsdag omtrent hver 3 uke.

Sånn jeg ser det blir det vanskelig å jobbe 7,5t dag mandag+ 10t natt til tirsdag, 7,5t dag tirsdag, 10t natt til onsdag og 7,5t onsdag, torsdag og fredag. Det hjelper heller ikke at jeg har over 1t pendlervei. Jeg får det naturligvis til siden jeg ikke har noe valg, men hvordan gjøre det mest mulig fornuftig og behagelig?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du kan jo prøve å skaffe deg on-call jobb der du får betalt for å være tilgjengelig på kort varsel

Klarer du dette kan du kutte 50% jobben og jobbe mer med skolen.

Alternativet er å skalere ned kostnadene dine såpass at du kan leve greit av 100% jobb

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Du har openbart stor fare for å bli utbrent, men det er kanskje ein heilt anna ting. 

Dei to jobbane du har lar seg dårleg kombinere når du må jobbe nattskift og deretter gå til dagjobben.

Eitnforslag er å be om å få gå ned i stilling slik at du har fri i hovudjobben dei to dagane kvar tredje veke. Då vil du sjølvsagt få mindre utbetalt, men det er delvis kompensert ved at nattskiftet betalar betre. 

Før du tek opp forslaget om å gå ned i stilling så bør du sjekke om du i det heile tatt hadde lov til å ta ein jobb til. Det et relativt vanleg at primærarbeidsgivaren stiller krav om at du må spørre om å ta ein ekstrajobb. Det følger også av vanleg praksis at det er primærarbeidsgivaren som har fyrsteretten på din arbeidskraft og at du derfor plikter å møte utkvilt på jobb. 

 

Du har rett og slett ikkje nok timar i døgnet til å over tid kombinere ein fulltidsjobb, ein deltidsjobb og studier. Då må du i alle fall ha jobbar der du kan gjere andre ting i arbeidstida utan å få problem. 

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Noen forslag som ikke er tatt opp her:

  • Søke om avdragsfrihet på lånet i eksamensperioden din (4-6 uker på høsten, 4-6 uker på våren). Samtidig som du får ordnet med noe redusert jobb i den perioden, slik at du faktisk får studert.
  • Utleiemuligheter. Kanskje et ekstremt skritt å ta. Men er det mulig å gjøre endringer på huset ditt slik at du kan få leid ut deler av det? Evnt. Airbnb i perioder på sommeren du evnt. ikke er hjemme. Evnt. om du har stor hage, sette opp et anneks som du leier ut (bør også inneholde en ekstra bod / noe som du også bruker, slik at den har en tjenende funksjon til hovedbygningen, pga da kan den leies ut skattefritt).
  • Hvordan er pendlermulighetene dine? Er det mulig å kvitte seg med bilen (gitt at du har det), også heller se på tiden på bussen som en mulighet til å studere til og fra jobb? Kan dette føre til at du kun trenger en jobb?
Endret av blured
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
Skrevet (endret)

Takk for gode forslag! Jeg er positivt overrasket. Jeg valgte å omskolere meg fordi jeg hele veien har følt at jeg har stått i fare for å bli utbrendt. Tenkte at jeg som ung heller kunne omskolere meg på egenhånd enn å belaste nav osv, men nå som arbeidsmarkedet har endret seg, og jobber som tidligere ble kastet etter en er vanskelige å få, ser jeg at det kanskje ikke var så lurt😅 Men når jeg først er i denne situasjonen må jeg bare bite tennene sammen og jobbe på til vi forhåpentligvis får bedre tider. En trøst for meg er at de fleste jeg studerte med også begynte fordi de trodde de skulle være sikret jobb, men nå står på bar bakke

Selv om jeg ikke kan fordra min første utdanning og det jeg holder på med har jeg i det minste en viss lønn og en helse som gir meg en del kapasitet. Kan forhåpentligvis jobbe litt med jobb nummer 1 mens jeg er på jobb nummer 2. Vet dette kommer til å gå kraftig utover snittet mitt på videreutdanningen, men en C i snitt og 150% arbeid er vel forhåpentligvis verdt mer enn B i snitt

Endret av majer
  • Liker 1
Lenke til kommentar
majer skrev (2 timer siden):

Selv om jeg ikke kan fordra min første utdanning og det jeg holder på med har jeg i det minste en viss lønn og en helse som gir meg en del kapasitet. Kan forhåpentligvis jobbe litt med jobb nummer 1 mens jeg er på jobb nummer 2. Vet dette kommer til å gå kraftig utover snittet mitt på videreutdanningen, men en C i snitt og 150% arbeid er vel forhåpentligvis verdt mer enn B i snitt

Det kan variere litt alt etter fagområdet. Veldig ofte så er det ikkje eit snitt på C eller B som avgjer om du får jobben, og då kva lønn du får. I veldig mange utdanningar så er det viktigaste at du har fullført og har den formelle kompetansen med akseptabelt resultat, og deretter er det alt det andre du har på CVen som avgjer om du får jobben. Arbeidserfaring, referansar, personlegheit, osv har også stor betyning.
Det er ikkje så veldig mange fagområder der det å få C i snitt er heilt krise.

 

Er det slik at lønn frå ei 1,5 fulltidsjobb er heilt nødvendig, eller har du litt spelerom?
Har du gjort berekninga for korleis du kjem ut skattemessig? Jo større samla inntekt du har jo meir pengar forsvinn ut i skatt. Mange opplever at ved å gå ned frå 100% til 80% stilling så får dei nesten same utbetalinga pågrunn av at skattetrekket er mindre når ein har 20% mindre i inntekt.
50% stillinga du har er nok gull vekt ettersom du har god inntekt igjen for få investerte arbeidstimar.
Men om du kan gå ned til 80% stilling i hovudjobben din så blir det enklare å kombinere med nattarbeidet, og du får 20% ledig arbeidskapasitet som du kan bruke på studiane, og på grunn av at du typisk betalar meir i skatt jo meir du har i inntekt så er det ikkje sikkert du taper så veldige mykje i rein utbetaling på å jobbe mindre.
Det du tapar er sjølvsagt pensjonsoppsparing og slikt, men for ei kort periode så burde den ulempen være akseptabel.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...