Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

De nasjonale kostholdsrådene


Anbefalte innlegg

  • 2 måneder senere...
Videoannonse
Annonse

Jeg må le (litt) av kostholdsrådene, og politikernes vanvittige latskap.

Frukt og grønt i samme kategori? ''5 til 8 frukt eller grønt hver dag''
Du kan like godt likestille rødt kjøtt og fisk. Frukt er sukkerbomber med OK vitaminprofil på det beste(solbær, bjørnebær, skogblåbær, tyttebær), men nesten ingen spiser disse.

Mens vi snakker om kjøtt.... Anbefal fjærkre og vilt!!! 

''Plantebasert''? Det er latterlig mange katastrofalt usunne kjøtt og meieri-erstattinger som folk tror er sunne, men som både har elendig proteinprofil, og dårlig vitamin-innhold. Folk kommer ikke til å sette seg inn i ''ultraprosessert''.

Kostholdsrådene er for generelle og mangelfulle, men politikerne gjør heller ingen ting med det alle er enig om er sunt, legumer, fisk, kylling, grovbrød, grønnsaker, det er så fantastisk enkelt, fjern momsen på disse så skal du se at folk plutselig spiser langt sunnere. Det er bra for folk, bra for helsevesenet, sannsynlig også fødselsraten fordi folk blir penere, gladere, og mer virile. Det vil åpenbart alltid finnes noen få som ikke bryr seg om person-økonomi eller egen helse, slik er det bare, de kan vi overse.

Forskjellen mellom frukt og grønt blir langt større når du sammenlikner frukten vi ofte spiser og har tilgjengelig i Norge, i forhold til grønnsakene, deriblant og spesielt brokkoli og gullrot. I tillegg til det så er frukt noe av det verste du kan gi tenna, om du vil gjøre opp for det problemet må du regelmessig rense med vann, som jeg tror nesten ingen gjør.
Råd må også ta til betraktning hva folk GJØR, folk lager ofte smoothie, eller i absolutt verste fall ''juicer'' man frukten, som gjør frukt til det absolutt verste man kan konsumere, på nivå med brus.

Brokkoli og Gulrot burde bli gitt bort gratis av staten.

Endret av Nasjonalisten
  • Liker 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Rart med det der. Skulle nesten tro det hang sammen 🙃.

Amerikanerne kan i alle fall takke Mark Cuban for det arbeidet han har lagt ned i Cost Pluss Drugs som har gitt dem tilgang til fornuftige priser og også klart å snudd et pill råttent overpriset farmasi-marked med den åpenhets-policyen de kjører med dokumentasjonskrav innenfor pris. Dette er i ferd med å revolusjonere sektoren til det bedre.

En får bare håpe noe lignende skjer innenfor overpriset "råtten" (figurativ) mat som er det ultraprosessert mat er som butikkene har rundt 90% av.

Lenke til kommentar

Folk spiser allerede alt for mye kjøtt, så ville absolutt ikke anbefalt gjennomsnittspersonen å spise mer. Mengden kjøtt i kosten vår i Norge og Vesten har økt 5-20 ganger de siste 100+ årene. Og både zoonotiske sykdommer, antibiotikaresistens, CVD, kreft og mange andre ting er økende problemer.

Melk er heller ikke noe voksne dyr skal ha, langt mindre fra en annen art. Små mengder yoghurt og ost kan være gunstig pga. probiotiske kulturer og andre ting. Melk, selv i små barn som tåler laktose, forårsaker antagelig millioner av tilfeller av mangeproblemer hvert år. Mange av dem alvorlige. Som f.eks blødninger og forstopninger.

Begrepet prosessert er også litt tullete. Noen grønnsaker blir mer næringsrike av å bli prosessert. Imidlertid kan jeg ikke tenke meg noe mer ultraprosessert enn f.eks kjøtt fra et annet dyr.

Den ene greia vi vet funker og som alle hadde hatt godt av er å gå litt "back to basics". Mer frukt, mer grønt, og gjerne litt en håndfull miks av nøtter og frø om dagen.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (På 13.5.2024 den 7:34 AM):

Det ser også ut til delvis å være en "red herring" (avledningsmanøver) fra bønder og lavkarbo-entusiaster som forsøker å få kjøtt, egg og meieriprodukter friskmeldt, for å legge skylden for uhelse på noe annet.

I gamle dager da fedme nesten ikke fantes så fikk min oldefar beskjed av legen om å "gå hjem og spise flesk" da han fikk "sukkersyken" eller diabetes type 2 som den kalles idag. I dag kan man selvsagt spise sukker, sukkersyken handler egentlig bare om kalorier inn vs kalorier ut og at man må trimme. 

Det var ingen som levde på kjøtt, fisk, kylling, egg, grønnsaker og salat som fikk vestlige livsstilssykdommer. De kom først når vi begynte med moderne ultraprosesserte matvarer. Hvis man finner hodeskaller før vi begynte med landbruk så var til og med tennene inntakt også og viste usannsynlig god tannhelse. 

Lenke til kommentar
Just now, DukeNukem3d said:

I gamle dager da fedme nesten ikke fantes så fikk min oldefar beskjed av legen om å "gå hjem og spise flesk" da han fikk "sukkersyken" eller diabetes type 2 som den kalles idag. I dag kan man selvsagt spise sukker, sukkersyken handler egentlig bare om kalorier inn vs kalorier ut og at man må trimme. 

Det var ingen som levde på kjøtt, fisk, kylling, egg, grønnsaker og salat som fikk vestlige livsstilssykdommer. De kom først når vi begynte med moderne ultraprosesserte matvarer. Hvis man finner hodeskaller før vi begynte med landbruk så var til og med tennene inntakt også og viste usannsynlig god tannhelse. 


Det er nok også litt gammeldagse råd som ikke funker så veldig bra for de fleste. Det rådet ble nok gitt delvis fordi man manglet gode medisiner. Medisinene nå, som også ofte brukes til slanking, som f.eks semaglutid, duaglutid og andre GLP antagonister er blitt veldig, veldig gode. Jeg har sett pasienter med over 200 i langtidssukker som med 1-2mg Ozempic o.l.til slutt landet på 37-50, som er smått utrolig.

DM2 eller aldersdiabetes finnes nesten bare i Vesten og industrialiserte landbruk i land som spiser mye animalia. Det eksisterer paradoksalt nok nesten ikke i fattigere land hvor folk nesten bare spiser karbohydrater, som f.eks ris. Det har antagelig mer å gjøre med kroppsfettsprosent enn hvor mye karbohydrater man spiser.

Å spise kjøtt og flesk og ligge unna karbohydrater er en god anbefaling for folk som ikke har adgang på medisiner eller kan planlegge kosten, men i de aller fleste tilfeller er DM2 nærmest en form for lipotoksisitet. Dr. Walter Kempner fant f.eks ut under WWII at han nærmest kunne kurere folk med DM2 med ris, frukt og sukker om de lå unna annen mat. Slik at problemet gjerne først oppstår når man inntar store mengder karbohydrater i kombinasjon med store mengder fett - som er nettopp det 'cravings' vil at vi skal gjøre. Det er derfor ost og donuts er så forferdelige godt. Men for de aller fleste er det lettere å kutte i fettinntak enn karbohydratinntak. Det kjøttet man spiser bør være magert. Men å spise store mengder kjøtt er ugunstig for en lang rekke andre helsemetrikker og risikofaktorer.

Jeg sier som oldefar, som er fra Gudbrandsdalen: "Æt meir jordæplo." (jordeple = potet 😛)

Lenke til kommentar
30 minutes ago, Snikpellik said:

Denne traff :) 


Jepp. Det er akkurat sånn folk er i kommentarfeltene også. Eller så skal de drikke mer alkohol, røyke mer, spiser mer babb eller burger, bare fordi de kan. Sånn er det også med en del bilister som hater elbil osv. De skal kjøre lastebilene sine på kull, eller gjøre donuts' bare fordi. Det er mange voksne som fortsatt er i verste trassalderen.

Men det er altså ting vi vet helt sikkert funker. Og det er over 120 år med forskning på at mye kjøtt og animalia er lite gunstig. At det var lite gunstig var noe enkelte skikkelser la merke til helt tilbake i det gamle Egypt. I middelalderen kalte man også kreft, hjerte og kar-sykdom og urinsyregikt for ting som "sykdommen til konger og dronninger". Av og til trykkes en studie som tar dissens, og gjerne er betalt av eller har forgreninger til næringene, og DEN forskningen tror de naturligvis helt utvetydig på.

Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (1 time siden):

Jepp. Det er akkurat sånn folk er i kommentarfeltene også. Eller så skal de drikke mer alkohol, røyke mer, spiser mer babb eller burger, bare fordi de kan.

Vel, om det er det som menes med kjøtt så forstår jeg jo utgangspunktet ditt. Og da er jeg enig. En god biff med brokkoli gjør dog ingen skade.

Lenke til kommentar
8 hours ago, Brother Ursus said:

Begrepet prosessert er også litt tullete.

Nja
Mel bearbeides for å separeres for lagring, men ikke kjemisk. Så kan du tilsette gjær og vann, kanskje litt salt... og hive det i ovnen.
Brød 1

Eller du kan f.eks bruke xantumgummi for å gi en lignende konsistent som et baktsverk for har hevet i et døgn eller to, uten å la det få heve.
Så kan du tilsette forskjellige estoffer for å øke holdbarheten, for å så øke mengden salt/sukker/fett/umami/krydder da lagring forringer smak.
Så kan du f.eks tilsette økte mengder vitaminer siden vitaminene forringer seg... for å kompansere.
Så for å servere må du nok koke/stede maten, altså så repastauriserer du den. Dobbelt steril.
Noe av mallardprossesen i originalen går også tapt her OG ved lagring, så du kan trikse videre i flere prossesser og ingredienser for å kompensere.
Brød 2, og vi har fortsatt ikke prater om hydrolisert fett.

