Gå til innhold

Krigen mellom Israel og Hamas


Melding lagt til av Uderzo,

Vennligst ikke post politiske memes, det har kun en negativ effekt på diskursen, gjentagelser kan føre til advarsler.

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
0laf skrev (10 timer siden):

New York Times har en interessant artikkel om foranledningen til at informasjonen om UNWRA ble kjent.

Sånn ettersom mange her har spekulert i at det har noe med ICJ å gjøre.

DukeNukem3d skrev (7 timer siden):

Ikke bare her, men disse norske ekspertene var jo overbevist om at det hadde en sammenheng i artikkelen i VG.  Takk for interessant info!

Tror du med "mange" sikter til meg og én til som snakket om dette.

Som jeg sa tidligere så mener jeg ikke det har noe med ICJ å gjøre i seg selv (hvorfor skulle det dét?), men at timingen etter ICJ-avgjørelsen var en god anledning til å gå hardt ut på dette og ta kontroll på ordskiftet igjen. Det er ganske grunnleggende godt kommunikasjonsarbeid.

Endret av Snikpellik
  • Liker 4
Lenke til kommentar

Mer sure oppstøt mellom Israels regjering og Biden-administrasjonen.

Denne gangen fra Israels høyreekstreme og tidligere rasisme- og terrordømte sikkerhetsminister Ben-Gvir, som indikerer at han ønsker Trump tilbake. Han mener USA ikke gir Israel nok hjelp, og kritiserer Biden for å gi humanitær hjelp til Gaza som han hevder at "går til Hamas", uten å dokumentere dette.

Sitat

“Instead of giving us his full backing, [US President Joe] Biden is busy with giving humanitarian aid and fuel [to Gaza], which goes to Hamas,” says Ben Gvir, adding that “if Trump was in power, the US conduct would be completely different.”

https://www.timesofisrael.com/liveblog_entry/ben-gvir-to-wsj-us-support-of-israel-would-be-completely-different-under-trump/

Hele intervjuet i Wall Street Journal:
https://www.wsj.com/world/middle-east/the-israeli-firebrand-driving-netanyahu-further-to-the-right-dd9e8113

Veteraner og krigshelter fra Yom Kippur-krigen har satt i gang en kampanje for å få Netanyahu til å utlyse nyvalg. De krever en offentlig kommisjon som skal etterforske feilene som ledet til terrorangrepet 7. oktober, og at Netanyahu umiddelbart stanser å legge alt ansvaret over på stabssjefer og ledere i IDF og Shin Bet.

'You are the head, you are guilty': Yom Kippur war vets launch anti-Netanyahu campaign
https://www.jpost.com/israel-hamas-war/article-784968

Sitat

Members of the "Together with the Kippur 73 veterans" association have embarked on a new public campaign, calling on the Prime Minister Benjamin Netanyahu, to bear public responsibility for his guilt in not preventing the October 7 massacre, to set the nearest date for new elections and to establish a state commission of inquiry as soon as possible.

Yom Kippur War veterans state in their new campaign, "Netanyahu has been at the helm for 14 years, he is responsible and he is guilty of the failure in 2023. His refusal to bear responsibility, as Golda Meir did after the failure in 1973, has created a serious crisis of confidence that necessitates going to the elections and establishing a state commission of inquiry now."

 

Endret av Snikpellik
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
2 hours ago, Snikpellik said:

Det er ganske grunnleggende godt kommunikasjonsarbeid.

Jeg tror ikke det, jeg tror at man skyter seg i foten her. Enkelt forklart, man forteller hele verden at man gir faen i ICJ og at ikke-vestlige liv ikke er verdt en dritt. Man setter en dobbeltstandard som fjerner den siste rest av troverdighet man måtte ha. Nå er det bare selvrettferdigheten som er igjen. 
https://www.theguardian.com/commentisfree/2024/jan/21/palestinian-lives-gaza-politics-media

Barth Eide har ellers en kronikk i NY Times i dag.
https://www.nytimes.com/2024/02/03/opinion/united-nations-unrwa-palestinians.html

Endret av Rhabagatz
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (3 timer siden):

... at timingen etter ICJ-avgjørelsen var en god anledning til å gå hardt ut på dette og ta kontroll på ordskiftet igjen. Det er ganske grunnleggende godt kommunikasjonsarbeid.


