DJViking Skrevet 17. oktober 2023 Del Skrevet 17. oktober 2023 Jeg ser etter en Sautergryte: Liten variant 18cm/20cm. Fra jeg kan se så er noen i 3-ply og noen i 5-ply https://www.lecreuset.no/no_NO/p/sautergryte-m%2Flokk-3-ply-rustfritt-stal/SS5321024.html https://bakerenogkokken.no/gryter-og-panner/gryter/culimat-mathias-dahlgren-sauteuse-5-ply-rustfri-25-l/ Fra mine handler hos AliExpress har jeg kommer over begrepene 304L og 316L for Stainless Steel. En standard for Japansk stål etter hva jeg har funnet ut. Jeg har kjøpt en kaserollle i 316 Stainless Steel, og noen ramen boller i 304 Stainless Steel. Usikker hvordan denne standarden stiller seg mot det jeg ser fra norske butikker som nevner 3-ply og 5-ply. Litt tilbake til ply. Er en Sautergryte i 5-ply noe "bedre" enn en annen i 3-ply? Lenke til kommentar
HValder Skrevet 20. oktober 2023 Del Skrevet 20. oktober 2023 TLDR: Nei. Kvaliteten på gryta har betydelig mer å si enn hvor mange lag materiale den har. Er ikke kjent med merket, men culimat gryta ser ut til å ha håndtaket sveiset på heller enn boltet - det er generelt et dårlig tegn da det har en tendens til å ryke etterhvert. 3-lag gir mening fordi laget med aluminium hjelper med varmespredningen, mens stålet holder bedre på varmen. 5-lag blir bare mer av det samme. Det har blitt testet, og det var vel noe forbedring, men vi snakket da om en veldig mye dyrere gryte som ikke var forholdsmessig bedre. Lenke til kommentar
sverreb Skrevet 20. oktober 2023 Del Skrevet 20. oktober 2023 On 17.10.2023 at 9:48 PM, DJViking said: Jeg ser etter en Sautergryte: Liten variant 18cm/20cm. Fra jeg kan se så er noen i 3-ply og noen i 5-ply https://www.lecreuset.no/no_NO/p/sautergryte-m%2Flokk-3-ply-rustfritt-stal/SS5321024.html https://bakerenogkokken.no/gryter-og-panner/gryter/culimat-mathias-dahlgren-sauteuse-5-ply-rustfri-25-l/ Fra mine handler hos AliExpress har jeg kommer over begrepene 304L og 316L for Stainless Steel. En standard for Japansk stål etter hva jeg har funnet ut. Jeg har kjøpt en kaserollle i 316 Stainless Steel, og noen ramen boller i 304 Stainless Steel. Usikker hvordan denne standarden stiller seg mot det jeg ser fra norske butikker som nevner 3-ply og 5-ply. Litt tilbake til ply. Er en Sautergryte i 5-ply noe "bedre" enn en annen i 3-ply? 316 og 304 er begge alminnelige typer rustfritt stål. 316 er mer korrosjonsbestandig enn 304 og ofte beskrevet som marin rustfritt. For gryter kan jeg ikke tenke meg at det er noen praktisk forskjell. Antall lag (ply) er i seg selv temmelig intetsigende, hvilken rolle har disse lagene og hva består de i? Jeg ville ikke hengt meg opp i dette, men om du vil grave videre i det, så se etter om du har lag som gir bedre varmeledningsevne (aluminium eller kopper. Kopper er bedre) og eller lag som gjør gryten brukbar på induksjonsovner (ferromagnetiske lag) da en del typer rustfritt inklusive de du lister opp ovenfor er austenitiske, og virker ikke med induksjon uten videre. Det enkleste her er nok bare å se om gryten er kompatibel med induksjon. Rustfritt stål er ett av de grytematrialene med minst varmeledningsevne, noe som ikke betyr at gryten blir kaldere men den kan tendere til å ha ujevn varme. For en sautegryte er dette neppe noe stort problem, men om dette er viktig så se etter en med aluminium eller kopperlag. Jeg vil forøvrig si meg noe uenig med @HValder ovenfor. Jeg synes sveisede håndtak er en fordel da de ikke har nagler inne i kokekaret som ufravikelig samler skitt. Og det kan kanskje være noe risiko for defekter med sveisede håndtak som ikke er der med naglede, så er det ingenting inherent upålitelig med sveis. 1 1 Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå