Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Lønner nattsenking seg?


Anbefalte innlegg

Blir ikke klok på å lese om dette med nattsenking. Sikkert mange faktorer som spiller inn.

Har et hus fra 60 tallet. Både gamle og nye vinduer. 10cm isolasjon i veggene, etterisolert tak.

Lønner det seg å senke temperatur på panelovner fra 22-19 grader, om natten og når vi er på jobb om dagen?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det vil alltid bli mindre varmetap gjennom veggene dess lavere temperaturforskjellen er. Du bruker dermed mindre kWh/energi dess lavere temperatur og mer tid senkingen er.

Merk at når du skal varme opp bør også det gjøres på natta om du trenger varme om morgenen, for strømprisene er veldig høye om morgenen. En bør nok derfor avbryte nattsenking rundt kl. 4, og ikke kl. 6/7 som tradisjonelt har blitt gjort.

Unntaket kan være om man har varmepumpe. Da blir det langt mer komplisert. Og den er så effektiv at det ikke er verdt å senke/heve mot den økte slitasjen og kompleksiteten.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det lønner seg muligens, men når man senker temperatur så tar det lang tid å få ‘kåken’ opp på levelig nivå er min erfaring. Kjøpte Mill ovner som kan styres via program for noen år siden. Etter et par år med prøving og feiling står de nå på 22 døgnet rundt. Gidder ikke å ha det under perfekt i heimen 😉

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Det beste er vel å teste litt i praksis og regne på det.

For min del skrur jeg av varmen ved sengetid og order med oppvarming en time eller to før jeg står opp. Da unngår jeg morgenprisene.

Om det ikke er noen i huset før før middagstider så kan du jo ha lengre "natt"-temperaturer, eller evt programmere 4 varmetider hvis du vil ha det varmt på morgenen og ettermiddag/kveld.

Du kan godt nedregulere tempen helt ned til ca 14 grader på natten med mindre du har noe veldig sensitivt.

Lenke til kommentar

Enig i at det er lurt å prøve det ut litt i praksis. Har alltid senket temperaturen på ovnene med 3-4 grader om natten.

Nå når det har vært så kaldt, ned mot -28, har det da ikke vært noe mer enn 16-17 grader om morgenen, med nattsenking til 20 grader.

I natt har det vært noe mildere med -22 grader ute, men forsøkte å la alle ovnene stå på 23c i natt, og da var det behagelig 20c, når jeg stod opp.

Så komfortmessog er det nok best å ikke senke om natten. Nå kreves det jo mer kw for å varme opp igjen om morgenen også, med høye strømpriser , så det er kanskje ikke så store økonomiske forskjellen det utgjør.

Lenke til kommentar

Som endel skriver her så vil det jo kreve endel effekt å kjøre opp varmen igjen. Og dess kaldere det er ute, dess mer trenger man bør for å holde varmen man allerede har. Også skal man i tillegg varme opp luften som er inne i boligen.

Jeg har personlig et hjemmeautomasjonssystem som avbryter nattsenkinga litt avhengig av utetemperatur. Er det under -5 går ovnene på allerede kl 0200, om ikke så venter de til 0330. Det er ikke lange nattsenkinga, så jeg sparer nok minimalt. Vil tro i praksis at det jeg sparer på er at temperaturen settes til 23 grader 0330 og at dagsenk går på når jeg kommer på jobb, slik at jeg i praksis ikke bruker noe særlig strøm mellom 0600 og 1400. I tilegg er strømprisen noe lavere på natta enn time 22 til 23. Men alt dette er vel neppe noe mer enn en tusenlapp i året maks (bruker 25 000 inkl. elbil).

Som en mellomting så kan du jo kjøre en mild nattsenk med et par grader, og kjøre en skikkelig "forhåndsvarming" på nattpriser mellom 0400 og 0600. Det tviler jeg vil gå noe særlig ut over komforten, og da sparer noen kroner på å bruke endel strøm når den er billig(ere).

Endret av Wisd0m
Lenke til kommentar

Jeg lar varmepumpen stå på 16 grader hele døgnet i rom jeg ikke sitter.  (Laveste pumpen går)
Som nå er kjøkken og storstue.

Rommet jeg bruker så står panelovn på 17 grader, men på grunn av TV og PC (og meg) så holder rommet 20 grader.
Panelovn er under vindu.