Men i følge New York Times, som ser ut til å ha en rekke kilder på dette, også i FN, så er det ikke riktig.

Endret av 0laf
  • Liker 9
Lenke til kommentar

Det ser ut til at USA prøver å skremme de som bombet basen til å slutte med med det. Dvs at de hevner angrepe.

Sitat fra vg: USA gjennomførte fredag luftangrep mot 85 mål i Irak og Syria, som svar på et angrep mot en amerikansk base i Jordan.

Endret av Svein M
Lenke til kommentar
0laf skrev (3 timer siden):

Men i følge New York Times, som ser ut til å ha en rekke kilder på dette, også i FN, så er det ikke riktig.

Hmm, ingenting i NYT-artikkelen sier noe om det jeg siktet til, så jeg tror kanskje vi snakker om litt forskjellige ting.

Endret av Snikpellik
  • Liker 3
Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (6 timer siden):

Hmm, ingenting i NYT-artikkelen sier noe om det jeg siktet til, så jeg tror kanskje vi snakker om litt forskjellige ting.


Nå var det i utgangspunktet ikke deg jeg siktet til, men mer en rekke medier som har hevdet at Israel kommer med disse anklagene mot UNWRA som et slags motangrep, eller som du hevdet, at timingen var bra for å lede oppmerksomheten bort fra ICJ.

Når artikkelen i NYT hevder Israel ikke har sluppet dette, men at det faktisk var UNWRA selv som opplyste amerikanske myndigheter, og at det ballet på seg derfra, uten at Israel egentlig var involvert, men i stedet ble overrasket over at dette kom ut, så er det vel relevant i forhold til det du skrev ovenfor, og teoriene dine om at dette var god timing fra Israel, og "godt kommunikasjonsarbeid".

Det er mulig jeg misforstår noe her, og at du snakker om noe helt annet, men da er det i så fall særdeles uklart?

Endret av 0laf
  • Liker 6
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

En våpenhvile som ble godkjent av israelske myndigheter for noen dager siden, mot at gisler slippes fri, har i noen dager vært på vent for å se om Hamas godtar vilkårene.

Det meldes nå ikke uventet om at Hamas høyst trolig avslår avtalen om våpenhvile.
 

 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar

Har fortstått det slik at det er en avstand på å bli enig om våpenhvile. Hamas vil avslutte krigen og at Israel skal trekke seg ut. Israel vil gjøre seg ferdig med å nå sine mål først, men kan gå med på våpenhvile. Hamas vil også ha flere ut fra Israelske fengsel enn det Israel vil gå med på.

Endret av Svein M
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Times of Israel og Channel 12 skriver at Israel forsøker å omgå sanksjonene USA nylig ila israelske voldelige bosettere.

Israels høyreekstreme finansminister Smotrich, som forøvrig sier han er homofob og rasist, prøver ifølge israelske medier å hindre bankene i å overholde de amerikanske sanksjonene.

Smotrich skal ha tatt kontakt med Bank of Israel tidligere i dag, og bedt tilsynsmyndigheten for bankene klargjøre at israelsk lov ikke forplikter dem til å fryse sanksjonerte personers kontoer.

USA på sin side kan sanksjonere israelske banker som ikke overholder deres sanksjoner mot voldelige bosettere.

Flere andre land, deriblant Storbritannia, har også ilagt sanksjoner og innreiseforbud mot voldelige og ekstremistiske israelske bosettere i det siste, og blir sett på som et svar på den økende volden mot palestinere på Vestbredden. Også i Norge er innreiseforbud blitt debattert, men regjeringen er ikke for dette.

