Gå til innhold

Krigen mellom Israel og Hamas


Melding lagt til av Uderzo,

Vennligst ikke post politiske memes, det har kun en negativ effekt på diskursen, gjentagelser kan føre til advarsler.

Anbefalte innlegg

0laf skrev (9 minutter siden):

Fra det som har vært på CNN den sisten timen, virker det som om Biden-administrasjonen forsøker å spinne dette til at Hamas egentlig ikke har avslått avtalen, slik Israel hevder, men at de forsøker å "reforhandle", og at man må forsøke å komme til enighet osv.

Glem det. Så lenge den militære ledelsen av Hamas under kontroll av en mann som smiler da han lært at en slektning av ham var drept, er villig til å ofre det gazapalestinske folket for å trekke Israel ut i stupet fordi han har den perfekte motstanderen i noksagten og kronidioten Netanyahu sammen med helgærne ekstremister som drømmer om å begå holocaust uten å straffes for deres "Erez Israel", er det helt umulig å se om en våpenstillstand kan innføres uansett hvor mye man forhandle og reforhandle og hvor mye araberstatene straffe den politiske Hamas som er maktløst.

Her må Biden erkjenne nederlag og erklære at man må anse Hamas som det fremste hinderet for ildopphør, samtidig som man burde la israelerne kaste ut Netanyahu snarest mulig. Han trenger å kvitte seg med mannen som hadde ansvaret for USAs håndtering av Hamaskrigen - Jake Sullivan. Han har nå en ganske lang tabbeliste at han er snart på "det kohtske nivået". Halvdan Koht var Norges meste udugelige utenriksminister i historien den 9. april 1940, en av de meste forhatte mennene den dag i dag. 

Israelerne kan vinne krigen. Men de kan ikke gjøre det der de står. De må ut og reorganisere seg, uansett om det bli våpenhvile eller ikke, og de må ha en plan for det som vil komme etter Hamas. Der er Netanyahu og hans høyreekstreme allierte det fremste hinderet. 

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
1 hour ago, Snikpellik said:

 

Det er spesielt å se på hvor opptatt israelske talsmenn er av å fortelle oss at "Hamas avviser våpenhvilen", til tross for at Hamas gjentatte ganger bekrefter det motsatte og at de er villige til å hamre ut detaljene. Dette samtidig som at vi stadig får forsikringer om at Israel aksepterer forslaget, til tross for at de uttrykker seriøse betenkeligheter og gjentar målet om å knuse Hamas.

Dette er et spill, og det er klare tegn på at minst en av partene spiller for galleriet.

Jeg tror dessverre ikke at vi får en varig våpenhvile.

Endret av Rhabagatz
  • Liker 4
Lenke til kommentar
10 hours ago, Ørjanø said:

Hadde det ikke vært for resten av verden og presset Israel hadde fått på seg, hadde det vært langt flere drepte og skadde. Og for BN er det supert at krigen drøyer ut. 

IDF gjemmer seg også bak sivile. De angriper som regel på avstand. De sivile blir stående i midten. Israel har prøvd å sulte befolkningen, ta fra dem alt - heldigvis kom flere land og organisasjoner på banen med sterk motstand. 

Er Israel demokratisk må de begynne å te seg som et demokratisk land. De viser gang på gang at de ikke havner i den kategorien og får sjanse på sjanse.

Jeg synes det er viktig å ta med at Israel opprinnelig forsøkte å jage palestinerne over til Egypt, men Egypt nektet fullstendig. Det var plan A å drive dem bort, og ikke la de vende tilbake.

 

 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Rhabagatz skrev (27 minutter siden):

Det er spesielt å se på hvor opptatt israelske talsmenn er av å fortelle oss at "Hamas avviser våpenhvilen", til tross for at Hamas gjentatte ganger bekrefter det motsatte og at de er villige til å hamre ut detaljene.


Israel har akseptert forslaget til våpenhvile, og har sendt det til Hamas.
Det er et enestående forslag som gir Hamas nesten alt de har bedt om tidligere.

Det fremstår som om Hamas ikke ønsket å avvise forslaget blankt, men i stedet har kommet med endringer som trolig ikke er akseptable, og på den måten kan de skylde på Israel.

Din respons er som vanlig at Hamas er de rasjonelle, som ønsker å forhandle, men forhåpentligvis forstår de fleste oppegående mennesker at Hamas har takket nei til en særdeles fordelaktig avtale.
 