Norge er ikke så aller verst, men alt hermetisk, frossenpizza, nudler og fjordland er mye lengre ute enn brød 2 varianten. 
Begrepet Ultraprossessert er dermed 100% forståelig og saklig. Å påstå noe annet viser ofte kun berørelsesfrykt.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
On 19.8.2024 at 9:53 PM, del_diablo said:

Nja
Mel bearbeides for å separeres for lagring, men ikke kjemisk. Så kan du tilsette gjær og vann, kanskje litt salt... og hive det i ovnen.
Brød 1

Eller du kan f.eks bruke xantumgummi for å gi en lignende konsistent som et baktsverk for har hevet i et døgn eller to, uten å la det få heve.
Så kan du tilsette forskjellige estoffer for å øke holdbarheten, for å så øke mengden salt/sukker/fett/umami/krydder da lagring forringer smak.
Så kan du f.eks tilsette økte mengder vitaminer siden vitaminene forringer seg... for å kompansere.
Så for å servere må du nok koke/stede maten, altså så repastauriserer du den. Dobbelt steril.
Noe av mallardprossesen i originalen går også tapt her OG ved lagring, så du kan trikse videre i flere prossesser og ingredienser for å kompensere.
Brød 2, og vi har fortsatt ikke prater om hydrolisert fett.

Norge er ikke så aller verst, men alt hermetisk, frossenpizza, nudler og fjordland er mye lengre ute enn brød 2 varianten. 
Begrepet Ultraprossessert er dermed 100% forståelig og saklig. Å påstå noe annet viser ofte kun berørelsesfrykt.

Det du sier stemmer 100%. Alt er bare playbook-tull fra industrien for å skape FUD og grumse til vannet for å prøve å kjøpe seg tid. Det er vilt mye penger i dette, så da kan man ikke forvente noe annet enn slike skitne PR-triks for å trenere mest mulig. En ting er at folk som røyker vet risikoen, men det som skjer nå er at en prøver å fortelle at du trygt kan spise UPF-mat (som er rundt 90% av det butikkene selger deg i dag!), mens dette faktisk anbefales av ernæringsfysiologer på sykehus i fullt alvor. De har null problem med å anbefale brød. Mulig de tror at alle baker selv, men kan love deg at slikt blir kjøpt ferdig av de aller aller fleste.

Ultraprosessert mat er en så stor del av de som skjer når at industrien er tvunget til å legge om produksjonsmetodene sine til mer helsebringende mat. Det at fokuset på dette kommer nå er fordi det ikke nytter å la industrien få forvalte dette forsvarlig selv. De vil bare trenere dette lengst og fortsette å tjene penger på folks uhelse. Det at de nå blir presset opp mot veggen og må svare for seg aktiverer full krisemodus og PR-byråene har vel hendene fulle for å håndtere slike kunder akkurat som tobakk-industrien i sin tid (we don't smoke the shit, we just sell it) akkurat som det sikkert nå blir we don't eat the shit, we just sell it. Fakta er at de folkene som har gjort mye for å prøve og rydde i dette har faktisk blitt skviset ut av styret fordi en ønsker å fortsette som før, så ikke forvent at noe annet en beinhard konfrontering fra grassrota er der det hele må starte, og så tas det tak i av politikken fordi det rett og slett ikke lar seg ignorere lengre. 

Brød er jo et kroneksempel på noe bl.a Chris Van Tulleken har på forsiden av boken sin for å illustrerte UPF (ultra processed food)

Er det en bok du bør en bør kjøpe for å forstå problemstillingen og den tafattheten en ser i fra myndighetene så er det nettopp boken til Chris Van Tulleken. Denne er saumfart av advokater for å være vanntett mot en kynisk industri som vil bruke alle triks for å prøve og felle han.

Denne er også sannferdig fra en lege svært god på metabolisme;

 

Endret av vidor
Lenke til kommentar

Noen røyker og drikker og blir 100 år. Men de er en ørliten minoritet. På befolkningsnivå er det for lengst bevist at kjøtt, egg og meieriprodukter ikke er sunne, og særlig ikke i de mengdene som konsumeres nå. De VAR antagelig "sunne" før i tiden sett relativt oppimot at vi ikke hadde like mye kunnskap om mikronæring og tilgang på medisiner og andre ting som vi har nå.

"Prosessert" mat (hva nå det skulle bety) kan være enten eller. Det spørs hva som er prosessert og hvordan.

Tofu er prosessert. Bacon er det ikke.

Hvis du mater 1000 tilfeldige mennesker med forskjellige kosthold med 100 gram tofu per dag og 1000 mennesker med 100 gram bacon per dag, hvem lever lengst?

Lenke til kommentar
11 minutes ago, Maskinfører said:

Disse kostholdsrådene er bare tøys og tull og handler om miljø og politikk hadde vært artig og høre hva Ingrid Espelid Hovig ville sagt om dette dessverre så er hun død 🙁

Ho hadde ikkje medisinsk kompetanse.

Råda er så vidt eg har fått med meg basert på vitenskap. Kritikken din er... Innholdslaus.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...