Report: Smotrich trying to prevent banks from enforcing US sanctions against settlers
https://www.timesofisrael.com/liveblog_entry/report-smotrich-trying-to-prevent-banks-from-enforcing-us-sanctions-against-settlers/

Sitat

Finance Minister Bezalel Smotrich is seeking to prevent Israeli banks from complying with US sanctions against allegedly violent Israeli settlers, Channel 12 reports.

 

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

@Snikpellik Hva har det at han er homofob med noe å gjøre egentlig? Han er ikke den eneste i Midtøsten som ikke liker homofile eller andre raser for den saksskyld (dessverre), dette gjelder rimelig sikkert på Gaza også, så jeg forstår ikke vinklingen din helt (?)

Endret av bshagen
  • Liker 5
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar
bshagen skrev (11 minutter siden):

@Snikpellik Hva har det at han er homofob med noe å gjøre egentlig? Han er ikke den eneste i Midtøsten som ikke liker homofile (dessverre), stortsett alle ønsker homofile døde - de er sikkert ikke populære i Gaza heller, så jeg forstår ikke vinklingen din helt (?)

For å understreke hvor dårlige mennesker og ekstreme noen av disse som nå bestemmer i denne nasjonen i krig og som har atomvåpen er.

Hat mot minoriteter er med på å påvirke avgjørelser som tas hver dag på høyeste nivå, også i forbindelse med krigen. Det brukes også aktivt retorisk for å mobilisere tilhengere av politikken deres. Det er derfor høyst relevant å ta med.

Jeg kan også nevne at Smotrich mener mennesker som ikke er ortodokse jøder er mindreverdige.

At Hamas, en islamistisk terrororganisasjon, hater homofile er vel ikke akkurat ukjent.

Endret av Snikpellik
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
10 hours ago, Svein M said:

Det ser ut til at USA prøver å skremme de som bombet basen til å slutte med med det. Dvs at de hevner angrepe.

Sitat fra vg: USA gjennomførte fredag luftangrep mot 85 mål i Irak og Syria, som svar på et angrep mot en amerikansk base i Jordan.

Det er ikke så overraskende, USA følger den strategien som er optimal ifølge game theory (og som de faktisk har basert utenrikspolitikken sin på i flere tiår), tit for tat with forgiveness. 

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

 

 

bshagen skrev (37 minutter siden):

@Snikpellik Hva har det at han er homofob med noe å gjøre egentlig? Han er ikke den eneste i Midtøsten som ikke liker homofile eller andre raser for den saksskyld (dessverre) ...

Snikpellik skrev (30 minutter siden):

For å understreke hvor dårlige mennesker og ekstreme noen av disse som nå bestemmer i denne nasjonen i krig og som har atomvåpen er.

Hat mot minoriteter er med på å påvirke avgjørelser som tas hver dag på høyeste nivå...

 


In other news ...
 

 

  • Liker 3
  • Hjerte 5
Lenke til kommentar
Svein M skrev (1 time siden):

Har fortstått det slik at det er en avstand på å bli enig om våpenhvile. Hamas vil avslutte krigen og at Israel skal trekke seg ut. Israel vil gjøre seg ferdig med å nå sine mål først, men kan gå med på våpenhvile. Hamas vil også ha flere ut fra Israelske fengsel enn det Israel vil gå med på.


Jepp, det er nettopp dette som er problemet.

Hamas ønsker å få slutt på krigen de selv har startet, og vil beholde kontrollen i Gaza.
Det er av åpenbare grunner ikke aktuelt for Israel.

Hamas har vært ute nå nylig og uttalt at de ikke har avslått en våpenhvile ... enda, og at rapportene som kom ut tidligere er feil, og at de fremdeles diskuterer den avtalen som ligger på bordet, og vil komme med et svar i løpet av noen timer.

  • Liker 5
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...