Gå til innhold

Kortbølgetelefon under andre verdenskrig


Anbefalte innlegg

Jeg har sett på nrk serien "gutta på skauen". Den norske motstandsgruppe i serien har hatt en telefon for å kommunisere med London. Fordi FM ikke fungere for å kommunisere over flere hundre km kan bare kortbølge ble brukt. Er det historisk akkurat at gutta på skauen har hat kortbølgeradioer som er sterke nok til å nå England? 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Skrevet (endret)

Korte bølgelengder blir reflektert ved ionosfæren og kan gå veldig langt - vanligvis ingen problem til England.

Modulasjonen var nok AM - amplitudemodulasjon, eventuelt Morse-kode. FM står for frekvensmodulasjon, ikke frekvensen/bølgelengden som sådan, men sidestilles gjerne med kringkastingsfrekvenser rundt 88-104 MHz (bølgelengde ~3 m) som ble frekvensmodulert for betydelig bedre lydkvalitet enn AM kunne gi. FM krever mer 'plass' i frekvensbåndet og bruk av FM i kortbølgebåndet ville bruke alt for mye plass.

Forøvrig kan en liten, svak sender i Norge kompenseres med en stor og kraftig mottaker i England.

Endret av trikola
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Skrevet (endret)

Samtaler gikk via telefonlinje, og det satt damer på rikstelefonsentralen og viderekoblet alle samtaler. Hvordan kom de forbi telefonsentralen?

Telegrafer var i bruk på den tida. Da Titanic gikk ned kommuniserte de med morse. Scenen fra 'Allo 'Allo er kjent, der de løfter opp bestemoras seng for å finne radioen som er gjemt under. Og sier "Allo allo, this is Nighthawk". I den serien kunne de ta fram en radio og en antenne og samtale med London. De hadde visst fått en sender fra motstandsbevegelsen. 

 

Endret av Nepa
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...