Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×
🎄🎅❄️God Jul og Godt Nyttår fra alle oss i Diskusjon.no ×

Forskudd på barnebidrag


Gjest 7973c...198

Anbefalte innlegg

Gjest 7973c...198

Vil en avtale om forskuddsbetaling av eventuelt barnebidrag være bindende for begge parter?

Tanken er at jeg utbetaler f.eks. 300000,- nå til eks-kona, slik at hun kan kjøpe hus. Vil en avtale om at evt. fremtidig barnebidrag skal trekkes fra i dette være bindende for begge parter?

Anonymous poster hash: 7973c...198

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du vil nok få sikkerhet som for usikret lån.  

Hvis eksen din ender opp med økonomiske problemer så kan det godt hende at det vil kreves at hun får barnebidrag fra deg selv om hun skylder deg andre penger.  

M.a.o hvis eksen din ender i en situasjon hvor hun ikke har råd til at du motregner barnetrygd mot lånet så kan hun nok få gjennomslag for at det må sees på som to forskjellige ting. 

 

Lenke til kommentar

Ja, avtale om forskuddsutbetaling av barnebidrag vil være bindende. Det er avtaler om at barnebidrag skal være et engangsbeløp gjort opp en gang for alle som ikke er lovlig. 

Det er i utgangspunktet ikke noe til hinder for å avtale at bidrag skal betales på forskudd for lengre perioder enn den sedvanlige énmånedsperioden. Hvordan NAV vil håndtere dette hvis det senere blir krevd offentlig fastsetting og innkreving av bidrag er beskrevet i Arbeids- og velferdsdirektoratets rundskriv til barnelova § 67: 

Sitat

 

Første punktum i paragrafen skal forstås slik at det ikke er adgang til å avtale et engangsbidrag i stedet for et løpende bidrag. Et betalt engangsbeløp skal betraktes som forskudd på (månedlig) bidrag.

Det legges til grunn at engangsbeløpet er ment å vare fra utbetalingstidspunkt til barnet fyller 18 år, dersom intet annet fremkommer av partenes private avtale. Engangsbeløpet omregnes til et månedlig beløp, slik at det blir klart hva restbeløpet er på søknadstidspunktet. Restbeløpet kommer til fratrekk i bidraget fastsatt av NAV.

Eksempel:

Bidragspliktige betaler 180 000 kroner ved barnets fødsel. Beløpet er ment å dekke barnebidrag. Bidragsmottaker søker om fastsettelse av barnebidrag når barnet er ti år og to måneder.

Beregningen av det månedlige bidrag i henhold til privat avtale:

-    180 000 kr/216 måneder (12 måneder x 18 år) = 833 kroner i månedlig barnebidrag etter den private bidragsavtalen.
Beregningen av betalt bidrag opp til virkningstidspunkt på NAVs fastsettelse av barnebidrag:

-    833 kroner x 122 måneder (10 år x 12 måneder + 2 måneder)= 101 626 kroner er brukt av engangssummen på 180 000 kroner.
Beregning av restbeløp:

-    180 000 koner. 101 626 kroner = 78 374 kroner
Restbeløpet på 78 374 kommer til fratrekk i fremtidig bidrag fastsatt av NAV

 

Det er altså essensielt at man i den private avtalen ikke bare sier at det er et forskudd, men også fastslår 1) hva som er det månedlige barnebidraget, og 2) hvilken periode forskuddsutbetalingen skal dekke. 

Det som kan skape problemer er tvilen om hvorvidt det du betaler faktisk er forskudd på barnebidrag eller om det er et vanlig pengelån med irregulær tilbakebetaling. I en slik vurdering er det ikke hva man kaller det som er avgjørende, men hva som er de virkelige faktiske forholdene. Det følger av barnelova § 67 at barnebidraget skal gå til å dekke barnets behov for å få dekket sine underholdskostnader. Vel er barnets behov for bolig en del av barnets underholdskostnader (se bidragsforskriftens vedlegg: 3198,- kr pr måned anses å være et barns boligkostnader), men dette er under halvparten av den totale underholdskostnaden. Å dekke mors egenkapitalbehov for bolig er å dekke noe som for det første ikke er en kostnad, og for det andre ikke er barnets underhold. 

Hvis utbetalingen blir ansett som et privat egenkapitallån er konsekvensen at utlåneren (du) ikke har rett til å betjene lånet ved reduksjon i bidragsbetalingen. Årsaken er at det er barnet som har krav på bidrag, og det er like lite adgang til å trekke barnet i bidrag for mors gjeld som det er å trekke deg i lønn for en kollegas skulkefravær. 

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...