Skulle jeg ha endret noe så ville det ha vært å øke temperaturen om natten, og stille tilbake på dagen.
Men, for mye arbeid med liten gevinst. 

Lenke til kommentar
Wisd0m skrev (49 minutter siden):

Som endel skriver her så vil det jo kreve endel effekt å kjøre opp varmen igjen.

Det burde vel i teorien tilsvare akkurat det du sparer inn mens du lar temperaturen synke. Så det går da opp i opp, hvis du klarer å la oppvarmingsperioden skje når strømprisen er omtrent den samme som når temperaturen synker. Hvis du justerer disse periodene ift. døgnstrømprisen så kan du spare. Og så sparer du seff. litt i perioden når temperaturen er jevnt lav, fordi temperaturdiffen ift. ute-temp er lavere.

Lenke til kommentar

Jeg har varmekabler i betonggulv. Dette virker som et varmedepot. Jeg kan først og fremst spare ved å fyre når strømprisen er lav om natten, og skru ned om dagen når det er dyrt. Har ikke målt og eksperimentert så mye med dette, men skulle ikke forundre meg om tregheten i systemet da fører til at det blir varmt på formiddagen og så kjølig utover kvelden og natten. 

Lenke til kommentar

Det tar gjerne rundt 4 timer for temperaturen å synke fra 24 til 18 grader, og rundt 1-2 timer å få det opp igjen. Lavere temperatur er alltid bedre, men spørsmålet er hvilken pris du varmer det opp igjen til siden morgen og ettermiddag gjerne er de dyreste tidene.

For en varmepumpe så må man i tillegg ta i betraktning at det mest effektive arbeidsområdet er når den ikke må jobbe på full kapasitet.

Jeg har 24 grader i stua når jeg er hjemme og nattsenker til 17 fra jeg legger meg til jeg er hjemme klokken 5. Så lenge jeg ikke gjør den oppvarmingen om morgenen så gir det mening for meg.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
quantum skrev (1 time siden):

Det burde vel i teorien tilsvare akkurat det du sparer inn mens du lar temperaturen synke. Så det går da opp i opp, hvis du klarer å la oppvarmingsperioden skje når strømprisen er omtrent den samme som når temperaturen synker.

NEI! I alle fall ikke i teorien

Om det var slik kunne du jo la varmen sto på på hytta etter påske - tar jo like mye å varme det opp igjen til høsten.

Varmetapet er proporsjonal temperaturdifferansen mellom ute og inne - det er vitenskap. Det kan jo være ganske lite i praksis og ikke merkbart på strømregningen om det er bare i korte perioder eller bare mindre endringer. Og ikke minst - som andre er inne på her - dersom prisene varierer i løpet av tiden.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Varmestyring lønner seg veldig. Mange er kun hjemme noen timer hver kveld før man legger seg, og om man ikke trenger varme opp boligen til frokost så er det store besparelser.

Man kan slå av oppvarmen en god stund før man går til sengs, men man må starte oppvarming flere timer før man kommer hjem for kvelden. 

Mange kW spart men man går nok opp et trappetrinn på nettleien da effekten blir høy i boost-perioden.

Lenke til kommentar
trikola skrev (2 timer siden):

Varmetapet er proporsjonal temperaturdifferansen mellom ute og inne - det er vitenskap. 

Det er helt korrekt. Og når det er kaldt ute (dvs. kaldere enn inne), så minsker differansen når du senker innetemperaturen. Dermed minsker også fyringsutgiftene. Men du må fortsatt fyre noe, for å holde en jevnt lav innetemperatur som likevel er høyere enn temperaturen ute. Derimot, for å senke innetemperaturen fra høy dagtemperatur ned til en moderat natt-temperatur, så trenger du ikke fyre i det heletatt. Varmetapet gjør hele jobben gratis. Dette må man ta med i betraktning, man kan ikke bare se på kostnaden ved å heve temperaturen opp til komfortabel dagtemepratur.

Vet ikke helt hvordan du klarer å misforstå dette, men det virker som påskeharen har lurt deg trill rundt.   

