Gå til innhold

Kontaminering av matvarer?


Anbefalte innlegg

Kom i en diskusjon med en person forleden. 

Tingen var at jeg hadde lagt en åpnet pakke med serranoskinke i kjøleskapet og får å holde plastikken/emballasjen trykket ned så brukte jeg en annen uåpnet pakke med kjøtt som "vekt" til å legge oppå serranoskinke pakken. 

Personen mente at dette måtte jeg aldri gjøre fordi den pakken jeg brukte som vekt kunne ha rester av bakterier fra produksjonen av kjøttet på utsiden av emballasjen og at hvis den kom i kontakt med serranoskinken så kunne disse bakteriene gjøre meg syk.

Jeg synest dette hørte litt far out, men har personen et godt poeng? Bør jeg være obs med å passe på at skinken ikke kommer i kontakt med emballasjen til en annen kjøttpakke?

Endret av ltdata
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Stor forskjell på teori og praksis. Alt som kjem i kontakt med mat og som ikkje er sterilisert (inkludert luft) kan potensielt føre bakterier over på maten.

I dette tilfellet er nok faren for kontaminering større ved at skinka ikkje hadde blitt pakka tett igjen slik at støv og bakteriar i lufta hadde fått tilgang til skinka. Denne uopna kjøttpakken som du la over vil nok være heilt akseptabelt rein til formålet, men det kan sjølvsagt være bakteriar på utsida av pakken.
I aller verste fall så kan det denne kjøttpakken ha vært i kontakt med rått kjøtt, enten frå slakteriet eller ved at pakken ikkje har vært heilt 100% tett, men også det skal ganske mykje til.

I tillegg til alt dette så er også serranoskinke veldig motstandsdyktig mot bakteriar. Dette er kjøtt som er preservert ved både tørking og salting, så sjølv om du skulle få bakteriar på skinka så skal det litt til for at bakteriane får formert seg og utgjer eit problem for matsikkerheita.
At det kjem bakteriar på maten treng heller ikkje å være eit problem så lenge maten blir fortært før bakteriekonsentrasjonen blir for stor. Dersom du uansett skal ete opp pålegget i løpet av ein dag eller to så kan du være langt mindre nøye på mathygienen enn dersom du skal pakke ned pålegget for langtidsoppbevaring.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar

Mange takk for utfyllende svar. 

Slik jeg forstår det så er det liten risiko for at man blir syk ved å gjøre dette. Kanskje ekstrem liten risiko, men ikke 0?

I de fleste tilfeller er pakken som ligger under dekket av plast, så da må både pakken under ligge delvis udekket og slakteriet må ha lagt igjen bakterier på overflaten av kjøttpakken og bakterienivået må ha blitt høyt nok til at jeg blir syk.

Grunnen til at jeg dekker pakka med en annen pakke er nettopp det første punktet du nevnte med at jeg ønsker at plastet på skinkepakka ikke skal sprette opp og gi for mye luft til skinka.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det er litt "far out" ja. Det er typisk smak som kan påvirkes når visse typer mat lagres i sammen, og noen typer frukter/grønnsaker bør ikke lagres sammen grunnet etylen.
Men i forhold til bakterier så tror jeg det er lite sannsynlig vil skape noen problemer, så lenge maten lagres forsvarlig.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Uderzo skrev (11 minutter siden):

Det er litt "far out" ja. Det er typisk smak som kan påvirkes når visse typer mat lagres i sammen, og noen typer frukter/grønnsaker bør ikke lagres sammen grunnet etylen.
Men i forhold til bakterier så tror jeg det er lite sannsynlig vil skape noen problemer, så lenge maten lagres forsvarlig.

Ok, ja de blir jo ikke lagret sammen engang. Kun undersiden av emballasjen av en uåpnet kjøttpakke som berører en annen matvare som ligger under. Personen mener at emballasjen til kjøttpakken er skitten (bakterier) og at den emballasjen ikke må komme i direkte kontakt med andre matvarer 

Endret av ltdata
Lenke til kommentar

Immunsystemet vårt takler fremmede bakterier, virus og støv hele tiden. Hver gang vi drar inn luft i lungene følger det med millionvis av mikropartikler hvorav mye bakterier og virus. Normalt sett ordner immunsystemet det sånn at vi ikke blir syke. Sånn er det med det vi spiser også. Det sies at man aldri skal spise noe som har falt på gulvet, for selv 5-sekunderregelen gjelder egentlig ikke. Men hvis man plukker opp ei nøtt, en brødbit, ei pølse fra gulvet og spiser det, så vil man mest sannsynlig ikke bli syk likevel. Vi er rigget til å kunne tåle ganske mye.

Det er først når immunsystemet blir overrasket over ukjente bakterier/virus at vi kan bli syke, hvis immunsystemet ikke reagerer raskt nok eller allerede er svekket av noe annet. Noen få mennesker har så dårlig immunsystem at de må leve i en kunstig atmosfære hele livet, men de fleste av oss kan til og med spise litt søle hver gang vi drikker av vannflaska hvis vi deltar i et terrengsykkelritt, uten at vi dør en smertefull død få timer senere.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
ltdata skrev (På 29.4.2024 den 9:27 AM):

Kom i en diskusjon med en person forleden.

Det er på tide å vurdere skilsmisse. Dere har åpenbart ikke et godt klima dere i mellom og verdigrunnlaget er forskjellig (ditt faktabaserte og fakta-oppsøkende versus partnerens impulsivt følelsebaserte og relativistiske syn på verden. Mulig jeg overreagerer, men jeg tar denne kjøleskapkonflikten som et symptom på noe større.