Rhabagatz skrev (28 minutter siden):

Jeg synes det er viktig å ta med at Israel opprinnelig forsøkte å jage palestinerne over til Egypt, men Egypt nektet fullstendig. Det var plan A å drive dem bort, og ikke la de vende tilbake.


Særlig viktig å ta med var det nok ikke, ettersom det er bare oppspinn.

  • Liker 8
Lenke til kommentar
Skrevet (endret)

Det er vel ikke akkurat så rart at også Hamas – som enhver part i alle forhandlinger noensinne – ønsker å prøve å forhandle inn noen endringer.

Israel forhandlet også inn endringer med USA i dagene før avstemmingen i FNs sikkerhetsråd.

Begge vil beskylde hverandre for uakseptable krav.

Håpet til USA og verdenssamfunnet forøvrig er at partene skal kunne møtes på nok punkter til at de enes om å inngå avtalen, og det håpet er etter hva jeg forstår fremdeles veldig sterkt. Blir spennende dager fremover.

Endret av Snikpellik
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
VifteKopp skrev (7 timer siden):

Det er Hamas som bruker sivile som skjold. Israel prøver så godt det lar seg gjøre å forbigå skjoldet.

Og nettopp derfor kan ikke Hamas og Israel moralsk sidestilles.
 

Har du en link til dette?
 

Du sidestilte dem for to timer siden, da du skrev at begge er onde makter som ikke bryr seg om sivile. 

Linker og uttalelser er lagt ut av både meg og andre her flere ganger. 

Jeg sidestiller dem ikke slik du antyder og noe jeg vært veldig klar på og har forklart en del ganger. 

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Ørjanø skrev (2 minutter siden):

Linker og uttalelser er lagt ut av både meg og andre her flere ganger. 

Jeg sidestiller dem ikke slik du antyder og noe jeg vært veldig klar på og har forklart en del ganger. 

 

Jeg beklager, men når du sier at "begge er onde makter" og "begge ikke bryr seg om sivile" så sidestiller du dem moralsk. 

  • Liker 7
Lenke til kommentar
Rhabagatz skrev (1 time siden):

Jeg synes det er viktig å ta med at Israel opprinnelig forsøkte å jage palestinerne over til Egypt, men Egypt nektet fullstendig. Det var plan A å drive dem bort, og ikke la de vende tilbake.

 

 

Ja, planen var å fordrive sivile palestinere ut av Gaza til Egypt, og videre derfra til andre land og ingen retur. Det ble beskrevet hvordan Israel skulle manipulere både Egypt og andre land for å kunne gjennomføre det, og at da var ikke palestinere Israels problem lengre. 

Det kan virke som det fortsatt er planen. Gjøre Gaza så uleveling som mulig. Ødelegge mest mulig, men innenfor visse grenser for å beholde noe av støtten, særskilt fra USA, samt ikke eskalere krigen.

Det er en smule dobbeltmoralsk når pro Israel overser eller bortforklarer denne biten, samtidig som Hamas charteret ofte blir tatt opp, særskilt det gamle. Selvsagt er Hamas en trussel for Israel uansett. Men man må ikke glemme at Israel er en trussel for sivile palestinere og står i en langt mektigere posisjon til å gjennomføre trusselen. Fortiden hvor 700.000 palestinere ble fordrevet og ikke fikk komme tilbake er ikke glemt.

Får Israel fortsette slik de gjør kan det utløse en stor flykningsbølge, blant annet til Norge. Psykisk og fysisk skadde mennesker som har mistet enormt. Det vil være svært utfordrende å ta imot. 

Det er langt bedre å støtte Israel i å fjerne Hamas, samtidig påse at dette gjøres uten å skape unødvendig fler terrorister og mer hat. Bygge opp Palestina, hjelpe dem der de er, stoppe/forhindre angrep fra begges sider, stoppe ulovlig bosetting og sette inn ny ledelse på begge sider som heller jobber mot fred og løsninger i stede for krig og elendighet. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
47 minutes ago, VifteKopp said:

Jeg beklager, men når du sier at "begge er onde makter" og "begge ikke bryr seg om sivile" så sidestiller du dem moralsk. 

Så, når jeg sier at en tyv og en morder "begge bryter loven" og "ikke bryr seg om andre", da likestiller jeg dem moralsk? Nei, slik er det ikke.