Endret av quantum
Lenke til kommentar

Noen som forstår seg helt på konsekvensene av fastleddet i nettleia? Skjønner jo at man ønsker færre "peaks" i forbruket, og når fastleddet styres av de tre timene med høyest forbruk pr. mnd. så motiverer det selvfølgelig til å jevne ut forbruket gjennom døgnet. Det motiverer ikke til å legge hovedvekten av forbruket til perioden når nettet tåler det best, dvs. når strømprisen er lavest. Spør du meg så jobber differensiert strømpris gjennom døgnet og fastleddet mot hverandre.

Vis meg den husholdning som både 1) klarer å regne ut den mest lønnsome forbruksprofilen for sin husholdning og 2) tilpasser forbruket optimalt til kapasitetsfordelingen gjennom døgnet i strømnettet.  Fins ikke, det blir altfor komplisert. 

Lenke til kommentar
trikola skrev (3 minutter siden):

@quantumDu har rett.

Jeg leste ikke riktig: du sammenlikner kun nedturen med kun oppturen. Besparelsen kommer i senketiden.

Nettopp :-)

So far so good. Mer artig blir dette når man introduserer 1) variabel strømpris gjennom døgnet 2) fastleddet i nettleien som begrenser nytten av å legge mest mulig forbruk til tidspunkt med lavest pris på døgnet 3) ulike oppvarmingsmetoder med forskjellig treghet 4) ulike boliger med ulik grad av isoleringseffekt ... og sikkert mye mer.

Huset mitt har varmekabler i omtrent hele betongsålen. Om jeg senker temperaturen når jeg reiser bort for lang-helga, så er det riktig nok kaldt når jeg kommer tilbake, men det tar også forferdelig lang tid før det blir varmt igjen. Vi snakker over et døgn. 

Åpenbart fungerer betongsålen som et varmedeponi. Jeg er ganske sikker på at det mest økonomiske er å fyre når strømmen er billigst, dvs. mest om natten, og litt midt på dagen når folk er på jobb ellers. Med den tregheten vi snakker om her vil innetemperaturen forholde seg mer eller mindre jevn uansett når på døgnet forbruket er tror jeg. 

 

Lenke til kommentar

Jeg skulle til å spørre om noen kunne tallfeste hvor mye man sparer ved å nattsenke (7 timer med lavere temperatur), men så litt på det selv. Resultatet for min bolig under 3 kWh på en natt ved 30 graders temperaturforskjell.

Hvis jeg skal nattsenke må jeg erstatte varmetapet med strøm i steden for varmepumpe. Det vil koste meg ca 15 kroner ekstra per natt (forutsatt en strømpris på 1 kr/kwH) å nattesenke i fohold til å ikke nattsenke.

Det vil sikkert også bli 200 kroner mer i effekttariff den måneden.

Endret av mobile999
Lenke til kommentar

Ja det lønner seg. 

Mitt eksempel: Moderne leilighet, godt isolert og balansert ventilasjon. Tre radiatorer(fjernvarme) Monterte på smarte regulatorer fra Netatmo, styring med app eller innlogget konto i nettleser. Fungerer meget bra, jeg har nattsenking fra 23-08 hver natt. Minimumstemp på stua 20 grader og 17 på soverommet. Dagtemperatur er satt til 23,5 grader. 

Etter det første hele året i bruk sammenlignet med år tidligere med manuell regulering var forbruket ca 1/3 mindre. Og det synes jeg er ganske bra 👍

Lenke til kommentar
Travellingman skrev (22 minutter siden):

Ja det lønner seg. 

Mitt eksempel: Moderne leilighet, godt isolert og balansert ventilasjon. Tre radiatorer(fjernvarme) Monterte på smarte regulatorer fra Netatmo, styring med app eller innlogget konto i nettleser. Fungerer meget bra, jeg har nattsenking fra 23-08 hver natt. Minimumstemp på stua 20 grader og 17 på soverommet. Dagtemperatur er satt til 23,5 grader. 

Etter det første hele året i bruk sammenlignet med år tidligere med manuell regulering var forbruket ca 1/3 mindre. Og det synes jeg er ganske bra 👍

Men det er en godt isolert bolig. Der blir jo varmetapet også mye mindre enn i en trekkfull bolig.

Lenke til kommentar
19 minutes ago, muummi said:

Men det er en godt isolert bolig. Der blir jo varmetapet også mye mindre enn i en trekkfull bolig.

Du vil spare meir med dårleg isolasjon, ettersom varmetapet er proporsjonalt med temperaturen. Å varme opp luft er ikkje spesielt energikrevande.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...