Lenke til kommentar
Simen1 skrev (4 timer siden):

Det er på tide å vurdere skilsmisse. Dere har åpenbart ikke et godt klima dere i mellom og verdigrunnlaget er forskjellig (ditt faktabaserte og fakta-oppsøkende versus partnerens impulsivt følelsebaserte og relativistiske syn på verden. Mulig jeg overreagerer, men jeg tar denne kjøleskapkonflikten som et symptom på noe større.

Ja, du overreagerer, du gikk full KG, aldri gå full KG. TS ba ikke om råd angående hans samliv.

  • Liker 7
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
  • 2 måneder senere...

Slik jeg forstår det er det emballasje mot emballasje. Hvis det ikke er synlig smuss er dette ikke noe å tenke på. Men det er neppe nødvendig å tette helt igjen heller, skinken er beskyttet uten at det er helt tett. Hvis det er noen du bor med og dette er svært viktig for dem så kanskje dette ikke er verdt å krangle om. Trolig er det ikke rasjonell tenking som ligger bak.

 

Lenke til kommentar

Når en suger ut mesteparten av fukten og i tillegg har saltet det er det ikke lengre et godt sted for bakterier. Det er en grunn til at f.eks tørkede posesupper fra Toro varer nærmest evig. Disse har mest holdbarhetsdato for andre ting.

Men for all del, det er fornuftig å tenke hygiene og praktisere minst mulig krysskontaminering der det er mulig.

Endret av vidor
Lenke til kommentar

Det virker ikke som dette spesifikke scenarioet er så alvorlig, men det man kan ta med seg, som jeg antar er den andre personens poeng er at embalasje i teorien er urent.
Ved flere anledninger i prosessen kan embalasjen havne på skittent fabrikk-, lager- og trailergulv etc.
At siden matvaren er beskyttet av embalasje, kan man flere ganger finne på å plassere pakken på ganske urene overflater, uten at det er noe brudd på noe, varen er jo pakket i embalasje nettop av det hensynet.
Man vet ikke hvor pakken har vært, og det er ingen grunn til hysteri, men noe å ha i bakhodet.

Lenke til kommentar
7 hours ago, Atib Azzad said:

Ved flere anledninger i prosessen kan embalasjen havne på skittent fabrikk-, lager- og trailergulv etc.
 

Det du nevner kan skje men normalt er enkeltprodukter beskyttet i pappesker. Men det vi kjøper får direkte kontakt med handlevogner og samlebånd/disk, disse stedene er for ofte gørrskitne. Det hjelper ikke på renholdet at mange kjøper grønnsaker, frukt og potteplanter uten emballasje.

 

Litt på samme tema, selv om det ikke er en problemstilling nevnt av TS, er brus- og ølbokser. Jeg har aldri vært bekymret for å drikke direkte av disse, men det var en nyhetssak for ikke lenge siden om hvor mye bakterier det er på boksene. Hvis boksen ser ren ut er det greit nok for meg men kanskje dette er noe å være mer obs på.

Lenke til kommentar

Bakterier havner overalt, nesten uansett. Men det er åpenbart fordelaktig å pakke inn ting. Kjæresten min sliter også med å forstå dette 😄

En urovekkende stor andel urinveisinfeksjoner kommer f.eks fra e-coli fra kyllingkjøtt. Og når bakterier fra rått kjøtt først havner på hender, kniver og andre ting, så er det utrolig vanskelig å få det av, med mindre man har noen temmelig ekstreme rutiner. Selv har jeg meget strenge rutiner på mathygiene. Skjærefjøler, vaskekluter og andre ting er også bakterieparadis.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
45 minutes ago, Oknok said:

Det du nevner kan skje men normalt er enkeltprodukter beskyttet i pappesker. Men det vi kjøper får direkte kontakt med handlevogner og samlebånd/disk, disse stedene er for ofte gørrskitne. Det hjelper ikke på renholdet at mange kjøper grønnsaker, frukt og potteplanter uten emballasje.

De er gjerne gjennom en eller annen pakkeprosess før de havner i esker også, det er mange anledninger i produksjonen hvor en pakke kan komme i kontakt med et eller annet guffent -uten at det er betraktet som et problem, eller brudd på rutiner (det er jo det embalasjen er for: Å beskytte varen mot skitt), jeg sier ikke det er noe å være overdrevent bekymret for, bare at det ikke er noe stort fokus på å holde embalasje ren, så det er ikke noe man kan forvente, eller noen garanterer.

Lenke til kommentar
6 hours ago, Brother Ursus said:

En urovekkende stor andel urinveisinfeksjoner kommer f.eks fra e-coli fra kyllingkjøtt.

Det har jeg aldri hørt om. Er det fordi det er lite bakterier på norsk kylling? Snakker du om utlandet?

 

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
The Avatar skrev (6 minutter siden):

Det kan nok skje på noko meir indirekte måte også om ein ikkje vasker hendene etter mattilbereding for så å gå for å gjere noko anna. 

Ja det er litt av en kokk, pelle litt på knappen mens vi venter.. 

Btw, om man fingrer litt der nede. Er det ikke da større sannsynlighet at du plukker opp e.coli fra der den bor (som bare er cm unna). Litt far-fetch å gi kyllingen skylda. 

Lenke til kommentar

Det er teknisk sett riktig at en matvare med sporer eller ubetydelige mengder av et patogen kan smitte det over til en kilde der de kan florere. Da er det gjerne snakk om kontaminering fra kjøtt til salat f.eks.

En pakke kjøtt oppå en pakke salt og tørr seranoskinke ville jeg ikke vært veldig bekymret for. Der utgjør nok uvaska fingrer en større risiko.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...