Gå til innhold

Spørsmål om øl


Anbefalte innlegg

Sjørøver skrev (På 5.1.2024 den 12:07 AM):

Har prøvd meg med litt forskjellig øl til maten i julen. Synes egentlig ikke det gjør måltidene noe bedre. Har kjøpt det som blir anbefalt til den typen mat av vinmonopolet. Noen andre som deler den erfaringen? 

Mulig du foretrekker vin bare, jeg liker både vin og øl, men til ribbe og tradisjonell norsk husmannskost så må jeg ha norsk jule øl eller vanlig pilsner til husmannskost. Tysk øl eller belgisk? Saison og blonde eller wit kan også funke.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Angåande samnsetting av god mat og drikke så er det nok også i stor grad opp til personlege preferansar, og ikkje minst kva smakar ein sett pris på.

Personleg så er det sjeldan eg finn gode kombinasjonar av mat og drikke (både øl, vin og alkoholfritt) som eg synes er heilt innertiar. Det er mange komboar som gir gode smakar men som @Sjørøver er inne på så er min personlege preferanse til blant anna julemiddagen øl/vin med relativt lite smak. Dette fordi eg foretrekk smaksnyansane i maten kanskje meir enn smaken av drikken.
Til ein god biff så passar det bra med rødvin, kjøtt og rødvin har ofte smakar som harmoniserer godt, for meg personleg så synes eg ofte at ein med rødvin "skyller vekk" den gode kjøttsmaken. Det same gjeld med godt øl med mykje smak. Min personlege preferanse blir ofte å drikke litt god øl før maten kjem på bordet, deretter ete maten med berre litt nipping til øl (og akevitt ved julemiddag), og heller kose meg med resten av ølet etter at eg ferdig med middagen. Om eg veksler mellom mat og drikke så synes eg at eg mister dei gode ettersmakane frå både middagen og ølet.

Lenke til kommentar

En god del av smaken ligger i ølskummet som en får i ølglass, så det er nok en del som savner det i boksøl.

For min del foretrekker jeg mest skum på relativt smakløse øltyper, mens de som smaker ok uten gjerne funker fint rett fra boksen.

Her snakker jeg ikke om radler f.eks da det er mer brus enn øl. Foretrekker alkoholfritt faktisk, da alkohol er svært stressende for kroppen da etanol brytes ned til acetaldehyd som leveren anser som så viktig å kvitte seg med at den nærmest erklærer unntakstilstand og prioriterer acetaldehyd.

Lenke til kommentar
  • 1 år senere...
Krig og fred skrev (På 27.11.2023 den 0.12):

Jeg synes norsk øl smaker rart og ikke særlig godt, og jeg lurer på om det har noe med at de opphevde renhetsloven, eller om bryggeriene tar andre snarveier i bryggeprosessen. Hvis jeg feks drikker Lederer, så minner det meg om hvordan norsk pils smakte for 30 år siden. Norsk pils i dag har en nesten kjemisk ettersmak. 

Er det noen øl-eksperter her som har noen tanker rundt dette?

 

Pokal er dyrket etter renhetsloven. Du finner den på Coop. 

Lenke til kommentar

Alt som heter pils er etter den tyske renhetsloven og kun malt rent vann og under gjæret.

Det er det som gjør norsk pils bedre enn feks svensk Lager.

Det vet jeg som bor i Sverige, det er stooor forskjell på norsk pils selv butikk styrke og det de har på polet i Sverige.

I Sverige drikker jeg kun Nordlands gull eller Mariestad eller Borg om jeg skal ha vanlig øl..

Vanlig øl drikker jeg sjelden oftest til mat, på byen eller på Sommeren ved stranda eller på uteserveringen.

Lenke til kommentar
vidor skrev (På 14.3.2024 den 22.36):

For min del foretrekker jeg mest skum på relativt smakløse øltyper, mens de som smaker ok uten gjerne funker fint rett fra boksen.

Bitterheita i øl kjem frå humlen, og den skarpaste delen av bitterheita ligg i oljen som blir kokt ut av humlen under brygging. Denne oljen er som anna olje og flyt som eit tynt lag på toppen av væska.
Ølskummet vil bidra til å løfte oljen ut av overflata, det tener to funksjonar både at litt av dei bittraste smakane får fordampe frå skummet men også at den bittre oljen som er i skummet får sleppe gradvis tilbake i ølet og gir ei meir heilheitleg smaksoppleving.
Bakdelen med at den bittre oljen blir løfta opp i skummet er at då blir sjølvsagt også skummet bittert på smak. På smaklaust øl med lite bitterheit så betyr det ikkje så mykje, men på ei kraftigare øl så merkes det betre om du må kjempe deg gjennom det bittre skummet for å få tatt ein sup med øl.

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
The Avatar skrev (10 timer siden):

Bitterheita i øl kjem frå humlen, og den skarpaste delen av bitterheita ligg i oljen som blir kokt ut av humlen under brygging. Denne oljen er som anna olje og flyt som eit tynt lag på toppen av væska.
Ølskummet vil bidra til å løfte oljen ut av overflata, det tener to funksjonar både at litt av dei bittraste smakane får fordampe frå skummet men også at den bittre oljen som er i skummet får sleppe gradvis tilbake i ølet og gir ei meir heilheitleg smaksoppleving.
Bakdelen med at den bittre oljen blir løfta opp i skummet er at då blir sjølvsagt også skummet bittert på smak. På smaklaust øl med lite bitterheit så betyr det ikkje så mykje, men på ei kraftigare øl så merkes det betre om du må kjempe deg gjennom det bittre skummet for å få tatt ein sup med øl.

Kronen, ( skummet ) viser kvaliteten paa oelet. Fin, tykk og hoey krone, er godt oel.

Og da  snakker jeg om fatoel, ikke flaske, boks eller tankoel.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...