Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×
🎄🎅❄️God Jul og Godt Nyttår fra alle oss i Diskusjon.no ×

Er man i samme husstand når en deler felles kontrakt, med tanke på husleie?


Anbefalte innlegg

Skrevet (endret)

 

 

 

En potensiell hørings instans opp mot hva som menes med ordet husstand er Nasjonalt kompetanse senter for vold og traumatisk stress

Følgende er skrevet av NKVTS om nære relasjoner:
 

"Det skilles mellom vold hvor den som utøver er i nær relasjon til den utsatte og vold utenfor nære relasjoner. I straffeloven av 2005 § 282 defineres nære relasjoner som nåværende eller tidligere ektefelle eller samboer, nåværende eller tidligere ektefelles eller samboers slektning i rett nedstigende linje, slektning i rett oppstigende linje, noen i sin husstand eller noen i sin omsorg. Det vil si at nære relasjoner også omfatter søsken, barn, forelder, besteforeldre og barnebarn. I denne veilederen inkluderes også storfamilie, partner, kjæresterelasjoner og personer i bofellesskap som nære relasjoner." (https://voldsveileder.nkvts.no/hva-er-vold-naere-relasjoner/#:~:text=I straffeloven av 2005 § 282 defineres nære,i sin husstand eller noen i sin omsorg.)

NKVTS opplever at den naturlige forståelse av nære relasjoner inkluderer personer i bofellesskap (antakeligvis med visse typer bofellesskap og kontrakter i bakhuet), men gir samtidig usikkerhet omkring dette opp mot det juridiske.

Når en deler kontrakt, så får en et langt  mere intime forhold; i og med at en mangler vanlige ro og ordens mekanismer. Dermed så vil den allminnelige forståelse, som NKVTS representerer, være: Å  bli mishandlet i visse typer bofelleskap, er det samme som mishandling i nære relasjoner.

Hva er deres tanker omkring dette?

Takk for svar

 

Endret av taino
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Poenget er vel å fange opp vold mot personar som reelt sett ikkje kjem seg unna fordi trusselen er i heime sin, som ein av ulike grunnar ikkje berre kan flytte ut frå. 

Sånn sett så burde ein kanskje også omfatte arbeidsforhold, sameigarar, og lilnande relasjonar der ein gjennom kontraktsmessig eller sosiale normer også er "fanga" i ein relasjon med nokon som utøver vold. 

Det sagt så er sjølvsagt hovedfokuset med vold i nære relasjonar voldsutøving frå personar som voldsofferet også bryr seg om. Det er dette elsk/hat forholdet som gjer det vanskeleg å flytte ut, ikkje at ein taper 3 mnd med husleige ved å bryte ein leigeavtale. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Skrevet (endret)

Tenker at bofellesskap uavhengig av kontrakt kan være nære relasjoner - men at dette vil gi seg selv utifra typen bofellesskap etc.

Ikke alt som lar seg sette i bås fordi det nok er mange måter å løse et bofellesskap på.

 

 

Endret av Rune_says
Lenke til kommentar

For ordens skuld så er den relevante paragrafen i straffelova:

Sitat

§ 282.Mishandling i nære relasjoner

Med fengsel inntil 6 år straffes den som ved trusler, tvang, frihetsberøvelse, vold eller andre krenkelser, alvorlig eller gjentatt mishandler

a. sin nåværende eller tidligere ektefelle eller samboer,
b. sin eller nåværende eller tidligere ektefelles eller samboers slektning i rett nedstigende linje,
c. sin slektning i rett oppstigende linje,
d. noen i sin husstand, eller
e. noen i sin omsorg.

Når noen kjennes skyldig i en straffbar handling etter § 282 første ledd bokstav b, skal retten vurdere om kontaktforbud etter § 57 skal idømmes.

Det er punkt d. om at lova også gjeld personar i husstanden som opner for at også storfamilie og bufellesskap inngår i paragrafen om mishandling i nære relasjonar.

Om det med husstand er meint bufellesskap eller om det er meint å fange opp andre slektningar som ikkje er i rett nedstigande eller oppstigande linje er eg litt usikker på. Sidan lova gjeld slektning i nedstigande linje også frå noværande eller tidlegare samboer så dekker lova også stebarn, samt at med oppadstigande linje så dekker lova foreldre og svigerforeldre. Det som ikkje er dekt av paragrafen (utanom gjennom punkt d. og e.) er andre familemedlemmar som bur i husa, som din ektefelles søster, nieser og andre slektningar som kan tenkast å bu i huset utan å være slektningar i oppover/nedover linje.
Det er likevel kanskje ingen prinsipiell forskjell på om volden foregår ovanfor ein person du har valgt å bu saman med gjennom eit bufellesskap og ein person du har valgt å bu saman med gjennom eit sambuarskap. Forskjellen er vel ofte berre om dei to i husstanden også deler seng eller ikkje.

 

Sjølv så meiner eg som sagt at det er ei svakheit i lovverket at vold i nære relasjonar ikkje er definert meir utifrå at det er eit avhengigheitsforhold mellom voldsutøvaren og voldsofferet. Om eg banker kona og ho ikkje kan flytte ut på grunn av at ho ikkje har anna heim og at ho har inngått ei sosial forplikting om å ikkje flytte ut, eller om eg baker opp den innleigde barnevakta som ikkje kan slutte å møte opp på grunn av ansvarskjensla ovanfor barna og dei økonomiske konsekvensane ved å ikkje møte på jobb, det burde vel gå mykje for det same? I begge tilfeller så er det jo snakk om å mishandle ein person som har avgrensa muligheit til å sette seg til motverge og kanskje også har vanskelegheiter med å søke hjelp.

Sjølv om det finnes andre beskyttelsesmekanismer i eit arbeidsforhold, så er det vel i prinsippet like gale å mishandle personar som ein har kontroll over gjennom å være arbeidsgivar som det er å mishandle nokon ein har kontroll over gjennom familietilknytting?

Lenke til kommentar

Bestemmelsen om vold i nære relasjoner regulerer mishandling i tillitsforhold, ikke vold man vanskeligere kan komme seg vekk fra enn "vanlig" mishandling. Bestemmelsen forbyr også mishandling av tidligere ektefelle, voksne barn, og foreldre, selv om dette er personer man ikke har noe økonomisk fellesskap med eller som ikke kan unnslippe mishandleren. 

Å ha en felles leieavtale er på den ene siden ikke nok alene til å være i samme husstand, og på den annen side er det ikke nødvendig for å være i samme husstand at man har felles leieavtale. Spørsmålet er hvilket forhold man har til hverandre, ikke hvordan man har ordnet kontrakt om boforhold. 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...