Her er for øvrig en liste over krigsforbrytelsene partene har gjort seg skyldige i, i henhold til FNs granskningskommisjon:

The report accuses Hamas of “intentionally directing attacks against civilians” and committing “murder or wilful killing”. It also accuses Hamas of “torture, inhuman or cruel treatment” and “indiscriminately firing projectiles towards populated areas in Israel”. Hamas was also accused of “the war crime of outrages upon personal dignity” noting during the 7 October attack “the desecration of corpses by burning, mutilation and decapitation” and “the sexualized desecration of both male and female corpses” and “sexual violence”.

The report goes on to list what it says are Israeli war crimes, including “starvation as a method of warfare; murder or wilful killing; intentionally directing attacks against civilians and civilian objects; forcible transfer; sexual violence; outrages upon personal dignity” and says that “Israel inflicted collective punishment on the Palestinian population in Gaza.”

 

 

 

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Skrevet (endret)

Her er hele rapporten fra FNs uavhengige granskningskommisjon som har tatt for seg mulige krigsforbrytelser i konflikten i perioden fra 13. april 2021 og frem til 31. desember 2023:

Israeli authorities, Palestinian armed groups are responsible for war crimes, other grave violations of international law, UN Inquiry finds
https://www.ohchr.org/en/press-releases/2024/06/israeli-authorities-palestinian-armed-groups-are-responsible-war-crimes?utm_source=sdrn%3Avg%3Aarticle%3Axm4kyQ

Rapporten er svært lang og detaljert, og skal presenteres for FNs menneskerettsråd i Geneve sammen med beviser i alle kategorier den 19. juni.

Så nå er det bare å forvente (og egentlig ignorere) de kommende timene og dagenes obligatoriske påstander fra både Hamas, Israels regjering og deres groupies om at kommisjonen "ikke er uavhengige", "hyklere", "antisemitter", "muslimhatere" "anti-Israel", "anti-palestinere" og alle disse vanlige tingene som alltid kommer.

Endret av Snikpellik
  • Liker 4
Lenke til kommentar
Rhabagatz skrev (1 minutt siden):

Så, når jeg sier at en tyv og en morder "begge bryter loven" og "ikke bryr seg om andre", da likestiller jeg dem moralsk? Nei, slik er det ikke.

Han sa ikke begge bryter loven, han sa begge er onde makter. Og begge ikke bryr seg om sivile. Og han gjorde ingen forsøk på å differensiere handlingene og intensjonene til disse maktene.

Det er mulig at han inni seg ikke likestiller Hamas og Israel moralsk, men utad her i tråden så fremstår det som om han mener de er like ille. 

  • Liker 7
Lenke til kommentar
5 minutes ago, VifteKopp said:

Han sa ikke begge bryter loven, han sa begge er onde makter. Og begge ikke bryr seg om sivile. Og han gjorde ingen forsøk på å differensiere handlingene og intensjonene til disse maktene.

Det er mulig at han inni seg ikke likestiller Hamas og Israel moralsk, men utad her i tråden så fremstår det som om han mener de er like ille. 

Nå la jeg altså ved listen fra FNs granskningskommisjon, som tyder på at det absolutt er på sin plass om sammenligne de moralske bruddene som partene har stått for ...

 

 

  • Liker 4
Lenke til kommentar
VifteKopp skrev (55 minutter siden):

Jeg beklager, men når du sier at "begge er onde makter" og "begge ikke bryr seg om sivile" så sidestiller du dem moralsk. 

På ingen måte.

Israel handler mot den grunnleggende moralen de har, eller ihvertfall fremstille at de har.  Derfor får også Israel mye kritikk, krav og forventninger for å peile Israel inn på riktig vei. 

Hamas har ikke den moralen. 

 

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Som en fotball hooligan som sitter på sidelinjen helt forbauset samtidig som han kjefter på dommeren fordi han ikke er partisk til det ene eller det andre laget. Hvorfor skal den jævla dommeren ha uavhengige formeninger som går begge veier avhengig av situasjon, hvor begge lag faktisk kan ta feil. Det går jo bare ikke an.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Rhabagatz skrev (1 minutt siden):

Du kan bedre enn dette.

Det er fascinerende hvordan du unngår å ha et tydelig standpunkt. 

Sitat

 

På ingen måte.

Israel handler mot den grunnleggende moralen de har, eller ihvertfall fremstille at de har.  Derfor får også Israel mye kritikk, krav og forventninger for å peile Israel inn på riktig vei. 

Hamas har ikke den moralen. 

 

Helt innenfor å kritisere Israel. Fortsett med det. 

Men når man feilaktig hevder at Israel bryr seg like lite om sivile liv som Hamas, så kan ikke jeg la den usannheten bli stående uimotsagt. 

  • Liker 8
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...