Gå til innhold

Hydrogen – grunnstoffet som kan redde verden


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Gjest Slettet-ZwZXKsIXQp
Kalle Klo skrev (43 minutter siden):

Hydrogen er ikke en energikilde slik som solkraft, vindkraft, vannkraft. Det er en energibærer, som et batteri. Det er kun nyttig hvis det faktisk finnes store mengder overskuddsenergi som ellers ville være bortkastet.

Hydrogen har noen store problemer:

- Det er vanskelig å lagre, da H2 er de minste atomene som finnes. Hydrogen har en tendens til å lekke så snart det får sjansen. Hydrogen har også svært lav tetthet, i praksis må det enten komprimeres og/eller kjøles for å ikke kreve enormt lagringsvolum. Da må man også bruke energi på komprimering og kjøling.

- Hydrogen er svært eksplosivt i kontakt med luft. Hindenburg, Challenger er bare et par av ulykkene som har involvert hydrogen. I Norge har vi hatt et par fyllingsstasjoner som har fylt personbiler med hydrogen, og det har vært en eksplosjon allerede. 

- Hydrogen er lite effektivt som energibærer, virkningsgraden (energien man får ut - energien man putter inn) er dårlig. Det betyr at man mister mye energi underveis, og at å bruke energien direkte vil være langt å foretrekke hvis det er mulig. 

Hvis vi kommer til et punkt der vi har store overskudd med fornybar energi, så vil kanskje hydrogen kunne spille en rolle. Vi er veldig langt unna å være der i dag. 

 

Unntaket er selvfølgelig hvis vi greier å få til fusjon, da er hydrogen plutselig en veldig god energikilde. Men skal ikke undervurdere hvor vanskelig det er, eller hvor dyrt det kan bli. 

Overskuddsenergi finnes i solrike, vindfulle, nedbørrike og vulkanaktive deler av verden og her finnes store potensialer for «utkantstrøka». Når energiprisene øker, vil det også bli mer lønnsomt å forske, utvikle og investere

Folkerike områder uten slike ressurser går mot dyrtid, deflasjon og krav om kraftige innsparinger/effektiviseringer.

Jeg spår at fremtidens energimix kommer til å forby fossilt drivstoff.

Lenke til kommentar
Mannen med ljåen skrev (47 minutter siden):

Batteridrevne biler har langt høyere virkningsgrad enn hydrogendrevne biler. Man slipper å lage hydrogen av strømmen før man kjører. De fordelene hydrogen hadde fremfor gamle elbiler er borte, fordi elbilene har blitt så bra.

image.png.8dd4eae95e089d88b9dd7119d54d5b41.png

image.png.2fa744a5b18055dec73fe75ee2b76336.png

Hvilken av disse er mest praktisk som familiebil?

Kunne jo gi deg et bedre alternativ siden utviklingen er godt i gang. Denne da? Viser frem ny familie-SUV på hydrogen - Hydrogen24

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Gjest Slettet-ZwZXKsIXQp

I fremtiden vil alle bygg ha sin egen hydrogenfabrikk, solceller på taket, vindmølle i hagen og egen hydrogentank eller batteribank.
De er tilknyttet et strømnett som i dag og kan kjøpe og selge elektrisitet til oppvarming og transport.

Vannkraftanleggene våre vil begrense seg til å dekke industriens behov og pumpekraftverk vil få sin renessanse.
Energitap og dårlig virkningsgrad må dekkes via avgifter og pris.

Lenke til kommentar
Jarmo skrev (48 minutter siden):

PUBLISERT 20. MAI 2022, tidene har forandret seg nå..

Ja, hele tiden - siden du ikke er interessert i å kjøpe brukt, så skal visst denne ha messe i Oslo snart? Namx hydrogenbil: Smart løsning kan gi «Tesla-effekt» - men ikke på elbil (tv2.no)

Opinion: is NamX's hydrogen-electric crossover using the wrong tech? | Top Gear

Endret av Wall Dorf
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Gjest Slettet-ZwZXKsIXQp
Krig og fred skrev (1 time siden):

Leste du lenkene jeg la ut? (Nei)

Det første innlegget ditt som jeg svarte på hadde ingen lenker og kilder.

Lenke til kommentar
3 hours ago, Wall Dorf said:

Fakta i stedet for myter: Hvorfor verden trenger hydrogen - Hydrogen: Hvorfor kritikere tar det veldig feil

Les denne linken: 

Fakta i stedet for myter: Hvorfor verden trenger hydrogen - Bussmagasinet

 

De får väl begynne lage hydrogen i stor skala i nord afrika, midtøysten och Australien då så kan vi køpa den rimeligt. Är ju det han skriver är det som kan göra hydrogen till ett bra alternativ. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
15 hours ago, Inspector said:

Overskuddsenergi finnes i solrike, vindfulle, nedbørrike og vulkanaktive deler av verden og her finnes store potensialer for «utkantstrøka». Når energiprisene øker, vil det også bli mer lønnsomt å forske, utvikle og investere

Folkerike områder uten slike ressurser går mot dyrtid, deflasjon og krav om kraftige innsparinger/effektiviseringer.

Jeg spår at fremtidens energimix kommer til å forby fossilt drivstoff.

Jo, det er nok potensiale flere steder, men må bygges ut. Det vil uansett være mer effektivt å flytte energikrevende industri dit energien er (slik norsk kraftkrevende industri ble lagt ved siden av kraftverkene). Så får vi se om det blir noe energi til overs.

Enig i at fossilt brennstoff skal fases ut, spørsmålet er bare når. Og når det skjer, har jeg vanskelig for å tro at vi får særlig overskuddsenergi på en god stund...

Lenke til kommentar
Inspector skrev (15 timer siden):

Tøv.

Hydrogen kan produseres med alle typer energi, også sol, vind og hydro

Saltvann. En britisk produsert sportsbil omdanner/renser saltvannet via en membraniserings teknologi. Den har flere hundre hestekrefter. Gunstig hvis dette lar seg gjennomføre på en god måte i stor skala. Kanskje vi  kan redde Venezia..😂

Lenke til kommentar
Sovna skrev (1 time siden):

Saltvann. En britisk produsert sportsbil omdanner/renser saltvannet via en membraniserings teknologi. Den har flere hundre hestekrefter. Gunstig hvis dette lar seg gjennomføre på en god måte i stor skala. Kanskje vi  kan redde Venezia..😂

Vi som har så lang kystlinje burde kunne satse på undersjøiske havkraftverk - men det er nærmest et skjellsord å nevne det.

(1) Vil bygge gigantkraftverk i havet – NRK Troms og Finnmark

(2) «Drømmen om tidevannskraft er knust» – NRK Troms og Finnmark

(3) Havturbin på 330 tonn gir håp om endeløs grønn energi | illvit.no

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Kjempebra når folk påpeker noen av alle de andre løsningene på energi vi mennesker kan utvinne, lagre, og utnytte.

Hvis vi hadde satset stort på hydrogen løsningen, så hadde vi mennesker selvfølgelig laget det mer effektivt, lagret det bedre og bedre, og mye mer brukervennlig over relativt kort tid. Ikke bare fra sol og vind, men fra månens innvirkning på jorda, eller energi som kommer fra magmaen i jorda. En del muligheter her.

Dette er på ingen måte 'vanskelig' for oss mennesker. Det krever bare en del jobb og samarbeid.

Vi kunne fokusert på løsninger. Dra frem ny teknologi. Bannlyse unødvendig luksus som produserer Co2. Og vi kan være positive. Istedet skremmes vettet av barn og ungdom med ekstreme overdrivelser av ett bittelite problem. 'Planet traumer', politisk bråk, meningsløs krangel om plantemat vitenskap, og ufødte barn er noen av resultatene.

Kommer media og myndigheter til å opprettholde sin maniske samvittighetsbaserte undertrykkelse av folk, som de har blitt finansielt avhengig av, i mange mange år fremover fremdeles, istedet for å faktisk vise at de mener alvor ved å bannlyse luksus som produserer Co2?... Jeg håper vi kan få se en slutt på denne forferdelige trenden vi ser fra den kanten.

Endret av Selfuniverse
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Når jeg nå først har vært inne på havkraftverk - la meg da nevne at det finnes mange typer kraftverk som kan sanke strøm fra havet. Tidevannskraftverket gikk ikke så bra, og dette bølgekraftverket virker heller ikke så lovende i hardt vær?  Norge har fått sitt første bølgekraftverk som leverer strøm til kraftnettet. Slik virker det - Tu.no - men det leverer da strøm enda tror jeg... men cluet er ikke å la kraftverk ligge oppe på bølgene å ri, men å flytte det under bølgene på havbunnen! Da kan det se slik ut? Bølgekraft snart på billigsalg | Europower

En svensk hjertespesialist ser ut for å ha kommet til Norge (for å overta det vi ikke vil ha???) hvor han samarbeider med NTNU og Marinetek i Trondheim for å utvikle en ny type bølgekraftverk som visstnok skal prøves utenfor Skottland ved orkenøyene. Det fungerer på sett og vis på samme måte som et hjerte... Nytt kraftverk løser en av bølgekraftens aller største utfordringer – E24

Så ideer surrer å går fortsatt, men bølgekraft oppå bølgene kan man bare glemme, Norge burde kunne klare å lage undersjøiske bølgekraftverk som har så gode undervannsteknologier fra oljebransjen. Noen av bølgekraftverkene vil snart utkonkurrere havvind.

Fant en illustrasjon på hvordan dette hjerte bølgekraftverket virker: 

 

Endret av Wall Dorf
Tillegg
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Wall Dorf skrev (21 timer siden):

Jeg tror ikke at grønt hydrogen kan kalles grønnvasking når overskuddsenergi fra vind og solkraft som ellers er kraft som ikke blir utnyttet, men ved å produsere hydrogen er det en ren verdiutnyttelse, så her må man forstå poenget.

