Gå til innhold

Liten interesse for statsbudsjettet?..


Anbefalte innlegg

Det er jo ganske enormt med temaer på dette forumet, men jeg er jo litt overrasket over at statsbudsjettet som det ble enighet om allerede kl. 10 i formiddag, og med betydelig fokus på dette i div. nyhetssendinger utover dagen, at dette ikke allerede har avstedkommet noen diskusjoner her.  Ja, for det er sikkert tillatt med "såpass med partipolitikk" slik som her på Oppslagstavlen må man vel gå ut ifra.  Har man  f.eks. et  "hjertesukk", så oppfordres  man jo om at man kan poste innlegg om det her osv.  

Mitt "hjertesukk" i forbindelse med statsbudsjettet er f.eks. at det er ikke nevnt noe om penger til de 400 ferdigutdannede politifolkene som staten så langt ikke har tatt seg råd til å ansette i operativ tjeneste.  Politiet advarer om at de er svært underbemannede etter hvert nå, og særlig i hovedstaden.  En svensk grave-journalist advarte nylig om at svenske kriminelle bander nå omtaler Norge som et "gangsters´ paradise".  Høres ikke slikt skremmende nok ut for våre myndigheter til at bevilgninger nå bør komme?

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

De fleste ser ut til å kun bry seg om elbiler og bensin som flytter noen meningsløse kroner her og der, spesielt om du følger nettavisen og ser på kommentarer. Samme facebook gamlingene som kommer med svada fra ende til annen.

Endret av Saltkorn
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Gjest Slettet-ZwZXKsIXQp

Det reviderte statsbudsjettet signaliserer at regjeringen hovedsaklig driver landet som et administrasjonsråd, noe som er helt ok og nødvendig i urolige tider. Stramt, kjedelig og forutsigbart uten de store kursendringene……

Lenke til kommentar

Som allerede nevnt er det jo relativt lite som påvirker "mannen i gata". 

Er jo det samme hvert år egentlig, de snakker om skatteletter/skatteskjerpelser på mange millioner, men for den enkelte utgjør dette såpass få kroner i måneden at du ikke merker det i praksis.

Nå har vi også en relativt upopulær regjering som sannsynligvis ikke tørr å gjøre noe særlig ettersom de hadde blitt enda mindre populære om de hadde kjørt enda hardere på avgiftene sine. 

Er jo litt lettelser for de av oss som har barn, men de pengene du får frigitt der har vel i utgangspunktet allerede blitt spist opp av inflasjonen. 

Husker når frp var på vei inn i regjering for første gang og hele venstresiden omtrent lovte at landet kom til å bli skakkjørt.  Så kom frp med samme advarsel når det igjen ble AP sin tur til å styre. 

De siste 16 årene er det eneste jeg har merket at vi fikk lov til å kjøre 10 km/t raskere på enkelte motorveier. 

Alt annet har vært noen hundrelapper opp/ned i måneden på skatteseddelen. 

Finner derfor relativt lite spenning i statsbudsjettene dessverre 

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Inspector skrev (9 minutter siden):

Det reviderte statsbudsjettet signaliserer at

Vel, uttrykket "revidert statsbudsjett" blir jo feil i denne sammenheng.  Det er noe regjeringen kommer med på vårparten hvert år når den finner at det trengs justeringer av det hovedbudsjettet som da er blitt vedtatt på høstparten året før, slik som nå (forresten med finansdebatt i Stortinget allerede  i morgen, så det drøyde altså før de to regjeringspartienes forhandlere fant å  måtte bøye av nok  for "ryk og reis"-partiets mange krav om økte uttellinger på statsbudsjettet.  Man må jo bare gratulere SV med at de greide å flytte på hele 22 tusen millioner (22 mrd!) av det som regjeringen opprinnelig hadde kommet med som forslag for hovedbudsjettet for 2024.  Ikke småtterier det gitt). 

Nå er vel ikke SV akkurat kjent for å være bekymret for utviklingen på kriminalitetsfronten, f.eks. dette med faren for "svenske tilstander" også i Norge, så dette med økte bevilgninger til politiet og Kripos (som også var ute nylig og klaget på for få ressurser til å følge godt nok med på stoda vedr. disse svenske gjengkriminelle, som nå visstnok inntar landet) vel, det er visst ikke noe som bekymrer i tilstrekkelig grad der hos forhandlingspartner SV, så langt iallfall.  Ei heller hos regjeringspartiene da muligens, utfra forslaget til statsbudsjett tidligere i høst.  (Nettavisen har forresten et oppslag nå om disse svenske kriminelle som  visstnok ser det som en lett match å "overkjøre" Norge.  Vi er vel kjent for å være både litt sidrompa (treige) og naive der ute i verden, er det ikke slik fortsatt?..

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det er jo et veldig lite kontroversielt statsbudsjett denne gangen, der regjeringen er ganske forsiktig med pengebruken på grunn av inflasjonen og fokuserer på å gjøre det litt lettere for familier, samt litt lavere skatter for "vanlige folk" osv. 

Budsjettet er veldig likt hva Høyre og Venstre ville gjort, derfor blir det heller ikke så mye kritikk fra den kanten. Kritikken til nå handler vel mest om hvordan man bruker penger, der regjeringen kritiseres for å bruke koronapenger som er igjen til overs i stedet for å slenge det tilbake i oljefondet.

Når det er sagt så er ikke finansdebatten i Stortinget før i dag. Etter denne pleier det å komme litt mer utspill fra opposisjonen om hvor jævlig alt liksom skal være. Som Lars Nehru Sand sa vil de "retoriske høydepunktene" komme senere i dag.

Endret av Snikpellik
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Dette er et ekspanderende budsjett uten tvil. Veldig sannsynlig at det øker prisnivået ytterligere, en del av punktene minner jo om "helikopter-money", bare dele ut penger så folk kan forbruke. Men det er jo sånn land blir målt, GDP og "economic growth". Men her løser man det millioner offentlige ansatte og import av folk som sannsynligvis aldri vil bidra til økonomien de fleste av dem. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Har egentlig ikke noen sterke meninger om årets statsbudsjett.

Generelt synes jeg det er bekymringsverdig at statsbudsjettet i Norge er såpass stort. 60 % av fastlands-bnp kanaliseres gjennom staten. Og 34 % jobber i offentlig sektor. Mye makt er samlet på få hender på det viset. 

Jeg tror Norge hadde tjent på å bli mer lik OECD-land, med en mer sparsommelig offentlig pengebruk. Men det er en diskusjon man sjelden hører i offentligheten. 

Det er heller ikke rettferdig at personer i privat sektor skal jobbe og slite, og betale høye skatter og avgifter, for å betale for en mengde unødvendige jobber i offentlig sektor, opprettet i perioder med arbeidsløshet, fordi våre politikere ikke vil tillate arbeidsledighet. Som resultat er det nå mangel på arbeidskraft i privat sektor.

Mangelen på arbeidskraft fører til lønnsvekst, som videre fører til prisvekst og inflasjon. Samtidig har vi gap i markedet på varer og tjenester.  

Men nå er det jo slik at Høyre og Erna Solberg, omtrent satte verdensrekord i offentlig pengebruk da de satt i regjering. Så det nytter vel ikke å stemme på dem. Da blir bare enda mer arbeidskraft frosset fast i offentlig sektor. 

Vel, Norge har aldri vært så avhengig av olje og gass som nå. Og med et statsbudsjett som øker hvert år, øker også olje og gass-avhengigheten tilsvarende. 

Så ja, jeg synes det er dette som først og fremst burde diskuteres, ikke hvert enkelt års statsbudsjett. 

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
kremt skrev (5 timer siden):

97 % av ALL personskatt i Norge går til å drive NAV. Dette inkluderer arbeidsløse, sosialklienter, trygdede og pensjonister. Det er ganske oppsiktsvekkende hvor lav produktivitet det faktisk er i Norge. 

Det er kanskje av interesse å se litt mer konkret på hva tallenes tale er når det kommer til dette med  hva som skal utbetales fra Folketrygden, i stedet for bare  litt sånn overfladisk synsing om tingenes tilstand.  For å bruke et moteord (visstnok først brukt av landets første kvinnelige statsminister i sin tid i forbindelse med miljøvern), altså "bærekraftig", så kan man jo stusse litt på hvordan dette skal gå fremover, og om Folketrygden  er bærekraftig nok osv.   Tallene er notert ned  (i utgangspunktet sånn "for moro? skyld") fra et intervju med arbeids- og inkluderingsminister Brenna i Dagbladets nettutgave 2.desember, og hvor hun da prøvde å forklare oss hvorfor hun mener det er så viktig å prøve å få i aktivitet/jobb f.eks.  mange av disse tusener av unge folk som er utenfor både jobb og utdanningsløp nå (disse som altså ikke vises/inngår i den 2,2% arbeidsledighets-statistikken p.t.).

Så til tallene.  Folketrygdens uttellinger har økt med hele 120 milliarder de to siste årene!   Regjeringens anslag for hva summene sånn ca. blir for 2024  (merk, disse anslagene altså fra før den kostbare avtalen med SV ble inngått):  Alderspensjon 317 milliarder, en økning på 27 mrd.  Uføretrygd 125,6 mrd., økning 7,2 mrd. (!).  Sykepenger anslås å komme opp i 56 milliarder, en økning fra i år på hele 8,8 milliarder (!).  Dagpenger anslått å øke fra 9,4 mrd. til 12,8 mrd.  Arbeidsavklaringspenger (AAP) 44,1 mrd., økning på 8,2 mrd.   Dessuten 2 milliarder satt av til personer som trenger varig tilrettelagt arbeid.  Dessuten skal NAV bruke 11 milliarder på arbeidsmarkedstiltak i 2024.  

Får slenge med at det er vel godt vi enn så lenge  har olje-sektoren da, visstnok kommer 82% av skatte- og avgiftsinntektene i statsbudsjettet derfra.  Nok å bruke kronene på gitt, - ser det ut til...  

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...