Overskotsenergi er svært sjeldan, i praksis får ein berre overskotsenergi frå sol og vind, og berre dersom det er bygd ut i ein størrelsesorden som normalt gir nok energi også været ikkje er optimalt. Andre energikilder som vasskraft kan ha overskotsenergi, men då er det alltid meir effektivt å lagre energien som vatn i demninga som ein kan bruke seinare. 

Eit anna bruksområde for hydrogen er til områder der det er svært vanskeleg å produsere straum slik at straumen må importerast, og der kraftledningar ikkje er eit godt alternativ. 

Sett opp mot at hydrogen også er vanskeleg å handtere, så er ikkje hydrogen ei klimaløysing. Men det kan være veldig lukrativt om vi i Norge kan bruke vår miljøvenlege vasskraft til å produsere hydrogen som vi kan selge til utlandet, også land vi ikkje har kraftkablar til. Då vil markedskreftene rå slik at kraftselskapa kan selge mykje energi når vassmagasina er fulle, så kan vi innbyggarane kjøpe straumen tilbake til høge prisar etterpå. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Hydrogen kommer nok. 

1 Tyskland og nederland har flere energilager (Naturgass lagret under bakken)ca 10ganger større enn Norge som har 70tWh når vannmagasina er fulle

Hvordan lagre 1000 twh med energi? Batterier? Demme opp alpene? Bytte ut naturgass med hydrogen?

Hvordan funker kraftmarkedet. Jo når det ikke blåser eller er solskinn er strømprisene høye. Når det blåser eller sola skinner synker de som en stein. Dette er fint for oss med el bil, store batteripakker hjemme eller kan styre forbruk til når det er billig. Sette på varmtvannsbereder, vaskemaskin, oppvask og varmekabler på fullt. For resten er dette plagsom og spesielt for dem som lager fornybar energi. Innkjening er for lav. Man får gjerne bare 30øre kwh for strømmen

Det som vil skje er at noen finner ut at når strømprisen går under 50øre pr kwh så starter han elektrolyse av vann. Har han en god prosess bruker han 45kWh pr kilo hydrogen. Spillvarmen fra prosessen lagrer han på en 5000kubikks tank ved vann som senere kjøres ut i et fjernvarmeanlegg

Etter noen solrike uversdager sitter han på 3 tonn hydrogen som inneholder 100 000kWh Dette har kostet han 67 000kr

Plutselig blir det gråvær og strømprisen går opp i 3kr/kwh

Hydrogen produsenten tenker her er det mulighet for profitt og starter en hydrogen motor med 40% virkningsgrad. Han produserer 40 000kwh i elektrisk som han tjener 120 000kr på. Spillvarmen fra motoren kjører han inn på varmetanken som han senere selger for 25øre pr kwh. Det gir han 15 000kr i tillegg til de 120 000 han tjente på strømmen

Vil tippe at det ikke går lenge før negative strømpriser er borte og svingningene dempes.

 

 

Endret av Trestein
feilregning
  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
32 minutes ago, The Avatar said:

Overskotsenergi er svært sjeldan, i praksis får ein berre overskotsenergi frå sol og vind, og berre dersom det er bygd ut i ein størrelsesorden som normalt gir nok energi også været ikkje er optimalt. Andre energikilder som vasskraft kan ha overskotsenergi, men då er det alltid meir effektivt å lagre energien som vatn i demninga som ein kan bruke seinare. 

 

Nå er magasinerbar vannkraft en ganske sjelden resurs. Elvekraftverk har ikke magasiner som gir noen praktisk energireserve.

Forutsetningen for antagelsen om at vind og solkraft bare skal bygges ut slik at energien praktisk talt alltid bare kan forbrukes i det den produseres (I.e. ingen lagring) er at det finnes en styrbar energikilde som kan trå inn ved underskudd (som da vil skje hele tiden). Dette betyr i dag i praksis gasskraftverk i mesteparten av verden. Hvis vi forutsetter at vi skal brenne naturgass til evig tid, ja da trenger vi sannsynligvis ikke tenke på å lagre energi fra vind og solkraft. Men hvis vi antar, slik vi bør, at vi må slutte forbrenne fossilt karbon, da må vi få på plass en lagringsløsning. Inklusive en hvor vi kan ha en strategisk energireserve slik man i dag har strategiske gass og oljereserver (I.e. 3-6 måneders forbruk eller mer).

  • Liker 3
Lenke til kommentar
The Avatar skrev (51 minutter siden):

Overskotsenergi er svært sjeldan, i praksis får ein berre overskotsenergi frå sol og vind

Når strømmen nesten er eller blir gratis på spotmarkedet, er det et tegn på at det er mye strøm til overs, en fin anledning til å produsere grønt hydrogen til bruk når vinden har tatt pause og skyene blokkerer solpanelstrøm, da overtar det oppsparte hydrogenet strømproduksjon. Det samme er tilfelle med fulle vannmagasin som må tappe ut for å gi plass til mer overvann i regnfulle flomperioder. En liten mulighet der, men i hovedsak dreier det seg om hydrogenproduksjon i sydligere land for å få opp hydrogenproduksjonen slik at det monner. Se link om hvordan klimaløsningene er tenkt å fungere, denne linken er vist opp til flere ganger, men tror ikke du har lest den: 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...